Mestiksen Piippuhyllyllä viikko 13: Kaapo Kähkönen -show ja finaalin odottelua

LIIGA, MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Kaapo Kähkönen huudatti kotiyleisöä maalillaan.
Kuva © Timo Savela
Tällä viikolla Mestiksen Piippuhyllyllä mietiskellään tulevia finaaleja, TUTOn vahvaa välieräotetta, Jokipoikien Mestis-näkymiä ja ihastellaan Kaapo Kähkösen lauantaitemppua.

Tällä viikolla Piippuhyllyllä on ruuhkaa kuin Kooveen maalilla. Vakinaamoista paikalla on Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas. Vieraina huhkivat omissa osioissaan Kajaanin toimituksen Jesse Eskelinen, Turun toimituksen Milla Sundell ja Joensuun toimituksen Renne Ohtonen.

1. erä: Jukurit vei välieräsarjan Hokkia vastaan suoraan neljässä ottelussa. Yllätyitkö, että sarja ratkesi näin pian?

Jesse Eskelinen: Kyllä yllätyin. Pelillisesti ainakin ottelusarjan kolme viimeistä ottelua olivat todella tasaisia ja ratkesivat vain maalin erolla, joten myönnän, että odotin Hokinkin voittavan ainakin yhden ottelun. Myös Jukurien valmentaja Antti Pennanen myönsi, että Hokki olisi ansainnut sarjasta enemmän.

Jossittelu on turhaa, mutta epäilen, että sarja olisi saattanut olla täysin erilainen, jos keskiviikkoisen maratonottelun voittaja olisikin ollut Hokki. Joka tapauksessa sarjassa nähtiin erittäin laadukasta ja viihdyttävää Mestis-kiekkoilua, vaikka voittaja selvisikin ainakin omia ennakko-odotuksiani nopeammalla aikataululla.

Leo Runsas: Yllätyin kyllä suuresti, etteivät kajaanilaiset onnistuneet voittamaan mikkeliläisiä kertaakaan. Runkosarjassa moinen temppu kuitenkin onnistui. Kuten Jessekin edellä mainitsi, sarjassa nähty maratonottelu oli varmasti jollain tapaa käänteentekevä tapaus. Sen rasitukset heijastuivat koko loppupuolivälieräsarjaan.

Nyt Jukureilla on edessään makea tilanne. Se pääsee huilaamaan kymmenen päivää ennen finaalien alkua, kun taas TUTO ja KooKoo, jotka ratkaisevat toisen finalistin, kohtaavat ainakin kertaalleen vielä ensi tiistaina. Jos se sarja venyy vielä kuudenteen tai seitsemänteen peliin, Jukurien lähtöasetelma paranee entisestään.

2. erä: TUTO valmistelee yllätystä, kun se johtaa KooKoota voitoin 3−1. Voivatko kouvolalaiset vielä nousta tästä vai jyräävätkö turkulaiset finaaliin?

TUTO on yhden voiton päässä finaaleista.
Kuva © Timo Savela

Milla Sundell: Olihan se sanomattakin selvää, että TUTOn ja KooKoon sarja tulee olemaan tasainen. Kaksi ottelua on ratkennut vasta toisessa jatkoerässä ja lauantain peli ratkesi vasta kolmannen erän viimeisen kymmenen minuutin aikana. Myös perjantain peli Kouvolassa oli loppujen lopuksi melko tiukka, vaikka Hannes Björninen melko suvereenisti upottikin TUTOn kolmannessa erässä.

Jotenkin silti uskon, että KooKoo pistää vielä kovaa kampoihin. Vaikea kuvitella, että sarja ratkeaisi jo tiistaina Kouvolassa ja vielä kun perjantain kotiottelu meni KooKoolle lukemin 4−2, olen varma, että nimenomaan kotiyleisö on se, joka antaa kouvolalaisille energiaa haastaa TUTOa.

Olen edelleen sitä mieltä, että tämä sarja venyy seitsemänteen peliin asti, sillä KooKoolla on kova tahto osoittaa olevansa Liiga-paikkansa arvoinen, eikä kauden päättäminen pronssipeliin olisi välttämättä se hohdokkain vaihtoehto.

LR: En ole varmasti ainoa, joka on seurannut monttu auki turkulaisten välieräsuorituksia. Onhan tuo aivan huikeata. Totta kai tiedossa oli, että TUTO pystyy haastamaan KooKoon, mutta 3−1-voitot kertovat omaa kieltään silti.

Uskon, että TUTO pystyy katkaisemaan sarjan jo tiistaina. 3−0-kotivoitto palautti joukkueen itseluottamuksen, eikä KooKoonkaan ole helppoa pelata selkä seinää vasten. Tunnelma hallissa tulee olemaan kova ja taistelu samaten, mutta eivätköhän turkulaiset finaaleihin rynnistä. Nopea katkaisu olisi muutenkin tarpeen, sillä muuten Jukurien lepoetu nousee kovin suureksi.

3. erä: Jokipojat voitti Suomi-sarjan finaaleissa Hermeksen ja sillä on mahdollisuus nousta Mestikseen. Uskotko seuran saavan lisenssin? Millainen vaikutus joukkueella olisi ensi kaudella?

Renne Ohtonen: Jokipojat toisi ehdottoman piristysruiskeen Mestikseen. Toivottavasti myös Jukka Toivakka vaikuttui joensuulaisesta kiekkohuumasta, sillä mies oli ojentamassa Suomi-sarjan pystiä Jokipoikien kapteeni Samu Pitkäselle ratkaisevan taiston päätyttyä.

Nykyinen Mestis suorastaan huutaa sellaisia seuroja kuin Jokipojat, FPS, RoKi tai Hermes. Perinneseurat vankkoine kannattajapohjineen ovat Mestikselle se lääke, jota nykyiseen alakuloon kaivataan.

Ratkaiseva kysymys kuuluu, kuinka liitossa suhtaudutaan männäkausien suhmurointeihin ja jatkuviin talousvaikeuksiin. Joensuulaisseura kuuluu Mestikseen sekä pelillisesti että kaukalon ulkopuolisten seikkojen kannalta - onhan Mehtimäellä käynyt jopa enemmän yleisöä kuin Mestiksen pudotuspeleissä.

Jokipojat olisi päättyneen kauden miehistölläkin ollut todennäköisesti Mestiksen pudotuspelijoukkue. Mikäli paikka Mestiksessä tulee, uskon, että panostukset ovat jatkossa maltillisemmat ja toivon, että upean työn tehnyt 26-vuotias päävalmentaja Niko Eronen jatkaa projektiaan joensuulaisseuran uskottavuuden palauttamisen kanssa.

Näihin tunnelmiin päättyi Suomi-sarjakausi 2014-2015.

JE: Uskon ja toivon Jokipoikien paluuta Mestis-kartalle. Perinteikäs seura kiinnostaa paikkakunnalla ja vetää katsojia myös vierashalleihin. Esimerkiksi lauantaina ratkaisevassa finaalissa katsojia oli enemmän, kuin kummassakaan samana päivänä pelatussa Mestis-välierässä.

Kajaanissa "paikallisvastustaja" on houkutellut yleisöä vuodesta toiseen, ja onhan vanhvan identiteetin omistava joukkue järjestäänkin farmiseuroja kiinnostavampi vastustaja tavallisen katsojan silmissä.

Puheiden mukaan myös taloudellisten seikkojen pitäisi olla nyt kunnossa, joten näyttäisin ehdottomasti vihreää valoa Jokipoikien sarjanousulle.

MS: Jokipojat kuuluu ehdottomasti Mestis-kartalle. Olisi todella mukavaa saada joukkue takaisin, sillä itselläni on hyviä muistoja TUTOn ja Jokipoikien välisistä kamppailuista. Päällimmäisenä muistona on pari kautta sitten pelattu pronssiottelu, jonka TUTO lopulta vei Kupittaalla lukemin 6−4. Pronssiotteluista voidaan olla mitä mieltä tahansa, mutta kyllä itseäni jännitti silloin melkoisesti.

Vaikea tosin sanoa näin ulkopuolisena, onko Joensuussa talous kunnossa Mestistä varten, mutta uskon syvästi, että pelillisesti tämän joukkue on ollut sitä niin sanottua Mestis-tasoa koko kauden ajan. Jos Joensuun poikien lisäksi Mestikseen nousisi vielä esimerkiksi Hermes ja FPS, toisi se sarjaan roppakaupalla mielenkiintoa.

Jatkoaika: Viikon topit ja flopit?

JE: Tällä kertaa sekä toppi että floppi tulevat Mikkelistä. Topiksi nostaisin ehdottomasti Jukurien kakkosketjun Anthony Guttig-Mika Kujanpää-Joonas Kalliola. Ketju oli välieräsarjassa täysin pitelemätön ja olikin mukana järjestelemässä lähes jokaista joukkueensa maalia. Kemiat toimivat niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin.

Erityismaininnan ansaitsee toki myös Kaapo Kähkösen suoritus lauantain välieräottelussa Turussa. Nollapeli ja maali, maalivahdin ilta ei kamalan paljoa paremmin voisi mennä.

Flopiksi tällä viikolla otan Oula Palveen tehottomuuden välierissä. Ainakin Kajaanin otteluissa hyökkääjä katosi muutenkin kuvasta lähes kokonaan. Pistetili karttui välieräsarjassa vain yhdellä syöttöpisteellä, mikä on paljon totuttua vähemmän. Runkosarjassa ja puolivälierissähän keskushyökkääjä oli täysin pitelemätön.

Jukurien materiaali on kuitenkin todella laaja, joten yhden avainpelaajan hetkittäiset suvantovaiheet eivät pakkaa sekoita.

MS: Sekä viikon toppi että floppi koskee tällä kertaa TUTOa. Aloitetaan ensin positiivisella: Kähkönen. Loistavan nollapelin torjunut ja maalihanansa avannut Kähkönen on pitänyt TUTOa pystyssä koko pudotuspelien (sekä runkosarjan) ajan, vaikka aluksi itselläni olikin pieni pelko siitä, miten nuori veskari mahtaa jaksaa. Kähkönen osoitti kuitenkin lauantaina, että hänellä riittää energiaa vielä pitkälle.

Pienenä floppina pidän TUTOn perjantain vieraspeliä Kouvolassa. Kuten aikaisemmin sanoin, ottelut ovat olleet äärimmäisen tasaisia, joten ehkä KooKoon voitto perjantaina oli ihan ansaittu, mutta jotenkin olisi ollut hienoa todistaa TUTOn suoraa marssia finaaleihin. Nyt kun KooKoo on napannut yhden voiton, pitää TUTOn olla entistä varovaisempi.

LR: Haluan nostaa topiksi myös Hokin ja Jukurien keskiviikkoisen maratonottelun. Se oli huikeaa kiekkoviihdettä. On aika karua ajateltavaa, että iso osa kummankin joukkueen pelaajista on pelaamisen ohella myös töissä, opiskelemassa ynnä muuta sellaista. Pitkäksi venähti rupeama. Peukku kaikille, joista oli sen kaiken selättämiseen.

Flopiksi voi myös laskea KooKoon välieräsarjaesityksen. Joukkue ei ole pystynyt pitämään ennakkosuosikin asemaansa ja on vaarassa pullahtaa pronssiotteluun. KooKoo onnistui sentään välttämään Sportin kaltaisen floppauksen Liiga-nousua edeltävällä kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle