Mestiksen välierät alkavat tänään

MESTIS / Artikkeli
Jatkoaika on laittanut yhteen pakettiin tänään keskiviikkona alkavien Mestiksen välierien otteluparien ennakkokolumnit. KooKoo-Sport otteluparista veikkaillaan tasaista kohtaamista, mutta Jukurit-KalPa pari näyttää selkeämmältä.

KooKoo - Sport, Kevään kovakuntoisimmat kohtaavat

Joukkueet kohtasivat toisensa runkosarjassa neljän atsaisen ottelun merkeissä. Vaasassa Sport oli ensimmäisessä pelissä parempi luvuin 5-2 ja toisessa pelissä pisteet tasattiin lukemin 3-3. Myös ensimmäinen Kouvolankohtaaminen päättyi lukemiin 3-3, viimeisessä kohtaamisessa KooKoo oli niukasti parempi lukemin 3-2.

Keskinäisissä peleissä tehomiehiä olivat KooKoosta Tomi Pöllänen (3+3), Jukka-Pekka Holopainen (1+3) ja Mikko Kinnunen (1+2). Sportin kovimmat nimet olivat Jori Kokkonen (1+3), Pasi Kuusisto (2+1) ja Marko Luomala (2+1). Sekä Carl Grahn että Marko Härkönen pelasivat kolmesti joukkueiden kohdatessa. Grahnin torjuntaprosentti otteluista oli 88.9% ja Härkösen 86.8%.

Tie välieriin

KooKoon puolivälieräsarja FPS:ia vastaan ei vakuuttanut, vaikka jatkopaikka lopulta viidennessä pelissä irtosikin. Pelaajilta oli asenne hukassa ensimmäiset neljä peliä, mutta ratkaisevassa ottelussa oli jo aivan toisenlainen pelaamisen maku. Yksi välierän kysymysmerkeistä onkin se, kuinka kouvolalaiset ovat tiukoista väännöistä ehtineet palautua.

Puolivälierän parhaat pistemiehet:
Tomi Pöllänen 6+2, +1
Tatu Kattelus 3+4, +4
Mikko Kinnunen 1+4, -3
Antti Karhula 1+5, +3
Teemu Timoskainen 2+1, +3 (eikä yhtään maalia omaan päätyyn tasaviisikoin)

Sport sen sijaan kukisti TuTon vakuuttavan esityksen jälkeen 3-1, ja on saanut ladata akkujaan uuteen koitokseen muutaman päivän vastustajaansa kauemmin.

Puolivälieräsarjan parhaat pistemiehet:
Sami Kaartinen 3+3, +6
Miika Jämsä 3+3, +3
Toni Sysimies 3+1, +1
Mika Yli-Mäenpää 2+2, +2
Marko Luomala 1+3, +3

Molemmat maalivahdit pelasivat hyvän sarjan: Carl Grahnille kolme voittoa ja yksi tappio, torjuntaprosentti 92.41% ja päästettyjä maaleja/ottelu 2.76. Marko Härköselle samoin kolme voittoa ja yksi tappio, torjuntaprosentti 90.91% ja päästettyjä maaleja/ottelu 2.00.

Kivikova puolustus vs. siipirikko hyökkäyskalusto

Joukkueiden loukkaantumistilanteista ei ole paljoakaan tietoa, mutta Sportin Mika Yli-Mäenpää ja Kristian Hjerpe lienevät pelikunnossa viimeistään toisessa pelissä. KooKoon Timo Nurmberg oli sivussa kolmesta FPS-pelistä ja Reino Soijärven pelit vaikuttavat olevan ohi tältä kaudelta.

Sport pääsee siis hyökkäämään leveällä rintamalla, Reijo Mansikka taasen on joutunut laittamaan kaikki munansa samaan koriin. Ensimmäistä yhteistä peliään pelannut Pöllänen-Karhula-Kattelus tosin teki viime pelissä taululle tuhoisaa jälkeä. Nurmbergin poissaolon on huomannut selvimmin KooKoon ylivoimassa. Runkosarjassa KooKoon ylivoimaprosentti läheni kahtakymmentäkolmea, play-offseissa se on toistaiseksi vain 15.38%. Sport puolestaan on saanut erikoistilannekuvionsa kuntoon juuri oikeaan aikaan. Se käytti hyväkseen keskimäärin joka kolmannen ylivoimansa. Alivoimaa Sport joutui pelaamaan keskimäärin vain 3.5 kertaa/peli, KooKoo huomattavasti useammin, eli 5.8 kertaa/peli.

Vaasalaisten puolustus on sarjan kovin. Hyökkäävänä joukkueena tunnettu TuTokaan ei saanut lauottua kiekkoa maalia kohti kuin keskimäärin 22 kertaa/peli. FPS sen sijaan tykitti kohti KooKoo-maalia kymmenen kertaa enemmän joka ottelussa.

Toimituksen arvio

Kouvolan Jäähalli on perinteisesti ollut vaikea paikka länsirannikon joukkueille, mutta tällä kaudella Sport on pysynyt pelissä mukana hyvin. Myös KooKoolla on kohtalaisen hyvä saldo viime vuosilta Vaasaasa pelatuista peleistä. Otteluista tullee vähämaalisia, kuumia ja tiukkoja. KooKoo lähtee ottelusarjaan selvästikin altavastaajana. Sen peli on todennäköisesti vapautuneempaa kuin puolivälierien neljässä ensimmäisessä pelissä, mutta kotietukaan ei auttane sitä finaaliin.

Jukurit - KalPa, Jukurit niskan päällä savolaisten taistossa

Mestistä suvereenisti koko kauden hallinnut Mikkelin Jukurit saa välierissä vastaansa maakunnan toisen Mestis-joukkueen KalPan. Joukkueet lähtevät tavoittelemaan finaalipaikkaa aivan vastakkaisista asemista. Jukurit voitti runkosarjan ja pudotti puolivälierissä Hermeksen rutiinisuorituksella. KalPa puolestaan oli runkosarjassa vasta kuudes ja väänsi puolivälierissä täydet viisi ottelua Kiekko-Vantaan kanssa. Ottelupari ratkesi kuopiolaisten eduksi vasta maanantaina, joten Jukurit on saanut levätä monta päivää kauemmin kuin KalPa.

Lisäksi Jukurit pääsee keskiviikkoiltana alkavaan taistoon parhaalla miehityksellään. KalPalta sen sijaan on poissa runkosarjassa joukkueen parhaaksi pistemieheksi itsensä pelannut Marko Ahosilta. Mahdollisia poissaolijoita ovat myös loukkaantumisesta kärsineet Vesa Reinikainen ja Antti Halonen sekä yo-kirjoituksissa pakertava Jussi Timonen.

Jatkoon eri tahdissa

Jukurit ei jättänyt Hermekselle mitään mahdollisuuksia joukkueiden välisessä puolivälieräkohtaamisessa. Kovimmassa vireessä kokkolalaisia vastaan oli kolmosketju Antti Laakso – Miikka Männikkö – Jarno Honkonen, joka viimeisteli kolmessa pelissä yhteensä kahdeksan maalia. Ketjun laitahyökkääjä Honkonen johtaa joukkueen playoff-pistepörssiä lukemin 2+6=8. Maalivahdeista valtaosan kautta luukkuvahdin roolissa ollut Tommi Nikkilä on noussut ratkaisupeleissä ykköstorjujaksi. Hänen torjuntaprosenttinsa 92,86 on puolivälierävaiheen jälkeen pudotuspelien paras.

KalPa pudotti jatkosta Kiekko-Vantaan voitoin 3-2. Ottelupari oli puolivälierien ainoa, jossa runkosarjassa heikommin sijoittunut joukkue pystyi voittamaan korkeammalle yltäneen. Vielä erikoisempaa ottelusarjassa oli kuitenkin kaikkien otteluiden päättyminen vierasvoittoon. KalPa haki kolmesti voiton Tikkurilasta, mutta ei pystynyt kotikentällään lyömään vantaalaisia.

KalPan ratkaisupelaajaksi ottelusarjassa nousi kokenut Aki Korhonen, joka viimeisteli ratkaisevan osuman viidennessä kohtaamisessa ja johtaa kuopiolaisten sisäistä pistetilastoa lukemin 4+1=5. Antti Hintikka on kerännyt puolustajalle kovat tehot 1+3=4. Maalivahdeista pelasi Ari Luostarinen kaikki viisi ottelua mukavalla torjuntaprosentilla 91,56.

Runkosarjapelit tiukkoja vääntöjä

Vaikka kaikki ennusmerkit näyttäisivätkin olevan Jukurien puolella, puhuu yksi tilasto tasaisen ottelusarjan puolesta. Joukkueiden väliset kohtaamiset runkosarjassa olivat nimittäin yllättävän tasaisia siihen nähden, että Jukurit sijoittui lopulta viisi sijaa KalPaa ylemmäksi. Jukurit vei toki kohtaamiset voitoin 3-1, mutta kaikki neljä ottelua päättyivät yhden maalin voittoon jommallekummalle savolaisseuralle.

Jukureista oli runkosarjan KalPa-peleissä kovimmassa vauhdissa Niko Kantelinen, joka tehoili lukemat 1+4=5. Kuopiolaisista tehokkaimpia näissä kohtaamisissa olivat Kalle Kerman, joka ampui Jukurien verkkoon kolme osumaa, ja Jani Lehtinen, joka saalisti pisteet 1+2=3.

Toimituksen arvio

KalPan pitäisi syttyä parhaimpaansa, kun ratkaisupeleissä asettuu vastaan paikalliskilpailija. Jukurien materiaaliylivoima ja huomattavasti pidempi valmistautumisaika ottelusarjaan lienevät kuitenkin liikaa. KalPa voi voittaa yhden pelin kotonaan, mutta mikkeliläiset menevät finaaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle