Mustosesta ensimmäinen 500 Suomi-sarjaottelua pelannut kiekkoilija – ”NHL-tavoite jäi viime kesänä”

Suomi-sarja / Artikkeli
Mustonen ei ota jääkiekkoa liian vakavasti.
Kuva © Mika Pukkinen
Toisinaan alasarjat tarjoavat mielenkiintoisia henkilötarinoita. Yksi sellainen on Kalajoen JHT:n riveissä kiekkoileva Henri Mustonen, joka sai lauantaina vierasottelussa S-Kiekkoa vastaan täyteen 500 Suomi-sarjaottelua. Kukaan muu ei ole päässyt edes lähelle näitä lukemia.

Kalajoen JHT:n 35-vuotias hyökkääjä Henri Mustonen sai lauantaina täyteen 500 ottelua Suomi-sarjassa. Mustonen ei päässyt tehopisteille juhlaottelussaan, mutta joukkue voitti ottelun tyylipuhtaasti 4-0, joten peli itsessään oli varmasti miehen mieleen. Neljävuotiaana luistimet jalkaan sovitellut Mustonen on pelannut nyt 31 vuotta jääkiekkoa, joista pääosan JHT:n riveissä.

Mustonen suhtautuu tekemiseensä huumorilla, mutta toisaalta asiaankuuluvalla vakavuudella. 500 ottelun aikana on syntynyt 651 tehopisteitä, joista maaleja on 306. Se on 101 enemmän kuin toiseksi eniten maaleja sarjassa kautta aikain tehneellä Sami Järvenpäällä.

Suomi-sarjan kautta aikojen ottelu-, piste- ja maalikuninkaalle rajapyykkien kyylääminen ei kuitenkaan kuulu päivittäisrutiineihin.

− Itseasiassa en tiennyt itse yhtään, että tuollainen rajapyykki tulee täyteen. Viime viikolla kuulin siitä, kun joku soitti ja olisi halunnut tehdä aiheesta haastattelun. Luulin, että se heittää jotakin läppää ja ikään kuin löin luuria korvaan. Pahoittelut sille, kuka olikaan, Mustonen virnistää.

Mutta 500 ottelua on kuitenkin merkittävä rajapyykki, jota aiotaan juhlistaa asiankuuluvalla tavalla viimeistään kauden päätteeksi.

− Pirun paljon pelejä on tullut pelattua. Olen tässä vanhoilla päivillä vielä saanut joitain vapaapäiviä, vaikka periaatteessa on ollut ihan kunnossa. Kroppa vaan ei tahdo enää toimia, kun on sen viisi peliä kahdeksaan päivään. Se on tässä vaiheessa vähän liikaa, vaikka keväällä jaksaa aina.

− Kyllä sitä muutama huurteinen varmaan pitää ottaa, kun kotiin pääsee. Ehkä sitten juhlistetaan kauden jälkeen asiaan enemmänkin, Mustonen naurahtaa.

Joskus muinoin juniorina Mustonen oli pelikaverinsa kanssa isommassa lehtihaastattelussa. Pelikaveri oli pokkana lehdelle tokaissut, että heidän tavoitteensa on NHL. Tästä hän kuulee vielä tänäkin päivänä, kun NHL-ottelusarake näyttää edelleen nollaa.

− Kyllä NHL-tavoite meni viime kesänä, kun varausta ei vieläkään tullut, Mustonen nauraa.

Seuraava rajapyykki Mustosella olisi todennäköisesti 700 tehopistettä Suomi-sarjassa, joka on siis nyt 49 tehopisteen päässä. Melko haastava urakka yhdelle kaudelle, joskin ei nyt täysi mahdottomuus, sillä parhaimpana Suomi-sarjakautena mies on paukutellut 69 tehopistettä 33 otteluun.

"Ennenhän vieraspeleissä saatettiin käydä muutamalla oluella. Nykyään ei kyllä pysty"

Ketjukaverilta odotetaan tukea tähän projektiin.

− Jos tuo Ahlgren (Jesper) tekisi niitä maaleja, niin se voisi tulla täyteen. Hänelle aina pelataan ne paikat, mutta kun hän ei tee, Mustonen sivaltaa ja jatkaa:

− Noh, onhan näitä paikkoja itsellekin siunaantunut aika paljon. Ei tässä silti niiden pisteiden perään niin ole. Mutta kyllä pisteitä on ollut helppo tehdä uralla, kun on saanut paljon ylivoimaa ja ketjukaverit ovat olleet hyviä. Kaippa siinä vähän omaakin hyvyyttä on ollut.

Suomi-sarjakiekkoilijat eivät ole ammattilaisia, joka tekee 500 pelatun ottelun saavutuksesta melko kovan. Kiekkoilun ohessa Mustonen ajaa taksia isänsä perustamassa taksiyrityksessä. Työn parissa saattaa toisinaan mennä öitäkin.

− Onneksi meillä on faijan kanssa kaksi autoa. Siitä iso kiitos, että antaa pojalle vähän vapaata. Jäähän niitä treenejä joskus välistä ja joskus menee aika myöhään myös töissä, mutta aina tässä jotenkin on asiat sumplittu.

Suomi-sarjan taso on kuitenkin viimeisten vuosien aikana noussut, joten töiden ohella pitää myös treenailla. Pärjätäkseen joutuu pitämään fyysisestä kunnostaankin huolta, eikä pelkällä läpsyttelyllä välttämättä enää tänä päivänä pärjää.

− Koko ajan sarja kovenee. Taso menee koko ajan ylöspäin ja vauhtia tulee lisää. Oikeasti joutuu tekemään töitä, että siellä pysyy mukana. Enää pelkällä oleilulla ei pärjää, kuten joskus. Ennenhän vieraspeleissä saatettiin käydä muutamalla oluella. Nykyään ei kyllä pysty, Mustonen kertoo.

Joskus oli mahdollisuus myös isompiin kaukaloihin

Mustosesta puhuttiin joskus viime vuosituhannella enemmänkin, kun hän pelasi vielä juniorisarjoja. Miestä pidettiin vähintään Mestis-tason kaverina vielä tämän jälkeenkin, mutta se, miksi ura ei koskaan jääkiekossa lähtenyt kunnolla käyntiin, juontaa juurensa jo paljon kauemmas noin 16. vuoden ikään.

− Lähdin käymään nuorena Kärpissä ja siellä näytti siltä, että olen ihan kärkijätkä A- ja B-junnujen joukkueissa. Sitten Hermes alkoi kosiskelemaan ennen kaudenalkua ja tein sitten hölmön ratkaisun ja siirryin Hermeksen divariporukan mukaan.

− Se tuntui silloin isolta virheeltä ja otin sen omaan piikkiin. Ei sitä oikein muidenkaan piikkiin voinut laittaa. Silloin tulin siihen tulokseen, että tämä on vain harrastus, vaikka käyhän tämäkin työstä, Mustonen sanoo.

Mustonen on pelannut lähes koko uransa JHT-paidassa.
Kuva © Mika Pukkinen

Mustonen jäi siis lopulta harrastusmielessä pelaamaan Suomi-sarjaa, jossa kunnioitettava rajapyykki tuli nyt täyteen. Hyökkääjä on pelannut Suomi-sarjaa JHT:n lisäksi Raahe-Kiekossa ja Pietarsaaren Jeppiksessä, mutta viimeiset 14 kautta hän on viettänyt JHT-paidassa. Ja jo useamman kauden ennen viisiittejään Pietarsaareen ja Raaheen. Jokainen JHT-kausi ei ole ollut edes Suomi-sarjakausi, vaan hän on pelannut myös II-Divisioonaa kalajokelaisten riveissä useamman kauden.

Viime kausi joukkueella päättyi Mestis-karsintoihin. Kalajokelaisten karsintaottelut eivät menneet aivan nappiin ja lopulta JHT jäi karsinnoissa kahteen pisteeseen. Ensimmäisen karsintaottelun JHT kuitenkin voitti jatkoajalla kotijäällään IPK:ta vastaan, mutta se voitto jäi lopulta ainoaksi.

− Mielenkiintoisia pelejä. Oli tietysti rankkaa, kun piti joka toinen päivä mennä ympäri Suomea. Pudotuspelikevät oli oikeastaan jo vastaavanlainen. Kun työ piti soveltaa siihen samaan ja välipäivinä treenattiin, niin vaikeaa oli. Hienoja kokemuksia kuitenkin, enkä päivääkään vaihtaisi pois.

"Melkein voisi sanoa, että niistä pelaajistahan jotkut voisivat olla minun poikiani"

Menestystä karsinnoista ei tullut, mutta Mustonen näkee, että vika löytyy enemmälti kypärän alta.

− Ei meillä varmaan nafta loppunut, mutta pääkoppa väsyi. Jalkaa olisi varmaan riittänyt vielä, mutta aloimme ajatella liikaa, kalajokelainen analysoi.

Kuluva kausi alkoi tietyllä tavalla samankaltaisilla kuvioilla, sillä syksyllä uutena formaattina pelattiin usean kymmenen vuoden tauon jälkeen jääkiekon Suomen Cup. Heti toisella kierroksella JHT sai kotijäällä vastaansa paikallisvastustaja Kokkolan Hermeksen, joka pelaa kalajokelaisia pykälän korkeammalla Mestiksessä.

Lopulta JHT kaatoi Mestis-Hermeksen lukemin 4-3. Se voitto maistui.

− Meidän alueella se ottelu tietysti kiinnosti paljon. Sehän oli tuohon syksyyn mukava lisä, kun pääsimme heitä vastaan pelaamaan. Heidän kanssaan on ollut aina hyviä pelejä Suomi-sarjassa ja kakkosessa silloin joskus aikoinaan.

Myös Suomen Cup -konseptin kilpailullisuus miellytti Suomi-sarjakonkaria.

− Tällä iällä, kun vedellään viimeisiä, niin treenipelit eivät ole sellaisia, että ne kiinnostaa. Yleensä olen koittanut sanoa koutseille, että koittakaa järjestää niitä mahdollisimman vähän, Mustonen hymyilee.

− Oli mukava, kun sai kilpailullisia pelejä ja panosta alkukauteen. Päästiin pelaamaan noita Mestis-seuroja vastaan myös. Se SaPKo-peli lopussa oli myös hieno kokemus. Kaksi erää siinä pysyttiin kuitenkin mukana. Hienoja kokemuksia.

Suomen Cup -taival päättyi JHT:lla siis puolivälierätappioon SaPKon Mestis-joukkuetta vastaan. Vaikka tilanne oli kahden erän jälkeen 2-2, voittivat savonlinnalaiset väkevällä viimeisen erän esityksellä ottelun lukemin 7-2.

Hyvä Suomen Cup -menestys ei kuitenkaan taannut kovinkaan kummoista alkukautta Suomi-sarjassa. Ensimmäisestä seitsemästä ottelusta joukkue voitti vain kaksi. Sittemmin homma on kuitenkin lähtenyt rullaamaan ja viimeisestä viidestätoista ottelusta joukkue ei ole hävinnyt puolestaan kuin kaksi. Melkoinen muutos voittosarakkeessa.

− En tietenkään ole tyytyväinen alkuun omassa pelissä. Ei se ollut parasta, mihin pystyin itsekään. Tällä iällä menee aina hetki, kun kausi käynnistyy. Joukkueella oli loukkaantumisia ja oli jonkinlainen luulotauti, kun piti olla hyvä joukkue ja päästä muka helpolla. Se saatiin pois ja nyt on mennyt hyvin, vaikka äijiä on edelleen pois, Mustonen kertaa.

Kausi lienee konkarin viimeinen

Tällä hetkellä JHT on kuitenkin sarjataulukossa jo kolmantena. Viimeisten vuosien aikana kalajokelainen kiekko on nytkähdellyt tasaisesti eteenpäin. Mustonen uskoo, että Mestis-paikkakin olisi lähivuosina realisimia.

− Näytimme jo viime vuonna, että voimme menestyä. Toki karsintojen systeemi antaa hieman etua Mestis-joukkueille, eikä siellä kukaan ole niiden aikaan töissä, koska he saavat vapaata, mutta meillä käy lähes kaikki työmaalla, Mustonen sanoo.

− Melkein voisi sanoa, että niistä pelaajistahan jotkut voisivat olla minun poikiani, jotka siellä pelaa. Sen verran alkaa jo ikää olemaan, hän hymyilee.

Oli Mestis tai ei, niin JHT:n pukukopissa viihdytään. Kovaäänisimpiä ovat luonnollisesti vanhempaa herraskerhoa edustavat pelaajat, mutta myös yksi nuorempi yksilö pääsee mukaan suunsoittajien kategoriaan.

− Joki-Erkkilän Juho siellä varmaan eniten pitää ääntä kapteenin ominaisuudessa. Samoin Väkeväinen (Ville-Veikko). Tosi huonoja juttuja kyllä laukovat, konkari kehuu.

− Sitten tuo Siirosen (Teemu) poika on kyllä melkoinen tapaus. En tiedä, onko se vielä täyttänyt edes kahdeksaatoista. Kovaääninen poika, vaikka nuori kossi vielä. Sitä joutuu aina välillä sakottamaan, kun luulee olevansa jotakin, Mustonen kuittaa.

Myös pukukoppijäynät ovat arkipäivää kalajokelaisten pyhätössä.

− Vesijekut aina lämmittävät mieltä, kun kaveri saa kypärästä vedet päällensä. Se on myös loistavaa, jos joku saa teippailtua kypärän päälle jonkun kupin ja menee sen kanssa jäälle. Perushommia ovat, mutta hauskoja silti. Niistä vastaa yleensä Palolan Jarno.

Vaikka vielä olisi useampikin rajapyykki rikottavaksi, voi olla, että Mustonen ei ole enää ensi kaudella mukana JHT:n riveissä. Tällä kaudelle hänet vielä saatiin houkuteltua mukaan, mutta mies vahvistaa itse puheet siitä, että kauden jälkeen hokkarit menisivät naulakkoon pysyvästi.

− Kyllä se taitaa olla niin. Sanotaan, että 99,9 prosentin varmuudella homma loppuu tähän kauteen. Ajattelin kuitenkin vielä kerran panostaa kaiken tähän kauteen.

Jäitä Mustonen tuskin kokonaan kuitenkaan jättää.

− Valmentajahommat saattaisivat lähteä ja siinä olisi ehkä jotain annettavaa. Tuomarointi kuitenkin ensisijaisesti kiinnostaa. Pitää nyt katsoa, mutta aivan heti tuskin tulee lähdettyä muihin hommiin. Vähä pitää vetää ensin happea, Mustonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle