Muiden hylkäämistä pelaajista rakentui NHL:n sensaatioketju − Golden Knightsin ykkösnyrkki siivittää joukkuetta kohti Stanley Cupia

NHL / Artikkeli
Kolme muskettisoturia − Marchessault, Smith ja Karlsson ovat olleet Golden Knightsin tulokaskauden kulmakiviä.
Kuva © Getty Images
NHL-kauden sensaatioketjun jäsenillä on kaikilla jotain yhteistä: heidän edelliset seuransa jopa antoivat Golden Knightsille ylimääräisiä palasia, jotta tulokasjoukkue valitsisi juuri heidät.

NHL-kauden kaikista suurimmasta sensaatiosta ei liene epäselvyyttä. Vegas Golden Knightsin kausi tulee jäämään Pohjois-Amerikan urheiluhistoriaan yhtenä kaikkien aikojen yllättävimmistä ja hienoimmista tarinoista.

Lähes kaikki asiantuntijat povasivat Golden Knightsia sarjan häntäpään joukkueeksi, eikä syyttä. Kauteen lähdettäessä pelaajamateriaali näytti paperilla todella heikolta ja usean pelaajan oletettiin olevan siirtotakarajan jälkeen jo uudessa osoitteessa.

Golden Knightsin tarina kulminoituu hyvin sen ykkösketjuun: Jonathan Marchessault'iin, William Karlssoniin ja Reilly Smithiin. Jotta kolmikon suoritusten uskomattomuutta voidaan ymmärtää, on tiedettävä, millaisista lähtökohdista he joukkueeseen tulivat.

Jonathan Marchessault − pienestä koosta huolimatta isoille areenoille

Jonathan Marchessault teki lopullisen läpimurtonsa NHL:ään viime kaudella Florida Panthersissa, kun hän iski 75 otteluun yhteensä 30 täysosumaa ja 51 tehopistettä. 175-senttinen laitahyökkääjä pääsi Jonathan Huberdeaun loukkaantumisen myötä pelaamaan jopa joukkueen ykköskentässä Aleksander Barkovin ja Jaromir Jagrin kanssa.

Marchessault'a ei ikinä varattu NHL:ään, vaikka hänen pistemääränsä Quebecin juniorisarjassa olivat joka vuosi vakuuttavia. Vaikka hän oli aina ollut nopea luistelija ja vaarallinen hyökkäyspään uhka, pieni koko oli vielä 2000-luvun lopussa usealle seuralle varauksen estävä tekijä.

Tämän vuoksi Marchessault joutui pelaamaan tiensä isoon liigaan farmijoukkueiden kautta tehden mittavan, yli 300 ottelun AHL-uransa aikana 98 maalia ja 263 pistettä. Tehoista huolimatta Columbus Blue Jacketsissa otteluita kertyi vain kaksi ja ensimmäisellä Tampa Bay Lightning -kaudella neljä. 

Vihdoin kaudella 2015−2016 Marchessault sai raivattua itselleen vakituisen pelipaikan ylhäältä pelaten salamapaidoissa runkosarjassa ja pudotuspeleissä yhteensä 50 ottelua. Hän ei kuitenkaan saanut kohtuullisen hyvistä peliaikaan suhteutetuista tehoista huolimatta hyökkäävää roolia ja päätti suunnata Floridaan, missä hänelle sellainen luvattiin.

30 maalia ensimmäisellä ja lopulta ainoaksi jääneellä Panthers-kaudella oli osoitus, että Marchessault'lla olisi selvästi paljon annettavaa kärkiketjujen laiturina. Tästä huolimatta hänestä päätettiin tietoisesti luopua laajennusvaraustilaisuudessa.

Marchessault esiintyi Lightningin paidassa kahden kauden ajan.
Marchessault esiintyi Lightningin paidassa kahden kauden ajan.
Kuva © Getty Images

Panthers antoi Marchessaultin Vegas Golden Knightsille vastineeksi siitä, että uusi organisaatio valitsisi tilaisuudessa Reilly Smithin. Panthers oli vasta kesällä 2016 solminut Smithin kanssa viiden vuoden ja yhteensä 25 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Panthers antoi ratkaisun viralliseksi syyksi nuoren pakiston suojaamisen, mutta on myös liikkunut huhuja, joiden mukaan GM Dave Tallonille oli annettu omistajilta käsky leikata pelaajiin käytettäviä rahoja. Oli syy mikä tahansa, ei Panthers varmasti tekisi tuota kauppaa tänään. 

Reilly Smith − iso sopimuskaan ei pitänyt Floridassa

Smith aloitti NHL-uransa Dallas Starsin organisaatiosta. Seura oli varannut hänet kesän 2009 varaustilaisuuden kolmannella kierroksella ja tätä seuranneilla kolmella kaudella Smith teki tasaista kehitystä Miamin yliopiston riveissä.

Hän oli viimeisellä yliopistokaudellaan 2010−2011 ehdolla Hobey Baker -palkintoon, joka myönnetään vuosittain parhaalle NCAA-pelaajalle. Kunnianosoitus myönnettiin lopulta Smithin silloiselle joukkuekaveri Andy Mielelle

Smith ehti lopulta pelata Starsin paidassa vain 40 NHL-ottelua, kunnes hänet kaupattiin osana Tyler Seguinin ja Loui Erikssonin sisältänyttä jättikauppaa Boston Bruinsiin. Kaksi kautta myöhemmin Bruins lähetti Smithin ja Marc Savardin sopimukset Panthersiin vaihdossa Jimmy Hayesiin.

Smithin ensimmäinen kausi Panthersissa oli menestys. Hän iski 25 maalia ja 50 pistettä 82 runkosarjaottelussa ja oli selvästi joukkueen tehokkain pelaaja pudotuspeleissä saalistaen kuudessa ottelussa New York Islandersia vastaan kahdeksan pistettä.

Reilly Smithin menestys Panthersin paidassa painottui vahvasti ensimmäiseen kauteen.
Reilly Smithin menestys Panthersin paidassa painottui vahvasti ensimmäiseen kauteen.
Kuva © Getty Images

Huippukautta seuranneena kesänä Panthers solmi Smithin kanssa viiden vuoden sopimuksen ja seura odotti hänestä kärkiketjujen laituria tuleville vuosille. Kausi 2016−2017 oli kuitenkin sekä joukkueen että Smithin osalta pettymys ja Panthers reagoi tähän voimakkaasti.

Joukkueen päävalmentaja Gerrard Gallant, joka lopulta tulisi johtamaan Golden Knightsin Stanley Cup -finaaleihin, sai kenkää jo keskellä kautta ja Smithistä hankkiuduttiin eroon laajennusvaraustilaisuudessa. 

William Karlsson − realisoitumatonta potentiaalia

Anaheim Ducks varasi 18-vuotiaan ruotsalaissentteri William Karlssonin vuoden 2011 varaustilaisuuden toisella kierroksella.

Lupaavia pisteitä Ruotsin juniorisarjassa tehnyt Karlsson nähtiin pitkän aikavälin projektina, jonka saapuminen NHL:ään kestäisi ehkä pidempään kuin joillain toisilla, mutta jolla olisi potentiaalia tulla kärkiketjujen sentteriksi. 

Karlsson jatkoi varauksensa jälkeiset kolme kautta Ruotsissa, ja niistä viimeisellä hän teki HV71:n riveissä 55 otteluun 37 tehopistettä ja pääsi näyttämään taitojaan myös EHT:lla.

Kaudeksi 2014−2015 Pohjois-Amerikkaan siirtynyt Karlsson ei kuitenkaan onnistunut heti lunastamaan vakituista paikkaa Ducksin kokoonpanosta. Organisaatio oli varannut niin ikään vuonna 2011 toisen lupaavan ruotsalaissentterin, Richard Rakellin, joka vei Saku Koivulta vapautuneen tontin Karlssonin edestä.

Rakellin läpimurtokausi mahdollisti Ducksille Karlssonin kauppaamisen, ja lopulta siirtotakarajalla tämä vaihdettiin yhdessä René Bourquen ja toisen kierroksen varausvuoron kanssa Blue Jacketsiin vaihdossa James Wisniewskiin ja kolmannen kierroksen varausvuoroon.

Karlsson teki NHL-läpimurtonsa Columbus Blue Jacketsin paidassa.
Karlsson teki NHL-läpimurtonsa Columbus Blue Jacketsin paidassa.
Kuva © Getty Images

Seuraavalle kahdelle kaudelle Karlsson onnistui saamaan vakituisen NHL-paikan Blue Jacketsin keskikaistalta. Kurinalainen puolustuspelaaminen iskostui hyvin Karlssoniin, mutta lupauksia hyökkäyspään potentiaalista hän ei onnistunut lunastamaan.

Kaudella 2016−2017 Karlsson keräsi runkosarjan 81 ottelussa kuusi maalia ja 25 tehopistettä. Blue Jackets ei nähnyt häntä suojaamisen arvoisena palasena vaan päinvastoin. Se tarjosi Golden Knightsille ensimmäisen ja toisen kierroksen varausvuorot kesälle 2019 sekä David Clarksonin sopimuksen, jotta tulokkaat valitsisivat juuri Karlssonin.

Hylkiöistä muodostui Golden Knightsin ykkösketju

Kun kauden 2017−2018 runkosarja alkoi, Marchessaultin, Karlssonin ja Smithin ketjusta muodostui nopeasti Golden Knightsin ykkösnyrkki.

Katsottaessa ennen kautta mitä tahansa tilastoja, trio olisi ollut paperilla selvästi koko NHL:n heikoin ykkösketju. Kuitenkin kolmikon jokainen yksilö pelasi selvästi uransa parhaan kauden, kuten moni muukin Golden Knightsin pelaaja.

Runkosarja
 Pelaaja
TOI G A P P/60 P1 5v5 CF% ixGF/60 GS/60
William Karlsson 1535,05 42 35 77 3,01 56 53,31% 1,01 3,22
Jonathan Marchessault 1347,85 27 47 74 3,29 60 53,04% 1,16 3,66
Reilly Smith 1200,93 22 39 61 3,05 45 53,54% 0,89 3,14

Ketjun selvästi suurin yllättäjä oli Karlsson, joka sijoittui lopulta huikealla 43 täysosumalla koko NHL:n maalipörssin kolmanneksi. Puhutaan historiallisesta 37 maalin tasonnostosta, jollaista kukaan ei osannut odottaa. 

On syytä olettaa, ettei Karlsson ensi kaudella hätyyttele uudestaan 40 maalin rajapyykkiä. Hänen kuluneen runkosarjan laukaisuprosenttinsa oli käsittämätön 23,4, jollaista kukaan pelaaja ei pysty säännöllisesti toistamaan. Esimerkiksi maalipörssin voittaneen Aleksandr Ovetškinin vastaava prosentti oli 13,8.

On syytä olettaa, ettei Karlsson ensi kaudella hätyyttele uudestaan 40 maalin rajapyykkiä

Vaikka Karlssonin maalimäärä putoaisikin huomattavasti ensi kaudella, hän silti pystynee nykyisessä roolissaan tekemään selvästi Blue Jackets -vuosia parempaa tulosta. Se tapa, millä ketju pelaa, tuottaa usein juuri Karlssonille erinomaisia maalipaikkoja. 

Vaikka ruotsalaissentteri keräsikin usein suurimman huomion, Marchessault on ollut sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä ketjun tärkein lenkki. Hän muun muassa keräsi runkosarjassa kolmikosta eniten ykköspisteitä (maalit ja ykkössyötöt), loi eniten henkilökohtaista maaliodottamaa ja kirjautti parhaan GameScore-lukeman

Marchessault (oikealla) ja Fleury ovat olleet pudotuspeleissä Golden Knightsin suurimmat hahmot.
Marchessault (oikealla) ja Fleury ovat olleet pudotuspeleissä Golden Knightsin suurimmat hahmot.
Kuva © Getty Images

Mikäli Marc-André Fleury ei pelaisi Golden Knightsin maalilla maagista kevättä, Marchessault olisi yksi suurimmista ennakkosuosikeista pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Hän on löytänyt ratkaisuhetkillä vielä yhden vaihteen lisää ja runkosarjaan verrattuna parantanut peliään lähes jokaisella mittarilla.

Pudotuspelit
 Pelaaja
TOI G A P P/60 P1 5v5 CF% ixGF/60 GS/60
William Karlsson 329,63 6 7 13 2,37 9 53,50% 0,91 2,95
Jonathan Marchessault 295,02 8 10 18 3,66 12 54,09% 1,23 4,05
Reilly Smith 308,8 2 14 16 3,11 11 54,46% 0,72 3,2

Marchessault'n GameScore-lukema, maaliodottama ja pistemäärä 60 minuuttia kohden ovat kaikki pudotuspeleissä nousseet selvästi. Nuo kaikki lukemat ovat myös ketjun selvästi parhaat. Marchessault on myös laukonut kolmikosta eniten ja hänen laukaisuprosenttinsa 12,5 on lähellä koko uran keskiarvoa.

Loukkaantumisten vuoksi Smith joutui runkosarjassa olemaan 15 ottelua sivussa, mutta teki silti uuden piste-ennätyksensä. 60 minuuttia kohden hänen tehopistelukemansa 3,05 oli jopa Karlssonin vastaavaa lukemaa parempi.

Erityisen vakuuttava on kuitenkin ollut Smithin kevät. Hänen GameScorensa ja pistemääränsä 60 minuuttia kohden ovat tasaviisikoin mitattuna koko ketjun parhaat, ja kun esimerkiksi Karlssonilla on tasaviisikoin neljä ykköspistettä, Smithin vastaava lukema on 10. 

Vaikka Smithillä on toistaiseksi pudotuspeleissä vain kaksi maalia, hänen laukaisuprosenttinsa on erittäin alhainen (5,7). On vain ajan kysymys, milloin vastustajan verkko alkaa heilua myös hänen osaltaan.

Tulosta runkosarjassa sekä pudotuspeleissä

Kolmikko on ollut yksi NHL:n kovimpia koostumuksia niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin lähes kaikkien tilastojen valossa.

Runkosarjassa ketjun maaliero +23 oli koko liigan paras ja vain Colorado Avalanchen ykkösketju onnistui sitä useammin maalinteossa. Myös maaliodottamassa ketju oli yksi NHL:n parhaita.

Marchessault - Karlsson - Smith tasaviisikoin kaudella 2017-2018
 
TOI CF% GF GA G+/- xGF% ZSR
Runkosarja 692,12 55,41% 46 23 +23 56,41% 55,60
Pudotuspelit 194,08 54,62% 10 4 +6 52,62% 43,84

Samanlaisia havaintoja voi tehdä myös pudotuspeleistä. Maalieroa tarkastellessa Golden Knightsin ykkösnyrkki on myös pudotuspeleissä ollut NHL:n paras. Suurin ero runkosarjaan verrattuna on, että ketju on ottanut selvästi useammin puolustuspään aloituksia. 

Tapa, jolla ketju pelaa, kuvastaa hyvin koko Golden Knightsin joukkueen identiteettiä. Joukkue pelaa tällä hetkellä NHL:n nopeinta kiekkoa keskialueen suunnanmuutospelin ja karvauksen ollessa avainroolissa.

Golden Knightsin ykkösketju on päässyt juhlimaan jo useasti kevään aikana.
Golden Knightsin ykkösketju on päässyt juhlimaan jo useasti kevään aikana.
Kuva © Getty Images

Kaksi kevään paras ketjua vastakkain finaaleissa

Finaalisarja Golden Knightsin ja Washington Capitalsin välillä kulminoituu huippuvireessä olevien maalivahtien lisäksi ykkösketjujen väliseen taistoon. Sekä Karlssonin että Jevgeni Kuznetsovin johtamat kolmikot ovat olleet joukkueidensa kantavia voimia koko kevään ajan.

Voidaan helposti sanoa, että kyseessä on kahden pudotuspelien parhaan ketjun mittelö.

Ketju (5v5)
TOI CF CA CF% GF GA G+/- ZSR
Marchessault-Karlsson-Smith 194,08 213 177 54,62% 10 4 +6 43,84
Ovetškin-Kuznetsov-Wilson 189 213 172 55,32% 13 8 +5 68,37

Ketjujen laukaisuyrityksiin liittyvät lukemat tasaviisikoin ovat hyvin samanlaiset. Maalinteon suhteen Kuznetsovin ketju on ollut Golden Knights -ykkösnyrkkiä kolme maalia tehokkaampi, mutta se on myös päästänyt neljä maalia Karlssonin kolmikkoa enemmän.

Merkittävin ero on ollut ketjujen käytössä. Kuznetsovin ketju on heitetty jäälle usein hyökkäyspään aloituksiin, jolloin sen tulisikin luoda periaatteessa enemmän laukauksia ja maaleja. Karlssonin ketju on taas saanut paljon puolustuspään vastuuta.

Ketju on ollut erinomainen sekä tuloksia että tuloksia muodostavia prosesseja tarkastellessa

Kävi lopulta finaalisarjassa miten tahansa, Karlsson, Marchessault ja Smith ovat kaikki olleet koko NHL-kauden suurimpia läpimurtoja, ja ketju on ollut erinomainen sekä tuloksia että tuloksia muodostavia prosesseja tarkastellessa.

Vaikka Karlsson ei ensi kaudella teekään 40 maalia tai vaikka Golden Knights ei joukkueena menestyisikään tämän kauden tapaan, voidaan olettaa, että kolmikko voi hyvinkin olla NHL:n parhaiden ketjujen joukossa myös ensi kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle