Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 46: heikkoja vireitä ja tökeröitä otteita

MESTIS / Artikkeli
TUTOn Kristian Tuohilammen loukkaantuminen lauantaina oli yksi Mestis-viikon huonoista hetkistä.
Kuva © Timo Savela
Mestiksen piippuhyllyllä kierrellään tällä kertaa eri aiheiden merkeissä pitkin poikin Suomea. Esille nousivat tällä kertaa pääasiassa negatiivisemmat asiat, kuten Peliittojen ja Jukurien heikot vireet sekä pari kuluneella viikolla nähtyä ikävää suoritusta eri pelaajien tekeminä.

Jälleen on aika lyödä yhteen menneen Mestis-viikon tapahtumat. Piippuhyllyllä on tällä kertaa vakiojäsenistä Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas. Kolmas osallistuja onkin piristävä poikkeus, kun Mikkelin toimituksen Nita Ahola tuo ripauksen naisnäkökulmaa kehiin.

1. erä: Peliitoilla on tällä hetkellä todella vaikeaa. Uskotko, että joukkue pystyy vielä oikaisemaan kurssinsa?

Mikko Roivas: Heinolan Peliitat ei lähtenyt Mestis-kauteen minään suoranaisena suosikkina menestymään. Viimeiset ottelut ovat sujuneet enemmän kuin huonosti. Joukkueella on meneillään tällä hetkellä kuuden ottelun tappioputki. Viimeiset kolme ottelua heinolalaiset ovat hävinneet KooKoolle, Kiekko-Vantaalle ja LeKille.

Peliitat ovat tällä hetkellä runkosarjan jumbona, enkä näe heillä sen suurempaa petraamisen mahdollisuutta. Joukkueen pistetehtailija Michal Kristof on pistepörssissä sijalla 18. Pienikokoinen Kristof on ollut hyvä, mutta ei tarpeeksi hyvä. Jos Peliitat haluaa kamppailla KeuPan kanssa viimeisistä runkosarjan sijoista, tulee sen parantaa ennen kaikkea laajemmalla rintamalla.

Leo Runsas: Peliittojen tilanne on todella haasteellinen. Pääkilpailija KeuPan peli on alkanut kulkea viime aikoina samaan aikaan, kun heinolalaiset kyntävät. Kuuden ottelun tappioputki on karua tavaraa. Joukkue on myös päästänyt eniten maaleja ja tehnyt niitä neljänneksi vähiten, joten tässäkin on suora syy-seuraus-suhde.

Yksi Peliittojen murheenkryyneistä on ollut myös maalivahtipeli. Sekä Heikki Tuomiston (torjuntaprosentti 88,26) että Antti Rautiolan (85,39) otteissa on ollut parannettavaa. Otto Vehviläinen ei ole käynyt kuin yhdessä ottelussa luukunavaajana, joten syyttävä sormi osoittaa Tuomistoon ja Rautiolaan.

Rautiola ei ole ollut Peliittojen kaipaamassa torjuntavireessä.
Rautiola ei ole ollut Peliittojen kaipaamassa torjuntavireessä.
Kuva © Kiia Aha - kiia.aha@jatkoaika.com

Nita Ahola: Uskon, että kurssin kääntäminen on vielä mahdollista, mutta toki se vaatii aikamoisia temppuja. Tässä sarjassa kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa, mutta yhden ottelun voittaminen ei takaa sitä, että kurssi kääntyisi.

Jokainen ottelu on omansa ja sen vuoksi kuuden ottelun tappioputkea ei kannata liikaa katsoa. Otteluiden voitto on joskus pienestä kiinni ja uskon, että Peliitat voi vielä petrata, kunhan vain joukkue, valmennusjohto ja fanit luottavat itseensä ja joukkueeseensa.

2. erä: Jukureilla on myös omat vaikeutensa. Viimeiset kymmenen peliä ovat tuottaneet vain neljä voittoa. Mikä mielestäsi on mikkeliläisten ongelmien lähde?

MR: Mikkelin Jukurit on menettänyt viime peleissä monta ottelua vain pienellä marginaalilla. Joukkue hävisi Keuruun KeuPalle lukemin 4-2 ja Kouvolan KooKoolle 5-4 voittomaalikisan jälkeen. Sen sijaan voitto tuli SaPKosta maalein 4-3.

Mikkeliläiset ovat joutuneet pieneen katastrofiin, vaikka sen tehokkain syömähammas Anthony Guttig on pistepörssissä sijalla seitsemän tehopistein 7+16.

NA: Jukureiden pelaaminen ei mielestäni ole ollut tarpeeksi tasaista, laadusta puhumattakaan. Kuten jo aiemmin mainitsin, otteluiden voitto on pienestä kiinni ja Jukurit on sen tällä kaudella osoittanut. Jääkiekko on pienten marginaalien peli ja juuri siksi mielenkiintoinen laji.

Jukureilta on löytynyt onnistujia laajalla rintamalla, mutta nimekkäimpien pelaajien tulisi pitää hyvä taso illasta toiseen, jotta perusvarmoja voittoja tulisi. Tähän päälle nuorten pelaajien onnistumiset, niin pisteitäkin alkaa ropisemaan aivan eri tahtia.

LR: Sarjatilanteen suhteen Jukurien tilannehan ei ole vielä toivoton. Joukkue on kuitenkin vielä toisena viisi pistettä KooKoon takana ja kuusi pistettä takana vaanivaa Hokkia edellä. Runkosarjaakin on vielä runsain mitoin jäljellä.

Fakta on kuitenkin se, että esimerkiksi Hokki on aivan huikeassa vireessä ja uhkaa tosissaan sarjan kärkikaksikkoa. Myös KooKoon vire on kova. Jos Jukurit eivät paranna otteitaan, alkaa sarjasijoitus huonontua äkisti. Joukkueen materiaali on laadukas, joten asioiden ei pitäisi jäädä siitä kiinni.

3. erä: TUTO lanseerasi lokakuussa laatutakuun kotipeleihinsä. Jos se häviää jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa, katsojat saavat ennen seuraavaa peliä ilmaisen kahvin ja pikkumakean. Varsinaisen peliajan häviöstä seuraavassa pelissä pääsee kaksi katsojaa yhden hinnalla sisään. Ovatko moiset temput silkkaa neroutta vai vain erikoisuudentavoittelua?

MR: TUTOn tempaus on melko omalaatuinen. Tietenkin on tärkeä saada jäähalliin lisää katsojia, mutta kyseinen uudistus voi tulla kalliiksi joukkueelle. TUTO on kuitenkin sen verran kokenut yhdistelmä kokeneita pelaaajia, että tuskin siitä ongelmia syntyy. Tällä hetkellä se on kuitenkin vasta sijalla viisi.

Moinen teko kertoo tietynlaisesta hätähuudosta. Mitään nerokkuutta en siinä näe, korkeintaan asiasta koituu lisää katsojia ja rahaa otteluihin.

NA: Pakko myöntää, että olihan TUTOn veto aika mielenkiintoinen. Eniten minua huolettaa se, miten paljon hinnoittelun ja lippujen, sekä pikkumakean ja kahvin kanssa joudutaan kikkailemaan pitkin kautta.

Mielessäni jo näen sen hetken, kun päävalmentaja Ismo Lehkonen ohjaa joukkuettaan erätauolla kopissa muistuttaen siitä, millaisen määrän pullia kahvilan tädit joutuvat leipomaan seuraavaan otteluun.

Erikoista tai ei, onko koko seura varmasti sitoutunut laatutakuun toteuttamiseen?

LR: Mielestäni TUTOn tempaus on hauska idea. Onhan se yksinkertainen ja suoraviivainen, mutta mitä sitten? Kyllähän tuollainen voi tuoda lisää satunnaiskatsojia hallille, mutta vakinaamat kyllä löytävät tiensä paikalle ilman ilmaiskylkiäisiäkin.

Toivottavaa on, kuten Nita edellä mainitsikin, että TUTO todella sitoutuu tämän takuun toteuttamiseen. Uskon kyllä tosissani, että tämä ei tule olemaan ongelma. Eiköhän mahdollinen kulurakenne ole laskettu turkulaisten toimistolla aika tarkkaan, joten rahallisia yllätyksiä tuskin tulee.

Kääntäen voi toki myös ajatella, että myös lisätulojenkin potentiaalia löytyy muun muassa syötävien ja juotavien sekä esimerkiksi fanitavaran myynnistä.

Kahvia ja pullaa yleisölle, TUTOn laatutakuu tuumaa.
Kahvia ja pullaa yleisölle, TUTOn laatutakuu tuumaa.
Kuva © Timo Savela

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi

MR: Viikon toppi on eittämättä Kiekko-Vantaan maalivahti Noora Räty. 25-vuotias veräjänvartija torjui toisen voittonsa, kun Peliitat taipui Tikkurilassa jatkoajalla maalein 5-4. Nuorukainen on oppinut ottamaan koppeja korkeista laukauksista, kun se oli vielä kauden alussa hieman hakusessa.

Viikon flopiksi nostan tuomarityöskentelyn yleisestikin Mestis-kaukaloissa. Viime otteluissa on nähty erikoisia tuomioita, jotka ovat nostattaneet tunteita niin katsojissa kuin valmentajissakin. 

NA: Viikon toppi on ehdottomasti sarjan nuoret tähdet. On ilo huomata, kuinka nuoret pelaavat rohkeasti ja ennakkoluulottomasti ja onnistuvat, kunhan valmennusjohto antaa tarpeeksi luottamusta.

Näistä nuorista yksi hyvä esimerkki on Jukureiden Erno Ripatti, joka saalisti keskiviikkona ja perjantaina yhden syöttöpisteen (Keuruu ja Kouvola) ja lauantaina heitti kaksi häkkiä kotihallissaan Kalevankankaalla SaPKoa vastaan. Toivon, että nämä nuoret ovat niitä, joista me tulemme kuulemaan vielä.

Viikon floppi on K-Vantaan Tomi Tuomisto, joka otti pelikiellon erotuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta. Säännöt ovat säännöt ja niiden mukaan mennään. Tuomarit eivät ole kentällä itseään varten, vaan ennen kaikkea pelaajia ja heidän turvallisuutta varten.

Toivon, että jokainen pelaaja, valmentaja ja katsoja ymmärtäisivät tuomareiden roolin. Eivät ne siihen pilliin kettuillakseen vihellä.

LR: Itseänikin ovat miellyttäneet nuorten pelaajien vahvat esitykset. Haluan nostaa jo edellä mainittujen kanssa esille K-Vantaan hyökkääjän Perttu Leschin. Nuorukainen on ollut piristävä ilmestys vantaalaisten kokoonpanossa ja lisää on lupa odottaa.

Yksi viikon flopeista nähtiin lauantaina, kun K-Vantaan Micke Åsten taklasi rumasti TUTOn Kristian Tuohilampea, joka loukkaantui pahannäköisesti tilanteessa. Åstenkin sai pikaisen kurinpalautuksen tilanteessa, kun Aki Keinänen rusikoi miestä olan takaa.

Åstenin taklaus oli erittäin typerä. Mies ajettiin ulos myös perjantaina, silloin päähän kohdistuneesta taklauksesta. Pikkaisen pitäisi olla järkeä ja harkintaa mukana näissä touhuissa. TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen oli ottelun jälkeen tilanteesta todella käärmeissään ja yhdyn kyllä hänen mielipiteeseensä.

» Lähetä palautetta toimitukselle