Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 49: Juna nimeltä Jukurit ja Niemisen tarinatuokio

MESTIS / Artikkeli
Jukurit-kannattajilla on ollut aihetta iloon.
Kuva © Antti Varonen
Piippuhylly toivottaa lukijoilleen oikein hyvää itsenäisyyspäivää! Tällä viikolla puheenaiheiksi nousevat Jukurit ja Jokipojat, sekä Ville Niemiselle tuomitun toimitsijakiellon myötä joukkueiden vapaus sanomisiaan kohtaan.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Piippuhyllyn vakioraapustelijat Lassi Seppä ja Jesse Eskelinen saavat vieraita peräti kahdesta eri osoitteesta, kun Simo Arkko Mikkelistä ja Renne Ohtonen Joensuusta saapuvat kommentoimaan läheltä seuraamiensa joukkueiden otteita.

1. erä: Mestiksen hallitseva mestari, ensi kaudeksi Liigaan nouseva Mikkelin Jukurit on odotetusti selättänyt alkukauden pienet vaikeudet, ja porskuttaa tällä hetkellä kymmenen ottelun mittaisessa voittoputkessa. Sarjataulukossa Jukurit hätyyttelee jo kärkisijaa. Löytyykö Jukureille pysäyttäjää runkosarjasta, tai edes kevään pudotuspeleistä?

Lassi Seppä: Jukurien herääminen oli mielestäni vain ajan kysymys. Se, että se tapahtui jo kauden tässä vaiheessa, on muille joukkueilla suurten hälytyskellojen soinnin paikka. Vaikka esimerkiksi Hokki ja Jokipojat pelaavat periaatteessa ihan hyvää lätkää, on mikkeliläisporukan tekeminen parhaimmillaan aivan omaa luokkaansa. 

Jukurit on kirjoissani Mestis-kauden suosikki numero uno. Pitkällä tähtäimellä sen tulevat haastamaan juurikin Hokki sekä TUTO. Uskon, että Ismo Lehkonen saa taiottua kevään korvalla tovereistaan varteenotettavan mitalijoukkueen. Joukkueessa on sekä nuoria ja sähäköitä pelaajia, kuten Jasper Lindsten, sekä kokeneita kehäkettuja á la Aki Keinänen. TUTO ei vielä ehkä runkosarjassa tule olemaan ihan top-3-joukkue, mutta keväällä turkulaisia voi olla hankala voittaa. Runkosarjassa Hokki pyristelee Jukurien kannoilla.

Keinäsen siirtymä puolustajaksi on onnistunut.
Kuva © Antti Varonen

Jesse Eskelinen: Jukurit on löytänyt tosiaan melkoisen vaihteen. Viikon takaisessa kärkiottelussa mikkeliläisten esitys oli erittäin laadukasta ja varmaa puurtamista, eikä Hokin arsenaalista löytynyt mitään aseita viikinkipaitoja vastaan. Tuon ottelun jälkeen joukkue nappasi pari leveää voittoa, ja onkin vaikea nimetä Mestiksestä joukkuetta, joka pystyisi tällä hetkellä laittamaan hanttiin hallitsevalle mestarille, jonka pelissä näyttää toimivan tällä hetkellä aivan kaikki. Onnistujia tulee laajalta rintamalta ja puolustuskin toimii.

Kärkeen povattu TUTO ei ole vakuuttanut, eikä myöskään alkukaudesta sarjaa dominoineesta, avainpelaajien lähdön jälkeen alakuloon vaipuneesta Hokista ollut Jukurien haastajaksi. Jos lähtisin veikkaamaan tällä hetkellä runkosarjan voittajaa, menisivat rahani ehdottomasti mikkeliläisille. Kevään ratkaisupelejä on kuitenkin mielestäni turhan aikaista lähteä pohtimaan, ennen pudotuspelejä ehtii tapahtua vielä lähes mitä tahansa. Lisäksi, hieman pilke silmäkulmassa heitettynä, onhan Jukureilla toki kiusanaan kahtena edellisenä keväänä toteutunut "Liiga-nousijan kirous".

Simo Arkko: Läheltä Jukureita seuranneena voi kyllä todeta, että mikkeliläisillä on jälleen erittäin kova joukkue kasassa. Mikkeliläisten peli on lähtenyt rullaamaan alkukauden vaikeuksien jälkeen, mikä on näkynyt valtavana itseluottamuksen kasvuna. Se on puolestaan johtanut siihen, että Jukurit onnistuu tällä hetkellä loistavalla prosentilla maalintekopaikoissa.

Tämän hetken esityksien perusteella on vaikea uskoa, että Jukureille löytyisi pysäyttäjää. Tietysti jokaiselle joukkueelle tulee myös huonoja jaksoja, mutta esimerkiksi tällä hetkellä sarjaa johtavan Kajaanin Hokin on vahvistettava joukkuettaan, mikäli he haluavat kamppailla Jukureiden kanssa runkosarjan voitosta – mestaruudesta puhumattakaan.

Mikkelin miehistöllä kulkee.
Kuva © Antti Varonen

2. erä: Pirteän alkukauden pelannut Jokipojat on hämmentänyt Mestis-väkeä yllättävän korkean sarjasijoituksensa lisäksi myös toisella tilastolla: Joukkue on onnistunut raapimaan kotiotteluistaan vaatimattomat 15 sarjapistettä, mutta vieraissa saldona on peräti 29 paunaa. Mistä löytyvät syyt tähän jopa maailmanlaajuisesti erikoiseen tilastoon?

LS: Myönnettäköön, että olin hieman skeptinen Jokipoikien suhteen kauden alkaessa. Itselleni täysin tuntematon päävalmentaja Ari Aaltonen on kuitenkin tehnyt erittäin hyvää työtä Joensuussa ja joukkue pelaa yhtenäistä ja hyvää lätkää illasta toiseen.

En seuraa Jokipoikia niin läheltä, että osaisin tarkemmin pureutua tilaston syihin ja seurauksiin, mutta psykologisella puolella joukkue on saattanut kokea vieraskaukalot paineettomammiksi paikoiksi pelata, joten omaa tuotetta on ollut helpompi kehittää muualla kuin omien kannattajien ehkä kriittistenkin silmien alla.

JE: Joensuulaisten onnistunut paluu sarjaan on ollut syksyn piristävimpiä Mestis-yllätyksiä. Joukkueesta on noussut esiin monta laadukasta yksilöä, joista ei vielä vuosi sitten Mestis-piireissä tiedetty yhtään mitään.

Vaikka Jokipoikien vierasvoittoputki katkesi perjantaina, hakee se silti vertaistaan oikeastaan koko urheilumaailmasta. Mitään yksittäistä syytä on vaikea nimetä, mutta täytenä arvauksena voisin heittää, että esimerkiksi Joensuun etäisellä sijainnilla monesta muusta Mestis-kaupungista voi olla vaikutusta. Pitkän matkan jälkeen joukkue saa peliinsä ekstralatausta, ettei kotimatkalle jouduttaisi lähtemään tyhjin käsin. Sama toistuu sitten muiden joukkueiden kohdalla Joensuun vierailuilla. 

Jokipoikien kotitilasto vetää nenän nyrpeäksi.
Kuva © Antti Varonen

Lisäksi vieraspelipäivänä keskittyminen kohdistuu koko päivän ajan peliin. Ennen kotiottelua moni pelaaja käy töissä tai opiskelee, jolloin valmistautuminen otteluun alkaa vasta iltapäivästä. Hankala kysymys, johon varmasti joensuulaisten valmennusryhmäkin toivoisi vastausta, jotta vieraspelien pelivire saataisi tuotua myös kotikaukaloon.

Renne Ohtonen: Tilasto on kieltämättä hämmentävä, mutta viime aikoina nämä kurssit ovat vihdoin ottaneet kääntyäkseen: kahta puhdasta kotivoittoa seurasi yhdentoista peräkkäisen vierasvoiton putken katkeaminen Vantaalla.

Syytä tähän on tosin kovin vaikea sanoa.

Jokipojat on ollut voitokkaissa vierasotteluissaan joskus jopa selvästi heikompi osapuoli, mutta jotenkin vain onnistunut iskemään osumat tarvittavilla hetkillä ja raapimaan sarjapisteet. Kotona taas pelistä on usein puuttunut kipinä, ja vierasjoukkue on monesti karannut reippaalle karkumatkalle jo hyvissä ajoin. 

Sattuman piikkiin ei näin selvää tilastoa voi laittaa, mutta vieraskentillä Jokipojat on vaan ollut tehokkaampi maalipaikoissa ja tarkempi omassa päässä. 

3. erä: KeuPan päävalmentaja Ville Niemiselle tuomittiin yhden ottelun mittainen toimitsijakielto viime viikon perjantaisen KeuPa HT-Hokki-ottelun jälkeisistä, tuomaritoimintaa arvostelleista lausunnoistaan. Menikö tuomio oikein? Puuttuuko Mestis tällaisilla sanktioilla mielestäsi jopa liikaa valmentajien sananvapauteen?

LS: En ymmärrä Niemisen saamaa toimitsijakieltoa alkuunkaan. Katsoin lehdistötilaisuuden Youtubesta, jonka jälkeen ihmettelin, että "mistä se rangaistus tässä tuli". On mielestäni pöyristyttävää, etteivät valmentajat saa puolella sanallakaan kritisoida tuomaritoimintaa. Nieminen ei korottanut ääntään erityisesti eikä käyttänyt alatyylistä kieltä. Verrataan tapausta esimerkiksi muutaman vuoden takaiseen HCK:n päävalmentaja Mikael Kotkaniemen vuodatukseen, jossa desibelejä ja ärräpäitä ei säästelty. Se oli mielestäni silloin tuomittavaa. Niemisen kriittinen puheenvuoro ei.

JE: Niemisen puheenvuoro Hokki-ottelun lehdistötilaisuudessa oli pitkä, mutta ei mielestäni mitenkään erityisen törkeä, tai muuten rangaistuksen arvoinen. Puhe sisälsi paljon painavaa asiaa.

Nemolla oli asiaa.

Mestiksen tuomaritoiminta on ollut melestäni tällä kaudella pääosin hyvää, mutta sillon kun siihen on syytä, pitäisi valmentajilla olla oikeus tuoda omat näkemyksensä esiin ilman pelkoa sanktioista. Mieleen tulee jopa jonkin asteinen sensuuri, kun jokaisesta tuomaritoimintaa negatiivisesti kuvaavasta kommentista joutuu kärsimään. Annan Niemiselle vielä erityismaininnan. KeuPa-käskijä kärsi rangaistuksen miehekkäästi, ja kuittasi vieläpä omasta pussistaan seuralle langetetun sakon.

SA: Täytyy heti alkuun todeta, että tuomarina toimiminen on yksi vaikeimmista asioista. En kuitenkaan sano, ettei Niemisen kannanotto olisi ollut aiheellinen. Useissa otteluissa on tullut nähtyä monia kyseenalaisia tuomioita. Esimerkiksi perjantaina Jukurit-Peliitat-ottelussa Jaakko Turtiaisen tekemä maali näytti niin katsomosta kuin videokoosteestakin katsottuna korkealta mailalta. 

Tuomareita pitäisi mielestäni saada arvostella hyvän maun rajoissa. Ei sekään ole oikein, että tuomarit ottavat pelissä liian isoa roolia vieden huomion itse pelistä.

RO: Ehkäpä tällainen yhden matsin pelikielto on ihan sopiva näpäytys Niemisen suuntaan. Onhan kakkua helpommallakin napsahtanut...

Tuomarien kritisoiminen ylipäätä on kovin turhaa huttua varsinkin lehdistötilaisuuksissa. Itse ainakin jätän suurimman osan tuomaritoimintaa koskevista kommenteista omaan arvoonsa, enkä mielelläni laita niitä kirjoittamiini juttuihin. Kyllä, tuomareillekin sattuu heikompia päiviä, mutta jokailtainen ininä ei johda mihinkään.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Vedän tällä kertaa hieman kotiinpäin ja valitsen topiksi LeKin - ja sen hyökkäysketjun, jossa pelasivat viikon molemmissa otteluissa Sami Laakso, Sami Holappa ja Valtteri Järviluoma. Ketju oli Jukureita vastaan joukkueen yritteliäintä osastoa ja lauantaina Hokkia vastaan kolmikko oli lähestulkoon käänteentekevä. 6-2-voitto sarjakärki Hokista osoitti mielestäni sen, että Lempäälässä alkavat palaset loksahdella hiljalleen paikoilleen.

Flopiksi nimeän Mestiksen kurinpitoelimen Niemisen toimitsijakieltoa koskien. En edelleenkään voi käsittää miksi tuomaritoimintaa ei saisi kritisoida, jos sen tekee asiallisesti, huutamatta ja kiroilematta. Nieminen haistoi mahdollisen tulevan pannansa jo lehdistötilaisuudessa. Pisteet "Nemolle" ironiasta täältä.

 

JE: Tämän viikon onnistujaksi nostan TUTOn. Viime aikoina vihdoinkin heräämisen merkkejä näyttäneet turkulaiset nappasivat tärkeät kuusi sarjapistettä, kun ensin JYP-Akatemia kaatui vieraissa, ja perjantaina tilille tuli sarjakärjen päähanka kotikaukalossa.

Flopiksi joudun nimeämään Hokin. Joukkueen 14 pisteen sarjajohto on kutistunut viikossa kolmen pisteen suuruiseksi. Viikonlopun kahdesta vierasottelusta saldona oli kaksi tappiota. TUTOa vastaan joukkueen ilme jopa näytti ihan hyvältä, mutta LeKille kärsitty 6-2-tappio oli jopa kauden pohjanoteeraus. Mielenkiintoista nähdä, miten joukkue onnistuu selättämään neljän ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa.

SA: Topiksi nostan Jukurit ja heidän erinomaisen hyökkäystehonsa. Mikkeliläiset viimeistelivät kahdessa ottelussa peräti 13 maalia päästäen vain kolme maalia omiin.

Flopiksi nostan sarjakärki Hokin, joka hävisi viikon molemmat ottelunsa. Nyt jos viimeistään kajaanilaiset ymmärtävät, kuinka paljon Antti Lehtonen ja Miska Humaloja heille merkitsevät.

RO: Kyllähän tuo Jukureiden meno alkaa näyttää sellaiselta kuin tuollaisella nipulla kuuluukin. Tähtisikermää on hankala päihittää, etenkin kun ratkaisijaosaston leveys on kasvanut koko joukkueen mittaiseksi.

Sen sijaan kärkijoukkue Hokin kurssin täyskäännös ihmetyttää! On tosiaan kiinnostavaa nähdä, kuinka kajaanilaisten kausi jatkuu tällaisessa, nykyjoukkueelle täysin uudessa tilanteessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle