Metallurg Magnitogorsk - Idän jätti on tänä vuonna haavoittuvainen

KHL / Artikkeli
Kuusinkertainen KHL:n pistepörssin voittaja Sergei Mozjakin johdattaa haavoittuneen Metallurgin mestaruusjahtiin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Magnitogorskissa puhaltavat uudet tuulet. Barysin tavoin Metallurgilta hajosi kesän aikana vuosia yhdessä pelannut huippuketju. Lisäksi puolustuksen neljästä parhaasta pelaajasta kolme lähti yrittämään uran luomista NHL:ään. Kaksinkertainen KHL-mestari on pelannut kolmesti viimeisen neljän kauden aikana finaaleissa.

Sergei Mozjakin - Jan Kovar (CZE) - Anton Šenfeld
Jevgeni Timkin - Matt Ellison (CAN) - Tomas Filippi (CZE)
Denis Kazionov - Oskar Osala (FIN) - Jaroslav Kosov
Denis Platonov - Ilja Berestennikov - Vladislav Kaletnik

Jevgeni Birjukov - Nicholas Schaus (USA)
Denis Denisov - Sergei Terešenko
Dmitri Šulenin - Jaroslav Habarov

Vasili Košetškin
Ilja Samsonov

Päävalmentaja: Ilja Vorobjov

Metallurg taipui finaalisarjassa siipirikkoiselle SKA:lle 1−4-lukemin, mikä kuvasi hyvin finaalisarjaa: SKA oli selvästi parempi ilman kolmea supertähteään. Teräskaupungin kiekkomahti on mielenkiintoisen tilanteen edessä. Puolustus on hajonnut käsiin, samoin ykkösketju. Metallurg on haavoittuvaisempi kuin pitkään aikaan. Seura menetti puolenkymmentä kärkipelaajaa.

Päävalmentajana jatkaa Metallurgin toissa kaudella mestariksi valmentanut Ilja Vorobjov. Katseet Magnitogorskissa kohdistuvat entistä enemmän Jaroslavlissa syntyneeseen, 36-vuotiaaseen Sergei Mozjakiniin, joka takoi käsittämättömät tehot 48+37=85 viime kaudella. Steve Mosesin KHL:n entinen maaliennätys (36) oli paperia. Pudotuspeleissä Mozjakinin tahti yleensä vain kiihtyy, 17 peliin syntyi keväällä tehot 7+17=24.

Kuinka kauan kuusinkertainen KHL:n pistepörssin voittaja Mozjakin vielä pystyy olemaan ylivertainen yksilö KHL:ssä? Hän on maagisilla taidoilla varustettu pelaaja, mutta ikää alkaa olla mittarissa jääkiekkoilijaksi jo sen verran paljon, että harva pelaa uransa huipulla enää samanikäisenä.

Merkittävät muutokset eivät koskeneet erinomaista maalivahtikaksikkoa. Seuran molemmat Gagarin Cupin voitot torjuneen kaksimetrisen Vasili Košetškinin, 34, viime kauden torjuntaprosentti 92,7 ei ollut KHL:n kärkipäätä, mutta maalivahtina hän on sarjan kolmen parhaan joukossa − monien mielestä paras.

Washington Capitalsin toissa kesän ykkösvaraus Ilja Samsonov, 20, on hyvin lähellä sarjan parasta kakkosvahtia. Magnitogorskin oma poika Samsonov torjui 27 ottelussa erinomaisella torjuntaprosentilla 93,6.

Metallurgin ympärillä on kohistu paljon Danis Zaripovin menetyksestä, mikä rikkoi huippuketjun, mutta kovemman kolauksen koki puolustus. Seura menetti neljästä selkeästi eniten vastuuta saaneesta kärkipuolustajastaan kolme: pakkien pistepörssin tehoilla 14+51=65 voittaneen Chris Leen, Buffalo Sabresiin lähteneen tehopakki Viktor Antipinin ja vahvasti omassa päässä vääntäneen Aleksei Bereglazovin. Kolmikko takoi yhteensä 108 pistettä. Trion tilalle on hankittu korvaajia, mutta he tuskin pystyvät täyttämään kolmikon jättämän aukon.

Koko viisitoistavuotisen pelaajauransa seuraa edustanut Metallurg-ikoni Jevgeni Birjukov, 31, jatkaa ainoana puolustuksen kärkinelikosta. Hurjalla lyöntilaukauksella varustetun puolustuksen fyysisisimmän pelaajan Sergei Terešenkon vastuun voisi olettaa kasvavan. Venäjän nuorten MM-joukkueessa viime talvena pelannut 19-vuotias Grigori Dronov on sen luokan talentti, että hän voi ottaa vakiokokoonpanon paikan.

Puolustuksen kolmesta uudesta hankinnasta suurimmat meriitit on TsSKA:n avainpuolustajiin kuuluneelle kaksi maailmanmestaruutta voittaneella Denis Denisovilla, 35. Hän edusti TsSKA:ta viimeiset viisi vuotta, joista kolme viimeisintä kapteenina. Denisov on erinomainen luistelija, pelaa hyvin kahteen suuntaan ja hänen laukauksensa on painava. Hän on nykyään Torontossa NHL:ää pelaavasta entisestä pakkiparistaan Nikita Zaitsevista hieman heikompi versio.

Lee tuli aikanaan Magnitogorskiin SHL:n ja DEL-liigan pakkien pistepörssien voittajana. Hänen korvaajakseen on hankittu Nicholas Schaus, 31, joka voitti Dynamo Pardubicen riveissä Tšekin Extraliigan pakkien pistepörssin menneellä kaudella tehoilla 7+29=36. Leen jättämät saappaat ovat valtavat täytettäväksi, joten ei ole realistista odottaa Schausin pystyvän siihen. Kolmas hankinta oli Torpedon lahjakkuus Dmitri Šulenin, 21.

Vuosia tuhoa kylvänyt ykkösketju hajosi Zaripovin lähdön myötä. Kuka ottaa hänen paikkansa? Zaripovin lisäksi hyökkäyksen runkopelaajista poissa ovat pelaajauransa yllättäen lopettanut ja opintoihin jatkossa keskittyvä Aleksandr Sjomin, kesken kauden seuraan tullut sentteri Tommi Santala, vain ensimmäisen kolmanneksen kaudesta todella vakavan loukkaantumisen vuoksi pelaamaan pystynyt huipputehokas Wojtek Wolski ja mainio joukkuepelaaja Dmitri Kazionov.

Mozjakinin lisäksi superketjusta jatkaa sarjan sentterieliittiin kuuluva Jan Kovar. Monipuolinen tšekki on vahva kaksinkamppailuissa ja oli käytännössä superketjun ainut pelaaja, joka taklasi. Hän on erinomainen kahden suunnan sentteri, jonka hyökkäyspään taidot ovat todella korkealla tasolla. Dinamo Minskin viime vuosien paras pelaaja ja huippuluokan laukaisutekniikalla varustettu työteliäs Matt Ellison, 33, oli kesän ykköshankinta hyökkäykseen.

Sarjan parhaisiin aloittajiin kuuluva Ellison on ollut vuosia sarjan sentterieliittiiä. Hän takoi kolmen kauden ajan Minskissä piste per peli -tahtia. Kymmenettä kauttaan KHL:ssä aloittava kanadalainen voi pelata tarvittaessa laidallakin, mutta se tontti on ollut hänelle hyvin vieras KHL:ssä.

Ellison nostaa sentterikaluston uudelle tasolle, sillä seuralla on nyt kaksi sarjan eliittiin kuuluvaa sentteriä. Mielettömällä 64,8 prosentin teholla aloituksia kaapinut Oskar Osala tai selvästi Kovaria heikompi tšekki Tomas Filippi joutunee pelaamaan laidalla.

Molempia seuran mestaruuksia KHL:ssä juhlinut Osala on koko sarjan fyysisimpiä pelaajia. Hän raivaa tilaa huipputaitaville hyökkääjille ja takoo itsekin suoraviivasena pelaajana rooliinsa nähden kiitettävästi pisteitä. Viime kaudella hän teki tehot 14+14=28. Hänen merkityksensä joukkueelle on ollut jo vuosia erittäin merkittävä. Osalan tavoin joukkueen fyysistä kalustoa edustaa Jevgeni Timkin. He ovat hyökkäyksen kaksi selkeästi ahkerinta taklaajaa.

Seuran oma kasvatti, Ladan sisäisen pistepörssin kakkoseksi tehoilla 11+22=33 sijoittunut Anton Šenfeld, 24, palasi kotiin kolmen Toljatissa hyvin sujuneen kauden jälkeen. Aikanaan hänellä oli vaikeuksia mahtua pelaamaan, nyt nuorella miehellä saattaa olla täytettävänään Zaripovin jättämä aukko ykkösketjussa. Nuorille pelaajille on tarjolla ruutuja alemmista ketjuista.

Yhteenveto:

Kaksinkertainen mestari on heikentynyt. Puolustuksen korvaajat eivät lähtökohtaisesti pysty täyttämään lähteneiden aukkoja. Leen korvaaminen voi osoittautua hankalaksi, jos Schausin taso ei riitä KHL:ssä. Leen ja Antipin lähtö vei puolustuksesta valtavasti kiekollista osaamista, samalla kaksikko jätti ison aukon ylivoimapeliin. Denisovilla ja Schausilla on iso työ täyttää tuo aukko.

Hyökkäyksen osalta joukkueella on sarjan ehdottomasti kolmen parhaimman joukkoon kuuluva sentterikalusto. Zaripovin ja Sjominin lähtöjen myötä laitahyökkäjien terävin kärki kapeni. Hyökkäyksen syvyys ei kestä missään nimessä vertailua lännen jättiläisten SKA:n ja TsSKA:n kanssa. Vertailun kestää vain maalivahtipeli, sentterit ja päävalmentaja. Joukkueella on sarjan parhaat aloittajat - Ellison ja Osala ovat molemmat yli 60 prosentin aloittajia.

30,9 prosentin teholla maaleja tuottanut sarjan paras ylivoima pyöri vastustajien kannalta pelottavan vaarallisesti. Miten ylivoima kärsii Zaripovin ja Leen lähdöistä, mikä rikkoo ykkösylivoiman? Laidallakin pelaamaan pystyvä Ellison olisi ylivoimalla erinomainen korvaaja Zaripoville. Joukkueen alivoima 85,3 oli ylivoiman tavoin sarjan parasta. Alivoiman erikoismiehet Osalan, Timkinin ja kumppaneiden johdolla jatkavat. 

Viidentoista pisteen erolla runkosarjan voittanut Metallurg on haavoittuvainen. Mestaruustaisteluun eväät ovat kevyemmät kuin menneellä kaudella, siitä ei pääse mihinkään.

Arvio: Kotietu irtoaa pudotuspeleihin. Ei voita itäistä konferenssia.

» Lähetä palautetta toimitukselle