Mestis-joukkueita harjoitusturnauksessa Vantaalla

MESTIS / Artikkeli
Perjantaina ja lauantaina pelattava Vantaan turnaus tuo Mestis-kautta taas askeleen lähemmäksi. Turnauksen puolustavaa mestaria Jukureita haastavat isäntäjoukkue Kiekko-Vantaan lisäksi KooKoo ja ruotsalaisvieras AIK.

Tikkurilan areenalla pelataan perjantaina kello 16.30 KooKoon ja Jukureiden välinen mittelö. Kiekko-Vantaa kohtaa AIK:n iltaottelussa klo 19.30. Perjantain koitosten häviäjät pelaavat lauantaina pronssiottelussa (klo 10.00) ja voittajat loppuottelussa kello 13.00.

Vahva KooKoo päässyt jo voittojen makuun

Vladimir Kolekin komennossa jatkavan KooKoon valmistautuminen kauteen on sujunut lupaavissa merkeissä. Kovia vahvistuksia hankkinut kouvolalaisseura aloitti kautensa kahdella venäläisvieraille kärsityllä niukalla tappiolla, mutta on edellispeleissään kyninyt Mestis-vastustajansa. Maalipaikkojen vahva hyödyntäminen toi 4-0-vierasvoiton Mikkelistä ja 4-1-kotivoiton Titaaneista.

Nimekkäin kouvolalaishankinta on kiistatta pitkältä ammattilaiskierrokseltaan kotiin palannut puolustaja Jarno Kultanen, joka tuskin suurempia esittelyjä suomalaiselle kiekkoväelle kaipaa. Vahvasti uusiutuneen joukkueen muut uudet kotimaiset pelurit ovat puolestaan lähinnä Mestiksen kärkipään miehiä.

Viimevuotiseen tapaan kanadalaisosaaminen on myös nyt isossa roolissa KooKoossa. Joukkueesta löytyy peräti neljä vaahteralipun nimeen vannovaa pelaajaa: hyökkääjät Lou Dickenson ja Mike Ramsay sekä puolustajat Steve Makway ja Niko Tuomi, joista viimeksi mainitulla on myös Suomen kansalaisuus.

KooKoo on kierrättänyt kokoonpanoaan kauden aiemmissa koitoksissa, kun muutama pelaaja on ollut aina sivussa kolhujen tai muiden esteiden johdosta. Lisäksi kauden avausmaalin iskenyt Matti Huilla on sairastuvalla vähintään runkosarjan alkuun saakka ja viime kaudella Kiekko-Vantaan riveistä kauden tulokkaaksi ponnistanut Henri Kivioja loukkaantui Titaanit-kamppailussa.

Kouvolalaisten kokoonpanoa ovat täydentäneet omien nuorten lisäksi tryoutilla pelipaikkaa jahtaava porilaishyökkääjä Mika Halava sekä tuoreimpana tapauksena vanha kettu Antti Karhula. Seuratuin nimi hyökkäyspäässä lienee kuitenkin kotkalaiset kypärätempullaan upottanut Jesse Uronen, joka on pelannut aiemmin urallaan niin Jukureiden kuin Kiekko-Vantaankin paidassa.

Jukureiden tähtäimessä tasapainoinen peli

Viime vuonna Vantaan turnauksessa Kotkan Titaaneille taipunut Mikkelin Jukurit saapuu Tikkurilaan tavoitteenaan päävalmentaja Kari Makkosen mukaan tasapainoinen esitys kentällä.

Makkosen pelifilosofia perustuu pitkälti jatkuvaan puolustusvalmiuteen, tulipa kiekonmenetys keski- tai hyökkäysalueella. Tämä vaatii kentälliseltä tasapainoista peliä kaukalossa ja tätä Jukureiden pääkäskyttäjä haluaa kentällä myös nähdä. Lisäksi Makkonen peräänkuuluttaa liikkuvampaa peliä, eli aktiivisuutta.

Jukureiden pelaajaringissä on vielä paljon nuoria try out –miehiä, joiden kohtalo alkaa selvitä Makkosen mukaan Vantaan turnauksen jälkeen. Kokonaisuutena hän on ollut nuorten koeaikalaisten esiintymiseen tyytyväinen. Asenne ja tekeminen kesän harjoituksissa ja jäällä on ollut positiivista.

Mikkeliläisleirissä ei suurempia loukkaantumishuolia ole ja joukkue pääsee pääosin ehjänä Vantaalle. Ennen turnausta mikkeliläisjoukkue sai mieluisan pelaajan joukkueeseensa, kun jukurikasvatti Iivo Hokkanen saapui takaisin Mikkeliin hakemaan roolia ja peliaikaa hyvin sujuneiden liigaesiintymisten jälkeen.

– Ensimmäisessä pelissä Iivo aloittaa ykköskentän keskellä, laidallaan Kory Baker. Toisella laidalla aloittaa varmaankin Jormakan Tuomo, mutta miten koostumukset sitten kehittyvät, nähdään kun pelit etenevät, Makkonen linjaa.

Ensimmäisessä pelissä Jukureilla on revanssin paikka, sillä Mikkelissä KooKoo latoi taululle tylyt 0-4 –lukemat.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

"HIFK on Kiekko-Vantaan alkavan kauden pääyhteistyöjoukkue ja pelaajaliikennettä lienee näin ollen tiedossa kauden aikana."

Lohipaidat kotiturnaukseen lainamiesten kera

Kiekko-Vantaan harjoituskausi on edennyt ennen kotiturnausta tuloksellisesti vaihtelevalla menestyksellä. Joukkue aloitti harjoituskauden kotitappiolla LeKiä vastaan lukemin 1-5, mutta otti kuitenkin heti Lempäälän vierailulla välittömän revanssin pirkanmaalaisista maalein 2-4. Kotkan Titaanien vierailu Tikkurilassa päättyi kotkalaisten 3-6 –voittoon, mutta kauden kolmannessa kotiottelussa latvalaista ASK Ogrea vastaan lohipaidat saivat myös kotivoittotilin auki.

Harjoituskaudella pelkkiin tuloksiin tuijottaminen on turhaa, ja päävalmentaja Harri Ahola näkeekin tilanteen tuloksista huolimatta parempana kuin vuotta aiemmin

– Tämän kauden alkuun haluttiin laajempi rinki, ja nyt meillä on sellainen. Hyvä fiilis on menneistä peleistä, ja kuten viime kauden päätteeksi lupasin, tälle kaudelle rakennetaan valmentajan näköinen joukkue. Sellainen nyt on käsillä. Laaja rinki varmistaa sen, että omatkin pojat saavat taistella paikasta joukkueessa, Ahola toteaa viitaten kotiturnauksessa esiintyviin HIFK-lainoihin.

Kotiturnaukseen lohipaidat saavat nimittäin vahvistuksekseen viisi pelaajaa, eli kentällisen verran, HIFK:n harjoitusringistä. Alun perin lainalle piti tulla myös petopaitojen maalivahti Jani Nieminen, mutta hänet joukkue kutsui takaisin. HIFK on Aholan mukaan Kiekko-Vantaan alkavan kauden pääyhteistyöjoukkue ja pelaajaliikennettä lienee näin ollen tiedossa kauden aikana enemmänkin.

Kotiturnaukseen joukkue saa jalkeille kuta kuinkin vahvimman kokoonpanonsa, sivussa ovat vain Roope Talaja sekä Niko Mäntylä, joiden lepuuttaminen lievien loukkaantumisten jäljiltä on lähinnä varotoimenpide.

Maalivahdiksi viikonloppuna asettuu tulevan kauden päävastuun torjuntatöistä hoitava Matti Kaltiainen. Puolustuslinjoille on viimeisimmän tiedon mukaan tiedossa myös odotettua ulkomaalaisväriä, kun kanadalaispuolustaja Henry Acres liittyy joukkueen vahvuuteen.

Tärnström tähdittää AIK:ta

Ulkomaan vieraaksi Tikkurilaan saapuu perinteikäs ruotsalaisseura AIK. Kuningas Kaarle Kustaankin kannattama AIK on juhlinut Ruotsin mestaruutta kaikkiaan seitsemän kertaa 66 pääsarjakautensa aikana. Kuluva vuosituhat on kuitenkin sujunut tukholmalaisten kannalta mollivoittoisesti. AIK putosi Elitserienistä keväällä 2002 – pian Hjallis Harkimon omistukseen siirryttyään.

Tähän kauteen AIK on valmistautunut kovat piipussa ja nousu ainoana tavoitteenaan. Tukholmalaisten hankinnoista ylivoimaisesti kovin on Jarno Kultasen tavoin viimeisiksi pelivuosikseen kotiin palannut Dick Tärnström.

33-vuotias puolustaja suuntasi AIK:sta Pohjois-Amerikkaan kauden 2000-2001 jälkeen ja vakiinnutti paikkansa välittömästi NHL-kuvioissa. Moninkertainen arvokisakävijä on pelannut NHL:ssä yli kolmesataa ottelua. Parhaimmalla kaudellaan 2003-2004 hän iski Penguins-paidassa puolustajalle hurjat 52 tehopistettä. Viime kaudella Tärnström pelasi niin Edmonton Oilersin kuin Columbus Blue Jacketsienkin riveissä.

AIK:n peräpäätä tilkitsemään ovat saapuneet myös parisataa Elitserien-kamppailua Luulajassa mitellyt puolustaja Per Savilahti-Nagander sekä viime kaudella vahvasti Färjestadin maalilla esiintynyt Christopher Heino-Lindberg.

Myös tukholmalaishyökkäykseen on saatu vahvistus Pohjois-Amerikasta: viime kaudella Detroitin farmissa AHL-vauhtia kokeilemassa käväissyt isokokoinen Johan Ryno. Hyökkäyksen konkarina jatkaa puolestaan yli kuudensadan Elitserien-matsin kokemuksella lupaava AIK:n oma kasvatti Kristian Gahn, 36.

Kolme harjoituspeliä (voitto Brynäsistä, tasapelit nuorisomaajoukkuetta ja Västeråsia vastaan) pelanneen AIK:n uutena valmentajana häärii kokenut Roger Melin. Pelaajaurallaan NHL:ssäkin piipahtanut Melin valmensi viime kaudella niin Färjestadia kuin Frölundaakin. 52-vuotias luotsi johdatti Brynäsin kuningaskunnan mestariksi kaudella 1998-1999.

» Lähetä palautetta toimitukselle