Metallurg Magnitogorsk - Minimaalisia muutoksia

KHL / Artikkeli
Saadaanko tämä ketju kuriin?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Hallitseva mestari on voittanut kolmen edellisen kauden aikana Gagarin Cupin kahdesti.

Metallurg onnistui löytämään kevään finaalisarjassa keinot monien ihaileman ja melko selkeänä ennakkosuosikkina sarjaan lähteneen TsSKA:n pelitavan sotkemiseen. Teräskaupunkina tunnetussa Magnitogorskissa tehdään todella hyvää työtä vuodesta toiseen joukkueen rakentamisessa.

Reilun 400 000 asukkaan kaupunki tunnetaan kaivos- ja terästeollisuudestaan. Jääkiekkoseura Metallurg Magnitogorsk on kaupungin selkeä urheilun lippulaiva. Maantieteellisesti lähimmät paikallisvastustajat ovat Traktor Tšeljabinsk ja Salavat Julajev Ufa.

KHL:n alkuaikoina osa KHL-seuroista tuntui ostelevan pelaajia "teksti-tv -tasoisen" scouttauksen pohjalta, mutta Metallurg on esimerkki seurasta, jossa tehdään järkevää ja pitkäjänteistä joukkueenrakennusta. Rahaa olisi varmasti käytettävissä kovan luokan hankintoihin, mutta seura tyytyi lähinnä vahvistamaan alempia hyökkäysketjuja.

Joukkuetta kantavat todennäköisesti vielä muutaman vuoden ajan 35-vuotiaat supertähdet Sergei Mozjakin ja Danis Zaripov, mutta minkälaisen aukon heidän lopettamisensa aikanaan jättää? Metallurg on monella mittarilla mitattuna sarjan parhaita organisaatioita.

Hallitseva mestari on ollut jälleen muutosten suhteen maltillinen. Seuran nuoret pelaajat ovat hieman kokeneempia, sisään on tullut muutamia mielenkiintoisia täsmähankintoja, ja lisäksi KHL:n viime kauden paras hyökkäysketju jatkaa seurassa. Metallurg lähtee jälleen kauteen yhtenä suurimmista suosikeista.

Siinä, missä viime kevään finaalivastustaja TsSKA Moskova on profiililtaan äärettömän työteliäs, kovatempoinen ja fyysinen joukkue, on Metallurg ennen kaikkea hyvin organisoitu taitojoukkue.

Maalivahdit:

Vasili Košetškin

Ilja Samsonov

Kaksimetrinen Lada Toljattin kasvatti Vasili Košetškin, 33, on ollut seuran selkeä ykkösvahti molemmilla mestaruuskausilla. Mitä suuremmaksi panokset kasvavat - sen parempi "The Cat" on. Kokeneella konkarilla on vielä varmasti muutamia pelivuosia jäljellä KHL:n ehdottomalla huipulla. Kyseessä on todella kylmäpäinen maalivahti, johon kivikova puolustus edessä voi luottaa kuin vuoreen.

Košetškinin takana oppia saa erittäin lahjakas Ilja Samsonov, 19, jonka Washington Capitals varasi toissa kesänä NHL:ään numerolla 22. Hän oli varaustilaisuuden korkeimmalla numerolla varattu maalivahti. Hänen voidaan olettaa tulevaisuudessa ottavan Braden Holtbyn takana kakkosveskarin paikan Capitalsissa.

Tulevalla kaudella Samsonov saanee runkosarjassa vastuuta 15-20 pelin verran, sillä Metallurgilla ei ole tarvetta ylikuormittaa Košetškinia puhki, vaikka konkari onkin tottunut pelaamaan lähes kaikki pelit usean KHL-kautensa aikana.

Puolustus:

Jevgeni Birjukov - Viktor Antipin

Chris Lee (CAN) - Aleksei Bereglazov

Sergei Terešenko - Jaroslav Habarov

Puolustus on heikentynyt hieman, sillä kovaotteinen luottopakki Rafael Batiršin siirtyi Ak Barsiin. Lisäksi loppukaudesta pudotuspelejä ajatellen hankitut täytepuolustajat Denis Osipov ja Viktor Postnikov jatkavat uraansa muualla. Vasta 20-vuotias Pavel Medvedev täyttänee varmasti Osipovin jättämän aukon.

Metallurgin puolustuksen kärkikolmikko Jevgeni Birkujov, 30, Viktor Antipin, 23, ja Chris Lee, 35, ovat olleet seuran kahden mestaruusjoukkueen puolustuksen ehdottomia luottonimiä.

Ketjuhahmotelman puolustuksen kärkikuusikosta Aleksei Bereglazovia, 22, lukuun ottamatta kaikki pakit ovat olleet voittamassa seuralle molempia mestaruuksia (2014, 2016). Bereglazov pelasi ensimmäiselläkin mestaruuskaudella, mutta vain muutaman pelin runkosarjaa.

Tämä kuusikko tietää, mitä mestaruuden voittaminen KHL:ssä vaatii. Metallurgin puolustuksessa on valtava kokemus isojen ottelusarjojen voittamisesta pudotuspeleissä, minkä lisäksi puolustuksen runko on pysynyt kasassa useita vuosia.

Eleettömän varmasti puolustavaa Birjukovia voidaan kutsua oikeastaan seuraikoniksi, sillä kolmekymppinen yleispuolustaja on edustanut seuraa koko uransa. Vakuuttavat pudotuspelit pelanneen puolustajan työskentely oli kovimmissa peleissä jälleen kerran ihailtavalla tasolla.

Jevgeni Birjukov on puolustuksen kivijalka
Kuva © Timo Savela

Keväällä Venäjää MM-kisoissa edustanut Antipin on erinomainen luistelija, taitava, erittäin pelirohkea ja pienikokoinen kiekollinen puolustaja. Kazakstanissa syntynyt nuori puolustaja on ollut jo muutaman kauden ajan sarjan huippupakkeja.

Saksan DEL-liigan (2012) ja SHL:n (2013) pakkien pistepörssit voittanut Lee on KHL:n parhaita kiekollisia puolustajia. Lee on ollut jokaisella kolmella kaudellaan KHL:ssä sarjan pakkien pistepörssissä neljän joukossa, mutta ei ole voittanut vielä tuota tilastoa. Painava laukaus, kylmäpäisyys, erinomainen syöttötaito sekä pelikäsitys ovat taitavana luistelijana tunnetun kanadalaisen vahvuuksia. Hän on iso pelote ylivoimalla. Lee ja Antipin eivät ole fyysisiä pelaajia.

Pudotuspeleissä isoon rooliin nousseen Bereglazovin yllä on suuret odotukset tulevan kauden suhteen. 194-senttisen jämäkän puolustajan peli kehittyi viime kaudella harppauksin. Birjukovin tavoin Bereglazov on vahva kaksinkamppailuissa. Hänen kiekolliset taitonsa ovat hyvällä tasolla. Seuran omaa kasvattia ei ole varattu NHL:ään.

Puolustuksen ahkerin taklaaja on Sergei Terešenko, 24, jolta löytyy varastosta hurja lyöntilaukaus. Terešenko on pelaajatyypiltään puolustava puolustaja. Pienessä roolissa pelannut Jaroslav Habarov, 27, on peruspuolustaja, joka hoiti pienehkön ruutunsa kiitettävästi. Habarov ei ole oikein millään osa-alueella erityisen hyvä.

Tulevalla kaudella minimaalisesti vastuuta saanut Medvedev ja muutaman pelin pelaamaan päässyt isokokoinen Nikita Zhloba, 21, saattaavat saada entistä isompaa roolia, kun Batiršin ja pari täytepuolustajaa poistuivat. Medvedeviltä tuskin nähdään aivan Bereglazovin kaltaista nousua kauden aikana luottopakiksi, mutta potentiaalia nuorukaisesta löytyy.

Batiršinin lähdöstä huolimatta Metallurg ei ole tarvetta oikeastaan hankkia ketään hänen tilalleen. Fyysisyyttä lähti hänen mukanaan, mutta puolustuksessa on erinomainen sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Puolustuksesta löytyy paljon erinomaista kiekollista osaamista.

Profiililtaan taitojoukkueeksi määriteltävän Metallurgin on puolustuksesta löytyy riittävästi fyysistäkin osaamista. Erinomaisen puolustuksen takana työskentelee sarjan eliittiin kuuluva maalivahti.

Hyökkäys:

Sergei Mozjakin - Jan Kovar (CZE) - Danis Zaripov

Wojtek Wolski - Tomas Filippi (CZE) - Dmitri Sjomin

Denis Platonov - Oskar Osala (FIN) - Jevgeni Timkin

Denis Kazionov - Dmitri Kazionov - Jaroslav Kosov

KHL:ssä kolmen kauden ajan tuhoa kylvänyt tehoketju Mozjakin - Jan Kovar, 26 - Zaripov muodostaa toisiaan erinomaisesti täydentävän trion, jota edes TsSKA ei pystynyt saamaan kevään finaalisarjassa täysin kuriin. Ketjun laitureilla ei ole enää monta pelivuotta jäljellä, kun molemmat ovat jo 35-vuotiaita. Kovar on heitä yhdeksän vuotta nuorempi.

Mozjakin on voittanut viisi kertaa KHL:n pistepörssin, kolmesti maalipörssin, kahdesti Gagarin Cupin ja ollut aina parhaimmillaan kauden tärkeimmissä peleissä. Jos jotain hänen peliin saisi vielä toivoa lisää, olisi se fyysisyyttä ja vahvempaa kahden suunnan pelaamista. Hänen hyökkäyspään ominaisuutensa ovat kuitenkin erittäin monipuoliset ja vailla vertaansa.

Hyvin rauhallisena tunnetun Mozjakinin peliä on hyvin vaikea saada raiteiltaan. Toki häntä voi yrittää horjuttaa fyysisellä pelillä, mutta taitavasti peliä lukevaan pelaajaan on vaikea saada kovaa kontaktia isossa kaukalossa. Mozjakinin laukaus, syöttötaito, pelikäsitys, viimeistelykyky, yllätyksellisyys ja monipuolisuus ovat kaikki aivan sarjan terävimmästä kärjestä.

Silkinpehmeästi luisteleva kolminkertainen maailmanmestari ja nelinkertainen KHL-mestari Zaripov on erittäin älykäs pelaaja. Hänen laukaisutaitonsa on aivan sarjan eliittiä - varsinkin suoraan syötöstä. Mozjakin ja Zaripov lukevat toisiaan kentällä käsittämättömän hyvin, mikä nostaa pelaajien vaarallisuutta heidän erittäin korkean taitotasonsa vuoksi.

Monesti venäläisvirtuoosien varjoon jää erinomaisesti ketjun tasapainoittava Kovar. Tšekkisentteri on vahva kaksinkamppailuissa ja käytännössä ketjun ainut pelaaja joka taklaa, mutta taklaa sitäkin ahkerammin. Hän on erinomainen kahden suunnan sentteri, jonka hyökkäyspään taidot ovat todella korkealla tasolla.

Metallurg ei ole vain kenties sarjan parhaan ketjun varassa, sillä taustatukea antavat muun muassa pelottavan kovalla rannelaukauksella varustettu Aleksandr Sjomin, 32, kovia pisteitä sarjassa takonut Wojtek Wolski, 30, toinen tšekkisentteri Tomas Filippi, 24, ja joukkueelleen erittäin arvokas Oskar Osala, 28.

Kesken kauden NHL:stä saapunut Sjomin tuo aivan uutta ulottuvuutta hyökkäyksen kärkiosaamiseen ja erityisesti lisää variaatioita ylivoimapeliin. Hyvät pudotuspelit pelannut Sjomin oli joukkueelle selkeä vahvistus. Sjominin suurimmat ongelmat pelaajana ovat pään sisällä.

Torpedosta viime kesänä hankittu Wolski jatkoi siitä, mihin Torpedossa jäi - pisteitä tuli hurjaan tahtiin. Huipputaitava kanadalainen on nopea, ovela ja syöttötaito sekä pelikäsitys ovat korkealla tasolla. Hän osaa myös pelin rytmittämisen taidon.

Puolassa syntynyt pelaaja pelaisi lähes kaikissa KHL-joukkueissa ykkösketjussa, mutta Metallurgissa hänen paikkansa tulevalle kaudelle on todennäköisesti kakkosketjussa. Wolski pääsi pelaamaan viime kaudella ajoittain Zaripovin paikalla ykkösketjussa, mutta lopulta päävalmentaja Ilja Vorobjovin suojatit palasivat tuttuun tehoketjuun.

Sentteriksi viime kaudella siirretty Osala on joukkueensa fyysisin hyökkääjä. Hänen aloitusprosenttinsa runkosarjassa oli erinomainen 57,7. Osala on tahto- ja voimatasoltaan sarjan kymmenen parhaan pelaajan joukossa.

Vaasasta maailmalle lähteneen väkivahvan suomalaishyökkääjän työmoraali on puhdasta kultaa, mitä seurassa arvostetaan varmasti todella korkealle. Erikoistilanteissa Osala on iso pala alivoimapeliä.

Osalan ohella hyökkäyksen toinen erittäin fyysinen pelaaja on Jevgeni Timkin, 25, joka muistetaan Vitjazin "hulluilta vuosilta". Hän keskittyi tuolloin silti pääasiassa jääkiekon pelaamiseen yhdessä Artemi Panarinin ja Mihail Anisinin kaltaisten taitureiden kanssa. Timkin on Osalan kaltainen lihanleikkaaja, joka taklaa usein ja kovaa. Vaikka Timkin on hukannut pienessä roolissa tehokkuutensa pelistä, on hänellä yllättävän hyvä taitotaso isoksi pelaajaksi.

Jevgeni Timkin edustaa joukkueensa fyysisintä kalustoa
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Junan lailla etenevä Jaroslav Kosov, 23, on seuran oma kasvatti. Kosov on Timkinin tavoin isokokoinen ja voimakasrakenteinen hyökkääjä, mutta hänen pelistään puuttuu samankaltainen fyysisyys. Kosovin pitäisi käyttää kroppaansa paremmin hyväkseen fyysisessä pelissä, kun hyökkääjällä on mahtavat raamit jääkiekkoilijaksi.

Todella pieneen rooliin jäänyt entinen seuran pitkäaikainen tähtisentteri Aleksei Kaigorodov sai lähteä. Kaigorodoville ei ollut vaatimattomien näyttöjen jälkeen enää tarvetta, sillä häntä on aivan turha peluuttaa nelosketjussa.

Hän ehti edustaa seuraa urallaan 567 pelin verran nousten tilastossa kaikkien aikojen kakkosijalle. Metallurgissa enemmän pelejä on pelannut vain Sergei Osipov. Amuriin lähtenyt nuori Dmitri Arsenjuk on hyökkäyspään toinen mainittava lähtijä.

Metallurg on hankkinut neljä uutta hyökkääjää. Sotšin lämmöstä, palmujen alta kauas itään matkasivat Dmitri Kazionov, 32, ja Denis Kazionov, 28. Veljeksistä Dmitri on kolminkertainen KHL-mestari, joka oli mukana voittamassa Metallurgin ensimmäistä mestaruutta.

Kolmetoista maalia tehnyt Denis on pyörinyt urallaan pienemmissä seuroissa kuin isoveljensä. Molemmat hyökkääjät ovat isokokoisia ja pelaavat hyvin kahteen suuntaan.

Muita tulijoita ovat Amurista takaisin palannut Aleksei Byvaltsev, 22, ja farmisarjasta hankittu isokokoinen sentteri Ilja Berestennikov, 21. Metallurgissa tehdään sen verran hyvää työtä pelaajahankintojen suhteen, että eiköhän näissäkin kavereissa ole potentiaalia murtautua joukkueeseen.

Metallurgilla on jonkin verran nuoria talentteja riveissään, mutta vain harvalle on luvassa vastuuta säännöllisesti. Hyökkäys on vahvistunut piirun verran, alemmat ketjut ovat nyt hieman laadukkaampia Kazionovin veljesten ansiosta.

Yhteenveto:

Voiko voittamaan kyllästyä? Tuleeko Metallurgille kuinka usein pelejä, jotka menevät niin sanotusti ohi runkosarjan aikana? Metallurgin runko on edelleen sama, joka on tottunut voittamaan.

Joukkueen pelit ovat viihdearvoltaan parhaimmillaan todellista huippuviihdettä. Runkosarjassa tuskin nähdään mitään TsSKA:n tapaista dominointia, mutta pudotuspeleissä tämä joukkue tulee olemaan jälleen todella vaikeasti voitettavissa.

Kesken kauden päävalmentajan tehtäviin Mike Keenanin saappaisiin astunut apuvalmentaja Vorobjov johdatti heti ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan seuran mestariksi. Vorobjov oli vuosia seurassa apuvalmentajana, ja toimi samalla päävalmentajina toimineiden Paul Mauricen ja Keenanin tulkkina lehdistötilaisuuksissa ja erilaisissa haastatteluissa.

Metallurg elää äärimmäisen tehokkaasta ykkösketjustaan, jonka takaa löytyy tätä nykyä pelottavasti tulivoimaa Wolskin ja Sjominin johdolla. Hyökkäys on erinomaisesti roolitettu, eikä seurassa rahaa käytetä miten sattuu. Koska Mozjakinin ja Zaripovin tahti alkaa hyytyä, kun pikku hiljaa neljänkympin rajapyykki lähestyy molempia?

Ei ole mikään yllätys, että Metallurg teki viime kaudella koko runkosarjassa eniten maaleja, mutta se päästi peräti 51 maalia enemmän kuin finaalivastustajansa TsSKA, joka päästi puolestaan vähiten maaleja. Metallurg ei ole varmasti tulevallakaan kaudella sarjan parhaiten puolustava joukkue, mutta sen maalivahti- ja puolustuspeli ovat silti sarjan terävintä kärkeä.

Puolustus on heikentynyt hienoisesti, sen sijaan hyökkäykseen on saatu laajuutta lisää. Pelaajamateriaali on edelleen erittäin kova, kun NHL ei vienyt seuralta finaalivastustaja TsSKA:n tavoin avainpelaajia. Kokonaisuutena Metallurgin pelaajamateriaali on hienoisesti vahvistunut.

Arvio: Lähtee jahtaamaan kolmatta mestaruutta neljän vuoden sisään. Ei välttämättä syty vielä runkosarjassa liekkeihin, mutta on pudotuspeleissä erittäin vaikeasti voitettavissa. Itäisessä konferenssissa sijoille 1-3.

Perustettu: 1955
Kotikaupunki: Magnitogorsk
Kotihalli: Arena Metallurg (7500)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 8/8
Menestys: Mestari 2014, 2016. Neljästi konferenssin finaaleissa.
Päävalmentaja: Ilja Vorobjov (2.kausi)
Suomalaispelaajat: Oskar Osala
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Tomas Filippi, Jan Kovar, Chris Lee, Wojtek Wolski
Viime kausi: Runkosarjassa 2. (itäinen konferenssi). Voitti finaaleissa TsSKA:n 4-3. Mestari.

Joukkueen tähti: Sergei Mozjakin, LH
Puolustuksen tähti: Chris Lee
Tutkan alla: Aleksei Bereglazov, P
Nuori talentti (U22): Ilja Samsonov, 19, MV

» Lähetä palautetta toimitukselle