Monarchs AHL:n kuumin joukkue

NHL / Artikkeli
Philadelphia Phantoms on pelannut erittäin hyvin ja rikkonut AHL:n ennätyksiä, mutta tällä hetkellä sarjan kuumin joukkue löytyy Manchesterista. Seuraavassa tiivis katsaus AHL:n viime viikkojen otsikoihin. Mukana myös jonkin verran historian siipien havinaa ja tilastojen tämän hetken ykkösmiehet.

Philadelphia Phantoms siis paransi Baltimore Skipjacksin tasan 20 vuotta sitten tekemää ennätystä yhdellä pelillä. Skipjacks voitti kaudella 1984-85 16 ottelua peräkkäin ja ennätysjoukkue ei ollut silloinkaan ilman suomalaisväriä. Skipjacksin riveissä pelasivat hyvillä tehoilla nimittäin ässäikoni Arto Javanainen (59 peliä 26+29=55 15min) ja turkulaispuolustaja Petteri Lehto (52 peliä 3+18=21 55min). Kausi jäi molemmille ainoaksi pohjois-amerikassa, mutta molemmat pääsivät tuolloin kokeilemaan myös NHL-vauhtia Pittsburgh Penguinsin paidassa. Jatkoaika haastatteli Petteri Lehtoa kesällä 2002 juuri ennen NHL:n varaustilaisuutta.

Philadelphia Phantomsin ohella myös LA Kingsin farmijoukkue Manchester Monarchs on jatkanut hurjaa tahtiaan ja joukkue saattaakin pian uhata Phantomsin tuoretta ennätystä. Monarchs on voittanut 13 peräkkäistä ottelua ja joukkueella on mahdollisuus parannella lukemaa jo tänään ottelussa Hartford Wolf Packia vastaan. Monarchsin voittoprosentti 95.2% on AHL:n paras tällä hetkellä.

Suurimmat syyt Manchesterin menestykseen löytyvät nopeasti tilastoja selaamalla. Monarchsin maalivahti Mathieu Garon keikkuu maalivahtitilastojen kärjessä 13 voitollaan ja 4 nollapelillä. Joukkueen kakkosvahti Adam Hauser on voittanut kahdeksasta startistaan seitsemän ja myös hän on torjunut neljä nollapeliä. Peräti puolet AHL:n pistepörssin TOP 10:stä on Monarchs -pelaajia, mukaanlukien pistepörssin ykkönen ja kakkonen, eli Michael Cammalleri ja Yanick Lehoux. Joukkueen tulivoimasta kertoo jotain myös se, että viime kaudella Oulun Kärppiä edustanut Brad Smyth on vasta viidenneksi tehokkain Monarchs-pelaaja. Näin siitäkin huolimatta, että mies on saalistanut komeat 24 pistettä (6+18) pelaamissaan 19 ottelussa.

Muutamat AHL-joukkueet vahvistivat rivejään marraskuun alkupuolella. Edmonton Road Runners teki sopimuksen viime kaudella Oilersin paidassa 20 maalia viimeistelleen hyökkääjän Raffi Torresin kanssa. Torres on iskenyt 11 pelaamassaan ottelussa nyt jo 9 maalia. Road Runnersin hyökkäysosasto sai myös aimo annoksen tamperelaista juonikkuutta kun Oilersin kahden vuoden takainen ykkösvaraus Jesse Niinimäki siirtyi SM-liigasta Edmontoniin. Providence Bruins vahvisti puolustustaan tekemällä sopimuksen 265 NHL-ottelua pelanneen Dan LaCouturen kanssa. Philadelphia Phantoms puolestaan hankki kovuutta hyökkääjä Todd Fedorukin muodossa.

AHL päätti jatkaa maalivahtien kiekonkäsittelyä rajannutta sääntökokeilua koko kauden mittaiseksi, käsittäen myös pudotuspelit. Sääntö oli koeajalla ensimmäiset seitsemän viikkoa ja AHL:n omistajien neuvosto päätti yksimielisesti kokeilun jatkamisesta. Säännön mukaan siis maalivahdit eivät saa pelata kiekkoa maalin taakse rajatun alueen ulkopuolella. Säännön rikkominen tuo automaattisen kahden minuutin rangaistuksen pelin viivyttämisestä.

Manitoba Moosen kapteeni Nolan Baumgartner ja joukkuetoveri Jimmy Roy pelasivat molemmat marraskuussa 500. AHL-ottelunsa. Lukema on kunnioitettava ottaen huomioon, että kyseessä on liiga jossa pelaajat ovat yleensä matkalla johonkin suuntaan, joko ylös, alas tai sitten Eurooppaan. Aktiivipelaajista eniten AHL-otteluja on tällä hetkellä Harford Wolf Packin laitahyökkääjällä Ken Gernanderilla, joka esiintyi ensimmäisen kerran liigassa kaudella 1991-92 Moncton Hawksin riveissä. 35-vuotias Gernander on pelannut 928 AHL-ottelua ja siirtyi tällä lukemalla juuri 10. sijalle kaikkien aikojen tilastoissa. Mikäli Gernander pystyy pelaamaan kaikki tämän kauden ottelut hän nousee sijalle seitsemän. Ennätystä pitää hallussaan kaudella 1952-1953 Pittsburgh Hornetsin joukkueessa debytoinut keskushyökkääjä Willie Marshall, joka pelasi 20 seuraavan vuoden aikana peräti 1205 AHL-ottelua.

AHL:n tilastokärjet (5.12.2004):

Pisteet:



Kaikki pelaajat:

Michael Cammaleri, Manchester... 21 peliä 19+17=36



Puolustajat:

Niklas Kronwall, Grand Rapids...... 21 peliä 7+13=20



Tulokkaat:

R.J Umberger, Philadelphia.......... 22 peliä 9+10=19



Maalit:



Kaikki pelaajat:

Michael Cammaleri, Manchester... 19



Puolustajat:

Niklas Kronwall, Grand Rapids....... 7



Tulokkaat:

R.J Umberger, Philadelphia........... 9



Tehotilasto (+/-):



Kaikki pelaajat:

Joe Rullier, Manchester...... + 21



Puolustajat:

Joe Rullier, Manchester...... + 21



Tulokkaat:

Ian White, St.Johns........... +13



Rangaistukset:



Kaikki pelaajat:

Brian McGrattan, Binghamton... 187min



Puolustajat:

John Erskine, Houston.............122 min



Tulokkaat:

Cam Janssen, Albany............. 119 min



Maalivahdit (yli 1/3 otteluista pelanneet):



Torjuntaprosentti:

Steve Valiquette, Hartford...... 95,3%



Päästettyjä maaleja per peli:

Steve Valiquette, Hartford...... 1.30



Voitot:

Mathieu Garon, Manchester...... 13/14

Antero Niittymäki, Philadelphia... 13/17



Nollapelit:

Mathieu Garon, Manchester...... 4/14

Joey MacDonald, Grand Rapids...4/17

Adam Hauser, Manchester.........4/8

Brent Krahn, Lowell..................4/10

» Lähetä palautetta toimitukselle