Medvescak Zagreb - Viiden entisen TPS-pelaajan johdolla

KHL / Artikkeli
Tuukka Mäntylä on yksi Medvescakin monista uusista pelaajista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Äänekkäistä kannattajistaan ja NHL-mittaisesta kotikaukalostaan tunnettu kroatialaisseura on kokenut kesän aikana täydellisen muodonmuutoksen. Medvescak lähtee parantamaan viime kauden läntisen konferenssin 13. sijaansa.

Tehtävä ei ole helppo, sillä joukkueen pelaajabudjetti on sarjan pienimpiä - ja materiaali on myös sen näköinen, vaikka Zagrebissa on jo kaupunkina paljon enemmän vetovoimaa kuin monessa venäläiskaupungissa.

Medvescakin venyminen pudotuspeleihin tällä materiaalilla olisi melkoinen yllätys ja vaatisi lähes ihmeitä uudelta, 37-vuotiaalta päävalmentajalta Gordie Dwyeriltä. Dwyer toimi vielä viime kaudella  QMJHL:ssä päävalmentajana. Viime kauden zagrebilaisjoukkueesta ei ole jäljellä kuin rippeet. Vaatisi melkoista venymiskykyä, jotta Medvescak nähtäisiin sen kolmannen KHL-kauden aikana toistamiseen pudotuspeleissä.

Maalivahdit:

Danny Taylor (CAN)

Cal Heeter (CAN)

Viime kauteen Medvescak lähti maalivahtikaksikolla Barry Brust - Mark Dekanich, mutta molemmat ovat nyt lähteneet, samoin kesken kauden sisään tullut Mark Owuya. Englannissa syntynyt Danny Taylor on seuran uusi maalivahtihankinta Dinamo Minskistä. Taylorin otteet Minskissä olivat hyvin ailahtelevia ja kaukana luottamusta herättävästä tekemisestä.

Ykkösveskarin paikasta Taylorin kanssa taistelee isokokoinen Cal Heeter, joka pelasi Medvescakissa kelvollisen kauden. Molemmat ovat saaneet uralleen myös NHL-ottelun. Tämä kaksikko ei ole KHL:n huonoin, mutta se on kaukana parhaimmista. Ennakkoon ajateltuna maalivahdit tulevat pelamaan hyvin tasaisesti.

Puolustus:

Tuukka Mäntylä (FIN) - Simon Gysbers (CAN)

Milan Jurcina (SVK) - Shaone Morrisonn (CAN)

Blake Parlett - Geoff Kinrade (CAN)

Mark Katic - Adam Deutsch (SWE)

Medvescakin puolustus on kokenut kesän aikana ison remontin, kun viime kauden pakeista jatkaa vain kolme. Kesän tärkeimpiin kiinnityksiin kuuluu Amurista hankittu pienikokoinen, mutta kovaankin peliin pystyvä Tuukka Mäntylä. Taitava ja erinomaisesti luisteleva suomalaispakki tulee olemaan suuressa roolissa.

Seura hankki pari viikkoa ennen kauden alkua Slovakiaa kolmissa viimeisimmissä olympialaisissa edustaneen 32-vuotiaan Milan Jurcinan, joka pelasi viime kaudella Dinamo Riikan riveissä. Hän on todella isokokoinen, ulottuva ja painavalla laukauksella varustettu yleispuolustaja. Hän kuuluu joukkueen runsaslukuiseen urallaan jossain vaiheessa TPS:ää edustaneiden joukkoon. Jurcina nähtiin TPS:ssä toissa kaudella Shaone Morrisonnin tavoin.

TPS:ää ja Djurgårdenia viime kaudella edustanut isokokoinen Simon Gysbers on pomminvarma TOP6-pakki. Gysbers ei ole isosta koostaan huolimatta fyysisin puolustaja, mutta hän tuo puolustukseen kiekollista osaamista ja tukee hyökkäyksiä hyvin.

Lisää kanadalaisväriä tuo viime kaudelta tuttu Morrisonn. Hänen vahvuutensa ovat vahvassa oman pään pelissä. Gysbersin tavoin Morrisonn on isokokoinen puolustaja. Heitäkin yhdistää TPS, sillä molemmat puolustajat ovat edustaneet turkulaisseuraa urallaan. Kesken viime kauden NLA:sta hankittu 30-vuotias Geoff Kindrade on osoittanut eurosarjoissa hyviä kiekollisia taitoja.

Puolustusta täydentävät AHL:ssä viime kaudella 67 peliin 26 pistettä tehnyt Blake Parlett, joka on syntynyt Kanadassa, mutta omistaa myös Kroatian passin. Parlett on kelvollinen yleispuolustaja, jolla onkova laukaus. Mark Katic on pienikokoinen puolustaja, jonka vahvuuksiin kuuluvat luistelu, syöttötaito ja pelikäsitys. Pehmeällä puolustajalla on kuitenkin isoja heikkouksia.

Hyökkäys:

Radek Smolenak (CZE) - Tomas Mertl (CZE) - Marek Kvapil (CZE)

Edwin Hedberg (SWE) - Gilbert Brule (CAN) - Stefano Giliati (CAN)

Jesse Saarinen (FIN) - Colby Genoway (CAN) - Andreas Jämtin (SWE) 

Mike Glumac - Sergei Tverdohlebov (RUS) - Patrick Björkstrand (DEN)

Viime kauden hyökkääjistä seurassa jatkaa vain muutama, joten kesän muutokset joukkueessa ovat olleet todella isoja. Peräti kuusi tehokkainta hyökkääjää on vaihtanut maisemaa. Kesän nimekkäin hankinta lienee kaksi kertaa Dinamo Moskovassa Gagarin Cupin voittaneen Marek Kvapilin saapuminen Severstalista. Tšekki teki Severstalissa viime kaudella 24 pistettä. Hän on nopea, taitava ja rannelaukaus lähtee tarkasti. Kvapil on kuitenkin pehmeä pelaaja, joka ei pidä fyysisestä pelistä tai puolustamisesta.

Seuran kaksi muuta tšekkihankintaa ovat Tomas Mertl ja Radek Smolenak, joihin kohdistuvat isot odotukset. 29-vuotias Mertl pelasi uransa selvästi parhaimman kauden tehden Tšekin Extraliigassa iskien 50 peliin tehot 24+26, jolla hän oli sarjan pistepörssin kolmas. Vasta vanhemmalla iällä syttyneestä pienikokoisesta sentteristä kaavaillaan harjoituspelien perusteella joukkueen ykkössentteriä. Smolenak edusti viime kaudella TPS:ää ja MODOa. Vahva, röyhkeä ja maaliahne hyökkääjä on tehnyt aiemmin kaksi visiittiä KHL:ään, mutta ei ole varsinaisesti loistanut. Kotoisessa Liigassa jälki on kuitenkin ollut useana kautena kovaa. Smolenak aloitti harjoituskauden tekemällä kahteen ensimmäiseen peliin vaatimattomasti tehot 5+1.

Jesse Saarinen pääsee kokeilemaan siipiään Kroatiassa
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Tšekkien lisäksi paljon odotetaan kotoisesta Liigasta hankituilta Jesse Saariselta ja Stefano Giliatilta. Saarinen oli HPK:n paras pistemies ja Giliati vastaavasti Bluesin toiseksi tehokkain pelaaja. Molemmat tuovat joukkueeseen nopeutta ja toivon mukaan maalintekovoimaa. Liigasta takavuosilta tuttu pelaaja on uusi hankinta Colby Genoway, joka teki kovaa jälkeä Ilveksessä ennen viime vuosikymmenen vaihdetta. Hän saapuu NLA:sta, Lausannesta, jossa pelasi vain 15 peliä viime kaudella. Genowayn ura on menossa jo alaspäin.

Avtomobilistista hankittu Gilbert Brule oli aikanaan huippulupaava pelaaja, mistä kertoo se, että hänet varattiin NHL:ään numerolla kuusi. Hänen uraansa ovat kuitenkin varjostaneet loukkaantumiset. Todella nopea, energinen ja fyysistäkin peliä joukkueeseen tuova Brule ei saanut ihmeitä aikaan Avtomobilistissa.

Ruotsalaiskaksikko Edwin Hedberg ja Andreas Jämtin tuovat hyökkäykseen syvyyttä ja fyysisyyttä. Erinomaisesti luisteleva ja kovalla työmoraalilla varustettu 21-vuotias Hedberg oli hyvässä iskussa jo viime kaudella tehden 37 peliin tehot 8+7. HV71:stä hankittu isokoinen Jämtin tuo vahvaa fyysistä osaamista joukkueeseen. Morrisonnin, Gysbersin, Jurcinan ja Smolenakin tavoin myös Jämtin on pelannut urallaan TPS:ssä.

Hyökkäystä täydentävät hyvin kahteen suuntaan pelaava tanskalaishyökkääjä Patrick Björkstrand ja hieman kulmikkaasti luisteleva varsin taitava sentteri Sergei Tverdohlebov. 22-vuotias sentteri väläytteli taitojaan toissa kaudella Torpedossa, mutta ei ole vielä saanut tililleen montaa peliä KHL:ssä urallaan. Kroatian maajoukkuetta viime kevään MM-kisoissa ensimmäistä kertaa edustanut Nathan Perkovich on lähes kaksimetrinen hyökkääjä, joka tuo fyysistä osaamista.

Yhteenveto:

KHL:n pienimpiin kuuluvalla pelaajabudjetilla on mahdoton saada kasaan ihmeitä. Maalivahtikaksikko on hyvin tasapaksu, puolustus on kelvollinen ja hyökkäyksestä löytyy toivoa, mutta ei syvyyttä. Päävalmentaja Dwyer hyppää ensimmäistä kertaa eurokiekon pariin - toki Medvescak pelaa kotipelinsä NHL-mittaisessa kaukalossa. Materiaali on yksinkertaisesti KHL:n heikoimmasta päästä. Medvescak on lähempänä läntisen konferenssin viimeistä sijaa kuin paikkaa pudotuspeleissä.

Arvio: Materiaali ei vain millään riitä. Läntisessä konferenssissa sijoille 12-14.

» Lähetä palautetta toimitukselle