Mitä teet, Steve Yzerman?

NHL / Artikkeli
Kenelle Yzerman soittaa jos pelaaja pitää kaupata?
Kuva © Getty Images
Jokavuotinen keskustelu Tampa Bay Lightningin kokoonpanosta on käynnistynyt taas. Joukkueella on lahjakkuutta vaikka muille jakaa, mutta palkkabudjetissa ei ole tarpeeksi tilaa. Miten sitoa taitavat pelaajat tarpeeksi pitkäksi aikaa?

Koko mennyt NHL-kausi pohdittiin, mitä Steven Stamkos tekee. Joukkueen kasvot, koko NHL:n ykkösvaraus vuodelta 2008. Huhuja liikkui koko kauden, mitä kummallisimpiakin. Lopulta kaksi päivää ennen kuin Stamkosista olisi tullut vapaa agentti, ilmoitettiin että hän jää Tampaan kahdeksaksi vuodeksi 68 miljoonan taalan sopimuksella. Ja kaksi päivää myöhemmin pakiston ykkösnimi, Victor Hedman, teki niin ikään kahdeksan vuoden jatkosopimuksen, arvoltaan oli "vain" 63 miljoonaa.

Kun vielä Lightningin tulevaisuuden ykkösmaalivahti Andrei Vasilevski raapusti nimensä kolmen vuoden pahviin, voitiin Lightning-GM Steve Yzermanin toimia ihmetellä ja kiitellä. Miten hän saikaan kaikkien nimet sopimuksiin?

Myöhemmin heinäkuussa taitavat Alex Killorn ja Vladislav Namestnikov kirjoittivat seitsemän ja kahden vuoden sopimukset. Näin joukkueen runko alkoi olla kasassa, ja taistelu Stanley Cupista pystyi jatkumaan tulevallakin kaudella.

Pakka ei ole vielä kasassa

Vaikka kolme tärkeää pelaajaa sidottiin hyviin sopimuksiin, niin mitä Yzerman aikoo tehdä Nikita Kutsherovin kanssa? Venäläispelaaja on tätä kirjoittaessa edelleen (rajoitettu) vapaa agentti eikä hänellä ole sopimusta Lightningiin. Miehen agentti ilmoitti myös, että Kutsherov ei osallistu harjoitusleirille ilman sopimusta.

Kutsherov teki viime kaudella eniten pisteitä Lightningille (66) ja oli vahvassa osassa koko runkosarjan sekä pudotuspeleissä. Viime kauden palkka oli 925 000 dollaria, eli vastinetta rahoille saatiin. Jatkosopimus pitäisi saada aikaiseksi, mielellään ennen kauden alkua. Jos kausi ehtii alkaa, ei tiedetä vaikuttaako asia pelaajistoon.

Spekulaatioita voi heittää, mitä Kutsherov tekee. Yksi vaihtoehto on ns. silta-sopimus, jollaisia annetaan pelaajalle vuodeksi osoittaakseen tasonsa ja sen mukaan vuoden päästä pitkä sopimus. Toinen vaihtoehto on, että hän saa arvonsa mukaisen palkan. On arvioitu, että se olisi 6-7 miljoonaa taalaa, ehkä jopa enemmänkin.

Tämä tarkoittaa, että Lightningin on luovuttava kalliimmista pelaajistaan. Ryan Callahanin (5,8 miljoonaa taalaa per kausi) sopimus ylettyy kevääseen 2021. Joten todennäköisesti Ben Bishop (5,95 milj.) lähtee ennen aikojaan tai Valtteri Filppula (5 milj. ) saa äkkiä uuden seuran. Palkkakattoon Lightningilla on tällä hetkellä matkaa 5,86 miljoonaa dollaria.

Ongelmia myös ensi vuonna

Stamkos-saaga saatiin siis onnellisesti päätökseen, samoin Hedman pysyy salamanutussa pitkään. Eivät ongelmat silti loppuneet. Vuoden päästä sopimukset päättyvät Ondrej Palatilla, Tyler Johnsonilla, Bishopilla ja Jonathan Drouinilla.

Bishopia ei todennäköisesti suojata, ja hänet (mahdollisesti) varataan Las Vegasin uuteen joukkueeseen laajennusvaraustilaisuudessa tulevana kesänä. Palat ja Johnson ovat osa "triplets"-ketjua, joka on ollut joukkueen selkäranka. Tällä hetkellä on todella vaikea nähdä, että heistä luovuttaisiin. Drouinilla on näytön vuosi viime kauden kiukuttelunsa jälkeen.

Tampa Bay Lightningin kokoonpano on nyt valmis Stanley Cupiin. On päästy lähelle, ja on hävitty tarpeeksi. Aikaikkuna on vielä auki, mutta miten pitkään? Ensi vuonna astuu voimaan Hedmanin sopimus, ja tärkeiden pelaajien sopimukset päättyvät.

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, Steve Yzerman kaivaa taas kaniinin hatustaan ja muiden seurojen GM:t voivat samantien lopettaa koska eivät pysty samaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle