MODO Hockey - Pohjalta suunta vahvasti ylöspäin

SHL / Artikkeli
Ässissä ja KHL:ssä loistanut Shaun Heshka on valmis valloittamaan myös SHL:n
Kuva © Timo Savela
Vuonna 2007 mestaruuden voittaneen MODO:n viimeiset vuodet ovat olleet kaukana menestyksekkäistä - eikä seuraa ole nähty kertaakaan välierissä asti mestaruuskauden jälkeen.

Viime kaudella tuli todellinen pohjakosketus, kun seura jäi koko SHL:n viimeiseksi. MODO selvitti putoamiskarsinnat, joissa se on ollut kahdesti mestaruuskauden jälkeen.

Noin 30 000 asukkaan Örnsköldsvikissä on syntynyt useita ruotsalaisia kiekkosuuruuksia, joista Peter Forsberg on varmasti tunnetuin. Kesän aikana joukkueeseen on tullut paljon muutoksia, jotka vahvistavat seuraa. Seurassa on kääritty hihat, laitettu kruunuja palamaan ja saatu kasaan värikäs ja nimivahva joukkue.

Muutama kova menetyskin tuli, joista isoin tuli jo kesken viime kauden, kun Michael Nylanderin huippulahjakas 19-vuotias poika William Nylander lähti luomaan uraa Pohjois-Amerikkaan. Avainpuolustaja Jonas Ahnelöv siirtyi puolestaan Avangard Omskiin. Viime kauden paras maalintekijä Simon Önerud lähti HV71:seen. Seuran ainoat suomalaispelaajat poistuivat, kun Joonas Lehtivuori siirtyi HPK:n riveihin ja Joonas Nättinen pelaa jatkossa JYP:ssä.

SHL:n pudotuspelien MVP saapui Örnsköldsvikiin

Joukkueen maalivahtikaksikkona nähdään Adam Reideborn ja Jonatan Bjurö. Reideborn pelasi viime kaudella 25 peliä seurassa. Bjurö pelasi hyvän kauden sarjaporrasta alempana Allsvenskanissa, VIK Västeråsissa. MODO:lta puuttuu kuitenkin luotettava ykkösmaalivahti.

Puolustukseen saapui SHL:n pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi keväällä valittu yleispuolustaja Noah Welch. Kokenut, isokokoinen, fyysinen, monipuolinen ja kovaa laukova puolustaja teki 28 pistettä SHL-mestari Växjö Lakersissa ja voitti myös sarjan jäähypörssin.

Welchin ohella puolustukseen tuli pari muutakin laatuhankintaa, kun KHL:stä saapuivat Ryan Whitney ja Shaun Heshka. Yhdysvaltoja Vancouverin olympialaisissa edustanut Whitney osoitti Sotšissa olevansa edelleen erinomainen kiekollinen puolustaja. Ässissä vuonna 2013 mestaruutta juhlinut ja Liigan parhaaksi puolustajaksi valittu Heshka pelasi kaksi viime kautta hyvällä tasolla Ak Barsissa ja Admiralissa.

Tämä kolmikko muodostaa kokeneella Oscar Hedmanilla täydennettynä yhden sarjan parhaista puolustuksien kärkinelikoista. Oscar on Tampa Bayn tähtipakki Victor Hedmanin isoveli, molemmat ovat seuran omia kasvatteja. Fyysinen ja uhrautuva Nichlas Torp sekä 21-vuotias Emil Djuse ovat mainitsemisen arvoisia.

Viisi uutta pohjoisamerikkalaista hyökkäykseen

Hyökkäyksen kärki on laitettu puolustuksen tavoin lähes täysin uusiksi. NHL:ssä viime kaudella St. Louisia ja Pittsburghia edustanut monipuolinen ja työteliäs Maxim Lapierre pelasi NHL:ssä ennen tätä siirtoa yhtäjaksoisesti seitsemän kautta ilman peliäkään AHL:n puolella.

KHL-kaukaloissa viime kaudella viilettäneet Bill Thomas ja Kyle Wilson ovat näyttäneet tasonsa kyseisessä liigassa. Varsin monipuolinen Thomas oli kaksi viime kautta Medvescak Zagrebin ehdottomia kärkihyökkääjiä. Wilson oli toissa kaudella Dinamo Riian paras pistemies, viime kausi oli selvästi heikompi.

Joukkueen kapteenina tulevalla kaudella toimii 38-vuotias Byron Ritchie, joka on pelannut hyvällä tasolla viime vuosina Sveitsin pääsarjassa. USA:lle pronssia vuoden 2013 MM-kisoista voittamassa ollut Bobby Butler on mielenkiintoinen nimi. Kolmesti viimeisen viiden kauden aikana AHL:n tähdistöottelussa pelannut Butler oli AHL-seuransa selvästi paras pistemies.

MODO:n sisäisen pistepörssin tehoilla 14+11 voittanut norjalaiskonkari Per-Åge Skröder ja Juha-Pekka Haataja tuovat laajuutta ratkaisurintamaan. Buffalo Sabresin myöhäisillä kierroksilla varaamat 20-vuotiaat Victor Olofsson ja Gustav Possler ovat pelaajia, joilta on lupa odottaa paljon.

Hyökkäyksestä löytyy vahvaa kärkiosaamista, lahjakkaita nuoria ja syvyyttäkin riittää. Puolustuksessa joukkueella on erittäin kova pohjoisamerikkalaiskolmikko, jota täydentävät Hedmanin ja Torpin kaltaiset nimet. Maalivahtipeli saattaa muodostua kompastuskiveksi. Uusi päävalmentaja Larry Huras valmensi viime kaudella Saksan DEL-liigassa ERC Ingolstadtia. Miten hänen pelitapansa toimii SHL:n isoissa kaukaloissa?

Jos Örnsköldsvikissä ei nähdä pudotuspelejä keväällä, niin on kausi päättynyt valtavaan pettymykseen. Musta hevonen.

Jatkoaika arvioi MODOn runkosarjan sijalle kahdeksan.

» Lähetä palautetta toimitukselle