Miklík nousi esiin ratkaisun hetkellä, Larmi silti sarjan paras pelaaja

LIIGA / Artikkeli
Emil Larmi oli yksilöistä paras.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYPin ja HPK:n sarjassa oli sekä odotettuja että odottamattomia ratkaisijoita. Jatkoaika pureutuu nyt ennen sarjaa esille nostettujen pelaajien suoritukseen, sekä nostaa esille yllättäjiä.

Ennen puolivälieräsarjan alkua Jatkoaika nosti esille seurattavia pelaajia JYPin ja HPK:n väliseen taistoon. Esimerkiksi Antti Suomela oli odotetun vahva ja perinteisesti pudotuspeleissä loistava Janne Lahti lunasti potentiaaliaan erityisesti sarjan alussa. Molemmista joukkueista nousi esiin myös yllättäviä onnistujia.

Nyt Lauri Meriläinen ja Jere Korkalainen käyvät läpi pelaajien suoriutumista sarjan aikana. Kuka pieksi ja kenet?

Sakari Manninen oli HPK:n hyökkäyspelin herra ja hidalgo, mutta laittoiko Antti Suomela paremmaksi?

Tilastovertailu
M S P R A
Antti Suomela JYP 3 1 4 0 18:32
Sakari Manninen HPK 2 3 5 0 22:08

Korkalainen: Vaikka nämä olivatkin Suomelan ensimmäiset aikuisten pudotuspeliottelut, suoriutuminen oli kypsää. Voisi sanoa, että kultapotta jatkoi siitä, mihin runkosarjassa jäi.

"Juuri kun näytti siltä, että Suomela vie kultakypärien taiston nimiinsä, nousi Manninen esiin näyttävästi"

Suomelan tehopisteitä söi äärimmäisen heikko ylivoima, joka ei ottanut toimiakseen lainkaan. Tökkineissä sisääntuonneissa olisi voinut odottaa vielä isompaa roolia juuri hänen harteilleen.

Myös ratkaisijan ominaisuudet pääsivät esiin, kun Suomela ratkaisi ensimmäisen ottelun jatkoajalla ja tasoitti neljännen pelin viime hetkillä.

Meriläinen: Juuri kun näytti siltä, että Suomela vie kultakypärien taiston nimiinsä, nousi Manninen esiin näyttävästi. Tärkeä avausmaali kuudennessa ottelussa ja tehopisteet 1+1. Hyökkääjä oli sarjassa Antti Pennasen ykköshyökkääjä, minkä näkee myös peliajasta.

Kevytrakenteinen pelaaja näytti jaksavan tehdä töitä koko kaukalon mitalta, mutta hiipui muun joukkueen tavoin seiskapelin kahdessa ensimmäisessä erässä. Ei pystynyt enää ottamaan joukkuetta reppuselkäänsä. 

Arvio: Manninen kantoi HPK:n hyökkäystä hetkittäin yksin ollen sitä kautta huomattavasti merkittävämpi palanen joukkueelleen kuin Suomela. Perusteluita löytyisi molempiin suuntiin, mutta parista voitto Hämeenlinnaan.

Juha-Pekka Hytönen johti joukkojaan jälleen esimerkillisesti.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

Niko Kapanen ja Juha-Pekka Hytönen olivat odotetunlaisia johtajia. Kumpi johti joukkojaan paremmin?

Tilastovertailu
M S P R A
Juha-Pekka Hytönen JYP 2 3 5 4 20:37
Niko Kapanen HPK 0 5 5 4 17:14

Meriläinen: Tietokone raksutti edelleen, mutta jalat eivät käyneet. Vaikutti siltä kuin käytössä olisi ollut vain 80% runkosarjassa nähdystä maksimista. Yllättävän hyvät tehopisteet siihen nähden, ettei juuri erottunut kentällä.

Kohokohtina nelospelin oivallus Juha Koiviston maalissa ja esityö kauden viimeiseksi jääneeseen HPK-osumaan seitsemännessä ottelussa. Vastapainona pari kriittistä jäähyä.

Korkalainen: Hytönen toi peliin juuri sitä, mitä häneltä odotettiin. Hänen kykynsä lukea vastustajan ylivoimapeliä herättää edelleen ihmetystä. Kapteeni kantoi valtavaa vastuuta eritoten ottelun loppuhetkillä, jos johto oli suojeltavana.

Erityismaininnan ansaitsee vitospelin loppu, jossa hänen oivaltava syöttö Suomelalle rakensi tasoitusmaalin.

Arvio: Kahden esimerkillisen kapteenin taistosta Hytöselle voitto isommalla pelillisellä roolilla. 

Yllätyskorttien puolella vaakakuppi taisi kallistua melko kirkkaasti Janne Lahden puolelle?

Tilastovertailu
M S P R A
Mikko Salmio JYP 0 0 0 0 9:30
Janne Lahti HPK 1 3 4 2 17:27
Joonas Nättinen JYP 2 1 3 4 18:08
Oula Palve HPK 0 2 2 8 16:38

Korkalainen: Salmio pelasi sarjan aikana kaksi peliä, joten rooli ei jäänyt merkittäväksi. Ainoa mieleenjäävä suoritus oli mukaantulo viimeiseen peliin, jossa hän toi tuoreudelleen hyvää energiaa kentälle.

"Nättistä voisi sanoa lähes JYPin nälkäisimmäksi ratkaisijaksi"

Nättinen puolestaan käynnistyi tehojen puolesta sarjaan hitaasti, mutta oli jatkuvasti erittäin aktiivinen hyökkäyssuuntaan. Jyväskyläläistä voisi sanoa lähes JYPin nälkäisimmäksi ratkaisijaksi, mutta ruuti oli huomattavasti kosteampaa kuin Miklikíllä tai Suomelalla.

Sarjan edetessä laituri alkoi maksaa hintaa huomattavasti enemmän, ja tuloksena oli kaksi maalia. Jälkimmäinen jäi vielä sarjan ratkaisseeksi voittomaaliksi.

Meriläinen: Lahti aloitti todella räväkästi ja peli tuntui kulkevan, kuten keväisin on tapana. Hieman yllättäen Lahti katosi kuvasta ottelusarjan puolivälissä. Konkari löysi kuitenkin uuden vaihteen loppua kohden.

JYP onnistui pitämään Lahden tavaramerkkeinä tunnetut röyhkeät maalillenousut kurissa, mikä näkyy myös hyökkääjän pistesaldossa. 

Palve yllätti positiivisesti. Taiteilija pystyi parantamaan otteitaan runkosarjasta, vaikka tehopisteitä ei liiemmin kertynytkään. Näytti, ettei ota taka-askelia ja väläytteli jopa pudotuspeleissä tärkeitä rottamaisia piirteitä, ilman, että homma meni kuitenkaan millään tavalla läskiksi. Hyvää oppia nuorelle pelaajalle tulevaisuutta ajatellen.

Arvio: Nättinen pystyi vastaamaan Lahdelle, mutta Salmio ei Palveelle. Niukka parivoitto HPK:lle.

Ratkaisijoiden puolella sekä Michel Miklík että Emil Larmi olivat näkyvästi esillä. Larmi oli koko sarjan parhaita pelaajia, mutta veikö Miklík seiskapelin uroteolla voiton tästä taistosta?

Meriläinen: Larmi oli toki jo pelipaikkansa vuoksi näkyvässä roolissa. Hän pyyhki virkaveljillään pöytää ja oli HPK:n tärkein yksittäinen pelaaja sarjassa.

JYP pyrki horjuttamaan nuorukaisen itseluottamusta ajamalla aggressiivisesti maalille, mutta nuorukainen oli tehnyt tietoisen valinnan: tökkimiset, väännöt ja muut kujeet olivat jääneet runkosarjaan. Vaikka ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa ensimmäinen maali menikin Larmin piikkiin, oli hän sarjan paras pelaaja.

"Neljä maalia sarjan aikana oli kova suoritus tulikuumaa Larmia vastaan"

Larmin päästettyjen maalien keskiarvoksi sarjassa muodostui 2,11 ja torjuntaprosentiksi 93,57%.

Korkalainen: Miklík pelasi hieman ailahtelevaisen sarjan, mutta nousi lopussa JYPin sankariksi. Neljä maalia sarjan aikana oli kova suoritus tulikuumaa Larmia vastaan. Lopussa onnikin oli slovakkin puolella, mikä näytteli merkittävää roolia sarjan ratkeamisessa JYPin suuntaan.

Arvio: Seiskapelin kaksi maalia ratkaisivat ottelusarjan voiton JYPille, mutta se ei riittänyt vastaamaan Larmin suoritukseen yksilötasolla.

Eero Somervuori rikkoi oman maaliennätyksensä pudotuspeleissä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Ketkä pakan ulkopuolelta olivat nostamisen arvoisia?

Tilastovertailu
M S P R A
Janne Tavi JYP 0 6 6 2 17:19
Eero Somervuori HPK 4 1 5 0 15:57

Korkalainen: Janne Tavi muodostui sarjassa todelliseksi pelinrakentajaksi. Mies hukkasi tukun maalipaikkoja kriittisillä hetkillä, mutta vastapainoksi rakenteli useita merkittäviä maaleja.

Myös Tavin kamppailuvalmius oli yllättävän hyvä, kun laituri pisti päädyssä kamppailun käyntiin. Mutta menikö terävyys kamppailupelaamiseen, kun viimeistely ei sujunut?

Meriläinen: Eero Somervuori pelasi tehokkaan puolivälieräsarjan. Kolme osumaa oli konkarin ennätys yksissä pudotuspeleissä Liigassa. Runkosarjassa Somervuorta peluutettiin itsepintaisesti ylivoimalla laukojan paikalla vasemmassa laidassa. Laukaukset löpsähtelivät lähes poikkeuksetta vastustajan maalivahtia suoraan logoon.

"Somervuori Lopetti kautensa kolmen ottelun maaliputkeen"

Osasyy tässä oli kuitenkin myös HPK:n ylivoimapelin hitaudessa. Maalivahtien oli helppo lukea tilanteet ja näin ollen saivat laiturin laukaukset näyttämään heikommilta.

Pudotuspeleissä Somervuoren laukaukset olivat vaarallisia, vaikka eivät aina uponneetkaan. Esimerkiksi kuudennessa ottelussa hyökkääjällä oli useampikin huippupaikka, joissa vain Pekka Tuokkolan huipputorjunnat pitivät numerot muuttumattomina.

Heti sarjan alussa tullut onnistuminen selvästi piristi Somervuorta, jonka luistinkin näytti ajoittain liikkuvan aivan takavuosien malliin. Lopetti kautensa kolmen ottelun maaliputkeen.

Kunniamaininta työmies Juha Koivistolle. Liukasliikkeinen duunari painoi myös pari tärkeää osumaa, yllättäen ja pyytämättä.

Arvio: Tässäkin parissa paremman löytäminen on vaikeaa. Tavi kantoi suurempaa roolia Somervuoreen verrattuna, joten pomppukiekko tästä parista pomppii hurrikaanien lapaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle