Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 7: nuoria pelaajia, voittoputkia ja sirkushuveja

LIIGA, MESTIS, KHL, Muut Sarjat / Artikkeli
Savonlinnassa on nähty vauhdikkaita tuuletuksia viime aikojen voittoputkesta johtuen.
Kuva © Antti Varonen
Tämän viikon Piippuhyllyllä käsitellään monenlaisia aiheita, muun muassa SaPKon hienoa virettä ja joukkueiden erilaisia tapoja hemmotella yleisöjään erilaisilla tapahtumilla.

Piippuhyllyllä istuskelevat tällä kertaa vakiojäsenistä Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas. Savonlinnan toimituksen Markus Suhonen tulee mukaan antamaan näkemyksiään muun muassa kotipaikkakuntansa joukkueen vireestä.

1. erä: SaPKo on ollut viime aikoina vahvassa vireessä, kasassa on jo seitsemän ottelun voittoputki. Miten pitkälle uskot savonlinnalaisten vireen kestävän?

Mikko Roivas: SaPKon viimeaikaiset esitykset osoittavat, että joukkue on iskukykyinen. Pässinpäät jaksavat varmasti runkosarjan loppuun. Pelaajat ovat saaneet rutkasti itseluottamusta seitsemän ottelun voittoputkesta, jolle ei näy loppua.

SaPKolla on eväät päästä ensimmäisestä kierroksesta jatkoon, mutta sen ylemmäksi putotuspeleissä tuskin joukkue yltää. Lauantain ystävänpäiväpelissä Kouvolassa SaPKo pyöritti KooKoota maalein 3-2. Voitto on todella kova saavutus, mutta kyseessä on vain työtapaturma KooKoon puolesta.

Leo Runsas: Kieltämättä vielä taannoin olisi ollut vaikea uskoa, että SaPKo kamppailee täysin voimin pudotuspelipaikoista. Varsinkin sarjan alku oli todella synkkä savonlinnalaisille.

Nyt käynnissä oleva seitsemän ottelun voittoputki on hieno osoitus siitä, miten mikä hyvänsä joukkue voi menestyä Mestiksessä. SaPKo on saanut pelinsä kuosiin ja näyttää hyvältä. Pudotuspelit ovat sitten taas oma maailmansa, mutta kaikki on aina mahdollista.

Markus Suhonen: Jäljellä olevat kahdeksan peliä sisältävät SaPKon osalta kolme ottelua kotona ja viisi ottelua vieraissa. Pässipaidat ovat kevätkaudella kuitenkin osoittaneet, ettei pelipaikkakunnalla ole väliä, kun kyse on pudotuspelipaikoista. 

Joukkue pelaa äärimmäisen sitoutuneesti yhteisen tavoitteen eteen, joten tällä hetkellä jäällä vallitseva flow ei ole ihan heti häviämässä.

2. erä: Liiga- ja Mestis-joukkueet nimesivät viime viikolla nuoret pelaajansa, jotka voivat siirtyä vapaasti sarjojen välillä kauden loppuun saakka. Keiden kyseisistä pelaajista uskot olevan mahdollisuuksissa päästä Liigaan tai pystyvän tekemään vaikutuksen Mestiksessä?

Lista kyseisistä pelaajista löytyy muun muassa Mestiksen sivuilta.

MS: Liigassa jo tällä kaudella debytoineet puolustajat William Mäkinen (SaiPa) ja Sami Niku (JYP) kuulunevat tasapainoisten esityksiensä myötä seurojensa suunnitelmiin myös tulevaisuudessa.

Niku on saanut kypsyä rauhassa JYP-Akatemiassa. Myös Mäkisen kohdalla kehitystä palvelisi vakituinen rooli niin ikään Mestiksessä.

Muuta nimilistaa katsellessa esille nousevat Eemeli Suomi (Ilves) ja kysyntää monestakin liigaseurasta osakseen saanut Patrik Virta (HPK).

Etenkin Suomi edustaa vanhan ajan ilvesläistä pelaajatyyppiä kaikin tavoin. 177-senttinen hyökkääjä on varustettu ilmiömäisellä peliälyllä, jolla hän on koko tähän astisensa uransa aikana tehnyt kovaa jälkeä.

Ainoa kysymysmerkki Suomen tapauksessa lienee Tuomas Tuokkolan seuraan iskostama ajatusmalli kurinalaisesti toteutettavasta pelitavasta, joka vaatii myös hyvää pohjakuntoa. Hänellä on kuitenkin kaikki edellytykset lyödä läpi Liigassa kahden ensimmäisen kauden aikana.

MR: Esimerkiksi Espoon Bluesin kyseiset pelaajat ovat vähissä. Esille nousee kuitenkin puolustaja Victor Westermarck, joka on vieraillut jo espoolaisten takalinjoilla. Westermarck on nykyiseen pakistoprofiiliin verrattuna poikkeuksellinen. Hän on isokokoinen ja omaa erittäin hyvän laukauksen.

Nykyinen tyypillinen menestyvä puolustaja on pienikokoinen, nopea ja sähäkkä häärääjä, joka tykkää pitää kiekkoa. HIFK:n Nikolai Goldobin on osoittanut kuuluvansa nuoresta iästään huolimatta varsin kypsäksi pelaajaksi. Hänellä lienee mahdollisuuksia pääsarjatasolla.

Goldobin on esiintynyt jo Liiga-tasollakin ja miehestä odotetaan suuria tulevaisuudessakin.
Kuva © Riku Laukkanen www.facebook.com/R1kuExposures

LR: Ilveksen nuori hyökkääjä Suomi on pakko nostaa tässä kohtaa esiin. Mies on takonut huikeat tehot nuorten SM-liigassa ja rikkonut jo kaikkien aikojen yhden kauden syöttöennätyksen. Suomelle voi povata hienoa uraa, mikäli vain hän pysyy terveenä ja kehitys jatkuu oikeaan suuntaan.

Noin yleisesti ottaen pidän tästä taannoin lanseeratusta systeemistä. Se mahdollistaa nuorille pelaajille peliajan hakemisen ja vastuun saamisen eri sarjoista ja moni nuorten SM-liigapelaaja saattaa saada aikuisten sarjojen debyyttinsäkin tämän avustamana.

3. erä: Monet eri joukkueet ovat viime aikoina järjestäneet erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia ynnä muita tempauksia. Mitä mieltä olet kyseisenlaisista tapahtumista?

MR: Kuten tiedotusopin opetusmateriaalista voi päätellä, tarjotaan yleisölle leipää ja sirkushuveja. Jo kyseisten asioiden tiimoilta on nähtävä näiden asioiden välillä yhteys. Siellä, missä ihmiset viihtyvät, on oltava tarjolla jotakin viihdykettä, porkkana tulla peleihin.

Kiekko-Vantaa on järjestänyt kyseisiä tapahtumia jo muutaman kerran. Tällaisia olivat muun muassa ilmainen sisäänpääsy, jos olit kietoutunut Kiekko-Vantaan kaulaliinaan. Viimeisimpänä sata ensimmäistä katsojaa sai Fazerin suklaata. Hyväntekeväisyyttä on monenlaista, mutta eivät näytä täyttävän kuitenkaan katsomoita.

MS: Mestiksessä seurat ovat lähivuosina aktivoituneet myös markkinoinnin saralla. Erilaiset tapahtumat tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden eteen kohottavat seurojen imagoa ja tuottavat ennen kaikkea hyvää. 

Yhä enemmän farmisarjaa muistuttavan Mestiksen ehdoton etu on, että nykyajan vaatimustaso on tavoittanut myös seurojen ytimissä toimivat taustahenkilöt. Oli kyse sitten urheilullisesta puolesta tai juuri markkinoinnista.

LR: Kuten Mikko ja Markus edellä totesivatkin, on hienoa, että Mestis-tasollakin on aktivoiduttu erilaisten markkinointikikkojen saralla. Muutama seura on pystynyt tarjoamaan kokonaan ilmaisen pelin katsojilleen yhteistyökumppaniensa avulla. Heinolassakin nähtiin taannoin reilun 1400 katsojan ottelu, joka on hieno määrä normaalikatsojalukuihin verrattuna.

Hauska esimerkki jaettavasta ilmaistavarasta on LeKin pariin otteeseen tarjoilema hernekeitto. Perinteisestihän halleilla mennään makkara- ja lihapiirakkalinjalla, joten hernekeitto on hauskan erilainen tarjottava, joka maistuu varmasti monelle.

Jatkoaika: Viikon topit ja flopit?

MR: Viikon topiksi nostan Savonlinnan SaPKon. Joukkue on voittanut viimeiset seitsemän ottelua ja on menossa vahvasti kevään pudotuspeleihin. Runkosarjaa on jäljellä jotakuinkin 8 ottelua, mutta joukkue näyttää pelaavan jo nyt pudotuspelejä. Se on ottanut muutamia makeita päänahkoja ja noussut alkukauden synkkyydestä kirkkaaseen päivänvaloon.

Viikon floppi on eittämättä Kiekko-Vantaan kotipelit. Viimeisestä kotivoitosta on aikaa miesmuistin verran. Joulukuun kolmantena päivänä Kiekko-Vantaa voitti LeKin 1-0, mutta sen jälkeen on tullut seitsemän tappiota putkeen. Pelaajakauppojen myötä on ihmeteltävä, että onko joukkue heittänyt pyyhkeen kaukaloon, kun laski Iikka Kangasniemen ja Aleksi Rutasen TUTOon?

MS: Viikon toppi tulee Savonlinnasta, ja täysin aiheesta. Pässipaidat voittivat kaikki kolme otteluaan maalierolla 13-6. Näin joukkue on pelannut jo liki kuukauden ajan ilman pistemenetyksiä.

Epäonnistujaa ei kuluneelta viikolta ole vaikea nimetä. Kiekko-Vantaan viikko kokonaisuudessaan ansaitsee flopin leiman. Keskiviikkona vantaalaisten bussin eteen rynnännyt hirvi symboloikin lohipaitojen viikkoa varsin osuvasti.

Joukkue kohtasi päävastustajansa KeuPan ja Peliitat sekä JYP-Akatemian. Näistä otteluista pyöreät nolla pistettä merkitsee sitä, että pudotuspeliviiva alkaa olla vantaalaisten ulottumattomissa, vaikka matkaa sinne onkin vain viisi pistettä.

LR: Tällä viikolla toppi- ja floppiosasto on näemmä hyvin yksimielinen. Kumpikin osasto on niin selkeästi SaPKon ja K-Vantaan heiniä. Savonlinnalaisten hieno ja vantaalaisten surkea vire erottuivat todella selkeästi kuluneella viikolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle