Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 42: yllätystuloksia ja mahdollisia pelaajasiirtoja

LIIGA, MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Anthony Guttigin on huhuttu siirtyvän vaanimaan sarjatasoa ylemmäs.
Kuva © M.Oksanen
Tällä viikolla Mestiksen Piippuhyllyllä keskustellaan niin yllätyksellisistä tuloksista, Noora Rädyn tulevasta debyytistä kuin mahdollisista Mestis-pelaajien Liiga-siirroistakin. Mukana ovat tietty myös topit ja flopit.

Piippuhyllyllä ovat mukana tällä kertaa vakijäseninä Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas. Lisäpirkanmaalaispanoksen hyllylle tuo Lempäälän toimituksen Antti Raunio.

1. erä: Kuluneella viikolla nähtii muutama yllätys, kun esimerkiksi Jukurit hävisi sekä SaPKolle että Kiekko-Vantaalle ja Peliitat kaatoi KooKoon. Onko tämä mielestäsi osoitus sarjan todellisesta tasaisuudesta vai sattumaa?

Mikko Roivas: Jukureiden tappiot SaPKolle ja Kiekko-Vantaalle kertovat siitä, että Mestis on melko tasainen. Jo avauskierroksella esimerkiksi Kiekko-Vantaa osoitti vaarallisuutensa KooKoota vastaan vieden kolme pistettä omaan pussiinsa maalein 6-4. Mutta SaPKo on aloittanut tahmeasti ollen lauantain jälkeen runkosarjassa toiseksi viimeisenä.

Kiekko-Vantaa sen sijaan on aloittanut mukavasti, vaikka mukaan on osunut huonompiakin otteluita. Joukkue löytyy sijalta viisi. Heinolan Peliittojen voitto KooKoosta on näyte sarjan tietynlaisesta perustasosta, jossa kumpi tahansa voi hyvällä pelituulella ollessaan viedä voiton. Pitää kuitenkin muistaa, että KooKoo on hävinnyt varsinaisella peliajalla vain kaksi kertaa.

Runkosarjan kärjessä viilettävät Jukurit, KooKoo, JYP-Akatemia ja TUTO. Yllätyksenä voidaan ottaa JYP-Akatemian hyvä alkukausi. Niin sanotut suurseurat Jukurit, KooKoo ja TUTO ovat juuri niin kovia kuin oletettiin.

Antti Raunio: Mestis on - jälleen - yksi Suomen tasaisimpia palloilusarjoja! Sarjan yksi hienouksista on ollut tasaisuus läpi viime kaudet ja sama trendi näyttää jälleen jatkuvan. Kyse ei siis todellakaan ole sattumasta, ehkä hieman kärkiseurojen huomion herpaantumisesta. Koska sarja on tasainen, vastaavanlaisia yllätysvoittoja ja shokkitappioita on luvassa myös jatkossa.

JYP-Akatemia on paras osoitus Mestiksen tasaisuudesta: joukkue on pelannut tuloksellisesti jopa maagisuutta lähentelevän alkukauden, mutta pitkä runkosarja takaa, että edes kotietu pudotuspeleihin ei ole vielä turvattu.

Lähes jokainen joukkue voi äityä voittoputkeen ja kuka sen osaa ajoittaa parhaiten, nappaa viimeiset pudotuspelipaikat. Näyttää jo nyt siltä, että viimeiset pleijarisijat ratkotaan vasta maaliskuun aikana.

Leo Runsas: Mestis on todellakin sarja, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Nykyisen sarjajärjestelmän myötä on jopa elintärkeää, että yllätyksellisyys ja vaihtelevat tulokset nostavat päätänsä. Muuten sarjan mielenkiinto romahtaisi todella alas.

Toisaalta ajatellen esimerkiksi JYP-Akatemian lennon laantuminen oli vähän odotettavissakin. Hyvätkin vireet kun loppuvat joskus. Kyllä se vain niin menee Mestiksessäkin, että isot ovat isoja ja omalla tasolla pelatessaan ne keikkuvat kärjessä. Nyt sarjan neljä kärkijoukkuetta ovat hienoisella karkumatkalla, mutta takana vaanitaan vielä, kärjellä ei ole löysäilyn varaa.

2.erä: Kiekko-Vantaan maalivahti Noora Räty tekee ensi viikolla historiaa, kun hän debytoi ensimmäisenä suomalaisnaisena Mestiksessä. Millaisia odotuksia sinulla on Rädyn suhteen?

MR: Räty on kokenut naisten maajoukkueen maalivahti. Viimeiset neljä vuotta hän torjui Minnesotassa kiekkoja voittaen kaksi yliopistomestaruutta. Hän pelasi ensimmäisen kokonaisen pelinsä harjoitusottelussa KooKoota vastaan 20. elokuuta. Räty torjui vaihtelevasti, ja taakse sujahti seitsemän maalia. Odotan Rädyltä kovia näyttöjä.

Alkukauden Räty on pelannut Bewe Tuuskin veräjänvartijana ja torjunut muun muassa 5-1-voiton Suomi-sarjassa. Mutta niin kuin Räty on kertonut julkisuuteen, hän halusi tulla omasta aloitteesta Kiekko-Vantaaseen ja torjua kiekkoja Mestiksessä.

Näin hänestä tullee toinen nainen, joka on pelannut miesten Mestiksen runkosarjapelin. Ensimmäinen oli kanadalainen hyökkääjä Hailey Wickenheiser.

Räty on joutunut muuttamaan pelitapaansa naisten peleistä miehiin. Suurin muutos pelitapaan on laukausten tuleminen ylänurkkiin, kun naisissa taas maalivahti pärjää matalissa kiekoissa.

AR: Odotukseni ovat pelkästään positiiviset. Mikko esitti loistavasti Rädyn historian ja nykyhetken pähkinänkuoressa. Hänellähän ei ole mitään hävittävää, vain voitettavaa ja pitkän nenän näyttämistä arvostelijoilleen.

Rädyn peluutus oli nyt jo lähes pakollista Vantaan puolelta: koko kiekkoileva Suomi on odottanut tulevaa viikoa kuin kuuta nousevaa, ehkä eniten kuin mitään muuta tämän kauden Mestiksestä. On jo aika päästää se piinasta.

Rädyn pelaaminen on takuuvarma tapa houkutella ihmisiä ja päästä muutamaksi päivää lehtien otsikoihin, ne ovat hyviä sivutuotteita, mutteivät itse pääasia. Ydinhän koko sopimuksessa oli se, että Räty olisi varteenotettava paikkaaja Vantaan maalinsuulle. Nyt se sitten nähdään, onko hänestä siihen pelillisesti.

Räty on osoittanut olevansa todellinen huippu-urheilija, maailman paras naismaalivahti. Siihen asemaan pääseminen vaatii luonteen äärimmäistä lujuutta. Huippu-urheilu on samaa, on kyse sitten miehistä tai naisista. Uskon siis, että tällä puolella Räty ei häviä luistimenpiirtoakaan muille Mestis-pelaajille, hermoista läpilyönti ei jää kiinni.

LR: Toivon sydämeni kyllyydestä, että Räty pystyy pelaamaan edes kohtalaisella tasolla Mestiksessä. Ja kuten Antti ja Mikko edellä jo totesivatkin, onhan kyseessä joka tapauksessa maailman paras naismaalivahti. Parempaa ensiyrittäjää ei taida oikein löytyä.

Suurimmat mietteeni kohdistuvat juurikin pelin fyysisyyden eroihin ja pelitaktisiin eroihin. Nyt Räty on saanut miesten pelejä alleen Suomi-sarjassa, joten hyvää tuntumaa on jo olemassa. Miten tämä sitten realisoituu sarjatasoa korkeammalla kovemmassa sarjassa? Se jää nähtäväksi.

3. erä: Kuluneella viikolla julkisuuteen kantautui tieto, että Sport on osoittanut kiinnostusta muun muassa Jukureiden Anthony Guttigista. Keitä pelaajia Mestiksessä löytyy, joilla olisi mielestäsi potentiaalia Liigaan vaikka jo kuluvalla kaudella?

MR: Guttig on ollut jo ensimmäisestä näkemisestä yksi pistepörssin voittajaehdokkaista, joita olen täksi kaudeksi uumoillut. Jukureiden taiturimainen hyökkääjä on pörssissä neljäntenä pistein 5+12. Mies voi todellakin nousta Sportin kokoonpanoon, mutta on toinen asia, onko hän tarpeeksi vikkelä.

Toiseksi nostaisin Kiekko-Vantaan Artem Iossafovin, joka on tehnyt loppukauden sopimuksen Espoon Bluesin kanssa. Tveriläinen hyökkääjä on esiintynyt jo Liiga-jäillä ja tehnyt ensi osumansa. Muutama vuosi kului, kunnes kutsu uuden yhteistyökumppanin kanssa kuului ja mies pääsi kokoonpanoon.

JYP-Akatemian Topi Nättinen osoitti Vantaalla kykynsä tekemällä kaksi maalia, kun valkonutut voittivat Tikkurilassa 6-2. Liukas ja taitava pelaaja voi hyvinkin olla seuraavaksi siirtolistalla Liigaan.

