Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 11

MESTIS / Artikkeli
Onko Ismo Lehkonen päässyt lopullisesti yli kiukustaan Kalle Moisiota kohtaan?
Kuva © Timo Savela
Pudotuspelit vievät kaiken huomion tänään piippuhyllyn viisaiden kokoontuessa jakamaan ajatuksiaan.

Pudotuspelit ovat kuumimmillaan ja näinpä piippuhyllyn sotahuoneessakin keskitytään täydellisesti niihin. Vakiokasvot Mika Pukkinen ja Eero Mutanen ovat saaneet tänään seurakseen Erno Laisin, Jatkoajan entisen Mestis-toimituspäällikön, joka vaikuttaa pääosin Joensuussa.

1. erä: TUTO-K-Vantaa

Mika Pukkinen: K-Vantaa laittoi kaksi ottelu vastaan, mutta sarjan kolmannessa ottelussa viimeistään nähtiin se, miksi setä Lehkosen lemmikit runkosarjan voittivat. K-Vantaa kaipaa pienehköä ihmettä, mikäli mielivät pyyhkäistä TUTOn ulos mitalipeleistä, enkä jaksa uskoa, että sitä ihmeeseen tarvittavaa potentiaalia ja taistelutahtoa pystyy Vantaalla kukaan kaivamaan. Etenkin, kun vantaalaisten pitäisi voittaa yksi ottelu Kupittaalla.

Surullista, mutta täytyy tuomita tuhoon vantaalaiset. Vantaalaisten näkeminen välierissä olisi toki mukava mauste. TUTO marssii tästä ottelusarjasta jatkoo 4-2, mutta vantaalaiset onnistuvat voittamaan mahdollisesti vielä huomisen kotipelin.

Eero Mutanen: Tämän tietysti piti olla kaikkein selvin pari, mutta TUTO on kyllä omalla haluttomuudellaan ja huonolla pelillään tehnyt tästä itselleen vaikeaa. Kun tarvis on kuitenkin ottaa neljä voittoa, niin valitettavasti Vantaa ei siihen veny. TUTO menee jatkoon tästä, mutta kaiken sählingin jälkeen en olisi enää niin vakuuttunut joukkueen ylivertaisuudesta koko pudotuspelejä ajatellen.

Erno Laisi: Mestis-kevään suurin höpönassu oli lauantaihin saakka TUTOn päävalmentaja Ismo Lehkonen. Kokenut ja arvostamani valmentaja oli valjastanut lahjattomimmat pelaajansa Kiekko-Vantaan hyökkääjä Kalle Moision jahtaamiseen tämän (kohdasta 2.30 alkaen) helmikuun viimeisenä päivänä tapahtuneen taklauksen vuoksi.

Ottelusarjan toisen pelin häviön TUTO-luotsi saa ottaa täysin omaan piikkiinsä. Lehkosen tamimainen oman egon pönkittäminen oli vaarassa tuhota koko TUTOn kauden. Voi tuo kukkoilu toki tehdä sen vieläkin, vaikka lauantaina Lehkonen näytti jo heltymisen merkkejä suurta, mahtavaa ja pelottavaa Kalle Moisiota kohtaan. Ika keskittyikin käskyttämisen sijasta valmentamiseen.

Jääkiekko nousi siis jälleen TUTOn pelin ytimeen lauantaisessa ottelussa. Jos Toverit olisi pelannut omalla erinomaisella tasollaan pleijarisarjan alusta saakka, olisi vantaalaisten pudotuspelikeväästä tullut neljän ottelun mittainen.

Lohipaitoja on kuluvalla kaudella soimattu Korea-sekoilun ja valmentajapotkujen takia, myös tällä palstalla. Kaikesta huolimatta joukkueen pelaajat (myös korealaiset) ovat osoittaneet olevansa Mestis- ja myös pudotuspelitason kiekkoilijoita liki jokainen.

Kolmannessa ottelussa Kiekko-Vantaan mopo keuli huomattavasti TUTOa enemmän ja siksi toiveeni tuskin toteutuu. Niin, siis mikä toive? Arrogantti turkulaisryhmä joutaisi mielestäni kesälomalle jo tämän sarjan päätteeksi.

2. erä: Sport-Jukurit

Pukkinen: Jukurit kävi vääntämässä eilen puolitoista erää hyvää kiekkoa Vaasassa, mutta sitten koneistosta katosi hyökkäystehot. Eipä silloin pelejä voiteta, mutta täytyy nostaa näkymätöntä hattua Jukureiden miehekkäälle puolustukselle. Se kesti Oskari Setäsen johdolla yhteensä reilut 100 minuuttia ilman takaiskuja Sportia vastaan, mikä on hyvä suoritus. Sport oli eilen varsin yritteliäs, mutta tehoton siihen saakka, kunnes maalihanat ottelun lopulla aukesivat.

Tasainen sarja, mutta Jukureiden pitäisi vielä löytää lisää kierroksia koneeseen jostain.

Kolme ensimmäistä ottelua ovat olleet varsin tasaisia vääntöjä, eikä isoja eroja tule syntymään vastaisuudessakaan. Tasaisen väännön kuitenkin vie Sport. Jukurit menetti tärkeän tilaisuutensa kotiedun ryöstöön ja kitkerä maku jäi varmasti jokaiselle mikkeliläiselle. Se näkyy tänään ottelussa Kalevankankaalla ja Sport ottaa voiton vieraissa ja päättää sarjan tiistaina Kuparisaaressa. Sport menee jatkoon voitoin 4-1.

Mutanen: Povasin tästä pientä yllätystä, eikä se skenaario nyt aivan metsässä ollut. Tasainen sarja, mutta Jukureiden pitäisi vielä löytää lisää kierroksia koneeseen jostain. Tämmöisenään tämä valuu vaasalaisten taskuihin.

Laisi: Muistan käyneeni juuri ennen pudotuspelejä keskustelun Jatkoajan Mestis-pomo Renne Ohtosen kanssa kyseisestä ottelusarjasta. Itse mainitsin puolivitsillä, että Jukurit marssii tästä parista kaikkien yllätykseski helposti jatkoon. Se oli huono vitsi.

Havaitsin jo joulun tienoilla Jukurien päävalmentaja Antti Pennasen elkeissä suuren maailman meininkiä. Muun muassa jatkuva viisastelu ja pään aukominen otteluiden jälkeisissä lehdistötilaisuuksissa antaa olettaa, että kyseessä olisi todellinen suurmies jääkiekkovalmennuksen saralla. Ei mitään valmennusurallaan voittaneen Pennasen olisi kuitenkin hyvä tiedostaa pari faktaa.

(Kirjoitan tämän sinä-muodossa, koska tiedän Pennasen syynäävän läpi kaikki joukkuettaan koskevat kirjoitukset jopa huolestuttavalla mielenkiinnolla.)

Ensinnäkin sinun joukkueesi pelaa todella huonoa jääkiekkoa. Huomattavasti huonompaa kuin edeltäjäsi Jarno Pikkaraisen alaisuudessa. Toisekseen, Antti hyvä, sinä et ole John Tortorella.

Käyttäydy kuin aikuinen mies, yritä saada egosi edes hieman keskikokoista linja-autoa pienempään tilaan. Tai laita miljoonajoukkueesi pelaamaan, sillä se lienee kuitenkin päätyösi.

Sport menee jatkoon niin, että heilahtaa. Hävettää, että edes suljetussa Facebook-keskustelussa tohdin ehdottaa Jukurien jatkoonmenoa.

3. erä: KooKoo-Jokipojat

Pukkinen: Vaikka Jokipojat otti melko vakuuttavan voiton kotijäällään, niin se saattoi lopulta olla ainoastaan yksi kaunistelu lukemissa. Jokipojat on väläytellyt hyvillä esityksillä, mutta KooKoon materiaali ja rutiini pyyhkäisevät Jokipojat tässä ottelusarjassa.

Lauantaina nähtiin jo parempaa KooKoota ja uskon, että KooKoo hakee Mehtimäeltä voiton ja päättää sarjan kotonaan tiistaina. Otteluvoitot siis KooKoolle 4-1.

Jokipoikien kausi päättyy puolivälieriin tiistaina Kouvolassa. Pauli Levokarista huolimatta.

Mutanen: Torstaina nähtiin aivan uskomattoman hienoa jääkiekkoa Jokipoikien viedessä kotiottelun nimiinsä. Valitettavasti vaan pelityyli on sellainen, että on ihme kun koko joukkue on vielä jalkeilla.

Iskun paikka taisi olla ja mennä. KooKoo jatkaa tästä.

Laisi: Toisessa osaottelussa KooKoo oli kaikkea sitä, mitä Mestis-puolivälierässä pelaavan joukkueen ei kuulu olla. Erityisesti itseäni itketti ja nauratti puolustaja Pauli Levokarin otteet. En tiennyt, että ammatikseen jääkiekkoa pelaava olento voikin olla niin huono. Ehdottomasti sykähdyttävin urheiluhetki vuosiin.

Levokarille mukiinmenevää taustatukea antoi Jesse Jyrkkiö, joka käväisi Mehtimäen hyvin hiotulla ja lakatulla jäähypenkillä neljästi. Koukkaaminen, kyynärpäätaklaus, laitataklaus ja huitominen. Kiitän monipuolisuudesta.

Jokipojat marssi täysin ansaittuun voittoon ja Kouvolassa mietittiin taas, että mikä tässä hommassa on niin vaikeata. Ottelusarja tuntui kääntyneen päälaelleen, mutta mitä vielä. Kolmannessa ottelussa henkiin herännyt KooKoo latoi neljä pussukkaa Jokipoikien yhtä vastaan.

Vaikka kuinka asiaa kääntelisi ja vääntelisi, niin on vain tunnustettava tosiasiat ja todettava, että Jokipoikien kausi päättyy puolivälieriin tiistaina Kouvolassa. Pauli Levokarista huolimatta.

Jatkoaika: HCK–Hokki

Pukkinen: HCK on ollut pettymys. Ennakoin kyllä ennen pudotuspelejä, että Hokki menee tässä otteluparissa jatkoon, mutta en uskonut, että näinkin selvästi. Kajaanilaiset ovat olleet jokaisella osa-alueella edella ja HCK:n otteissa oli etenkin ensimmäisessä ottelussa tietynlaista ylilatautumista. Eikä kolme ensimmäistä esitystä ole muutenkaan vakuuttaneet. Maalierokin on 13-3 kajaanilaisille ja se kertoo tismalleen sen, missä tässä ottelusarjassa mennään.

Kajaanilaiset pistävät tänään sarjan poikki ja etenevät välieriin puhtaasti voitoin 4-0. Tämä on kajaanilaisille valtava etu, sillä he saavat levätä mahdollisimman kauan pitkästä bussimatkustelusta, kun taas Hokin tuleva vastustaja pelaa ottelun ainakin vielä tiistaina.

Mutanen: HCK on ollut todella vaisu, ja Hokki on ollut todella hyvä. Pitää myöntää, etten olisi uskonut tämän menevän näin. Hokki hoitanee oman leiviskänsä jo tänään ja päästää keravalaiset ansaitulle kesälomalle.

Laisi: No näinhän siinä sitten kävi. Keravalaisjoukkue puhalsi ulos "hieman" väärässä kohdassa jääkiekkokautta. HCK-luotsi Mikael Kotkaniemen jo legendaarista kysymystä mukaillen: "Missä vitussa HCK oli, kun tämä sarja alkoi?" HCK paransi peliään lauantaina, mutta sehän ei riittänyt mihinkään.

En olisi uskonut, että Hokki on aivan näin ylivoimainen runkosarjassa edukseen esiintynyttä HCK:ta vastaan. Kajaanilaisten eteneminen välieriin ei ole kuitenkaan jättiläismäinen yllätys.

Petri Mattila on virittänyt Hokki-pelaajat hyvään iskuun ja sen peli on ollut kaikista pudotuspelijoukkueista vakuuttavinta. Riittääkö puristus aina mestaruuteen asti? Ehkei sentään.

Otan tietoisen riskin ja totean, että tämä sarja on jo taputeltu. Turha koittaa, Hokki voittaa. Sunnuntai-illan ottelun surimman mielenkiinnon kohteena on Mikael Kotkaniemen mahdollinen avautuminen lehdistötilaisuudessa. One more, Mikael, one more.

» Lähetä palautetta toimitukselle