Mestiksen Piippuhyllyllä, viikko 1: Puheenjohtajapeliä, maailmanmestareita ja kilpavarustelua

MESTIS / Artikkeli
Puljujärvikin on ponnistanut Mestiksestä.
Uusi vuosi ja uudet kujeet - niin myös Mestiksen Piippuhyllykin palaa joulutauolta. Tällä viikolla jutunjuurta irtoaa Mestiksen puheenjohtajan pestistä ja juuri päättyneistä nuorten MM-kisoista. Lisäksi hyllyllä ennakoidaan seurojen mahdollisia liikkeitä pelaajamarkkinoilla.

Piippuhyllyn vakioveijarit Lempäälän toimituksen Lassi Seppä ja Kajaanin kiekkoniilo Jesse Eskelinen ovat palanneet joulun vietosta uutta intoa puhkuen. Vuoden ensimmäiselle Piippuhyllylle kaksikolle seuraa pitämään saapuu Jatkoajan ex-Mestis-toimituspäällikkö Leo Runsas.

1. erä: Mestis tiedotti Jukka Toivakan siirtyvän sivuun sarjan puheenjohtajan tehtävistä ja hallituksesta. Kauden loppuun saakka tehtävää hoitaa turkulainen Tuomas Haanpää. Mitä sarjalle jäi käteen Toivakan puheenjohtaja-ajasta vuosina 2008-13 ja 14-15? Entäpä löytyykö omilta listoiltasi suosikkia uudeksi puheenjohtajaksi?

Lassi Seppä: Jos totta puhutaan, niin en ole ihan hirveän paljon seurannut Mestiksen puheenjohtajapeliä. Siksi minulla ei ole ketään konkreettista ehdokasta Toivakan seuraajaksi. Sellainen edellytys minulla uudelle tulijalle kuitenkin on, että henkilön tulee välittää Mestiksen asemasta suomalaisessa jääkiekossa. Kyseessä täytyy olla oikeasti kutsumus suomalaisen kiekon kehittämiseen, ei pelkästään työpaikkaan.

Toivakan puheenjohtajakausilla Mestiksessä on tapahtunut yhtä sun toista. Päälimmäisenä tulevat mieleen muutaman joukkueen nouseminen Liigaan. Monet sanovat, että Sportin ja KooKoon, ja tulevaisuudessa Jukurien, nostaminen Liigaan tekee hallaa sarjan tasolle. Minusta näyttää siltä, että vaikutus on suurilta osin positiivinen. Mestiksen tilanne on kuitenkin huolestuttava ja mielestäni sarjalle täytyisi kehittää selvä ja tarpeellinen tehtävä.

Toivakka siirtyy syrjään.
Kuva © Erno Laisi

Jesse Eskelinen: On valitettava fakta, että Mestiksen tilanne oli monilta osin parempi ennen Toivakan kautta puheenjohtajana, johtui nykyinen tilanne sitten miehen panoksesta tai ei. Tuolloin sarjalla oli TV-sopimus, Liiga avattiin keväästä 2009 alkaen ja Mestis oli muutoinkin lähes kaikin tavoin mielenkiintoisempi sarja seurata. 

Ymmärrettävästi Toivakka luopui paikastaan nyt, kun miehen oma seura Jukurit valmistautuu ensi syksynä alkavaan Liiga-taipaleeseen. Toki mies painottaa tunnesiteiden pysyvän edelleen vahvoina Mestistä kohtaan. Uudeksi puheenjohtajaksi en osaa suoralta kädeltä ehdottaa ketään. Toivoisin kuitenkin, että uudelta pampulta löytyisi intohimoa, suhteita ja halua sarjan kehittämiseen ja sen seurojen aseman parantamiseen. Nykyinen suuntaus ei tule kantamaan pitkälle.

Leo Runsas: Mestis on Toivakan lähdön jälkeen kauniisti sanottuna sekavassa tilassa. Puuttumatta nyt siihen, millainen vaikutus miehellä asiaan oli, olisivat asiat voineet mennä paljon paremminkin. Kuten edellä mainittiin, sarjan medianäkyvyys on tällä hetkellä todella heikko, parhaat joukkueet ovat kaikonneet ja tulevaisuuden suunnasta ei ole tietoa.

Aivan ehdottomasti Mestis tarvitsisi nyt vahvan johtajahahmon, jonka avulla sarjan tulevaisuudennäkymiä alettaisiin miettiä toden teolla. Jotain on tapahduttava ja mielellään nopeasti. Toivoa on vielä. Toivakan korvaajaa en lähde arvuuttelemaan, en näe siinä juuri mieltä.

2. erä: Pelaajien siirtojen takaraja alkaa jo häämöttää horisontissa, ja myös Mestis-seurojen toimistolla puhe käy varmasti vilkkaana mahdollisista hankinnoista kevään ratkaisupelejä silmällä pitäen. Minkälaisia liikkeitä odotat seuroilta ennen siirtorajaa? Vahvistuvatko seurat, vai viekö Liiga mennessään myös nykyiset profiilipelaajat?

LS: Mielestäni on selvää, että Mestiksen kilpavarustelu tulee olemaan melko vähäistä. Ainakaan sarjan ulkopuolisia pelaajia tuskin nähdään saapuvan suuria määriä. On mahdollista, että mikäli sarjan häntäpään joukkueiden mahdollisuudet kevään peleihin menevät hyvissä ajoin, tulee sieltä vahvistusta sarjan kärkipään joukkueille. 

Olen seurannut LeKiä melko läheltä ja kaipaisin sinne yhtä maalintekijää lisää. Heillä on ollut muun muassa Ville Meskanen ja Henri Tuominen, mutta molemmat ovat siirtyneet Liigaan ja Ilvekseen.

Meskanen pelaa tällä hetkellä Ilveksen ykkösketjussa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Varmasti myös Liigan pudotuspelijoukkueet tulevat hyödyntämään mahdollisia yhteistyöseurojaan Mestiksessä. Näkisin, että Kärpät ja Hokki, LeKi ja Tampereen joukkueet sekä JYP ja JYP-Akatemia ovat vahvoilla hyvien yhteistyövalmiuksiensa myötä. 

JE: Ainakin hyökkääjien osalta pelaajamarkkinoiden tilanne näyttää suhteellisen tyhjältä. Myös moni Liiga-seura hakee vahvistuksia hyökkäyspäähänsä, joten ymmärrettävästi Mestis-seurojen markkinat ovat vieläkin enemmän tukossa. Ainakin Hokki kaipailisi yhtä tai kahta kärkipään hyökkääjää, jos se mielii edes yrittää haastaa Jukurit kevään peleissä nyt, kun Radim Valcar ja Miska Humaloja ovat poissa kajaanilaisten vahvuudesta.

Jukurien en odota tekevän kovinkaan suuria liikkeitä markkinoilla, ja muidenkin seurojen toivo taitaa levätä lähinnä mahdollisissa loppukauden lainapelaajissa. Toki muutamia liikkeitä markkinoilla on jo nähtykin, esimerkkeinä tästä K-Vantaan hankkima Juha Tarkkanen ja Hermeksen värväämät Eetu Karvinen ja Joonas Huovinen. Lisäksi TUTO oli mukana mielenkiintoisessa kolmen seuran maalivahtilainauskaupassa, jossa Petteri Similä lähti KalPaan ja HPK:n Kristian Järvisen laina TUTO-maalilla sai jatkoa.

Kaiken kaikkiaan odotan kilpavarustelun olevan hillitympää, kuin ennen on totuttu. Seurat operoivat rajallisilla budjeteilla, joten valtavia riskejä menestyksestä jaettavien palkintorahojen toivossa tuskin on luvassa.

3. erä: Nuorten maailmanmestaruuskilpailut päättyivät tiistaina suomalaisittain riemukkaissa merkeissä, kun täysi kotihalli pääsi seuraamaan Nuorten Leijonien mestaruusjuhlia. Joukkueen moni ratkaisupelaaja on hakenut viime vuosina pelituntumaa myös Mestiksen puolelta. Millaisena näet sarjan aseman tältä kantila pelaajien kehittämisen osalta?

LS: Vaikutus on melko suuri. Tietyissä tapauksissa erittäinkin suuri. Nuoret, alle 20-vuotiaat pelaajat eivät vielä mahdu jokaisella paikkakunnalla pelaamaan Liigaa, joten heidät saatetaan lähettää Mestikseen kasvamaan korkoa. Esimerkiksi Nuorten Leijonien kärkihyökkääjistä sekä Jesse Puljujärvi että Patrik Laine ovat muutaman viime kauden aikana pelanneet paljonkin Mestistä.

Laine esimerkiksi oli LeKissä vielä viime kaudella todella verkkainen luistelija, eikä hän päässyt juuri tekopaikoille huono liikkeensä vuoksi. Laukaus oli toki jo tuolloin älyttömän hyvä. Nyt Laine on tehnyt kovasti töitä, ja saanut liikkeensäkin kansainväliselle tasolle, joten Mestiskin voi kehittää maailmanmestareiksi, näemmä. 

Mestari Laine hioi luisteluaan LeKissä

JE: Nyt menestystä niittäneitä nuoria miehiä on toki mukava muistella Mestis-seurojen kannattajien keskuudessa. Puljujärven ja Laineen lisäksi esimerkiksi viime kaudella Turussa hurmannut Kaapo Kähkönen ja jyväskyläläismaalivahti Veini Vehviläinen ponnistivat Mestiksestä Liigaan ja maailmanmestaruuteen. Kokemus ja iso vastuu miesten sarjoista on vaikuttanut paljon kehitykseen ja edesauttanut myös Liiga-paikan vakiinnuttamista kaikilla näillä huippulupauksilla. Myös tällä kaudella moni mestarijoukkueen pelaaja on pelannut Mestis-kiekkoa.

Vastaavasti olen hieman mietteliäs tulevaisuuden suuntauksesta. Sarjan keski-ikä on tällä kaudella todella alhainen, ja kokeneemmat pelaajat ovatkin harvinaisuus nyky-Mestiksessä. Sarjasta uhkaa tällä menolla muotoutua pelkästään juniorisarja, ja se taas vaikuttaisi suoraan myös näiden nuorten pelaajien tilanteeseen. Kokemusta miesten peleistä kun on vaikea hakea sarjasta, jossa pelaa pelkkiä juniori-ikäisiä. Moni hieman kokeneempi kiekkoilija on jo suunnannut ulkomaille, vaikka korvaukset ja pelin taso tuskin ainakaan nousevat. Liiga-portit vain eivät ole auenneet, ja pelaaminen on mielekkäämpää sarjassa, jossa on panosta.

Jonkin sortin ratkaisuja tarvittaisi, että nuorille lupauksille taattaisiin jatkossakin mahdollisuus hakea tuntumaa miesten peleistä, ja samalla myös Mestiksen pelillinen taso pysyisi kovana ja sarja kiinnostavana. Tämä skenaario ei ole toki vielä ajankohtainen, mutta nykyinenkin suuntaus osoittaa vahvasti tähän suuntaan.

LR: Mestis on toiminut ja toimii jatkossakin ponnahduslautana monelle lupaavalle kiekkoilijalle. Tämä tulee näkymään niin eri ikäkausimaajoukkueissa kuin lopulta miestenkin maajoukkueessa. Kuten Lassi ja Jesse edellä toteavatkin, moni pelaaja tämänkertaisesta mestarijoukkueesta omisti Mestis-kokemusta.

Itse en näe Mestiksen pelaajiston nuorentumista samanlaisena uhkakuvana kuin Jesse. Sarja on tyyliltään pitkälti hyvin vaihtuvainen, pelaajia tulee ja menee. Kyllä nuoret saavat varmasti jatkossakin toisenlaista kokemusta kovista peleistä Mestiksessä kuin esimerkiksi Nuorten SM-liigassa.

Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?

LS: Jukurien Roope Ranta. Vikkelä laitahyökkääjä on tällä hetkellä niin tulikuumassa vireessä, ettei vastustajan auta koskea kuin patakintailla.

Ranta on heilutellut maaliverkkoa tiuhaan tahtiin.
Kuva © M.Oksanen

Flopiksi asetan hieman epäreiluin perustein LeKin. Pelillinen anti on illasta toiseen hyvällä tasolla, mutta jääkiekko on tulosurheilua. Tappiosta toiseen kulkeva joukkue joutuu ottamaan epäonnistujan viitan harteilleen.

JE: Omakin top-valinta kohdistuu Mikkeliin, mutta annan sen tällä kertaa Oula Palveelle. Sentteri pelasi huikean viikon, ja jatkoi vahvaa kauttaan hurjavireisten mikkeliläisten syömähampaana.

Flopiksi nimeän tällä kertaa LeKin. Joukkue hävisi viikon molemmat ottelunsa, joista jälkimmäinen oli kotitappio "kuuden pisteen kamppailusta" Hermestä vastaan pudotuspelitaistelua ajatellen. Nyt viiva karkasi joukkueelta jo kymmenen pisteen päähän.

» Lähetä palautetta toimitukselle