MM2014: Seuraa heitä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Järnkrok saattaa nousta pistepörssissä korkealle.
Kuva © Getty Images
Perjantaina käynnistyvät MM-kisat esittelevät suurelle yleisölle taas monta aiemmin suhteellisen tuntematonta kiekkokasvoa. Jatkoaika esittelee kiinnostavimpia tärppejä maajoukkuemiehistöistä.

Ovatko nämä pelaajat sinulle entuudestaan tuttuja? Jos eivät, niin Minskin kisojen jälkeen voivat olla.

Calle Järnkrok, Ruotsi

Yksi lukuisista Detroit Red Wingsin ruotsalaisvarauksista ei ehtinyt tehdä läpimurtoaan punasiivissä, sillä kahdella kaudella organisaation AHL-seura Grand Rapids Griffinsissä pohjoisamerikkalaiseen kiekkoon totutellut Järnkrok kaupattiin keväällä Nashville Predatorsiin. Vuonna 2010 varattu 23-vuotias hyökkääjä saa Minskissä ketjukavereikseen kaksi AHL-seurasta tuttua ruotsalaista, Jimmie Ericssonin ja Red Wingsissä maaleja sylkeneen Gustav Nyquistin. Ketju saattaa saada eniten vastuuta Ruotsin maalinteosta. Nashvilleen päästyään Järnkrok pelasi myös NHL:ssä ja keräsi yhdeksän tehopistettä 12 ottelussa. Taitava kiekonkäsittelijä ja pelintekijä.

Cody Hodgson, Kanada

Buffalo Sabresin toivo seuran pitkäaikaiseksi ykkössentteriksi. Kärsi NHL-uransa alkupuolella Vancouver Canucksissa loukkaantumisista, mutta kauppa Sabresiin 2012 nosti hänet uuteen alkuun pienten vastoinkäymisten päätteeksi. Pelikäsitys huippuluokkaa. Pelaa turnausta edeltävien harjoitusten perusteella Kanadan kakkossentterinä Nathan MacKinnonin takana. Pätevä kahden suunnan pelaaja, jonka äly korvaa puuttuvia ominaisuuksia luistelussa.

Morgan Rielly, Kanada

Toronto Maple Leafsin lupaava Rielly on taitava kiekollinen puolustaja, joka pelasi päättyneellä NHL-kaudella ensimmäisen rupeamansa isossa liigassa. Tuloksena oli mainio 27 pisteen saldo, mutta Leafs odottaa Riellystä vielä suurempia. Kesän 2012 koko varaustilaisuuden viides varaus ei ole täysin saamaton myöskään omassa päässä, mutta pystyy auttamaan joukkuettaan erityisesti kiekonkäsittelyllään. Pelaa todennäköisesti täydentävässä roolissa Minskissä, mutta on mahdollinen musta hevonen pistemiehenä, mikäli saa ylivoima-aikaa ja vastuuta jämäminuutteja enemmän.

Roussel osaa myös "hanskata".
Roussel osaa myös "hanskata".
Kuva © Getty Images

Antoine Roussel, Ranska

Ranskalaisten suurimpiin toivoihin kuuluva Roussel häikäisi kahden suunnan roolissaan ensimmäisellä täydellä kaudellaan Dallas Starsissa. AHL:n kautta vakiomiehistöön täyden kauden ajaksi noussut Roussel keräsi näyttävät 209 jäähyminuuttia, mutta iski siinä sivussa myös 29 tehopistettä. Työläs rouhija pistää vastustajan ahtaalle myös fyysisessä pelissä, ja hänet nähtiin kevään pudotuspeleissä myös nyrkkihippasilla Corey Perryä vastaan. Nousi NHL:ssä vastustajaa eniten ärsyttävien pelaajien joukkoon.

Thomas Larkin, Italia

Columbus Blue Jacketsin viidennen kierroksen varaus vuodelta 2009 on isokokoinen (196 cm, 100 kg) puolustaja seuransa farmiorganisaatiosta. On yliopistouran jälkeen kokeillut siipiään myös AHL:ssä, mutta vietti suurimman osan kuluneesta kaudesta ECHL:n puolella. Italian joukkueessa Larkinilla riittää tekemistä ennakkoon kovempia joukkueita vastaan. Hakee vielä parasta tasoaan siinä, että osaisi käyttää kokoaan tarpeeksi hyväkseen.

Danny DeKeyser, USA

Suurelle yleisölle toistaiseksi varsin tuntematon DeKeyser pelasi mainion tulokaskauden Detroit Red Wingsin takalinjoilla keräten 23 tehopistettä. Saapui keväällä 2013 varaamattomana NHL:ään yliopistosta. Kookas, mutta kiekollisesti pätevä DeKeyser lunastaa vakiopaikan Red Wingsin puolustuksessa vuosiksi eteenpäin, mikäli ura jatkuu yhtä nousujohteisena. Hyvä laukaus.

Orlovin joukkueella ei mennyt tällä kaudella tuulettelun arvoisesti.
Orlovin joukkueella ei mennyt tällä kaudella tuulettelun arvoisesti.
Kuva © Getty Images

Dmitri Orlov, Venäjä

Liukas venäläispakki on yksi turnauksen ketterimmistä luistelijoista. On hakenut läpimurtoa NHL-tasolta, ja oli kuluneella kaudella yksi valopilkuista muuten ahdingossa vaeltaneen Washington Capitalsin riveissä. 22-vuotias puolustaja on parhaimmillaan myös mahtavasti hyökkäyksiä tukeva pelaaja. Ei mikään voimanpesä kaukalon omassa päässä, mutta silti rohkea ja yritteliäs myös puolustustehtävissä. Potentiaalinen huippunimi Venäjän sisäisessä pistepörssissä, mikäli pääsee toteuttamaan itseään "neljäntenä hyökkääjänä".

Kristers Gudlevskis, Latvia

Tampa Bay Lightningin organisaatiossa pelaava Gudlevskis on maansa maalivahtitoivo. Poukkoili kuluneen kauden kolmen sarjan välillä, mutta pelasi lopulta kahdessa pudotuspeliottelussa Ben Bishopin loukkaantumisen ja Anders Lindbäckin haparoinnin myötä. Kookas mutta suhteellisen ketterä maalivahti on paljon vartijana Minskissä.

Stefan Lassen, Tanska

Kantaa yhdessä Philip Larsenin kanssa suurta vastuuta joukkueensa takalinjoilla. Esiintyi viime vuonna kisoissa mainiosti ja myös keräsi jokusen pisteen. Ensisijaisesti puolustava puolustaja, muttei täysin tohelo myöskään kiekon kanssa.

Martin Reway, Slovakia

Prahalaislähtöinen Reway edustaa maajoukkuetasolla Slovakiaa. On maansa harvoja erittäin lupaavia hyökkääjätähtiä. Montreal Canadiensin neljännen kierroksen varaus viime kesältä ei vielä ole varsinainen maajoukkueen ykköstykki, mutta saattaa väläyttää tehoja vanhempien malliin. Pelasi kuluneen kauden QMJHL:ssä ja esiintyi myös alle kaksikymppisten MM-kisoissa tehden viidessä ottelussa peräti kymmenen tehopistettä.

Moser hakee Sveitsin tavoin taas onnistumisia.
Moser hakee Sveitsin tavoin taas onnistumisia.
Kuva © Getty Images

Thomas Hertl, Tšekki

San Jose Sharksin nuori hyökkääjäsensaatio aloitti NHL-uransa ällistyttävän kovalla tahdilla, mutta tippui kuluneella kaudella pois vuoden tulokas -kisasta loukkaantumisen takia. Keräsi silti tehot 15+10=25 pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella pudonneessa joukkueessa. Erittäin hyvät kiekonkäsittelytaidot sekä hyvä laukaus lupaavat kuitenkin hyvää jatkoon. 20-vuotias hyökkääjä keräsi viisi pistettä kevään pudotuspeleissä ennen joukkueen tipahtamista Los Angelesille. Maaleja on tilattu, ja maaleja tulee.

Simon Moser, Sveitsi

Viime vuoden kisoissa mainiosti esiintynyt Moser on maansa maalintekijätoivoja. Myös Moser kuuluu Nashville Predatorsin organisatioon. Tekee lujasti töitä ja pistää vastustajaa ahtaalle karvauksellaan. "Jo" 25 vuoden iästään huolimatta lupaava ja eteenpäin menevä pelaaja kovan työmoraalinsa ansiosta.

Kevin Fiala, Sveitsi

Fiala otettiin viime hetkellä mukaan miehistöön loukkaantumisen vuoksi. On maansa kaikkien aikojen lupaavimpia pelaajia vasta 17 vuoden iässä. Taitava hyökkääjä, joka teki mainiota jälkeä tämän vuoden nuorten ja juniorien MM-turnauksissa. Mikäli sveitsiläinen pelaa turnauksessa, hänestä tulee kautta aikain toinen pelaaja, joka on esiintynyt samana vuonna sekä U18-, U20- sekä miesten MM-turnauksessa. Kesän 2014 NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisten kierrosten nimi. 

» Lähetä palautetta toimitukselle