Mestiksen finaalipari, TuTo-Jukurit

MESTIS / Artikkeli
Mestiksen historian ensimmäisessä finaalissa kohtaavat turkulainen TuTo ja Mikkelin Jukurit. Runkosarjan kaksi vahvinta yhdistelmää selvittivät tiensä finaaliin vankoin ottein, eikä finaalijoukkueista jäänyt epäselvyyttä. Nyt kahden titaanin kohdatessa panoksena on Mestiksen ensimmäinen mestaruus.

Viime kauden päätteeksi Mestikseen noussut Mikkelin Jukurit on yllättänyt asiantuntijatkin selviytymällä suhteellisen kokemattomalla ryhmällään aina Mestiksen finaaliin asti. Nyt vastaan tulee runkosarjaa välillä lähes dominoivalla otteella hallinnut TuTo, vaikkei lopussa piste-eroa ollutkaan paria pistettä enempää. TuTon finaaliin pääsy on ollut lähes päivänselvää, eivätkä aiemmilla kierroksilla vastassa olleet Ahmat ja Sport kyenneet antamaan vastusta TuTolle. TuTon selvittäessä molemmat otteluparit suoraan 3-0.

Kinnunen-Leinonen

TuTon maalivahti Timo Kinnunen on saanut olla pudotuspelien parilla ensimmäisellä kierroksella kovin rauhassa, TuTon pyörittäessä peliä vastustajan päässä. Kinnunen saattaa olla Jukureiden mahdollisuus, jos Jukurit saavat pelin pyörimään turkulaisten päässä. Kinnunen ei välttämättä ole yhtä terävässä vireessä kuin kolleega Leinonen, joka on playoffeissa joutunut keskimäärin venymään torjuntoihin n.30 kertaa/ottelu. Kinnunen on kuitenkin ollut varma kaikissa viidessä ottelussa, jotka hän on pelannut, eikä hänen Mestiksen pleijereiden toiseksi paras torjuntaprosentti ilmaiseksi tule. Kinnusta kohti on kuitenkin lauottu vain n.20 ottelua kohti, joten varmasti hikitipat ovat kerenneet monesti haihtumaan.

Leinonen on ollut koko pudotuspelien ajan Jukureiden pelastava enkeli, tehden paraatipelastuksia toisensa jälkeen. Jukureiden finaaliin pääsystä joukkue voikin kätellä loistavaa maalivahtiansa, miehen saadessa lähes aina varusteensa kiekon tielle. Leinosen ollessa "tulessa", TuTon on todella vaikea saada kiekkoa verkon perukoille. Leinosella on toistaiseksi pudotuspelien korkein torjuntaprosentti, joka takaa Jukureiden maalille varman lukon, johon puolustus voi luottaa sataprosenttisesti.

Kyseessä on taas klassinen maalivahtien taisto. Odotan Leinosen pitävän tämän pleijareissa olleen standardin myös finaaleissa, eikä siitä tarvitse minun sen enempää edes spekuloida. Leinonen on ollut varma kuin Suomen ykkönen Japania vastaan pitkävetolapussa, eikä varmasti finaaleissakaan petä joukkuettaan. Timo Kinnunen onkin ehkä ainoa "heikko" lenkki TuTon yhdistelmässä, johon mikkeliläisten kannattaa iskeä. Kinnunenkin luokiteltaisiin varmasti Mestiksen parhaiksi veskareiksi, jos saisi näyttää taitonsa torjumalla useamman kuin kaksikymmentä laukausta ottelua kohden, koska kyllä mieheltä taitoa löytyy kun vain tekemistä riittää. Uskonkin Jukureiden yrittävän murtaa juuri Kinnusen itseluottamusta, joka vaikuttaisi myöhemmin koko turkulaisryhmään.

60-40

TuTon puolustuksen avainsana on kurinalaisuus. Turkulaisten puolustus on saanut pidettyä läpi kauden paketin kasassa vakuuttavasti. TuTon puolustuksesta itselleni parhaiten muistuu mieleen taannoin Forssassa loistavan pelin pelannut Arto Ryömä. Ryömä tuki hyökkäyksiä ihailtavaan malliin, ja latasi kovalla viivatykillä osuman turkulaisille. Puolustuspeliin TuTo ei ainakaan tule kaatumaan.

Jukureiden puolustus on myöskin vankalla pohjalla. Tommi Kovanen, Jani-Matti Loikala ja Pasi Järvinen, ovat miehiä, jotka kelpaisivat varmasti jokaiselle Mestis seuralle. Loikala pelasikin alkukauden jopa liigassa, mutta ei onnistunut vakuuttamaan HPK:n, eikä Pelicansin seurajohtoja kyvyistään. Niinpä mies suuntasi Mikkeliin, jossa mies on arvonsa osoittanut. Mikkeliläisten puolustus on kuitenkin kovin kokematon suhteessa TuTon vastaavaan. TuTo vetääkin puolustuksen osalta pidemmän korren, vaikka materiaaliltaan joukkueiden puolustukset lähtevät suunnilleen samalta viivalta, kokemus puhuu syvällä rintaäänellään TuTon puolesta. Jukureiden puolustus tukee hyökkäystä ihailtavasti, josta osoituksena mm. Kovasen seitsemän syöttöpistettä.

Ykkösviisikot ratkaisijan asemiin

Kupittaalaisten peli rakentuu pitkälle pelin pyörittämiseen vastustajan päädyssä, joka onkin tuottanut mahtavaa tulosta kauden aikana. Ei silti sovi mennä vähättelemään kurinalaista puolustamistaankaan, josta on nähty useita esimerkkejä kauden aikana mm. Forssassa. TuTon ykkösnyrkki Suoraniemi-Tuominen-Forsell, onkin ollut jälleen tehokas yhdistelmä jättäen vastustajajoukkueen puolustajat ihailemaan saumatonta yhteispeliä. Mitä TuTon muihin ketjuihin tulee, ovat nekin onnistuneet täyttämään ruutunsa kiitettävästi. Kesken kauden Italiasta hankittu Ruggero Rossi De Mio on ollut mielenkiintoinen ilmestys kentällä, enkä miehen otteista ole juurikaan kuullut valitettavan. Edes kapteeni Vesa Lehtosen puuttuminen ei ole vaikuttanut merkittävästi turkulaisten hyökkäyskaluston otteisiin. Kakkosyhdistelmän terävin ilmestys on ollut Jarkko Immonen, joka johtaa TuTon sisäistä pleijareiden pistepörssiä kahdeksalla tehopisteellä.

Jukureiden hyökkäyksen kulmakivi on niinikään ykköskenttä Antti Laakson, Petri Lehtosen, sekä Jani Väänäsen voimin. Ratkaisun avaimet piileekin Jukureiden ykkösviisikon onnistumisessa. Kolmikon on onnistuttava laittamaan painetta TuTon puolustajiin, sekä maalivahti Kinnuseen. Jukureiden iskuvoima voi kuitenkin jakautua laajemmallekin rintamalle, kuten otteluparissa Hermestä vastaan nähtiin. Hyökkäyspäätä hyvin tukemassa on myös takalinjat. Puolustaja Pasi Järvinen on kerennyt viimeistelemään huimat viisi osumaa kuuteen peliin, joka on puolustajalta todella hieno suoritus. Järvisen osumatarkkuus takaa Jukureille vaarallisen viivapelotteen, jota TuTo joutuu väkisinkin pitämään silmällä. Kaikenkaikkiaan Jukurien hyökkäyskalusto on ollut tappavassa vireessä pudotuspeleissä, josta osoituksena jopa viiden Jukurin löytyvän pistepörssin kymmenen kastista. Kruununa pistepörssiä isännän ottein johtava sentteri Petri Lehtonen.

Ratkaisu

Finaaliparin ratkaisu saattaa venyä aina viidenteen otteluun asti, jos vain Jukureiden lähes kauttaaltaan kokemattoman joukkueen hermot pitävät. Jukureilla on iskun paikkansa maalivahti Kinnuseen, mutta turkulaisten maalilla pelaa kuitenkin kovan luokan ammattimies.

TuTon pelaamattomuus saattaa kostautua ensimmäisessä kohtaamisessa. Jos mikkeliläiset pääsevät peliin paremmin kiinni, ja pääsevät johtoon, kaikki on mahdollista. Toisella Kupittaan vierailullaan Jukureilla saattaa olla jopa finaalisarja katkolla. Ellei vielä Kupittaalla Jukurit ottaisi kolmatta voittoaan, viimeistään Mikkelissä nähtäisiin Jukureiden kolmas selätys TuTosta finaalisarjassa. Tämä olisi suurelle osasta kansaa suuri yllätys, jos sarjanousija kuittaisi heti noustuaan Mestiksen ykköspystin. Ainakin minä olin hyvin skeptinen Jukureiden suhteen kun, he nousivat Mestikseen rinta rottingilla. Mikkeliläiset ovat ainakin osoittaneet minut vääräksi jo tähänastisilla esityksillään, varmasti monet muutkin.

TuTon kokemus tulee kuitenkin todennäköisesti olemaan valttia tässäkin otteluparissa, ja näin ollen Jukureiden henkinen kantti tulee olemaan finaalien ratkaiseva seikka. Joukkueella ei ole montaakaan pelaajaa, jotka ovat päälle kolmenkymmenen ja sitä kautta toisivat kaivattua kokemusta joukkueeseen. Ensimmäisen ottelun tulos noussee arvoon arvaamattomaan ottelusarjan vanhetessa, koska ottelun alussa todennäköisesti tulee näkymään kupittaalaisten pelaamattomuus. Eri asia onkin, pystyykö Jukurit käyttämään tämän etsikkoaikansa hyväkseen? Jos Jukurit pystyvät kääntämään ensimmäisen ottelun voitokseen, on se hyvin lähellä Mestiksen voittopystiä. Ellei Jukurit pysty käyttämään ensimmäisen ottelun etulyöntiasemaa hyväkseen, TuTon kokemus nousee ratkaisevaksi tekijäksi ottelusarjan edetessä, ja TuTo hoitaa Mestiksen ensimmäisen mestaruuden Kupittaalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle