Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 3: sarjanoususta haaveilua ja Jyväskylän toimintamallia

MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Kiekko-Vantaan maaliverkko pölisi ahkerasti kuluneella viikolla.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Tällä kertaa Mestiksen Piippuhyllyllä riittää monta mielenkiintoista keskustelunaihetta. On Suomi-sarjaa, erilaisten vireiden ihmettelyä ja Jyväskylän touhuja. Istu alas ja lue!

Piippuhyllyn vakinaamat Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas saavat tällä kertaa seuraa Heinolan toimituksen Juha Tammesta.

1. erä: Suomi-sarjasta haki 11 seuraa villiä korttia Mestikseen ensi kaudeksi. Keiden uskot olevan lähimpänä Mestis-paikkoja?

Villiä korttia hakeneet seurat ovat Hermes, FPS, IPK, JHT, Bewe TuusKi, Koovee, Jokipojat, PYRY, RoKi, S-Kiekko ja Red Ducks.

Mikko Roivas: Jokipojat Joensuusta on lähinnä sitä vahvuutta, jota tarvitaan Mestis-paikkaan. Mutta koska tarvitaan kolme joukkuetta, Forssan FPS ja Hermes ovat sarjataulukossa vahvimmilla. Toinen asia on, kenellä riittää Mestis-paikkaa varten oikeaa osaamista ja rahankeruutoimintaa.

Hermeksellä on yhdeksän pisteen johto neljäntenä olevaan Huntersiin. Muut joukkueet tuskin saavat pelaamalla itselleen Mestis-paikkaa. Suomi-sarjassa tilanne on suurin piirtein samanlainen kuin saattoi olettaa ennen kauden alkua. Eritoten Joensuun Jokipojat on vakuuttanut pelillään ja tullee nousemaan Mestikseen ensi kaudeksi.

Leo Runsas: Pirkanmaalaisena toivoisin toki KOO-VEEn ja PYRYn menestystä, mutta niiden sarjatilanne ei juuri toivoa nostata. Nokialaiset ovat toki sijalla seitsemän ja matkalla pudotuspeleihin, mutta tamperelaiset ovat vasta 13.

Pudotuspelit ovat toki oma maailmansa, eikä paikkoja niihin ole todellakaan varmuudella vielä jaettu. Kuten Mikko edellä totesikin, sarjan kärkikolmikko on vahvalla etumatkalla ja selkeitä ennakkosuosikkeja mestaruustaistelussa. Eiköhän ainakin osa nousijoista löydy niiden joukosta.

Juha Tammi: Lähimpänä Mestis-paikkaa on Suomi-sarjaa johtava kolmikko. FPS, Jokipojat ja Hermes ovat Mestis-väelle entuudestaan tuttuja. Näillä joukkueilla on perinteitä ja osaamista myös kaukalon ulkopuolella. Talousosaaminen onkin sitten asia erikseen, mutta uskoisin kustannustenkin Mestiksessä laskevan, jos nousuräppänät Liigaan suljetaan.

Perinteikkään kolmikon paluu sarjaporrasta ylöspäin voisi elävöittää Mestistä ja viedä sarjaa tulevaisuudessa eteenpäin. Jokipojat nousee kyllä taas takaisin jaloilleen ja ottaa nopeasti paikkansa Mestis-taulukon yläpäästä, siis jos nousu tapahtuu.

Nykypäivän Suomi-sarja on kuitenkin siinä määrin tasainen, että kärkijoukkueidenkaan ei sovi heittää peliä lekkeriksi etenkään puolivälieräkierroksella.

11 seuraa haki Mestis-lisenssiä. Yllätyin hieman, kun perinteikäs Imatran Ketterä ei omaansa jättänyt. Syy oli tosin sinällään pätevä, sillä Imatralla pelättiin kustannusten kasvavan nousun myötä.

Myös sarjanelonen Porvoon Hunters jätti lisenssin anomatta. Porvoossa sikäli mielenkiintoinen tilanne, että kylän koko riittäisi varmastikin elättämään Mestis-joukkuetta, mutta seura on jämähtänyt pelaamaan alasarjoja.

Tiedossa on todella mielenkiintoinen kevät Suomi-sarjassa. Kärkikolmikko on jo selvillä, mutta muuten pudotuspelipaikat ja sijoitukset ovat täysin auki. Pudotuspeleissä voi yllättää taaempaakin, kuten KeuPa viime kaudella näytti. Paineet paljon ratkaisevalla puolivälieräkierroksella ovat varmasti kovimmat ennakkosuosikeilla

2. erä: LeKi on ollut viime aikoina hyvässä vireessä, vaikka paras pistemies Toni Kallela lähti Ilvekseen. Uskotko, että Kisan lento voi jatkua parhaiden pistemiesten lähdöstä huolimatta?

LR: LeKi on ollut kovin ailahteleva läpi kauden. Se on ollut aiemmasta poiketen myös heikohko kotijoukkue, kun nuorella joukkueella on päävalmentaja Juha Juujärven mukaan ollut vaikeuksia sopeutua pienen kaukalon vaatimuksiin.

Jotta Kisa voi menestyä, nyt on aika uusien vastuunkantajien nousta esiin. Esimerkiksi puolustaja Jimi Santala, joka on joukkueen kultakypärä tällä hetkellä, on ollut vahva koko kauden. Pudotuspelipaikkakisa tulee käymään tiukkana koko loppukauden ja paikkaa auringossa tavoitellaan tiukasti. LeKi ei aio jäädä pois siitä junasta.

MR: LeKi tuskin kestää yhtä vahvasti ilman pistepörssin sijalla 34 olevaa Toni Kallelaa, jolla vyöllään 30 ottelua ja tehopisteet 12+12. Lisäksi LeKi on menettänyt Miikka Männikön ensin Itävaltaan ja sitä kautta Mikkelin Jukureihin. Myös Henri Tuominen on siirtynyt KooKoohon.

Kolmen parhaan pistemiehen menettäminen tietää aina huonoa. Kiekko-Vantaalla on havaittu asia omin kokemuksin, kun joukkueen ykköstykki Artem Iossafov siirtyi Espoon Bluesiin. Joukkueen parhaalla pistemiehellä Tomi Tuomistolla on pisteet 9+18 ja sijoitus 23. Sijalta 28 löytyy Iikka Kangasniemi pistein 3+23 37 pelissä. 

JT: Kisan lento on varmastikin hiipumaan päin, mutta toisaalta paikka pudotuspeleissä alkaa olla turvattu. Joukkueessa on yhä Ville-Vesa Vainiola ja niin pitkään kuin Tappara antaa ranskalaistaikuri Teddy Da Costan pelata Lempäälässä, niin pitäisi tehoja maalintekoon löytyä.

LeKin maalivahtitilanne on tällä kaudella lähes unelmallinen. Tapparan Dominic Hrachovina ja Aaro Peltonen ovat vuorotelleet Kisan maalilla ja ovat sen luokan maalivahteja, että pystyvät LeKin kahdeksan joukossa pitämään. Seuraavat pelit JYP-Akatemiaa ja KooKoota vastaan näyttävät suuntaa tulevasta.

3. erä: Jukurit hankki taannoin Miikka Männikön ja Mika Kujanpään. Uskotko, että nämä kaksi hankintaa nostavat mikkeliläiset vielä parempaan asemaan mestaruustaistelussa?

LR: Miikka Männikkö ja Mika Kujanpää ovat todellisia laatupelaajia. Jossain pienemmässä Mestis-joukkueessa he olisivat voineet olla joukkueen ykköstähtiä, mutta Mikkelissä he ovat "vain" ykköskorin miehiä.

Mestiksen mestaruustaistelu tullaan käymään Jukurien ja KooKoon välillä mitä suurimmalla todennäköisyydellä. Männikön ja Kujanpään hankinnat tekivät siitä taas hieman lisää kiinnostavamman.

Männikkö kantoi aiemmin tällä kaudella LeKin kultakypärää.
Kuva © Timo Savela

MR: Siirrot tuskin tulevat merkitsemään suuria mikkeliläisille. Jukureilla on kasassa hyvin vahva joukkue, jossa laajuutta riittää. Mutta tuleeko Männikön tai Kujanpään siirroista sen kummempaa hyötyä, on epävarmaa.

Se, tuleeko mestaruudesta kahta sanaa, kumpi voittaa Mestiksen - Jukurit vai KooKoo. KooKoo on parempi kuin koskaan, ja se tiedetään. Tulee vain kysymys siitä, ketkä nousevat Mestikseen kaudelle 2015-16. Asia on varmasti kirvoittanut monenlaisiin kysymyksiin, mutta varmana näen Jukureiden pelaavan myös ensi kaudella Mestiksessä.

JT: Uskon Männikön ja Kujanpään värväyksen vahvistavan mikkeliläisten osakkeita. Materiaali levenee entisestään. Kunhan molemmille löytyy oikeat pelipaikat joukkueesta, niin tulosta tulee varmasti. Männikkö ehti jo perjantaina ampua ratkaisevan maaliin voittomaalikisassa KooKoota vastaan.

Jukurit ja TUTO ovat KooKoon päävihulaisia taistelussa sarjan mestaruuskannusta. Männikkö ja Kujanpää ovat niitä pelaajia, jotka pystyvät ratkaisemaan kevään tärkeitä koitoksia.

Mielenkiintoista on tosiaan sitten se, kuka Mestiksestä nousee KooKoon jälkeen Liigaan? Riittääkö Mikkelissä rahkeet siihen taloudellisesti? Tällä kaudella olisi hyvä pokata mestaruuskannu ja jatkaa Liigahaaveilua sitten seuraavana syksynä.

Jatkoaika: JYP-Akatemia teki jatkosopimuksen päävalmentajansa Jukka Ahvenjärven kanssa. Kuviot emoseura JYPin kanssa jatkuvat vanhaan tuttuun malliin. Millaisena näet jyväskyläläisen kuvion tulevaisuuden?

Ahvenjärvi tulee seisomaan JYP-Akatemian penkillä jatkossakin.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

MR: Jyväskylässä osataan tehdä jääkiekon taustatyötä. JYP-Akatemia on noussut komeetan lailla Mestiksen kolmen parhaan joukkoon. Pisteissä JYP-Akatemia on neljä pistettä edellä neljäntenä olevaa TUTOa.

Mutta on todettava, että JYP-Akatemia on Liiga-JYPin farmiseura. Tämä asettaa joukkueen tavoitteet aivan toisenlaisiksi. Sitä mahdollisuutta tuskin halutaan, että JYP-Akatemia nousisi Liigaan jatkossa tai tulevaisuudessa. Joukkue kasvattaa Liiga-pelaajia ja siinä se.

JT: Jyväskylässä pitkäjänteinen toiminta alkaa kantaa hedelmää. Jukka Ahvenjärvi on tehnyt loistavaa työtä D Teamin ja JYP-Akatemian peräsimessä. Ahvenjärvi on eittämättä sarjan parhaita valmentajia, ainakin kun kyseessä on nuorien pelaajien valmentaminen ja paimentaminen. Kaupungin omat nuoret ovat hautuneet Akatemiassa Liiga-kelpoisiksi pelaajiksi.

Liiga-JYP on tyytyväinen Akatemian toimintaan ja kaiken varmasti toivotaan jatkuvan entiseen tapaan. Pelaajaralli ja puhdas farmitoiminta syövät kyllä sinällään Mestiksen uskottavuutta, mutta kyllä Mestiksessä on tilaa yhdelle pesunkestävälle farmijoukkueelle.

Kunhan ei vaan tulisi Mestikselle tavaksi, että lisää Akatemioita sarjaan putkahtaisi. JYP-Akatemia on osoittanut pelillisesti sarjaan kuuluvansa ja taistelee kaikkien ihmetykseksi sarjan kärkipään paikoista.

LR: Farmiseurakuvio on Akatemialle melkoinen elinehto tällä hetkellä, omia sopimuspelaajia kun joukkueella ei taida olla yhtäkään. Tilanne on toki vähän hassu, mutta kuten Juhakin edellä totesi, jyväskyläläiset ovat todistaneet kuuluvansa Mestikseen.

Ahvenjärvi on varmasti erittäin sopiva mies viemään "vara"-JYPin junaa eteenpäin. Mies on tehnyt hyvää jälkeä, eikä ole syytä miestä vaihtaa. Toinen asia on, että haluaako mies itse katsella jossain vaiheessa uusia tuulia.

Voittomaalikilpailu: Viikon topit ja flopit?

LR: Kyllä LeKi mahtuu tämän viikon toppikategoriaan. Vaikka joukkue sai selkäänsä Hokilta perjantaina 0-4, voitti joukkue kuluneella viikolla sekä Kiekko-Vantaan että SaPKon.

K-Vantaa on kyllä ehdoton viikon floppi. Kolme tappiota ja joka ottelussa jonkinasteinen sulaminen. Kevät tulee tätä menoa olemaan pitkä ja ankea Vantaalla. Toinen floppi nähtiin lauantaina Jyväskylässä, kun Hippos-hallin jää teki tepposet. Melkoista sähläystä.

MR:Viikon topiksi nostaisin Keuruun KeuPan. Se on voittanut kolmesta pelistä kaksi. Kiekko-Vantaan vierailijana tuli 3-2-voitto ja Peliittoja vastaan voitto samoin numeroin. KeuPa on iskenyt kiinni pudotuspelipaikkaan, joka on täysin mahdollinen. Keskisuomalaiset taistelevat hyvissä asemissa kevään jatkopelipaikkojen kanssa.

Viikon flopiksi lasken Kiekko-Vantaan pelaamisen. Joukkueen tappioputki on nyt seitsemän ottelun mittainen. Sopivaa kontekstia on ollut vaikea löytää. Joukkueessa vierailleiden pelaajien määrä on jo ylittänyt 50 pelaajan määrän eikä loppua näy. Uusimpana lohipaidassa nähtiin lauantaina puolustaja Niko Peltola.

JT: Topiksi voisin nostaa vaikkapa KeuPan ja Peliitat. Molemmat onnistuivat tärkeissä otteluissaan pisteiden metsästyksessä ja nousivat tosissaan haastamaan K-Vantaan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Etenkin KeuPan viikko oli liki täydellinen. Jatkoaikavoitto Heinolasta ja voittomaaleilla toiset kaksi pistettä Vantaalta. TUTO oli vain niukasti parempi lauantaina Keuruulla, jossa tiukka vääntö päättyi lopulta 0-1.

Yksittäisenä toppihetkenä voisi nostaa Peliittojen nousun tasoihin SaPKoa vastaan perjantain tärkeän kamppailun viime hetkillä kuudella kenttäpelaajalla. Lisäksi Peliitat nappasi voittomaaleilla kauden ensimmäisen voittonsa varsinaisen peliajan yli menneistä otteluistaan. Näin ensimmäinen kahden pisteen voitto tuli juuri tärkeimmällä hetkellä.

Flopin paikka menee K-Vantaalle. Lempäälässä ja Jyväskylässä lohipaidat hukkasivat kahden maalin johtonsa. Välissä K-Vantaa hävisi Tikkurilassa tärkeän ottelun KeuPalle voittolaukauksilla. Joukkue on nyt rajussa syöksykierteessä, jota on vaikea pysäyttää. KeuPa ja Peliitat hönkivät jo uhkaavasti niskaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle