Mestiksen Piippuhyllyllä viikko 12: Toisilla on välierät edessään ja toisilla kesälomat

LIIGA, MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Fanit eivät meinaa pysyä pöksyissään välieriä odottaessaan.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Piippuhylly lyö tällä kertaa kasaan kuluneet puolivälierät ja spekuloi tulevia välieriä.

Piippuhyllyn vakinaamat Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas ja Vantaan toimituksen Mikko Roivas saavat seuraansa tällä kertaa Akaan lahjan Turun ja Lempäälän toimituksille, Sami Koljosen.

1. erä: KeuPan tieltään jyrännyt Jukurit saa vastaansa JYP-Akatemian kaataneen Hokin välierissä. Millaisen ottelusarjan uskot olevan edessä? Saiko Jukurit etua pitkästä tauostaan vai oliko siitä haittaa? Voiko Hokki yllättää runkosarjavoittajan?

Leo Runsas: Ei siitä pääse kyllä yli eikä ympäri, että Jukurit lähtee suosikkina tähänkin sarjaan. Eivät runkosarjavoitto ja huikea esitys puolivälierissä tyhjistä tupsahtaneet.

Runkosarjassa joukkueiden kohtaamiset menivät voitoin 4-2 Hokille. Tämä todistaa myös osaltaan, että kajaanilaisilla on omat mahdollisuutensa. Joukkue on hyvätasoinen ja sen kotikenttäetuakaan ei parane vähätellä, matka Kajaaniin on pitkä. Uskon kuitenkin, että Jukurit vie tämän sarjan, mutta vasta kuudennessa tai seitsemännessä pelissä.

Mikko Roivas: Mikkeliläiset lähtevät ottelusarjaan ennakkosuosikkina. Hokki kaatoi kovemman joukkueen kuin Jukurit, mutta Jukurit on eittämättä vaarallinen. Jukurit-Hokki-ottelusarjasta tulee tiukka, mutta Jukurit pelaa peruspelillään finaaliin.

Hokilla on mahdollisuuksia yllättää, mutta sen voitot jäänevät muutamaan, jos niihinkään. Jukurit sai pitkän tauon ja he saivat harjoitella lopullisia kuvioita Hokin kaatamiseen. Tietenkin Hokilla on pelituntuma, kun taas Jukurit on joutunut lataamaan voimiaan välieriin.

Sami Koljonen: Jukureiden edellisestä tappiosta on vierähtänyt pian kuukausi. KeuPa nyt ei ole JYP-Akatemian tasoinen joukkue, mutta jos Jukureiden maaliero pudotuspelisarjassa on 22-2, niin se kertonee olennaisen joukkueen vireestä. Kyllä saavat paljon kajaanilaiset venyä, mikäli finaaleihin mielivät. Toki mahdollista se on ilman muuta.

Hokin ja JYP-Akatemian sarjakaan ei mennyt seitsemänteen peliin, joten Hokkikin on ehtinyt jo hengähtää muutaman päivän ajan. Varmasti Jukureilla on aluksi pientä tuntuman hakemista pitkän tauon jälkeen, mutta kun takana on kuitenkin pitkä runkosarja ja yksi pudotuspelikierros, uskon normaalin vireen löytyvän nopeasti.

2. erä: KooKoo ja TUTO pelasivat molemmat seitsemänteen peliin venyneet puolivälieräsarjat. Kumpikaan ei päässyt helpolla. Millaisen vaikutuksen uskot runsaalla rasituksella olevan? Millaisina näet turkulaisten mahdollisuudet Liiga-nousijaa vastaan? Uskotko, että kouvolalaiset pystyvät oikaisemaan heittelehtivän vireensä?

MR: KooKoolla oli suuria vaikeuksia puolivälierissä. SaPKo pyristeli hyvin mukana, mutta kaatui Liiga-nousijan kovassa prässissä. Seitsemännet pelit ovat sitä herkkua, mitä jääkiekkoilu voi yleisölle tarjota. Pelisarjan tuoma rasitus näkyy kaukalossa hätäilyinä ja turhina virheinä. 

TUTO joutui koville LeKiä vastaan. Arvioin ennen kautta, että TUTO tulee olemaan tämän kauden yllättäjä. Lempääläiset pistivät tehokkaasti kapuloita rattaisiin, mutta kokemus ratkaisi jatkopaikan turkulaisille.

Mika Noronen ja Kaapo Kähkönen olivat TUTO-LeKi-ottelusarjan avainpelaajia. Jälkimmäinen veti lopulta pidemmän korren.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

SK: Kaikki kunnia SaPKolle, mutta uskoisin, että tämän parin puolivälierävastustajista LeKi Mika Norosen johdolla oli huomattavasti kovempi vastustaja ja tasonmittari. Luulen TUTOn lähtevän sarjaan paljon nälkäisempänä, mutta tasainen sarjasta varmasti tulee. 

TUTO-käskijä Ismo Lehkonen lupaili seitsemännen pelin ratkettua, että rasituksesta huolimatta maanantaina Kouvolaan lähtee hyvävoimainen porukka. Mitä heittelehtivään vireeseen tulee, niin eipä ole TUTOllakaan suorittaminen kovin tasaista. Taso heittelee huomattavasti ottelusta ja jopa erästä toiseen. Tässä sarjassa pärjää joukkue, joka löytää ehjiä 60-minuuttisia.

LR: Kuten Mikko ja Sami edellä totesivatkin, tämä välieräpari on arvaamaton. Kummallakin oli omat haasteensa omassa puolivälieräsarjassaan ja läheltä piti, ettei vaikka kumpikin joukkue olisi jäänyt ulos mitalipeleistä.

TUTOlla on herkullinen tilanne: tulevan Liiga-nousijan kaataminen olisi mainio sulka hattuun. KooKookin haluaa varmasti oikaista vireensä edelliskierroksen tuskien jälkeen. Tunnetta ja latausta ei tästä sarjasta jää puuttumaan. Olen silti tylsä ja ennustan kouvolalaisille finaalipaikkaa. Kuten toinenkin pari, tämäkin venyy kyllä kuudenteen tai seitsemänteen peliin.

3. erä: JYP-Akatemia, KeuPa, LeKi ja SaPKo päättivät kautensa puolivälieriin. Millainen maku joukkueiden kausista jäi? Jäikö varsinkin LeKille ja SaPKolle jossiteltavaa omista sarjoistaan? Olisiko jokin näistä joukkueista voinut tehdä vaikutuksen jotain nykyistä välieräjoukkuetta vastaan? 

LR: Olisi ollut erittäin herkullista, jos jokin ennakkosuosikeista olisi pullahtanut ulos välieristä. LeKi ja SaPKo olivat lähimpänä yllätystä, mutta hyytyivät kalkkiviivoilla. Mutta ei auta itku markkinoilla, hukatut mahdollisuudet olisi pitänyt pystyä hyödyntämään.

JYP-Akatemia haastoi urhoollisesti Hokin, mutta nuoren joukkueen puhti ei riittänyt kuin kahteen voittoon. Ne ovat toki hieno saavutus. KeuPa sen sijaan hyytyi totaalisesti Jukureita vastaan.

Sarjanousija saa kuitenkin olla tyytyväinen kokonaisuuteensa. Joukkuehan oli konkurssin partaalla ennen viime kautta, mutta sai kerättyä rahat ja voitti huikealla tavalla Suomi-sarjan (nousi kahdeksannelta sijalta mestariksi). Ei ihan mitätön suoritus.

MR: JYP-Akatemia oli ehdottomasti positiivinen yllättäjä. Nuori ja nälkäinen keskisuomalaisjoukkue näytti, mihin suunnattomalla tahtotilalla voi yltää. KeuPa kruunasi debyyttikautensa vahvalla esityksellä ja ylsi puolivälieriin Jukureita vastaan. LeKi puolestaan väläytteli ja kiusasi TUTOa kolmen ottelun verran.

Välierissä pelaavat parhaat joukkueet. Puolivälieräsarjat olisivat päättyneet samansuuntaisesti, vaikka vastustajat olisivat olleet toiset. SaPKon kausi päättyi turhan niukoilla tappioilla. Joukkueen rahkeet eivät riittäneet yllätykseen, vaan pelit päättyivät ennen aikojaan.

SaPKo oli tuskallisen lähellä isoa yllätystä.
Kuva © Antti Varonen

SK: JYP-Akatemialta äärimmäisen hieno kausi, valmentaja Jukka Ahvenjärvi teki hyvää työtä nuoren joukkueen parissa. KeuPalta myös kokonaisuudessaan upea kausi, vaikka loppu olikin mahalasku. LeKi oli loppukaudesta äärimmäisen hyvässä vireessä niin runkosarjan lopussa kuin pudotuspeleissäkin. Sarja olisi voinut kääntyä ihan hyvin TUTOn sijaan LeKille.

Jos viime kauden neljä parasta joukkuetta miehittivät tällä kaudella runkosarjan neljä ensimmäistä sijaa ja pelaavat jälleen välierissä, ei varmaan ole epäselvää, mitkä joukkueet ovat sarjan parhaat. LeKi ja SaPKo olivat sisukkaita, mutta aivan ei kantti riittänyt haastaamaan Mestiksen "suuria".

Jatkoaika: Viikon topit ja flopit?

LR: Pakkohan noita KooKoo-SaPKo- ja TUTO-LeKi-puolivälieräsarjoja on vielä hehkuttaa. Huikeata jääkiekkoviihdettä. Vielä kun näitä näytettäisiin muuallakin kuin satunnaisesti VeikkausTV:ssä tai MestisTV:n melko epäkäytännöllisen systeemin kautta.

Floppi löytyy samasta suunnasta. SaPKon ja LeKin sulamiset johtoasemassa olivat surullista tavaraa. Eiväthän KooKoon ja TUTOn voitot vääryys olleet, mutta selkeä ottelusarjajohto ei saisi kyllä kadota kuin pieru Saharaan, kuten nyt kävi.

MR: Viikon toppi on eittämättä KooKoon 7-0-rutiinivoitto savonlinnalaisista. KooKoon pelissä alkaa olla sitä taistelutahtoa tulevista pelipaikoista Liigassa. Joukkueen kokoonpano tullee muuttumaan melko perusteellisesti.

Floppina pidän Kiekko-Vantaan nuoren joukkueen Mestis-taivalta. Joukkueella oli mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin, mutta toisin kävi. Murheenkryyniksi koituivat lukuisat turhat jäähyt, joista vastustajat rokottivat todella hyvällä tehokkuudella.

SK: Puolivälierissä pelattiin kaksi seitsemättä ottelua, nostan ne ilman muuta viikon topiksi. Eihän lajissa yksinkertaisesti ole mitään kauniimpaa.

Flopiksi on pakko sanoa KeuPa, vaikka sarjanousijan kausi olikin kokonaisuudessan erittäin vahvasti plusmerkkinen. Pudotuspelipaikan varmistuttua taisi ikävä kyllä tulla koko joukkueelta kohtalaisen suuri ulospuhallus. Olisi ollut hienoa nähdä, että nousijat olisivat kiusanneet suurinta mestarisuosikkia edes jonkin verran. Harmi, että joukkueen hieno kausi sai näin ruman lopun.

» Lähetä palautetta toimitukselle