AR: Iossafovhan on jo nähty viilettämässä Espoon ykkösketjussa, luulen että häntä ei enää Vantaalla nähdä muuten kuin muuttokuorman kanssa. TUTOn Tuukka Pulliainen on tällä hetkellä dominoiva pelaaja Mestiksessä, ainakin keskiviikkoisen TUTO-LeKi matsin sekä pistepörssin perusteella.

Hänellä olisi käyttöä häntäpään seuroissa. Toinen asia on, haluaako Pulliainen lähteä minnekkään Turun Kupittaalta, jossa on hyvin viihtynyt viime kaudet.

JYP-Akatemian nuoriso-osasto saa varmasti kauden aikana näyttöpaikkoja Liigassa emo-JYPin mukana. Muun muassa Nättinen, Joonas Sammalmaa sekä maalivahdit voisivat oikeassa roolissa pärjätä Liigassa jo nyt.

En tiedä kuinka helposti Espoon Blues olisi valmis rikkomaan Kaapo Kähkösen koko kauden Turun lainan, mutta joukkue on nyt Liigassa viimeistä edellisenä ja maalivahti Jani Niemisen tilastot eivät aiheuta suurta riemua. Kähkönen voisi pystyä nousemaan jopa aloittavaksi Liiga-vahdiksi, kuten nuoret Juuse Saros ja Ville Husso.

TUTO tuskin hevillä luopuu huippuvahdistaan ja nuorukaiselle olisi parempaa jatkuva peliaika Mestiksessä kuin epävarmat minuutit Liigassa.

LR: Itse heittäisin vielä ilmoille Miikka Männikön nimen. Hyökkääjä on pelannut alkukauden LeKissä ja kantaa joukkueen kultakypärää. Vaikka otteet eivät aivan vahvimmasta päästä aina ole olleetkaan, noin kokeneelle pelimiehelle löytyy varmasti ottaja isommista sarjoista jossain vaiheessa.

Uskon kyllä noin yleisesti ottaen, että pelaajaliikenne tulee käymään taas vilkkaana Liigan ja Mestiksen välillä. Mestiksessäkin on kuitenkin niin vino pino potentiaalisia ja laadukkaita pelaajia, että Liiga-seurat kiinnostuvat heistä varmasti jossain vaiheessa. Toisinpäinkään tapahtuva liikenne ei ole pahasta.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

MR: Viikon topiksi lasken JYP-Akatemian viikon menestymisen. Joukkue voitti keskiviikkona vieraissa Hokin tylysti 8-0. Lisäksi lauantain kotiottelussa tuli voitto TUTOsta maalein 4-1. Näin keskisuomalaisten kahden viime ottelun saldona oli maalit 12-1. Jyväskylässä onkin nostettu nuoria ja lupaavia pelaajia kokeilemaan Liiga-jäitä.

Floppina pidän Hokin kotiottelua jo mainittua JYP-Akatemiaa vastaan lukemin 0-8. Pohjoisen joukkue on joutunut kokeilemaan useita lainapelaajia, mutta nyttemmin on voittojakin tullut.

AR: Koska JYP-Akatemian vahvat otteet mainittiin jo, nostan jalustalle Hokin vieraskiertueen. Karmivan kotitappion jälkeen kajaanilaiset kokosivat rivinsä ihailtavasti ja nappasivat etelästä kaksi voittoa ja viisi pistettä.

Pelaajista K-Vantaan Tomi Tuomisto näytti, ettei ole riippuvainen Iossafovista vaan paikutti kolmeen otteluun 4+3. KeuPa rupeaa löytämään todellisia vastuunkantajia, joiden johdolla voi pyrkiä ylös jumbosijalta: Juuso Mörsky oli liekeissä iskien 3+2 kolmeen kamppailuun.

Flopiksi nostan Lempäälän Kisan luotsin Juha Juujärven. Joukkue jäi voitoitta ja Juujärvi otti osan syistä omalle kontolleen molempien otteluiden lehditötilaisuuksissa. Kisa pelasi vahvan harjoituskauden, mutta Juujärvi ei saanut siirrettyä lentoa runkosarjaan. Hän mainitsi itse launtaina, että KeuPa-pelin esityksellä ei taistella edes pudotuspelipaikasta.

LR: Viikon topiksi nostan sarjan yllätyksellisyyden. Edellä jo mainittiinkin muutamia yllätyksiä ja ne tuskin ovat loppumassakaan loppukaudellakaan.

Flopin kohdalla komppaan kyllä Anttia. LeKi kynti tällä viikolla taas tuloksellisesti syvällä, kummastakin ottelusta tuli tappio. Joukkue on tehnyt kirkkaasti vähiten maaleja sarjassa. Pelastus on ollut kolmanneksi pienin päästettyjen maalien saldo. Jotain täytyisi kuitenkin tehdä ja pian, ettei sukellus jatku syvemmälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle