Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 2: Sarjat auki, täältä tulee - kuka?

LIIGA, MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
LeKi ja KeuPa HT yrittävät karistaa karsintapeikkoa selästään.
Mestiksen Piippuhyllyn viikon aiheet ovat vahvasti sarjanousu ja -putoamispainotteisia. Oman osionsa saavat Mestiksen karsintaviivan tuntumassa kamppailevat joukkueet ja Suomi-sarjan potentiaaliset nousijat. Lisäksi käsittelyssä on Jukurien taustalla aloittaneen Joni Vesalaisen kommentti paluusta avoimeen Liigaan tulevaisuudessa.

Piippuhyllyn tämän viikon vieraaksi saapuu mikkeliläinen Mestis-toimituspäällikkö Tero Liikanen. Tahtia lyövät tuttuun tapaan Lempäälän Lassi Seppä ja Jesse Eskelinen Kajaanista.

1. erä: Kaiken pakkasen taustalta kevät, ja sen myötä Mestiksen ratkaisupelit alkavat häämöttää. Taistelu sijoituksista käy kuumana, myös karsintarajan tuntumassa. Keiden kahden joukkueen odotat lopulta päätyvän hermoja riistäviin karsintasarjoihin? Entä millaisia tuloksia karsinnoissa voidaan odottaa?

Lassi Seppä: RoKia odottaa mielestäni vääjäämättä karsintakurimus. Vaikka joukkue pelaa ihan pirteästi, on sen ratkaisumateriaali liian kapea, jotta se voisi kamppailla tasaväkisesti Mestiksessä. 

Lisäksi uskon, että JYP-Akatemia joutuu karsimaan. Joukkue on alisuorittanut koko kauden, eikä tekemiseen näytä löytyvän järkeä vieläkään. Sen sijaan LeKin uskon pysyvän sarjasa, sillä onnistumisten löytäminen on niin pienestä kiinni. Lisäksi ratkaisijoita on enemmän kuin esimerkiksi RoKilla.

Uskon Mestis-jengien pitävän pintansa karsinnoissa. RoKi saattaa koutua pelaaman tiukkoja pelejä muun muassa Imatran Ketterää vastaan, mutta uskon rovaniemeläistenkin pysyvän Mestiksessä.

Jesse Eskelinen: Mestiksessä on tällä hetkellä hyvin vahvasti kolmen tai neljän kerroksen väkeä. Jukurit on selkeästi ykkösenä, ja Hokki vähintään yhtä selvä kakkonen. Sijat 3.-8. ovat lähellä toisiaan, ja jumbonelikko taas oma ryhmänsä. Odotankin karsijakaksikon tulevan tästä KeuPa HT:n, JYP-Akatemian, LeKin ja RoKin muodostamasta ryhmästä. Viime aikoina pahimmassa syöksykierteessä on ollut LeKi. Joukkue on hävinnyt kahdeksan peliä putkeen, eikä helpotusta ole näköpiirissä.

Näistä neljästä seurasta kaikki RoKia lukuunottamatta tekevät hyvin tiivistä yhteistyötä Liigan suuntaan, joten onkin jännittävää nähdä, ovatko yhteistyöseurat valmiita auttamaan Mestis-kumppaneitaan, kun arvokas pelaajahautomo on vaarassa pudota sarjasta.

Tero Liikanen: Noiden neljän keskenhän karsijan paikat hyvin todennäköisesti jaetaan. Mielestäni heikoin tilanne on JYP-Akatemialla, joka saa apuja vain hyvin satunnaisesti ja ne Liiga-avut ovat kuitenkin olleet joukkueelle aika kullanarvoisia.

Jukka Ahvenjärven joukot ovat kovan paikan edessä.

KeuPan uskon selviävän tästä kuivin jaloin, jos vain jatkavat samaa duunia, jota esittivät perjantaina Mikkelissä ja lauantaina kotikaukalossa LeKIä vastaan. LeKin tilanteen määrittelee JYP-Akatemian tavoin siirtorajan jälkeen joukkueeseen jäävät Liiga-avut ja uskon, että RoKi tulee järjestämään tiukan kamppailun putoamista vastaan. Positiivisia merkkejäkin on Napapiirillä ollut nähtävissä, joten kirvestä ei todellakaan kannata heittää vielä kaivoon.

Uskon nykyisistä Mestis-joukkueista jokaisen kuitenkin selviävän karsinnoista voittajana, joutui sinne kuka vain. Todennäköisesti vastustajat löytyvät kolmikosta JHT, Pyry ja IPK. Vaikka jokainen noista on Suomi-sarjatasolle laadukas nippu ja joukkueissa on entisiä Mestis-pelaajiakin, niin uskon Mestis-joukkueen rutiinin olevan heille liikaa.

2. erä: Tässä vaiheessa on hyvä tarkastella myös Suomi-sarjan kärjen tilannetta. Sarjan mestarille on luvassa suora nousu Mestikseen, ja kahdelle seuraavalle tarjolla on paikka karsinnoissa. Millä joukkueilla näet eniten potentiaalia taistella sarjanoususta kauden päätteeksi?

LS: Vahvimpana suosikkina pidä ilman muuta Imatran Ketterää, joka johtaa sarjaa. En ole Suomi-sarjaa juurikaan seurannut, mutta Ketterän lisäksi silmään pistää Nokian Pyry. Nokialla on tehty hyvää työtä ja joukkueessa pelaa kokeneita pelimiehiä, joilla on eväitä avittaa joukkuetta eteenpäin.

Onkin periaatteessa mahdollista, että Pirkanmaalla pelataan yhä ensi kaudella Mestistä, mutta Lempäälän sijaan Nokialla. En kuitenkaan jaksa uskoa, että LeKi karsintoihin joutuu.

JE: Suomi-sarjassa kärkinelikko on onnistunut repimään suhteellisen paljon etumatkaa haastajiinsa, mutta taistelu viimeisistä pudotuspelipaikoista käy lämpöisänä. Viime kausi osoitti, että kevään peleissä voi tapahtua aivan mitä tahansa, mutta vahvimmin tyrkyllä Mestikseen on sarjakärki Imatran Ketterä. Joukkueesta löytyy Pauli Levokarin ja Jarno Lippojoen kaltaisia nimimiehiä, ja perinteitä aikaisemmin karsinnoissakin käyneiltä imatralaisilta löytyy kiitettävästi. Mahdolliseen Liiga-yhteistyöhönkin kumppani löytyisi maantieteellisen sijainnin perusteella kenties Jukureista.

Lisäksi näin kajaanilaisena minua kutkuttaisi IPK:n nousu, tämä kun toisi Hokille mielenkiintoisen paikallisvastustajan vain sadan kilometrin päähän. Iisalmessakin riittää laadukkaita pelaajia, ja valmentaja Jukka Niiraseltakin löytyy rutkasti Mestis-kokemusta apuvalmentajana aina finaaleita myöten. Myös IPK:lla olisi mahdollisuudet yhteistyöhön Liigan suuntaan, kun KalPa operoi samalla seudulla. Suomi-sarjassa myös pronssiottelulla on valtaisat panokset, kun himmeimpien mitalien voittajalle on luvassa paikka karsinnoissa.

TL: Itse liputan vahvasti Ketterän nousun puolesta. Kuten Jesse edellä totesikin, on joukkue pelaajistoltaan laadukas ja koko organisaatiota kehitetty Mestis-nousua silmällä pitäen. Imatralla vaikuttaisi olevan hyvä hönkä päällä, joten sille Mestis-nousun soisi.

Ketterän vahvimpina haastajina näen aiemmin mainitsemani JHT:n, Pyryn ja IPK:n. Mielenkiintoisia taisteluita nähdään varmasti kevään aikana vielä Suomi-sarjassakin.

3. erä: Jukurien markkinointi- ja myyntitehtävissä taannoin aloittanut Joni Vesalainen mainitsi tällä viikolla Radio Kompassin haastattelussa näkemyksensä, jonka mukaan Liiga olisi kahden vuoden kuluttua mahdollisesti avaamassa ovensa jälleen ja tämän lisäksi ehkä jopa pudottamaan joukkuemäärää. Minkälaisena näet tämän skenaarion Mestiksen, ja koko Suomi-kiekkoilun kannalta?

LS: Lähtökohtaisesti Liigan on pysyttävä avoimena, jotta Mestiksen olemassaololla on jokin merkitys. En tosin ymmärrä, miksi joukkueita nostettaisiin ensin kovalla tahdilla ylös, mutta muutaman kauden päästä käytännössä samat jengit lähetettäisiin takaisin, elleivät ne olisi saaneet vanhojen liigaseurojen etumatkaa kiinni. 

Skenaario on sinänsä Suomen kiekon kannalta hyvä asia, mutta mikä on tämän välivaiheen funktio, jossa Jukurit ja KooKoo nousivat Liigaan? Haluaisin käyttöön yhden selkeän systeemin, jolla voitaisi vetää vuodesta toiseen.

JE: Henkilökohtaisesti tämän skenaarion toteutuessa hyppäisin pöydälle tanssimaan ripaskaa. Terveellä ja kilpailullisella kakkossarjalla olisi suomalaisen kiekkoilun kannalta valtaisa merkitys. On toki vaikea nähdä, että Liiga-seurat nielisivät aivan purematta suunnitelmia sarjan supistamisesta, mutta tämä kausi ja yleisömäärät ovat osoittaneet, että ehkä nykyinen joukkuemäärä on kuitenkin liikaa. Vesalainen mainitsee haastattelussaan joukkuemäärän 12, josta myös monet lajia seuraavat ovat aikaisemmin fantasioineet. Tälle antaisin myös oman kannatukseni.

Pienemmällä joukkuemäärällä laadukkaita seuroja riittäisi molempiin sarjoihin, ja niiden välille saataisi tervettä vaihtelua. Ennen tätä täytyisi kuitenkin Mestistä kehittää niin, että nykyisen liigaseuran putoaminen ei merkitsisi suoraan konkurssia ja toiminnan tason laskua, vaan sarjojen välinen liikenne tukisi kaikkia osapuolia. Jään seuraamaan valtavalla mielenkiinnolla ja myös hieman peloissani, saanko syyn kaivaa tanssikengät esiin.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Viikon toppi-pystin haluan jakaa tällä kertaa pelaajalle. Se pelaaja on LeKin Sami Laakso. Isokokoinen laitahyökkääjä tsemppaa joukkuetovereitaan illasta toiseen, taklaa, blokkaa laukauksia ja suorittaa isoja, peliä edistäviä taklauksia. Laakson kaltaiset pelaajat ovat LeKille ja kaikille muillekin Mestis-joukkueille elintärkeitä.

Flopin kyseenalainen titteli suuntaa LeKi-Peliitat-ottelun tuomaristolle. Ala-arvoinen käyttäytyminen muun muassa Pasi Puistolaa kohtaan oli anteeksiantamatonta, eikä kuulu jääkiekon arvomaailmaan millään tavalla.

JE: Viikon topiksi nostan tällä kertaa Hokin. Joukkue taisteli todella miehekkäästi viikonlopun peleistä täydet pisteet, vaikka operoi loukkaantumisten takia vain kymmenellä hyökkääjällä, ja perjantain SaPKo-pelin jälkeen kaksi puolustajaakin putosi pois. Kunniamaininnan ansaitsee uusi Mestis Weekly-makasiiniohjelma, joka on ideana hyvä, ja oli myös laadukkaasti toteutettu. Toivottavasti ohjelma houkuttelisi edes muutamia ihmisiä sarjan pariin.

Floppileiman annan sarjan uudelle ottelutapahtumaohjeistukselle. Jatkossa joukkueiden sisääntulot muuttuvat niin, että kotijoukkue tulee ensin jäälle, ja tuomarit  viimeiseksi. Lisäksi tämän takia jokaisen pelin alku viivästyy viidellä minuutilla. Mielestäni tämä on täysin turhaa kikkailua, jolla ei saavuteta mitään merkittävää. Sarjasta kun löytyisi paljon muuta, olennaisempaakin kehitettävää.

TL: Viikon onnistujaksi joukkueista on nostettava Jesseä mukaillen Hokki. Vajaalla miehityksellä viikolta napattu täysi pistepotti on hatunnoston arvoinen suoritus. 

Epäonnistujaksi nimeän LeKin. Viikolta kolme tappiota, joiden myötä perässä tuleva kolmikko on jo aivan kannassa kiinni. Juha Juujärven joukkojen olisi pian palattava takaisin voittokantaan tai muuten voi tulla hikiset oltavat.

» Lähetä palautetta toimitukselle