Mestis-kierros: Joutuuko IPK sijaiskärsijäksi ärsytetyn TUTOn kynsissä?

MESTIS / Artikkeli
TUTO on ollut erityisesti kotonaan hurjassa vireessä.
Kuva © Timo Savela
Perjantain Mestis-kierroksella pisteistä mitellään neljällä paikkaunnalla. Kotonaan yllättäen LeKille hävinnyt TUTO hakee hyvitystä IPK:n kustannuksella. Hermes hamuaa pois jumbosijalta Ketterän vieraana, ja lisäksi yhteen iskevät Jokipojat ja K-Vantaa, sekä Espoo United ja RoKi.

Ketterä - Hermes

Ketterä onnistui edellisviikonloppuna mitellyn revanssiviikonlopun tuplapeleissä loistavasti, kun joukkue nappasi täydet kuusi sarjapistettä SaPKolta. 

Ottelun alla Imatralta kantautui positiivisia kokoonpanouutisia, kun lainapestillä SaiPassa käyneet joukkueen pistekärjet, koko sarjan maalipörssiä 10+8-tehoilla johtava Tomi Iso-Mustajärvi ja Santeri Vuoti palasivat sopimuksen mukaisesti Ketterä-paitaan. Lisäksi Jukureista lainalla olleen nuoren puolustajalupauksen Mikko Kokkosen lainasopimusta jatkettiin joulukuun loppuun asti.

Suurimmat kysymysmerkit Ketterän kohdalla ovat olleet puolustuspäässä, sillä joukkue on päästänyt sarjassa eniten maaleja. Hyökkäyspäässä jälki on kuitenkin ollut tehokkaampaa, ja Iso-Mustajärvi on saanut kiitettävästi tulitukea muulta joukkueelta.

Sarjan peränpitäjäksi jumittunut Hermes on osoittanut vihdoin merkkejä paremmasta, kun joukkue on napannut kaksi voittoa kolmesta viimeisimmästä ottelustaan. Voitot Jokipojista ja RoKista ovat toistaiseksi kokkolalaisten ainoat tältä kaudelta.

Koko sarjassa vähiten maaleja tehneen Hermeksen ongelmat ovat olleet erityisesti viimeistelyssä. Eniten päänvaivaa on tuottanut ylivoima, jonka aikana verkko on heilunut ainoastaan neljä kertaa.

Viikonlopun jälkimmäisessä RoKi-ottelussa maalivahti Leevi Laakso onnistui hyvin. Hyökkääjistä kärppälaina Aku Kestilä ja Taavi Tiala esiintyivät pirteästi, ja Ketterän on syytä olla tarkkana taiturien kanssa.

Perjantaina Imatralla tullaan varmasti näkemään vauhdikas kamppailu, sillä ottelu on molemmille joukkueille viikon ainoa.

Jokipojat - K-Vantaa

Jokipojat ja K-Vantaa löytyvät kuntopuntarissa hyvin vastakkaisista suunnista. Jokipojat onnistui katkaisemaan lauantaina neljän ottelun mittaisen tappioputkensa, kun taas vantaalaiset ovat takoneet hurjaa jälkeä koko kauden ajan. Tililtä löytyy ainoastaan kolme tappiota, joista yksi juuri Jokipoikia vastaan.

Vantaalaisten lentoa eivät ole hidastaneet edes lukuisat loukkaantumiset, joista viimeisimpänä tietoon tuli Nico Nurmikannan kauden päättänyt vamma. Joukkueen tekemisessä näkyy voittamisen rutiini, jolla tiukatkin pelit on pystytty kääntämään voitoiksi. Koko sarjassa vähiten maaleja päästäneen joukkueen vahvuutena on ollut puolustuspeli, jonka viimeisinä lukkoina seisovat maalivahdit Jani Kautto ja Juho Ratilainen.

Jokipoikien peikkona on ollut maalinteko, joka ei tule ainakaan helpottamaan kivikovaa vantaalaispuolustusta vastaan. Jotain ärjypaitojen maalintekotehokkuudesta kertoo se, että joukkueen sisäisen maalipörssin jaetulta kärkisijalta löytyy puolustavana puolustajana tunnettu Roni Viirlas. Viime lauantain IPK-ottelussa joensuulaiset saivat ketsuppipulloaan auki, kun viimeistelyyn tuli toivottua tarkkuutta ja iisalmelaisten verkko heilui viiteen otteeseen. 

Lauantain pelissä joensuulaiset pystyivät hallitsemaan kiekkoa ja rankaisemaan IPK:n virheistä. Samanlaisia otteita tarvitaan myös kivikovaa vantaalaisnippua vastaan.

Espoo United - RoKi

Sarjan kärkipäähän povatun Espoo Unitedin kausi on ollut tähän mennessä pettymys joukkueen majaillessa sarjataulukon kymmenentenä. Taaperrus on varmasti vaikuttanut osaltaan myös yleisömääriin, jotka ovat sarjan toiseksi pienimmät.

Edellinen viikko oli joukkueelle kaksijakoinen, sillä hienon TUTO-voiton jatkoksi joukkue hävisi molemmat revanssipelit K-Vantaata vastaan. Unitedilla on ollut ongemia erityisesti viimeistelyssä ja myös erikoistilannepelaamisessa on parantamisen varaa. Maalilla torjuntavastuun jakavat Nico Viksten ja Mika Norja ovat esiintyneet vaihtelevasti. 

Positiivisin asia espoolaisten tähän asti synkässä kaudessa on ollut puolustuspeli. Edes takalinjoilta löytyvät Miika Franssilan, Kai Lehtisen ja Jimi Santalan kaltaiset nimet eivät kuitenkaan auta, kun joukkue ottaa liikaa turhia rangaistuksia.

Kaukaa pohjoisesta pääkaupunkiseudulle matkannut RoKi lähtee otteluun allaan tappiot Hermekselle ja K-Vantaalle. Myös rovaniemeläiset ovat kärsineet pienoisista maalintekovaikeuksista viimeisimmissä otteluissaan, ja Vantaalla joukkueen puolustus petti. Myös jäähyherkkyys on noussut esiin uudelleen.

Joukkue on sekoittanut ketjujaan, ja parasta osaamista on esittänyt Malo Villen, Tino Metsävainion ja Julius Hermosen muodostama hyökkäyskolmikko. Onnistumisia on kuitenkin kauden mittaan tullut laajalla rintamalla, sillä pelaajista peräti 21 on päässyt pisteiden makuun. Torjuntavastuun jakaneista Rasmus Reijolasta ja Paavo Hölsästä ensiksi mainittu torjunee perjantain ottelussa.

 

TUTO - IPK

TUTO on noussut Mestis-kansan huulille viime aikoina hurjalla maalintekotahdillaan. Erityisesti kotiotteluissa suurinumeroisia voittoja on napsunut tilille lähes illasta toiseen, ja maalilla Julius Pohjanoksa on esiintynyt edukseen torjuen useamman nollapelin.

Edellisessä kamppailussaan turkulaiset kuitenkin joutuivat taipumaan, vieläpä kotikaukalossaan, kun Christian Heljangolla vahvistettu LeKi ryöväsi Kupittaalta kaikki kolme sarjapistettä. Turkulaisten voikin olettaa tulevan IPK-otteluun ärsytettyinä.

TUTOn kovin tekijä on löytynyt hieman yllättäen takalinjoilta. Puolustaja Kalle Valtola johtaa koko sarjan pistepörssiä tehoin 4+14 ja valittiin tällä viikolla myös Mestiksen lokakuun pelaajaksi.

Myös IPK:lla on edellisen ottelunsa jälkeen todistettavaa. Joukkue ei pystynyt esiintymään tasollaan, ja voitto karkasi SaPKon mukaan. Positiivisena asiana ottelusta jäi käteen onnistunut erikoistilannepelaaminen.

Joukkueen tehopelaajina ovat kunnostautuneet kymmenen pistettä mättänyt Topi Piipponen ja seitsemän maalia takonut Janne Katosalmi. Maalin suulla Tuomas Tolonen ja Aleksi Autio ovat jakaneet torjuntavastuun tasan, Tolosen suoriutuessa tilastojen valossa selkeästi paremmin urakastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle