Muistatko nämä NHL-kiekkoilijat? Toisen polven pelaajat kesän 2015 varaustilaisuudessa

NHL / Artikkeli
Louie DeBrusk pelasi kovaa ja fyysistä peliä.
Kuva © Getty Images
Kesän varaustilaisuudessa ehdolla on taas mukana liuta toisen polven kiekkoilijoita, joiden perheessä tai suvussa NHL:ää on pelattu aiemminkin. Jatkoaika kokosi yhteen "isät ja pojat".

Joskus huippujääkiekko kulkee isältä pojalle. NHL:n kesän 2015 varaustilaisuuden kärkinimiin kuuluva Dylan Strome on New York Islandersissa pelaavan Ryan Stromen pikkuveli. Ruotsalaislupaus Fredrik Forsberg on puolestaan Nashville Predatorsissa kuluneella kaudella ällistyttäneen Filip Forsbergin pikkuveli. Suomen Sebastian Ahon isä Harri ei pelannut urallaan NHL-jääkiekkoa, mutta hänet muistetaan Liigan pitkäaikaisena luottopuolustajana. Myös Aleksi Saarelan isä Pasi ja Joni Tuulolan isä Marko eivät kaipaa esittelyä Liigaa seuranneille kiekkoihmisille.

Kesällä 2015 toisen polven kiekkoilijoista harva kuuluu varaustilaisuuden ehdottomaan kärkikaartiin. Tuttu nimi huomataan kuitenkin aina, vaikka aina isän tai sukulaisen menestyksekäs ura ei tarkoita seuraavalle sukupolvelle automaattista onnistumista. Gordie Howen pojista Mark ja Marty pelasivat mainittavat ammattilaisurat, mutta kuka muistaa Darryl Sittlerin pojan Ryan Sittlerin (vuoden 1992 seitsemäs varaus)? Ray Bourquen pojista Chris ja Ryan eivät myöskään ole onnistuneet nousemaan menestyksekkäiksi pelaajiksi kovasta yrityksestä huolimatta.

Jatkoaika esittelee kesän 2015 toisen polven kiekkoilijoita ja heidän NHL:ää pelanneet lähisukulaisensa. Tuleeko näistä toisen polven kiekkoilijoista menestyviä NHL-pelaajia?

Jake DeBrusk hakee tosissaan NHL-paikkaa.
Jake DeBrusk hakee tosissaan NHL-paikkaa.
Kuva © Getty Images

Jake DeBrusk − isä: Louie DeBrusk

Ensimmäisen kierroksen loppupuolelle ennakkoarvioissa rankattu Jake DeBrusk on rohkea ja suoraviivainen vasen laitahyökkääjä, jolla on potentiaalia kahden ensimmäisen ketjun laituriksi NHL:ssä. WHL:n Swift Currentissa pelaaja ei ole ikäluokkansa kärkeä hyökkääviltä eikä vielä varsinkaan puolustavilta ominaisuuksiltaan, mutta syöttö- ja maalintekopeli antavat odottaa tuloksia myös miesten tasolle siirryttäessä. Jake pelaa tasaisen hyvin ottelusta toiseen eikä peräänny kaksinkamppailuista tai fyysisistä mittelöistä, mutta ei ole varsinainen rouhija tai erityisen taitava vastustajaa pimentävä pelaaja.

Jaken isän Louie DeBrusk oli alkujaan New York Rangersin kolmannen kierroksen varaus (koko varaustilaisuuden 49.) vuodelta 1989. Ennen yhtään peliä Rangersissa DeBrusk oli Bernie Nichollsin ja Steven Ricen maksuvälineenä kaupassa, joka toi Edmonton Oilersin legendaarisen Mark Messierin Manhattanille. DeBrusk debytoi kaudella 1991-92 Oilersissa ja teki ensimmäisen NHL-maalinsa Vancouver Canucksia vastaan samana vuonna.

Debrusk tuli lopulta tunnetuksi eniten nyrkeistään, sillä 401 ottelua NHL:ssä riittivät vain 41 tehopisteeseen mutta yli 1100 jäähyminuuttiin. Kuuden Oilers-kauden jälkeen DeBrusk ehti edustaa vielä Tampa Bay Lightningia, Phoenix Coyotesia ja Chicago Blackhawksia. Nykyisin hän työskentelee kiekkokommentaattorina.

Jansen Harkinsilla on edellytykset suvun kovimpaan NHL-uraan.
Jansen Harkinsilla on edellytykset suvun kovimpaan NHL-uraan.
Kuva © Getty Images

Jansen Harkins − isä: Todd Harkins, setä: Brett Harkins

Kahden suunnan sentterinä lupaava Jansen Harkins on fiksuksi ja vahvaksi luonnehdittu nuorukainen. Hänestä odotetaan kolmen ensimmäisen ketjun peliajoille yltävää NHL-pelaajaa, jonka pelityyli ei ole näyttävin mahdollinen, mutta tehokas. Jansen Harkins ei ole ikäluokkansa nopein tai taitavin, mutta kova laukaus ja hyvä kiekonsuojaus sekä kylmäpäinen toiminta hyökkäysalueella kiinnittävät huomion.

Harkinsin pelityyli on intensiivinen ja kiekkoa on vaikea riistää häneltä pois. Hyökkäystehojen siirtäminen NHL-tasolle on vielä kysymysmerkki, mutta hyvä pelaaminen alivoimalla ja puolustuspäässä nostavat Harkinsin osakkeita, sillä se antaa nuorukaiselle tulevaisuudessa valmiuksia napata ainakin puolustava rooli NHL:stä. Harkinsin nimi tullaan huutamaan todennäköisesti ensimmäisen kierroksen loppupuolella tai toisen kierroksen alussa.

Jansenin isä Todd Harkins varattiin NHL:ään toisella kierroksella (42.) kesän 1988 varaustilaisuudessa. Huolimatta korkeasta varausnumerosta NHL-ura jäi vaatimattomasti 49 runkosarjan otteluun ja kuuteen pisteeseen Flamesin ollessa Harkinsin aktiivivuosina pullollaan kovatasoisia NHL-pelaajia Sergei Makarovista Theoren Fleuryyn. Harkins ehti pelata Flamesin lisäksi Hartford Whalersissa ennen vuosia IHL:ssä ja AHL:ssä. Uran lopun Harkins vietti Saksassa ja Sveitsissä. Nykyisin Harkins työskentelee WHL:ssä GM:nä.

Suomalaisille huomattavasti tunnetumpi on Jansenin setä Brett Harkins, joka oli alunperin New York Islandersin seitsemännen kierroksen varaus. Myös Brettin NHL-ura jäi yhteensä alle sataan runkosarjanotteluun Boston Bruinsissa, Florida Panthersissa ja Columbus Blue Jacketsissa, mutta Liiga-kaudella 2003-04 mies tuli kolmanneksi koko sarjan pistepörssissä. Kaksi hänen edellään ollutta pelaajaa (Timo Pärssinen ja Kimmo Kuhta) olivat myös HIFK:n miehiä. Taitava sentteri ehti myös Jatkoajan haastateltavaksi. Harkins siirtyi kahden HIFK-kauden jälkeen Jokereihin, mutta siellä yhdysvaltalainen ehti pelata vain kymmenen ottelua ennen siirtymistään kaudelta 2002-03 tuttuun Skellefteån Allsvenskan-joukkueeseen.

Frantisek Musil tunnettiin puolustavana puolustajana.
Frantisek Musil tunnettiin puolustavana puolustajana.
Kuva © Getty Images

Adam Musil − isä: Frantisek Musil

WHL:n Red Deerissa pelaava Adam Musil on lupaava voimahyökkääjä, jonka kiekolliset kyvyt eivät ole varsinaisia hienouksia, mutta kehityskelpoinen pelaaja suojaa kiekkoa erinomaisesti. Lisäksi Musilin laukaus on hyvä ja nuorukainen ajaa rohkeasti maalille sekä kaksinkamppailutilanteisiin. Laitatilanteissa Musil käyttää kokoaan hyvin. Myös Musilin puolustuspään taidot ovat kohdallaan. Adamista, joka on pelipaikaltaan sentteri, odotetaan toisen tai kolmannen kierroksen varausta viikonlopun varaustilaisuudessa.

Musilin isä Frantisek Musil (NHL-aikoinaan tunnettiin nimellä Frank) oli yksi legendaarisesta vuoden 1985 maailmanmestaruuden voittaneesta Tšekkoslovakian joukkueesta. Musil varattiin Minnesota North Starsiin vuoden 1983 38. vuorolla. Häntä pidettiin tuolloin varausnumeroaan huomattavasti lupaavampana pelaajana, mutta Musilin siirtymistä NHL:ään pidettiin epävarmana tuolloin kommunistisen valtion suojista. Jugoslaviassa viisumin turvin lomaillut Musil tapasi salaa tuolloisen Minnesotan GM:n Lou Nannen ja pelaaja-agentti Ritch Winterin, ja vuonna 1986 Yhdysvaltoihin muuttanut Musil pääsi aloittamaan pelaajauransa.

North Starsia Musil edusti viisi vuotta, kunnes fyysinen puolustava puolustaja kaupattiin Calgary Flamesiin. Musilin kiekollisia taitoja pidettiin aina varman päälle pelannutta pelityyliä monipuolisemmilta. NHL-ura kesti yhteensä 797 kamppailua ja Musil ehdittiin nähdä vielä myös Ottawa Senatorsin ja Edmonton Oilersin paidassa. Erikoista Musilissa oli se, että hänellä oli tapana tehdä myös kesätöitä huolimatta ammattilaispelaajana ansaituista rahoista. Musil ehti kertomusten mukaan myydä käytettyjä autoja ja työskennellä teurastamossa. Nykyisin Frantisek työskentelee Oilersin kykyjenetsijänä.

Frantisekin lanko on myös entinen NHL-kiekkoilija Bobby Holik, Bobbyn isä edesmennyt tšekkilegenda Jaroslav Holik ja Bobbyn setä Jiri Holik. Musilin toinen poika David on Edmonton Oilersin sopimuspelaaja, jolle NHL-otteluita on tosin ehtinyt kertyä vain neljä.

Rich Pilon ei väistellyt.
Rich Pilon ei väistellyt.
Kuva © Getty Images

Ryan Pilon - setä: Rich Pilon

WHL:ssä kärkivaraus Ivan Provorovin pakkiparina pelaava puolustaja Ryan Pilon on ennakkoarvioiden mukaan kolmannella tai neljännellä kierroksella poimittava kahden suunnan pelaaja. Hänen pelityylinsä on kypsä ja juniorijoukkueessa Pilon on onnistunut sekä oman pään pelissä että pisteidenteossa varman pelityylinsä ansiosta. Taso ei ole kuitenkaan noussut erityisen mainittavasti parin viimeisen vuoden aikana, joten ihan ykköskorin pelaajaa Pilonista ei odoteta. Pilonin pitäisi saada pelaamiseensa ripaus nälkää ja tunnetta lisää, jotta asiallinen junioriura ottaisi harppauksen NHL-tasolle.

Ryanin setä Rich Pilon oli NHL-uransa läpi luistimilla liikkuva määritelmä termille "fyysinen peruspakki".  631 ottelua, 73 pistettä, fyysistä peruspeliä ja vastustajan naaman hieromista illasta toiseen. Pilon pelasi Islandersissa yhteensä 12 kautta ennen kuin kannattajien harmiksi siirtyi paikallisvastustaja Rangersiin. Hän keräsi urallaan komeat 1745 jäähyminuuttia, joista tulokaskaudella kertyi jo 242. Komein yksittäisen kauden saldo oli peräti 291 minuuttia kaudella 1997-98. Pilon pelasi hämmästyttävän kauan ottaen huomioon lukuisat loukkaantumiset.

Pilon oli osallisena myös NHL-maailmaa säikäyttäneessä tapahtumassa vuonna 1993, kun Kevin Stevens loukkasi vakavasti naamaansa yrittäessään taklata Pilonia pudotuspeliottelussa. Tilanteessa Stevensin naama osui Pilonin visiiriin, minkä seurauksena Penguins-hyökkääjä sai leikkaushoitoa vaatineita viiltoja.

Pilon kärsi aiemmin alkoholismista, ja se riivasi Pilonin elämää myös uran jälkeen. Selätettyään alkoholismin Pilon on ollut 11 vuotta kuivilla. Entinen NHL-puolustaja asuu perheineen Saskatoonissa ja työskentelee motivoivana puhujana sekä vähäosaisten juniorikiekkoilijoiden hyväksi.

Osan 2 löydät täältä!

Lähteet: hockeylegends.com, sportsnet.ca, cbc.ca, The Globe and Mail, northstarslegends.blogspot.com, ihdb.com, Wikipedia, Eliteprospects.com, paherald.sk.ca.

» Lähetä palautetta toimitukselle