Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 46: Tuomittavia ja palkittavia

MESTIS / Artikkeli
Hienon merkkipaalun saavuttanut Aki Keinänen on framilla myös Piippuhyllyllä.
Kuva © Antti Varonen
Maajoukkuetauko on ohi, ja niin myös Piippuhylly palaa kehiin intoa puhkuen. Tällä viikolla puheenaiheeksi nousevat K-Vantaan laskusuhdanne ja viikon aikana jaetut pelikiellot. Lisäksi muistellaan hurjan 500 Mestis-ottelun rajapyykin saavuttaneen Aki Keinäsen uraa.

Tauolta palanneet Piippuhyllyn vakioturisijat LeKi-tietäjä Lassi Seppä ja Kajaanin kiekkokynä Jesse Eskelinen saavat tällä kertaa vieraakseen Vantaan Tikkurilan valoista Mikko Roivaksen

1. erä: Hienosti kautensa aloittanut, mutta sitemmin syvään alakuloon vajonnut Kiekko-Vantaa on ajautunut jo viiden ottelun mittaiseen tappioputkeen. Edellisestä kolmen pisteen voitosta aikaa on puolestaan yli kuukauden päivät ja sarjataulukossa lohipaidat ovat tulleet tasaisesti kärkisijoilta alaspäin. Mikä on syynä, ettei Vantaalla ole kyetty pitämään alkukauden virettä yllä?

Lassi Seppä: Osasin odottaa K-Vantaan notkahdusta. Nuoren päävalmentajan Simo Mälkiän alaisuudessa paahtava joukkue on juuri sellainen, että alkukauden yllättäjän viitta oli mahdollinen.

Nyt näkisin kuitenkin, että realismi on tullut vastaan ja K-Vantaa on ajautumassa niille sijoille, joita se sarjataulukossa lähtökohtaisesti tulee tavoittelemaan. 

K-Vantaalla on muutamia yksilöitä, jotka tulevat olemaan esillä koko kauden. Sen sijaan joukkuetasolla vantaalaiset eivät tule olemaan nähdäkseni menestyjien joukossa.

Jesse Eskelinen: Tässä on pakko kompata Lassia, olihan vantaalaisten alamäki todella pirteän alun jälkeen jollakin tapaa odotettavissa. Joukkue menetti kärkipelaajansa Tomi Tuomiston yhteistyöseura HIFK:n riveihin, mikä kaventaa nuoren joukkueen hyökkäysnippua. 

Odotan kuitenkin joukkueen pelaavan itsensä pudotuspeleihin tällä kaudella. Vantaalle on kasattu täksi kaudeksi vahva runko omista sopimuspelaajista, eikä viime kausien kaltaista, peliä sotkevaa lainarallia Liiga-organisaatioiden kanssa ole nähty. Toivottavasti sellaista ei ole tulossakaan.

Mikko Roivas: Nuori ja nälkäinen Kiekko-Vantaa lähti tähän kauteen kovat odotukset yllään. Joukkue voisi todellakin olla yksi kandidaatti pudotuspeleihin. Kuitenkin on mainittava, että nuorten ollessa kyseessä tietynlainen väsymys on ottanut niskalenkin joukkueesta.

Joukkueen yhtenäisyys on ollut tällä kaudella positiivista katseltavaa. Siitä huolimatta joukkueessa on pelannut neljä eri maalivahtia. Heidän onnekseen kyseessä ovat maalivahdit. Tällä kaudella yhteistyökumppani HIFKistä ovat edustettuina lähinnä Miro-Pekka Saarelainen ja Antton Mönkäre

2. erä: Mestiksen kurinpito langetti tällä viikolla Jukurien Joonas Kalliolalle ja Hermeksen Ossi Ikoselle kahden, ja K-Vantaan Janne Juutiselle yhden ottelun mittaiset pelikiellot. Mitä mieltä olet näistä rangaistuksista? Olivatko pelikiellot ansaittuja? Mitä mieltä olet ollut yleisesti Mestiksen tämän kauden kurinpitolinjasta tähän mennessä?

LS: Pelikiellot olivat ansaittuja. Rikkeet olivat sellaisia, että vastaavat pitäisi saada kitkettyä pois. Kurinpitolinja on ollut mielestäni varsin hyvä. Kurinpidollisia tilanteita ei onneksi ole ollut määräänsä enempää. Olen siitä erittäin hyvilläni, ettei suuria kohutilanteita ole Mestiksen puolella nähty. Nämäkin tilanteet ovat olleet enemmän tai vähemmän peliin liittyneitä tapahtumia.

Spontaanisti aloitetut tappelut ovat mielestäni ihan ok, mutta Kalliolan ja Juutisen vääntö ei ollut pelin kuvaan sopiva. Siksi tuomitsen sen.

Hieman tiukempaakin linjaa saisi noudattaa sekä Mestiksessä että Liigassa. Liian jyrkkiin rangaistuksiin suomalaiset kurinpitäjät tuskin taipuvat. 

Kalliola oli yksi pelikieltoa saaneista pelureista.
Kuva © Antti Varonen

JE: Erityisen suuria ylilyöntejä ei tällä kaudella ole Mestiksessä tapahtunut, mikä on varsin tervetullutta. Myös kurinpito saa minulta tähän saakka kertyneistä sanktioista puhtaat paperit. 

Tämän viikon tuomioista Kalliolan ja Juutisen nyrkkihippasista tulleet rangaistukset ovat linjassa sääntöjen kanssa. Itse olen suuri pohjoisamerikkalaisen jääkiekon ystävä, johon myös tappelut olennaisena osana kuuluvat. Suomessa yhteiseksi linjaksi on kuitenkin sovittu tämä, joten kurinpitoelin noudattaa sääntöä varsin miehekkäästi.

Myös Ikoselle tuomittu kahden ottelun kakku on mielestäni oikein sopiva rangaistus. Pään alueelle kohdistuvat taklaukset ovat kenties jääkiekon pahin syöpä, joka täytyy kitkeä välittömästi pois. Itse ottelussa tuomaristo ei Ikosta ulos ajanut, mutta oikeus kuitenkin tapahtui jälkikäteen.

Samaan aiheeseen nostan myös yhden itseäni kovasti ilahduttaneen asian, sillä Mestiksen tuomarilinja on tällä kaudella näkemissäni otteluissa ollut pääosin erittäin hyvä, toki muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Harri Ahola on tehnyt tuomariorganisaation johdossa erinomaista työtä.

MR: Kurinpitokysymykset on aina syytä käsitellä tapauskohtaisesti. Tuomaristo on kuitenkin se, joka pistää asiat rullaamaan rangaistuksen aikaansaamiseksi. Mielestäni Mestiksessä ja Liigassa on ollut tällä kaudella luvattoman paljon tuomittavia tekoja. Suurimpana tekijänä katson esimerkiksi keihästämisen, jota on tavattu jäillä ympäri Suomen.

Tietenkin pelikiellot vaikuttavat pelaajiin, joskin myös valmentajiin ja muihin toimijoihin. Onhan se ratkaisevaa, jos kovanaama taklaa menestyvän kiekkoilijan lasarettiin vain satuttamistarkoituksessa. Mielestäni pelikiellot ovat ainoa asia, jolla voidaan pitää kaukalossa tapahtuvat asiat jonkinlaisessa kuosissa.

3. erä: Mestiksessä todelliset "divarijyrät" ovat harvassa, mutta yksi sellainen on TUTOn riveissä hyökkäävä Aki Keinänen. Keinänen sai keskiviikon SaPKo-ottelussa täyteen kunnioitettavat 500 pelattua ottelua Mestiksessä, mikä nostaa hänet koko sarjan historiassa kolmanneksi eniten otteluja tahkoneeksi pelimieheksi. Millaisia muistoja sinulle on jäänyt Aki Keinäsen Mestis-vuosista?

LS: Ennen liittymistäni Jatkoajan palvelukseen en ollut seurannut Mestistä Lempäälän ulkopuolella kovin tarkasti. Aki Keinäsen nimi on ollut kuitenkin tuttu jo pidemmän aikaa. TUTO-ikoni on pelannut Turussa jo kaudesta 2005-06 lähtien. 

Keinänen on paukuttanut useampia 20 maalin kausia.
Kuva © Timo Savela

Keinänen oli iso osa viime kauden TUTO-ryhmää, kun turkulaiset niistivät oman paikkakuntani joukkueen LeKin laulukuoroon puolivälierissä. Keinäsen, Timo Pärssisen ja Tuukka Pulliaisen ykkösketju nousi esiin tarvittaessa ja hoiti joukkueensa jatkoon.

JE: Keinänen on ollut jo vuosia Mestiksen kulttihahmo, josta varmasti jokaiselle sarjaa seuraavalle on muodostunut jonkinlainen mielipide. Turussa miehen rooli joukkueelle on jopa niin suuri, että hänelle on kehitelty oma, henkilökohtainen maalilaulukin! 

Itse muistan Keinäsen aina vaarallisena maalintekijänä, jonka kovan laukauksen peittäminen vaatii pelaajalta jo melkoista sisua. Erityisesti mies muistuu mieleen kahdelta keväältä, joiden ratkaisupelejä olin itsekin Kajaanissa todistamassa. Ensimmäinen on vuoden 2008 finaalisarja, jonka päätteeksi TUTO juhli Mestis-mestaruutta ja toinen kolme vuotta myöhemmin, jolloin turkulaiset selvittivät ns. "playout"-ottelusarjan viidennen ottelun jatkoerässä, ja sysäsivät Hokin karsintasarjaan. Molemmissa TUTO-joukkueissa Keinänen oli suuressa roolissa iskemässä tärkeitä tehopisteitä ja johtamassa joukkuettaan kokemuksellaan.

MR: On aina hienoa, että tilastoja rukataan uusiksi. Keinäsen merkitys TUTOlle on ollut merkittävä. Joukkue ei olisi siinä missä se on, jos näin ei olisi. Mutta on myös muistettava, että mies on vasta 31-vuotias, ja tulevia pelikausia voi olla vielä monta tämän jälkeenkin.

KalPan kasvatti on tehnyt kiitettävällä tahdilla tehopisteitä. Hänellä on myös Liiga-kokemusta, sillä hän pelasi Porin Ässissä kaudella 2008-09. Tehopisteitä kertyi 29 ottelusta yhteensä 3+2.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Vaikka aihe menee hieman toistamiseksi, nostan viikon topiksi Keinäsen. 500 Mestis-ottelua on sellainen saavutus, johon ei joka poika yllä. Ja kun huomioidaan vielä se, että "Keni" on pelannut Mestiksen kärkitasolla jo monta vuotta, saavutuksen arvo sen kuin nousee. Onnea saavutuksen johdosta puolestani!

Floppipuolella esiin nousevat kaikki viime viikolla pelikieltoihin tuomitut kolme pelaajaa. Sääntöjen vastaiset teot ovat aina tuomittavia ja haitaksi lajille. Pelilliset asiat eivät voi nousta väkivaltaisuuksia isommaksi flopiksi. 

JE: Maininnan ansaitsee toki huikeilla otteilla tauolta palannut Hokki, joka saalisti yhdeksän pistettä viikon kolmesta ottelusta. Lisäksi nostan esiin Jokipoikien kauden yllättäjän Janne Väyrysen ilmaveivimaalin TUTOn verkkoon. Vastaavia rohkeita, ehkä jopa hieman röyhkeitä suorituksia ei Suomessa, eikä varsinkaan Mestiksessä liikaa nähdä. 

Floppipuolelle menee tällä viikolla TUTO. Joukkue pelasi kaksi ottelua, joista ensimmäisessä se jäi nollille SaPKoa vastaan. Toisessa kamppailussa joukkue kärsi kotonaan murskatappion Jokipojille. Turkulaisten peli näytti jo hetkellisesti päässeen uomiinsa, mutta tämä viikko oli jälleen heikompaa tekemistä.

MR: On pakko kompata Jessen mainintaa, eli Hokin varsin hyvää paluuta Mestis-jäille maajoukkuetauon jälkeen. Joukkue on osoittanut, että kuuluu vakavasti otettaviin joukkueisiin, joka pystyy viemään keväällä mestaruuden kotiinsa Kajaaniin.

Floppina pidän pelikiellon saaneita pelaajia. Jääkiekossa ei ole tarkoitus loukata muita henkihieveriin, vaan katsoa paremmuus taitopuolella. Sillä, mikä tulostaululla näkyy.

» Lähetä palautetta toimitukselle