Miksi Suomi voittaa? Miksi ei?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi ja Kanada kohtaavat MM-finaalissa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Suomi kohtaa illan MM-finaalissa Kanadan. Ottelupari on mielenkiintoinen jo siitäkin syystä, että joukkueet ovat kohdanneet kerran aiemminkin tässä turnauksessa.

Suomen ja Kanadan MM-finaalista muodostuu varmasti trilleri. Tasavahvat joukkueet kohtaavat taistelussa MM-kullasta, jossa yksittäisillä pelaajillakin on omia panoksia. Esimerkiksi Kanadan Corey Perrystä voi tulla kolmen kullan klubin jäsen, jos Kanada sunnuntaina kultaa ottaa.

Toisaalta Suomesta tulisi MM-voitolla ensimmäinen joukkue, joka on samana vuonna voittanut alle 18-vuotiaiden MM-kisat, alle 20-vuotiaiden MM-kisat ja aikuisten MM-kisat. Triplaa lähellä oli kerran nimenomaan Kanada, mutta miesten MM-kulta jäi kuitenkin uupumaan, kun vaahteranlehdet hävisivät finaalissa ja joutuivat tyytymään hopeaan.

Nyt kuitenkin on uusi MM-turnaus ja uudet kujeet. Jatkoajan Moskovassa majailevat toimittajat Mika Pukkinen ja Marko Jansson pohtivat vastauksia yksinkertaisiin kysymyksiin: "Miksi Suomi voittaa?" ja "Miksi Suomi ei voita?"

Corey Perrylle on tarjolla paikka kolmen kullan klubiin.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Miksi Suomi voittaa?

Pukkinen: Suomella on vahva viisikkopelaaminen sekä turnauksen paras pelikirja, jonka päävalmentaja Kari Jalonen on luonut ja joukkue toteuttaa sitä halutulla tavalla. Leijonat on maailman paras joukkue pelaamaan viisikkona, mikä on viime vuosina alkanut näkymään tuloksissa. Tiivis viisikkopeli oli myrkkyä Kanadalle alkusarjan ottelussa, ja sitä se tulee olemaan nytkin.

Leijonilla on riittävästi ratkaisuvoimaa, jota ei aiempina vuosina ei ole yhtä paljoa ollut. Kun viisikkopelaamiseen lisää hyvää yksilötaitoa ja loistavat erikoistilanteet, ei Kanada pysty niihin vastaamaan. Suomen viimeisenä lukkona toimii Mikko Koskinen, joka on ollut tiiviin puolustuksen takana itse varmuus.

Jansson: Suomen vahvuus on kiekon vienti maalille ja vastustajan maalin edessä työn tekeminen. Suomalaiset hyökkääjät ovat osoittaneet, että viimeistely on murhaavaa heidän saadessaan tarpeeksi tilaa maalilla.

Kanadaa vastaan tämä asia korostuu illan ottelussa, koska ensimmäisen osuman tärkeyttä ei finaalipelissä voi liikaa korostaa. Kummankaan joukkueen selkäranka ei maalista katkea, mutta taipuessaankin se antaa vastustajalle ehkä ratkaisevan edun.

Koskinen on tärkeä viimeinen lenkki Suomen maalilla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Miksi Suomi ei voita?

Jansson: Kanadan tulee saada vahva miehitys Suomen maalin eteen, jotta torjunnoista pudonneet kiekot saadaan maaliin asti. Koskinen on osoittanut, että hän pystyy sen ensimmäisen vedon hoitamaan, vaikka se tulisi hankalammastakin paikasta, mutta jatkokiekosta esimerkiksi Venäjä iski välierässä ainoan osumansa.

Pukkinen: Kanadalla on hivenen enemmän yksilötaitoa ja fyysisyyttä. Kanadalaiseen mentaliteettiin kuuluu ääretön voitosta taisteleminen ja fyysisyys, joka hakee vertaansa.

Kanada ei sorru samankaltaiseen turhautumiseen ja puskemiseen, mihin esimerkiksi Venäjän yksilötaidoltaan kovempi kokoonpano yleensä sortuu. Sitä näimme välieräottelussa, mutta finaalissa sitä ei tule tapahtumaan. Kun Kanadan oma puolustus ja maalivahti hoitavat tonttinsa hyvin, on Kanadan ratkaisuvoima riittävä Leijonia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle