MM2014: Kieltäytymiset rasittavat Ruotsia

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsin NHL-pelaajilta on tullut enemmän kielteisiä kuin myönteisiä vastauksia.
Kuva © Getty Images
Hallitseva maailman mestari Ruotsi on kokenut olympiavuoden vaikutuksen. Useat ruotsalaiset NHL-pelaajat ovat kieltäytyneet kisakutsusta, mutta mukaan on lähtenyt kuitenkin useampi tuntemattomampi kasvo Pohjois-Amerikasta. Ruotsilla on kaikki mahdollisuudet pysyä mitalikannassa.

Kuluneen kauden NHL-runkosarjan sijoitukset tarjosivat Ruotsilla mahdollisuuden huimaan pelaajanippuun, mutta sellaista kisoista ei nähdä. NHL-tähdet ovat kieltäytyneet kerta toisensa jälkeen kisapaikasta vedoten erinäisiin syihin. Erik Karlsson, Niklas Kronwall, Oliver Ekman-Larsson, Henrik Zetterberg, Gabriel Landeskog sekä Henrik ja Daniel Sedin. Siinä muutama nimi kieltäytyneiden listalta.

Ruotsissa ei ole kuitenkaan tarvetta suurempaan hätään, sillä maa voi menestyä ilman supertähtiäkin. Joukkue on tuttuun tyyliin hyvin rakennettu nippu, josta löytyy erikoisosaamista joka osa-alueelle. Pär Mårts saa jälleen jalkeille mitaleista taistelevan nipun.

Joukkue on jo ilmoittanut odottavansa lisämahdollisuuksia NHL:stä vaikka mahdollisiin MM-finaaleihin saakka. NHL:n pudotuspeleistä olisi mahdollisesti vapautumassa Henrik Lundqvistin, Jonas Brodinin ja Jakob Silfverbergin kaltaisia pelaajia.

AHL-nimet maalivahteina

Maalivahtiosasto on tällä kertaa rakennettu AHL:stä tuttujen vahtien varaan. Hyviä näyttöjä ennen kisoja antanut Joacim Eriksson pääsi kaudella pelaamaan yhdessä ottelussa Vancouver Canucksin paidassa, mutta se ei sujunut suunnitelmien mukaan. Joukkue häivisi tällöin Anaheim Ducksille maalein 9–1.

Tasaisen maalivahtikaluston toinen nimi on New York Islandersissa mukavasti peliaikaa saanut Anders Nilsson. Kolmannen vuotensa Pohjois-Amerikassa viettänyt Nilsson pääsi pelaamaan NHL:n puolella 19 ottelussa. Nilsson on aiemmin ollut kerran mukana MM-kisoissa kolmosvahdin roolissa.

Ruotsi lähtee luultavasti peluuttamaan tasaisesti kaksikkoaan. Tähän kaksikkoon ei Ruotsi tule kaatumaan, vaikka kumpikin on tuntemattomampi nimi suurelle yleisölle ja molemmilla on ikää mittarissa vasta 24 vuotta. Maalivahtiosaston kolmas nimi on SHL:ssä MODOn paidassa pelaava Linus Ullmar.

Nyquist johtaa hyökkäystä

Ruotsi sai hyökkäykseen NHL:stä yhden todellisen huippunimen, kun läpimurtokautensa pelannut taituri Gustav Nyquist liittyi mukaan.

Detroit Red Wingsin paidassa häikäiseviä esityksiä esittänyt Nyquist iski runkosarjassa 48 tehopistettä 57 otteluun ja pääsi takaportin kautta edustamaan Ruotsia myös olympialaisiin. Nyquist voitti Red Wingsin sisäisen maalipörssin ja oli pistepörssissä kolmas.

Muutoin varsinaiset huippunimet puuttuvat, mutta laajuutta MM-kisa-tasolle riittää neloskenttään saakka. Mikael Backlund tuo myös NHL-kokemusta, kun taas Jimmie Ericsson oli olympialaisten ainoa Euroopan liigoissa pelaava ruotsalainen.

Joukkueeseen ei nimetty ainuttakaan KHL-hyökkääjää, sillä muutaman NHL-nimen takana pelaajat ovat Ruotsin omasta pääsarjasta yhtä Sveitsissä pelaavaa lukuunottamatta. SHL:n pistepörssin sijoille kaksi, kolme ja neljä tulleet Joakim LindströmLinus Klasen ja Simon Hjalmarsson ottavat nyt pisteiden teosta vastuuta myös maajoukkueessa.

Hyvin roolitettu hyökkäys ei sisällä Lindströmin, Klasenin ja Nyquistin ohella muita varsinaisia yksilötaitureita, vaan ahkerasti työtä tekeviä monipuolisia kavereita. Hyvä esimerkki on Frölundan pitkäaikainen kapteeni Joel Lundqvist, joka kantanee suurta vastuuta alivoimalla viidensissä aikuisten MM-kisoissaan.

Gustav Nyquist pelasi erinomaisen kauden NHL:ssä.
Kuva © Getty Images

Tasainen puolustus

Puolustus on erittäin tasaiseksi rakennettu koostumus, jossa kukaan ei todennäköisesti ota merkittävästi muita selvästi suurempaa vastuuta. Erik Gustafsson kantaa kiekollisen pelin suurta taakkaa. Neljänä kautena paikkaa Philadelphia Flyersin riveistä metsästänyt 25-vuotias puolustaja on vähitellen vakiinnuttanut itsensä NHL-tasolle. Hänet nähtiin myös vuosi sitten MM-kisoissa.

Tim Erixon ja Mattias Ekholm ovat myös Pohjois-Amerikasta tulevia vahvistuksia. Erixon on Gustafssonin tavoin enemmän kiekollinen puolustaja, jonka kausi meni loukkaantumisten saattelemana lähes kokonaan AHL:ssä. Siellä syntyivät puolustajalle erinomaiset 37 tehopistettä 39 otteluun.

Ekholm otti monien suureksi hämmästykseksi suoraan paikan Nashville Predatorsin NHL-miehistöstä. Isokokoinen, mutta sulavasti liikkuva puolustaja on alivoimapelissä joukkueen kantavia voimia. Ruotsin liigassa pelaava Daniel Rahimi on toinen maininnan arvoinen nimi. Myöskään Iranin passin omistava Rahimi ei ole koskaan pisteillä juhlinut, mutta valmistautuu nyt ensimmäisiin MM-kisoihinsa.

Kiistelty valmentaja

Päävalmentaja Mårts valmistautuu neljänsiin MM-kisoihinsa Ruotsin peräsimessä. Mårts on onnistunut johdattamaan joukkonsa jo MM-kultaan sekä olympiahopeaan neljän vuoden visiitillään, mutta on saanut myös negatiivista palautetta tyylistään.

Hänen tyylinsä peluuttaa pelaajia on saanut kritiikkiä, kun tähtipuolustaja Ekman-Larsson sai istua vaihtopenkillä lähes koko olympiaturnauksen ajan. Mårts kritisoi kovalla sanalla NHL-pelaajien kieltäytymisiä, eikä sillä saanut ainakaan lisää kavereita tähtipelaajista.

Ruotsin maajoukkuetta on myös häirinnyt olympialaisten aikaan tapahtunut doping-sotku, kun Nicklas Bäckström joutui jättämään olympiafinaalin väliin positiivisen näytteen vuoksi. Washington Capitalsin riveissä pelaava Bäckström on yksi monista MM-kisoista kieltäytyneestä pelaajasta.

Jimmie Ericsson nähtiin Ruotsin paidassa myös olympialaisissa.
Kuva © Getty Images

Mahdollisuudet menestykseen löytyvät

Vaikka pelaajatilanne on mitä on, Ruotsi on jälleen valmis taistelemaan mitaleista. Tasainen nippu ei ehkä tänä vuonna loista nimillään, mutta yhtenäisenä joukkueena Ruotsi voi mennä pitkälle. Joukkueessa on tänä vuonna kahdeksan samaa nimeä, jotka juhlivat vuosi sitten kultamitalia.

Ruotsi on ollut kestomenestyjä MM-kisoissa jo vuosikymmenien ajan ja sama suunta säilyy. Maan junioritilanne on erinomainen, se jalostaa jatkuvasti uusia nimiä Pohjois-Amerikkaan. Siitä kertoo se, että NHL:ssä on tällä kaudella pelannut 58 ruotsalaispelaajaa. Se on kolmanneksi eniten Kanadan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Tällöin suurien tähtien kieltäydyttyä joukkueeseen löytyy kuitenkin suureen liigan tottuneita pelaajia. Nyquist on noussut tähdeksi, mutta esimerkiksi Ekholm tai Calle Järnkrok eivät ole tuttuja nimiä kaikille. Tällä kertaa he ovat silti avainpelaajia, kun Ruotsi metsästää kymmenettä MM-kultaansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle