Mestis-tähdet tutuksi: Kiekko-Vantaan Nico Nurmikanta sattumalta pakiksi

MESTIS / Artikkeli
Nico Nurmikanta pelaa uransa parasta kautta.
Mestis-tähdet tutuksi -sarjassa vuorossa on Kiekko-Vantaa ja sen puolustaja Nico Nurmikanta. 24-vuotias ykkösvitjan tukipilari on edennyt urallaan systemaattisesti parempaan ja parempaan kauteen. Tällä hetkellä Nurmikanta pelaa uransa parasta kautta.

Kiekko-Vantaan ykkösketjun puolustaja Nico Nurmikannan jääkiekkoura on ollut nousujohteinen juniori-iästä aina miesten Mestikseen. Mies on harrastanut muitakin lajeja, mutta jääkiekko nousi ykkössijalle 12-vuotiaana.

− Aloitin jääkiekon pelaamisen 1999, jolloin pelasin Espoon Jäähongan kiekkokoulussa pikkuhallissa, mikä oli juuri valmistunut. Ensin jännitti kovasti, mutta lopulta homma tuntui mukavalta, Nurmikanta virkkoi.

Puolustajan pesti ei ollut itsestäänselvyys, vaan se tapahtui lähinnä sattumalta.

− Olimme Turun-turnauksessa, ja valmentaja laittoi puolustajaksi. Lopulta pelasimme hyvin, emmekä päästäneet koko turnauksessa kuin kaksi maalia. Niin minusta tuli puolustaja.

Ennen jääkiekkoon panostamista Nurmikanta harrasti jalkapalloa kahdeksan vuotta, mutta jääkiekko kiehtoi enemmän, sillä ensin hän aloitti juuri jääkiekon. Kauniaisissa hän kävi yleisöluisteluissa, minkä seurauksena tuli hyvä luistelutaito.

− Lisäksi pelasin sählyä. Kävimme kaveriporukalla pelaamassa läheisellä ulkokentällä.

Päätös keskittyä jääkiekkoon ammattina oli kuitenkin monisyinen.

− Kyllä minua jalkapallo kiinnosti, sillä olin kentällä kärkihyökkääjä ja tein maaleja. Kuitenkin teknistä osaamista oli vähänlaisesti. Jääkiekossa osaan luistella ja on parempi peliäly.

Parhaat juniorivuodet

Nurmikanta pääsi C-juniorina HJK:n joukkueeseen. Hän pelasi lopulta kaksi kautta helsinkiläisten joukkueessa, kunnes B-juniorina tuli siirto Bluesin A-nuoriin. Debyyttikausi nuorissa täydentyi Suomen mestaruutena. Lisäksi Nurmikanta pitää arvossa myös B-junioreiden pronssimitalia.

Nurmikanta aloitti Jäähongassa.
Nurmikanta aloitti Jäähongassa.
Kuva © Timo Savela

Kiekko-Vantaaseen Nurmikanta siirtyi, kun silloinen päävalmentaja soitti ja kysyi, tulisiko hän pelaamaan miesten Mestistä.

− Koin, että olen saavuttanut kaiken mahdollisen nuorissa. Siksi valintani oli helppo lähteä mukaan Mestikseen. En ollut koulussa mikään hikari, mutta hoidin sen siinä ohessa. Tällä hetkellä olen kiinnostunut jääkiekon ohella fysioterapeutin ammatista, sillä minulla on liikuntataustaa.

Nurmikanta suoritti armeijan Santahaminassa, ja hänestä tuli konekiväärimies vuonna 2014.

− Sain suorittaa asepalveluksen puolessa vuodessa. Harjoittelin Kiekko-Vantaassa, mutta pelasin Bewe Tuuskissa, jota valmensi tuolloin nykyinen lohipaitojen valmentaja Simo Mälkiä.

Nurmikannalla on oma agentti, joka hoitaa sopimuspuolen. Tähän mennessä ei ole kuitenkaan ilmaantunut liigan tiedustelijoita.

Mestis-pelaajan palkka ei ole järin suuri, mutta sillä tulee toimeen. Nurmikanta on asiaan kuitenkin tyytyväinen.

− Eihän Mestiksessä palkka mikään iso ole. Se on juuri niin iso, että pystyn elämään tyttöystävän kanssa normaalia elämää, Nurmikanta totesi.

Idolina Jere Lehtinen

24-vuotiaalla Nurmikannalla on selkeä mielipide suurimmasta idolistaan. Useimmat päätyvät toiseen vastaukseen.

− Idolini on Jere Lehtinen, kenties sen takia, että hän on espoolainen. Monen mielestä Saku Koivu ja Teemu Selänne ovat ehdottomat idolit.

Ensimmäisenä tavoitteenaan Nurmikanta pitää nousua liigaan.

− Tarkoitus on päästä pelaamaan liigakiekkoa vakituisesti.

Nurmikanta kuuluu joukkueensa tärkeisiin lenkkeihin myös ylivoimalla.
Kuva © Oona Sarajärvi

Pukukopissa hän ei ole niitä suulaimpia tyyppejä. Toiset saavat olla äänessä.

− Olen melko hiljainen pukukopissa, mutta kyllä pystyn puolustautumaan, jos jotain heittoja tulee.

Kiekko-Vantaa matkusti elokuussa leirille Etelä-Korean Goyangiin. Joukkue harjoitteli viisi kertaa ja pelasi neljä ottelua paikallista High 1:stä vastaan. Lohipaidat voittivat jokaisen ottelun.

− Oli todella hauska kokemus. Lämpötila oli noin 30 astetta, ja täkäläinen jääkiekkokulttuuri oli erikoista. Kun omat saivat tilanteen, katsojat alkoivat kirkua ja kiljua.

Tällä kaudella jääkiekossa on ollut taas uusi vitsaus, sillä päähän kohdistuneita taklauksia on tullut entistä enemmän. Viime kaudella syynissä olivat jalkapyyhkäisyt ja sitä ennen koukkaamiset.

− Taklaukset päähän eivät tee hyvää lajille, mutta pitää muistaa, että taklaukset kuuluvat jääkiekkoon. Täytyy vain pitää pää ylhäällä, Nurmikanta totesi.

» Lähetä palautetta toimitukselle