Mestiksen tähdistö 2015: Quemener ja Pulliainen johtivat äänestyslistoja

MESTIS / Artikkeli
Jatkoajan Mestiksen tähdistövalinnat menivät tänä vuonna laajalle rintamalle. Joukkoa johtivat Jukurien maalivahti Ronan Quemener ja TUTOn hyökkääjä Tuukka Pulliainen.

Jatkoajan Mestis-toimitus jatkoi perinteitään ja valitsi sarjan tähdistökentälliset. Lisäksi jaossa oli titteleitä monessa muussakin mielenkiintoisessa ja jo aiemmilta vuosilta tutussa kategoriassa.

Tuloksiin sekä perusteluihin valintojen takaa voi tutustua tässä artikkelissa.

Näin äänestettiin

− Jatkoaika valitsi Mestis-runkosarjan parhaimmiston jo 14. kerran. Äänestykseen osallistui kymmenen toimittajaa, joista jokainen valitsi esiraadin kasaamalta listalta omat suosikkinsa (pisteet 5-3-1).

− Valinnoissa painotettiin koko runkosarjan panosta, joten vain murto-osan kaudesta pelanneet sekä sarjasta muualle siirtyneet jäivät ehdokaslistojen ulkopuolelle.

− Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisi ykkössijoitusten määrä.

Runkosarjan paras valmentaja

Pisteet1-sijat
Jukka Ahvenjärvi44(8)
Janne Sinkkonen (SaPKo)25(2)
Jari Laukkanen (Hokki)15(-)
Jussi Tupamäki (KeuPa HT)15(-)
Antti Pennanen (Jukurit)1(-)

Pitkäjänteistä työtä tehnyt Ahvenjärvi pokkasi kärkisijan

JYP-Akatemian ja sen edeltäjien Diskoksen, D-Kiekon ja D-Teamin valmennusryhmissä jo kaudesta 1999-2000 vaikuttanut Jukka Ahvenjärvi sai ansaitsemaansa kunnioitusta valinnallaan runkosarjan parhaaksi valmentajaksi. Miehen työnjälki on ollut hienon nousujohteista. Ahvenjärvi oli jokaisen äänestäjän listoilla mukana.

Muista ehdokkaista vain Janne Sinkkonen sai ykkössijakiinnityksiä, ääniä tuli yhteensä yhdeksältä toimittajalta. Ahvenjärvi on sijoittunut jo viitenä aiempana vuotena listasijoituksille, parhaimmillaan toiseksi 2009 ja 2012. Sinkkonen on ollut listalla kertaalleen neljäntenä 2011. Muut ehdokkaat olivat tulokkaita tässä kategoriassa.

Huomionarvoista on se, että aiemmat menestyjät Ismo Lehkonen ja Petri Mattila eivät saaneet nyt yhtään ääntä. Kumpikin on voittanut aiempina vuosina tämän kategorian.

Jukka Ahvenjärvi

"Pitkäjänteinen duuni jyväskyläläisten peräsimessä on tällä kaudella kantanut hedelmää."

"Kun katsoo tämän ja viime vuosien sarjataulukkoja, on selvä valinta. Pitkäjänteisyys kunniaan."

"Ahvenjärven äänestäminen alkaa olla jo rutiinia. Perustelutkin samat kuin aina: nuori ja kokematon joukkue, eikä juuri kukaan ulkopuolinen tunne edes pelaajia nimeltä, mutta niin vain juna puksuttaa totuttuun tapaan. Ja tälläkin kaudella ilman sen merkittävämpiä liiga-apuja."

Janne Sinkkonen

"Veikkasin SaPKoa hännille ja Sinkkosta ensimmäiseksi potkut saavaksi valmentajaksi, mutta nimetön nippu on paiskinut raakaa duunia ja ennen kaikkea joukkueena. Vielä pari ylläriä pudotuspeleissä, niin Olavinlinnan edustalla oleva pässipatsas korvataan Jasin näköisveistoksella!"

"Saanut kapealla materiaalilla operoivan joukkueen vahvaan liitoon."

Jari Laukkanen

"Lokakuisen 0-8-kotitappion olisi voinut kuvitella katkaisseen kamelin selän, mutta Laukkanen ei ollut valmis heittämään hanskoja tiskiin. Heti sen jälkeen kaukalossa nähtiin ihan eri Hokki."

Jussi Tupamäki

"Samat sanat kuin Sinkkosesta. Sai sarjan heikoimmalla materiaalilla pelaavan sarjanousijan taistelemaan pudotuspelipaikasta, mikä on kunnioitettava suoritus."

Joukkueelleen arvokkain pelaaja

Pisteet1-sijat
Tuukka Pulliainen28(4)
Tomas Mikus (Hokki)20(2)
Mikko Nuutinen (SaPKo)12(1)
Juuso Rajala (KooKoo)9(1)
Dominik Hrachovina (LeKi)8(1)
Christian Silfver (Peliitat)8(1)
Oula Palve (Jukurit)3(-)
Topi Nättinen (JYP-Akatemia)1(-)
Juuso Mörsky (KeuPa HT)1(-)

TUTOn Pulliainen hallitsi tätäkin kategoriaa

Tämä oli äänestyksen tiukimmista kategorioista. TUTOn hyökkääjä Tuukka Pulliainen selvisi kuitenkin lopulta voittajaksi. Mies iski 35 otteluun 44 tehopistettä ja oli yksi turkulaisten kirkkaimpia johtotähtiä.

Pulliainen sai ääniä yhteensä kahdeksalta toimittajalta, seuraaviksi sijoittuneet Tomas Mikus ja Mikko Nuutinen kumpikin kuudelta.

Juuso Rajala voitti tämän kategorian vuonna 2012 ja Oula Palve sijoittui viidenneksi vuonna 2012.

Tuukka Pulliainen

"Timo Pärssisen paluu oli puheenaihe numero yksi, mutta Pulliainen oli kuitenkin edelleenkin joukkueensa tärkein palanen. Kentällä aina, kun on tärkeät paikat käsillä. Poissaolo maksanut TUTOlle pisteitä."

"Turkulaisten pelin sielu, jonka poissaolo näkyi varsin selvästi joukkueen pelaamisessa."

Mikko Nuutinen

"Oli jo ennen Miika Roineen lähtöä joukkueelle todella tärkeä pelaaja ja merkitys vain kasvoi, kun Roine ryhmästä poistui."

Juuso Rajala

"KooKoo kasasi kovan joukkueen, mutta hyökkäystehot olisivat jääneet huomattavasti pienemmäksi ilman taiturimaista Rajalaa. Huima merkitys myös ylivoiman suhteen."

Dominik Hrachovina

"Nuori tšekkivahti on pelannut erittäin hyvän debyyttikauden Mestiksessä ja omilla otteillaan torjunut useita pisteitä lempääläisille."

Christian Silfver

"Puolustaja Silfver on joukkueensa pistekärki ja oletettavasti myös pelannut isoimmat minuutit. Ilman tätä yksittäistä johtohahmoa ei Heinolassa olisi edes nähty taistoa pudotuspelipaikasta."

All Stars -keskushyökkääjä

Pisteet1-sijat
Tuukka Pulliainen29(4)
Juuso Rajala (KooKoo)26(3)
Oula Palve (Jukurit)21(2)
Balázs Sebők (Hokki)9(1)
Anthony Guttig (Jukurit)3(-)
Topi Nättinen (JYP-Akatemia)1(-)
Tomi Tuomisto (K-Vantaa/LeKi)1(-)

Parhaan keskushyökkääjän tittelistä käytiin tiukka taisto

Pulliainen hallitsi tätäkin kategoriaa. Äänestyksen kärkikolmikko erottui selvästi muista ja myös ykkössijojen suhteen oli selkeä painotus kärkikolmikkoon. Äänestäneistä Pulliaista äänesti yhdeksän toimittajaa, Rajalaa kahdeksan ja Palvetta seitsemän.

Pulliainen sijoittui viime vuonna neljänneksi ja oli ykköstähdistössä vuonna 2010 ja kakkostähdistössä vuonna 2009. Rajala on ainoa tähdistökentällisissä Pulliaisen lisäksi, joka on ollut ennenkin niissä, ykköstähdistössä vuonna 2012. Kaksi vuotta sitten hän oli äänestyksessä sijalla neljä.

Anthony Guttig viime kaudella kakkostähdistön laitahyökkääjänä, nyt hän oli vain yhden toimittajan listoilla.

Tuukka Pulliainen

"Ilman loukkaantumista olisi todennäköisesti laittanut piste-ennätyksen uusiksi."

"Kokonaisvaltaisesti ehkä koko Mestiksen paras pelaaja? Iskee tehoja, mutta tappaa myös jäähyjä, kauhoo aloituksia ja johtaa joukkuettaan jäällä."

"Kokenut sentteri on yksi sarjan kokonaisvaltaisimmista pelaajista. Tekee paljon pisteitä, mutta sen rinnalla myös arvokasta työtä omaan päähän."

Juuso Rajala

"Toinen täysin väärässä sarjassa pelaava keskushyökkääjä. Luistelee hyvin, osaa tehdä maaleja ja ennen kaikkea sarjan parhaita, ellei paras pelintekijä."

Oula Palve

"Sopii jukurikiekkoon kuin nenä päähän. Vähän hajuton, mauton ja väritön, mutta petrilehtosmaiseen tapaan luotettava ja tehokas valmentajan ihannepelaaja."

"Hyökkäystaidot nähtiin jo Jyväskylän vuosina, mutta fysiikka ja puolustuspelaaminen oli mitä oli. Tänä syksynä laittoi nuo asiat kuntoon ja nyt kentällä on nähty täysin uudella tasolla operoiva Palve, mistä kertoo uran parhaan pistesaldon lisäksi huikea tehotilaston lukema +27."

All Stars -laitahyökkääjät

Pisteet1-sijat
Tomas Mikus41(7)
Mikko Nuutinen (SaPKo)34(3)
Miikka Männikkö (LeKi/Jukurit)27(4)
Joona Karevaara (KooKoo)23(1)
Teemu Rinkinen (KooKoo)18(2)
Aki Keinänen (TUTO)17(2)
Timo Pärssinen (TUTO)16(1)
Markus Jokinen (LeKi)4(-)

Parhaat laitahyökkääjät löytyivät pohjoisesta ja idästä

Parhaita laitahyökkääjiä valittaessa äänet jakautuivat laajalle rintamalle, yhteensä kahdeksan pelaajaa sai ääniä. Mikus (46 ottelua ja 41 pistettä) vei kärkisijan melko tiukalla erolla. Kuvaavaa on, että ainoastaan Nuutinen oli jokaisen toimittajan listalla. Ero viime kauteen oli huikea, mies sai silloin vain muutaman pisteen.

Muista ääniä saaneista Mikus ja Miikka Männikkö saivat ääniä yhdeksältä toimittajalta. Pärssinen sai ääniä kahdeksalta, mutta useimmat sijoittivat hänet vasta kolmoskenttään. Aki Keinänen sai pisteitä neljättä vuotta peräkkäin, miehen paras sijoitus on ollut viides vuonna 2012.

Kukaan valituista ei ole aiemmin ollut tähdistökentällisessä. Lähimpänä on ollut Joona Karevaara vuonna, joka oli viides vuonna 2012.

Tomas Mikus

"Ruplaliigasta tullut arvoitus ehdittiin jo syksyllä tuomita pettymykseksi, mutta tämä arvio oli turhan hätäinen. Totuttelu Mestis-kaukaloihin vei hieman aikaa, sen jälkeen slovakki on ollut varsin vaarallinen."

"Rinkisen tavoin haki alkukaudesta peliään, mutta on kauden edetessä noussut kajaanilaisryhmän ykköspyssyksi."

Mikko Nuutinen

"Piste per peli -tahti SaPKon tasoisessa ja tapaisessa joukkueessa on kova suoritus. Loppukausi osoittanut, ettei ole riippuvainen ketjukavereistaankaan."

"Jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi ja on edelleen yksi sarjan vaarallisimmista maalintekijöistä."

Miikka Männikkö

"Vauhtiin päästyään tappavan tehokas molemmissa joukkueissa."

"Oli selkeä ykköshyökkääjä LeKissä - ja taitaa olla sitä myös Jukureissa. Mikkeliläiset voivat syystäkin toivoa, että Männikkö on yhtä liekeissä pudotuspeleissä kuin 13 vuotta sitten."

"Kokenut hyökkääjä johti alkukaudesta orkesteria Lempäälässä ja saman johtajan roolin hän on ottanut myös Jukureissa."

Joona Karevaara

"Vähän yksipuolinen pelaaja, mutta pistää kiekon reppuun, kun paikka aukeaa. Sillä pärjääkin jo ihan kivasti kärkijengin kärkihyökkääjänäkin."

Teemu Rinkinen

"Alkukausi meni vähän hakemiseksi, mutta kun vire löytyi, niin ei hänelle pysäyttäjää ole sarjassa löytynyt."

Aki Keinänen

"Legendaarinen pyssyttäjä on jotenkin tuntunut aina olevan arvoasteikossa ainoastaan kakkosrivin hyökkääjiä TUTOssa. Tulokset on kuitenkin jotain ihan muuta."

Timo Pärssinen

"Pärä ei ole niin ylivoimainen kuin olisi voinut olettaa, mutta kukaan ei voi kiistää, etteikö olisi sarjan eliittiä. Kausi ollut vähän turhan rikkonainen."

"Kokenut hyökkääjä ei ole pettänyt ennen kautta asetettuja odotuksia, vaan ollut TUTOn johtavia hyökkääjiä."

Markus Jokinen

"Yksi kauden suurimmista yllättäjistä. Noussut täydestä tuntemattomuudesta sarjan vaarallisimpien hyökkääjien joukkoon."

All Stars -puolustajat

Pisteet1-sijat
Santeri Lukka36(6)
Teemu Suhonen (SaPKo)34(6)
Jarno Lippojoki (KooKoo)28(2)
Christian Silfver (Peliitat)27(2)
Jimi Santala (LeKi)25(2)
Ossi Ikonen (KooKoo)11(2)
Anssi Virkki (TUTO)9(-)
Olli Aitola (Jyp-Akatemia)8(-)
Janne Pälve (Hokki)2(-)

Kiekolliset puolustajat hallitsivat puolustajien äänestystä

Jukurien kiekollinen puolustaja Santeri Lukka oli tämän osion kuumin nimi. Mies on iskenyt tällä kaudella 52 ottelussa 38 pistettä ja on yksi sarjan johtavia puolustajia.

Sekä Lukka että Jarno Lippojoki olivat kaikkien äänestäneiden listoilla. Myös Silfver ja Jimi Santala olivat vahvasti esillä, miehet saivat ääniä yhdeksältä valitsijalta. Teemu Suhonen oli puolestaan todellinen mielipiteidenjakaja: kaksi valitsijaa eivät valinneet miestä ollenkaan listalleen.

Kärkikaksikko erottui lopulta melko selvällä erolla. Kakkostähdistön paikoista käytiin sen sijaan kovaa kisaa kolmen eri pelaajan kesken.

Vain Anssi Virkki ja Silfver saivat viime kaudella ääniä, kuten Ossi Ikonenkin vuonna 2012. Muuten koko lista oli täynnä uusia tulokkaita.

Santeri Lukka

"Huikeaa pelirohkeutta! Ehtii vielä oppia puolustamaankin, jos se ylipäätään on tarpeen."

"Pelasi nousujohteisia kausia jo Savonlinnassa ja nyt Jukureissa tehnyt lopullisen läpimurtonsa. Kovista tehoistaan huolimatta ei ole lapanen omassa päässäkään."

Teemu Suhonen

"Tiedettiin jo aiemmin hyväksi kiekolliseksi puolustajaksi, mutta tällä kaudella ottanut vielä isoja harppauksia eteenpäin. Tehnyt kovalla laukauksellaan paljon tuhoa."

Jarno Lippojoki

"Peruspakin prototyyppi yllätti kaikki tällä kaudella. Pisti omat piste-ennätyksensä uusiksi jo ennen kuin maassa oli lunta. KooKoon alakerran tärkeä tukipilari."

"Alkukaudesta hurjasssa maalivireessä olleen puolustajan tahti on kauden edetessä tasaantunut, mutta hoitaa tehtävänsä puolustuspäässä edelleen rautaisella varmuudella."

Christian Silfver

"Viime kausi ei ollutkaan mikään suonenveto. Kantanut kovan vastuun Peliittojen takalinjoilla, ensi kaudella kuitenkin takuulla muualla näiden näyttöjen jälkeen."

"Vikkelä puolustaja on heinolalaisten tärkeimpiä pelaajia hyökkäyssuuntaan. Pelaa isoja minuutteja ja tekee kovia tehoja illasta toiseen."

Jimi Santala

"Kiekollisena liigatasoa, loistavia oivalluksia."

"Isossa roolissa pelatut vuodet Ranskassa näkyvät. Ihan eri tason pelaaja kuin viitisen vuotta sitten, kun pelasi viimeksi Mestistä."

"Jämäkkä pakki pelaa vahvasti niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin. Lempääläispuolustuksen selkeä liideri."

Ossi Ikonen

"Monipuolinen, moderni puolustaja. Sarjan paras pakki, mutta ikävä loukkaantuminen rikkoi kauden. Malttaa tarvittaessa pelata varmaa peruspeliä omassa päässä, mutta saa heitettyä iskuvaihteen kehiin aina, kun paikka aukeaa."

Anssi Virkki

"Melko yksin TUTOn puolustuksessa, mutta kantanut ison lastin harteillaan komeasti. Kapteenin C ei sekään tullut turhasta."

Olli Aitola

"Viime kaudella vielä II divisioonasta vauhtia hakemassa käynyt puolustaja on noussut jyväskyläläisten takalinjojen johtohahmoksi."

All Stars -maalivahti

Pisteet1-sijat
Ronan Quemener44(7)
Kaapo Kähkönen (TUTO)36(3)
Veini Vehviläinen (JYP-Akatemia)6(-)
Frederic Cloutier (KooKoo)2(-)
Dominik Hrachovina (LeKi)2(-)

Kärkikaksikko erottui päivänselvästi

Jukurien ranskalaishankinta kotimaansa pääsarjasta on osoittautunut mainioksi pelimieheksi. Ronan Quemener on torjunut runkosarjassa 40 ottelua torjuntaprosentilla 92,29. Sillä irtoaa maalivahtitilaston kolmas sija. Ranskalainen on ollut yksi mikkeliläisten menestyksen kulmakiviä.

Quemener ja Kaapo Kähkönen erottautuivat todella selkeästi kärkikaksikkona ja olivat kaikkien äänestäneiden listoilla. Veini Vehviläinen oli myös vahvasti edustettuna, sillä mies sai ääniä kuudelta toimittajalta.

Huomattava yksityiskohta on myös se, että kaikki ääniä saaneet maalivahdit pelaavat tulokaskauttaan Mestiksessä.

Ronan Quemener

"Vaikea nimi, mutta helppo valinta. Parantanut kauden edetessä. Organisoidun jukuriviisikon takana on usein helppo pelata, mutta vain hyvä molari torjuu ne harvat pahatkin paikat."

"Alkukaudesta monet epäilivat, että mitä miehestä tulee, kun otteet ailahtelivat. Kauden edetessä on kuitenkin näyttänyt epäilijöille pitkää nenää ja ollut joukkueensa kantavia voimia."

Kaapo Kähkönen

"Huikea kausi huippulupaukselta! Pää on kestänyt ja kiekko tarttunut."

"Nuori maalivahti otti ykkösvahdin roolin TUTOssa ja esittänyt vahvoja otteita."

Veini Vehviläinen

"Tulevaisuuden tähti on tällä kaudella jo osoittanut pärjäävänsä hyvin Mestis-tasolla. Ensi kaudella enemmän vastuuta ja mahdollisesti jopa Liigassa?"

Frederic Cloutier

"Liigatason luukkuvahti, mutta hyvää tasoa myös kaukalossa. Materiaaliin nähden KooKoon peli ei ole ollut koko kautena erityisen kaksista, mutta hyvän maalivahtiduon otteet ovat pelastaneet paljon pisteitä. Henkisesti hankala tilanne on varmasti näkynyt koko joukkueen otteissa ja kanukkiveskarillekin on etenkin keväällä käynyt selviä huolimattomuusvirheitä."

Runkosarjan paras tulokas

Pisteet1-sijat
Kaapo Kähkönen28(3)
Balázs Sebők (Hokki)21(3)
Veini Vehviläinen (JYP-Akatemia)17(2)
Iikka Kangasniemi (K-Vantaa/TUTO)13(1)
Antti Kalapudas (Hokki)9(1)
Dominik Hrachovina (LeKi)2(-)

Kähkönen vakuutti otteillaan

Maalivahtikategoriassakin vahvoilla ollut Kähkönen nappasi nimiinsä tulokaskategorian voiton. Miehen tilastot runkosarjasta (47 peliä, torjuntaprosentti 92,54) ovat mainiot ja LeKillä tuleekin olemaan tiukkaa miehen kanssa tulevassa pudotuspelisarjassa.

Kähkönen keräsi myös eniten ykkössijoja, kolme kappaletta Balazs Sebokilla oli niitä saman verran, mutta puolet valitsijoista ei antanut miehelle ääniä ollenkaan. Vehviläinen keräsi toiseksi eniten äänestäjiä, seitsemän kappaletta.

Kaapo Kähkönen

"Moni nuorisovahti on lyönyt itsensä läpi tällä kaudella, Kähkönen kirkkaimmin."

"Tiedettiinkin ikäluokkansa isoksi lupaukseksi, mutta ei ole silti mitenkään salettia, että lahjakaskaan kaveri onnistuisi heti vakuuttamaan ja vakiinnuttamaan paikkansa ison seuran ykkösveskarina."

Veini Vehviläinen

"Jyväskylässä näitä hyviä nuoria molareita tuntuu riittävän vaikka hukattavaksi asti. Tuli varmasti monen muunkin mielestä puskista, mutta ei takuulla jää tähdenlennoksi."

Iikka Kangasniemi

"Tehokas taskupakkaus. Lahjoja vaikka muille jakaa ja tulee varmasti hankkimaan elantonsa jääkiekolla. Pieni koko taitaa vain rajata ulos liigasta ja muista kaikkein kovimmista sarjoista."

Antti Kalapudas

"Ollut kajaanilaisryhmän johtavia pelaajia, mikä on 18-vuotiaalta pelaajalta erittäin kova suoritus Mestiksessä. Edessä valoisa tulevaisuus."

Runkosarjan paras puolustava puolustaja

Pisteet1-sijat
Ilkka Vaarasuo30(4)
Marlo Koponen (KooKoo)24(2)
Anssi Virkki (TUTO)19(3)
Jaakko Jokinen (JYP-Akatemia)11(1)
Ville Hyvärinen (Hokki)5(-)
Iiro Sulin (SaPKo)1(-)

Jukurien maalinedustalla ei ole kenelläkään kivaa

Ilkka Vaarasuo

"Jukuripuolustuksen sementtimuuri. Ja sementtihän vain kovenee vanhetessaan."

"Vaarasuo kuuluu siihen ryhmään, että miehen kentällä oloa ei juurikaan huomaa, mutta puuttumisen huomaa selvemmin. Tärkeä peruspilari jukuripuolustuksessa."

Marlo Koponen

"Keksiikö kukaan yhtään virhettä koko kaudelta? Taso ei heittele. Helppo ja varma pelaaja, jonka kuka tahansa valmentaja ottaisi joukkueeseensa vaikka omasta palkastaan tinkien."

"Ei juhli tehoilla, mutta siivoaa oman maalin edustaa kiitettävällä tahdilla. Tehotilastossa myös sarjan parhaimmistoa."

Jaakko Jokinen

"Tehotilastossa joukkueensa parhaimmistoa, joten oma pää pysyy puhtaana tämän kaverin ollessa jäällä."

Ville Hyvärinen

"Ottanut isännän roolin Hokki-pakistossa."

Runkosarjan paras puolustava hyökkääjä

Pisteet1-sijat
Mikko Virtanen21(4)
Tuukka Pulliainen (TUTO)18(2)
Nestori Lähde (Jukurit)17(2)
Jaakko Turtiainen (Jukurit)13(-)
Riku Toivo (Hokki)11(1)
Mika Koivisto (KooKoo)6(-)
Miiko Hintz (SaPKo)4(-)

Keski-Suomesta löytyi tämän kauden paras puolustava hyökkääjä

JYP-Akatemian 23-vuotias hyökkääjä Mikko Virtanen on pelannut tällä kaudella 51 peliä ja on tehnyt 31 pistettä. Äänestyksen kärkinelikko oli tiukka, koko nelikko sai viideltä äänestäjältä ääniä. Pulliainen jopa kuudelta.

Pulliainen hallitsi viime kaudella tätä kategoriaa. Muut ehdokkaat olivat uusia nimiä tässä kategoriassa.

Nestori Lähde

"Tuntuu olevan joko kiekon tai miehen tiellä joka tilanteessa."

"Taistelee illasta toiseen kovalla asenteella, blokkaa vetoja, vääntää kulmissa ja tekee siinä sivussa tehojakin. Jokaisen valmentajan unelmapelaaja."

Tuukka Pulliainen

"Tällä statuksella moni muu saattaisi luistella omiin selkä suorana, mutta ei Pulliainen. Kova työmoraali ja yksi sarjan eniten käytetyistä alivoimapelaajista."

Jaakko Turtiainen

"Taistelee illasta toiseen kovalla asenteella, blokkaa vetoja, vääntää kulmissa ja tekee siinä sivussa tehojakin. Jokaisen valmentajan unelmapelaaja."

Positiivisin yllätys

Pisteet1-sijat
Kai Lehtinen21(3)
SaPKo18(3)
Ronan Quemener (Jukurit)14(1)
Noora Räty (K-Vantaa)10(2)
Kaapo Kähkönen (TUTO)10(1)
Santeri Lukka (Jukurit)5(-)
Olli Aitola (JYP-Akatemia)5(-)
Jarno Lippojoki (KooKoo)3(-)
Dominik Hrachovina (LeKi)3(-)
Christoffer Seppelin (Hokki)1(-)

Savonlinnassa osattiin yllättää positiivisesti

SaPKo-puolustaja Kai Lehtinen valtasi joukkueensa kanssa kaksi kärkisijaa ja täydensi täten hienon runkosarjamenestyksen. Puolutaja iski hienot 34 pistettä 55 ottelussa. SaPKo on aiemminkin menestynyt tällä listalla, se voitti sen vuonna 2011.

Quemener valittiin useimman toimittajan listalle, kuudelle. Sekä Lehtinen että SaPKo merkittiin viiteen kertaan. Noora Rädyn ainoat merkinnät olivat kaksi kärkisijaa.

Kai Lehtinen

"Viime kaudella Sportissa vakinaista roolia ei löytynyt, mutta tällä kaudella SaPKossa lyönyt itsensä komeasti sarjan pakkieliittiin."

SaPKo

"Tuskin kukaan odotti mitään tämän kauden SaPKolta. Joukkue oli viime kaudella häntäpäässä ja menetti vielä sen jälkeen kaikki harvat kärkimiehensä. Tilalle tuli tasapaksuja puurtajia, mutta juuri siinä taisi piillä onnistumisen resepti. Erityisen vahvoja lenkkejä ei ehkä juurikaan löydy, mutta sitähän sanotaankin, että joukkue on juuri niin hyvä kuin sen heikoin lenkki.

Ja heikkoja lenkkejä ei tämän kauden SaPKossa ole ollut. Erityisplussat myös siitä, että seurajohdossa ei ole sorruttu pissaamaan pakkasella housuihin liigalainojen merkeissä."

Kaapo Kähkönen

"Oli lähtökohtaisesti vain lupaava haastaja, mutta pyyhki lattian Kimmo Meriläisellä kuin märällä rätillä."

Olli Aitola

"Ollut takarivin pelaaja, joka joutui vielä viime kaudella hakemaan peliaikaa kakkosdivarista. Vahvaa pelaamista, todellinen yllättäjä."

Pahin pettymys

Pisteet1-sijat
Siirtorajasäännöt29(4)
Kiekko-Vantaa20(2)
Tuomas Santavuori (Peliitat)18(2)
Kimmo Meriläinen (TUTO)6(1)
Olli Julkunen (KooKoo)5(1)
KeuPan valmentajanvaihdos3(-)
Moses Mustonen (K-Vantaa)3(-)
Miikka Tuomainen (TUTO)3(-)
Antti Hildén (LeKi)2(-)
Pentti Nöyränen (Jukurit)1(-)

Siirtorajasäännöt eivät nostattaneet hurraa-huutoja

Tämä kategoria oli yksi selvimmistä. Siirtorajasäännöt lytättiin toimituksen äänestyksessä jään rakoon. Kärkikolmikko kiskaisi selkeän eron takana tulleisiin ja niitä äänestettiin myös selkeästi eniten. Siirtorajasäännöt sai seitsemältä toimittajalta ääniä, Tuomas Santavuori ja Meriläinen kuudelta.

Meriläisen suuntaus oli selkeästi laskeva edelliskaudesta. Mies nimittäin sijoittui edelliskaudella Positiivisin yllätys -listalle.

Siirtorajasäännöt

"Kunniamaininta siirtorajasäännöille: Ikkuna on auki jo muutenkin liian pitkään, mutta sitten siihen vielä jätetään sellaisia porsaanreikiä, että koko siirtoajan umpeutumisella ei ole mitään merkitystä. Sopii tosin hyvin suomalaisjääkiekon kokonaiskuvaan, sillä eihän tässäkään ole yhtään mitään järkeä."

"Järkyttävää vatulointia, ei voi muuta sanoa."

Kiekko-Vantaa

"Muistatteko, kun Kiekko-Vantaa oli vielä jossain mielessä uskottava organisaatio? Minä muistan. Kaiholla."

"Korealaiset lähtivät, mutta pelaajarumba jäi. Lopulta nostettiin valkoinen lippu pystyyn ja päästettiin kärkipelaajat yksi toisensa jälkeen menemään."

Tuomas Santavuori

"Vielä muutama kausi sitten liigan pistepörssissä kärkisijoilla, mutta vanhoilla meriiteillä ei ole paljon merkitystä, jos ei nappaa. Saa olla melkoinen ovetškin, jos meinaa pärjätä Mestiksessä puolivaloilla pelaillen. Saksan kolmosdivarissa on varmasti paljon leppoisampaa läpsytellä."

KeuPan valmentajanvaihdos

"Jussi Tupamäki teki hyvää työtä keuruulaisjoukkueen peräsimessä ja yllätti varmasti kaikki nostamalla sarjanousijan pudotuspelitaistoon. Potkut pahimman loukkaantumissuman aikaan tulleen tappioputken jälkeen oli käsittämätön ratkaisu seurajohdolta."

Antti Hildén

"Olisi pitänyt olla nuoren joukkueen liideri edelleen, mutta vaisuksi jäi. Niin vaisuksi, että tuskin kukaan jäi kaipaamaan Lempäälässä."

Paras hankinta

Pisteet1-sijat
Ronan Quemener26(4)
Tomas Mikus (Hokki)24(3)
Miika Roine (SaPKo)11(2)
Miikka Männikkö (Jukurit)7(-)
Juuso Rajala (KooKoo)7(-)
Santeri Lukka (Jukurit)6(1)
Michal Kristof (Peliitat)4(-)
Timo Pärssinen (TUTO)4(-)
Dominik Hrachovina (LeKi)2(-)

Quemener nappasi myös parhaan hankinnan tittelin

Voitosta käytiin tiukka kisa kahden ulkomaalaisvahvistuksen kesken. Sekä Quemener että Mikus saivat ääniä kuudelta toimittajalta, mutta ranskalainen keräsi yhden ykkössijan enemmän. Pärssinen sai ääniä neljältä toimittajalta, mutta vain yhden kultakin.

Rajala voitti tämänkin kategorian vuonna 2012.

Juuso Rajala

"KooKoo haki pisteitä tekevää ykkössentteriä ja sai juuri sellaisen."

"Niin sanottu varma haku KooKoolta. Mutta ei mitään pois siitä, sillä ei tämän tason pelaajia muihin Mestis-jengeihin saatu houkuteltua. Ollut odotetun hyvä; ja bonuksena yksi selkeä palanen ensi kauden liigamiehistöön jo hyvissä ajoin hommattuna."

Santeri Lukka

"Ei ollut mikään suuri salaisuus, mutta Mikkelissä oltiin parhaiten hereillä. Hyvä ryöväys naapurilta - jälleen kerran."

Timo Pärssinen

"Hyvä boosti Mestikselle niin PR:nä kuin pelillisesti. Kokeneita paluumuuttajia kaivataan jatkossakin kasvattiseuroihinsa!"

Pahin menetys

Pisteet1-sijat
Artem Iossafov40(6)
Teemu Virtala (Hokki)22(4)
Miika Heikkilä (Peliitat)12(-)
Anssi Virkki (SaPKo)7(-)
Panu Hyyppä (KeuPa HT)3(-)
Miikka Männikkö (LeKi)3(-)
Antti Virtanen (TUTO)3(-)

Vantaalla ei toivuttu Iossafovin menetyksestä

Tässä kategoriassa ei jäänyt sanan sijaa voittajasta. Kiekko-Vantaa kun menetti Artem Iossafovin, niin joukkueen vähäinen tulivoima kutistui entisestään. Joukkue ei missään vaiheessa tokeentunut miehen lähdöstä. Vantaalaisfanit saivat nauttia hyökkääjän peliesityksistä 17 pelin ja 22 pisteen verran.

Iossafov löytyi joka ainoasta äänestyslapusta. Myös Teemu Virtala ja Miika Heikkilä saivat useita mainintoja, kuusi kumpainenkin.

Artem Iossafov

"Vantaalla kausi on ollut sekä pettymyksiä että menetyksiä täynnä, mutta yksi on ylitse muiden. Iossafov sai vedettyä sekalaista seurakuntaa perässään syksyllä, mutta sen jälkeen tappiot ovat tulleet vantaalaisille tutuiksi."

"Joukkueen ykkösnimen lähtö Liigaan oli todella kova kolaus vantaalaishyökkäykseen."

Miika Heikkilä

"Ei ehkä niin tuntuva menetys kuin Vantaalla, kun takaa on löytynyt uusia vastuunkantajia, mutta ainahan ykköspistemies on ykköspistemies."

Panu Hyyppä

"Hyyppä olisi ollut arvokas, vähän kokeneempi pelaaja sarjanousijan puolustukseen."

Miikka Männikkö

"Lähtöä osasi odottaakin, mutta kovasti se kirpaisi LeKin tulivoimaa siitä huolimatta."

"Männikön kokemus olisi ollut kultaakin kalliimpaa lempääläisryhmälle kevään kamppailuissa."

Runkosarjan paras ulkomaalaisvahvistus

Pisteet1-sijat
Ronan Quemener42(6)
Tomas Mikus (Hokki)33(4)
Anthony Guttig (Jukurit)7(-)
Balázs Sebők (Hokki)5(-)
Dominik Hrachovina (LeKi)3(-)

Ulkomaalaisäänestys oli kahden kauppa

Jukurien Quemener menestyi hienosti myös tässä kategoriassa. Mies oli Mikusin kanssa erittäin selkeä kärkikaksikko ja löytyi jokaiselta äänestyslapulta. Mikus puuttui vain yhdeltä.

Guttig ja Sebok keräsivät kumpikin viisi kiinnitystä kolmanneksi parhaaksi ulkomaalaiseksi. Guttigin sijoitus tipahti huomattavasti viime vuodesta, jolloin mies valittiin parhaaksi. Muut ehdokkaat olivat uusia tulokkaita.

Tarjolla olleista ehdokkaista Frederic Cloutier, Tadeas Galansky, Michal Kristof ja Valentin Claireaux jäivät kokonaan ilman ääniä.

Ronan Quemener

"Ensimmäistä kertaa urallaan ulkomailla, mutta sopeutunut hienosti, vaikka loskainen Mikkeli on vähän eri asia kuin aurinkoinen Briançon - eikä Juvan ABC:llä ole ehkä etanoita tarjolla."

Tomas Mikus

"Edelliskaudet menneet aika pienessä roolissa, joten olisikohan totuttelu vienyt senkin takia aikansa? Taidot nähtiin kuitenkin heti ja kauden edetessä alkoi tulostakin tulla."

Anthony Guttig

"Parjattu turhankin paljon, sarjan taitavimpia pelaajia. Ei kai Guttigia hankittukaan Mikkeliin puolustamaan?"

» Lähetä palautetta toimitukselle