Medvešcak Zagreb - fyysinen ja ilkeä

KHL / Artikkeli
Turkulaisille tuttu Shaone Morrisonn on Medvešcakin kovaotteisen joukkueen johtava puolustaja.
Kuva © Timo Savela
Fanaattisista kannattajistaan tunnettu kroatialaisseura valmistautuu toiseen kauteensa KHL:ssä melkoisen muodonmuutoksen kokeneena, kun seuran viime kauden yhdeksästä parhaasta pistemiehestä peräti seitsemän vaihtoi kesän aikana maisemaa. Seuran kotikaupunkina toimii Kroatian pääkaupunki Zagreb, joka on asukasluvultaan suunnilleen Helsingin kokoinen. Vuonna 1961 perustettu Medveščak pelasi ennen liittymistään KHL:ään Itävallan monikansallista pääsarjaa vuodet 2009-2013.

Seuran avauskausi oli hyvin vaiherikas ja lopulta menestyksekäskin. Se aloitti kauden voittamalla NHL-kokoisessa kotikaukalossaan avausottelussa Aleksandr Radulovin tähdittämän TsSKA:n peräti 7-1. Avauspelin jälkeen seura hävisi seitsemän peliä putkeen ja voitti sen jälkeen kahdeksan peliä peräkkäin. Melkoinen alku pienellä pelaajabudjetilla toimineelta seuralta. Seura eteni lopulta läntisen konferenssin kuudennelta sijalta pudotuspeleihin. Tie kuitenkin katkesi Lev Prahaa vastaan lukemin 0-4. Zagrebilaiset saivat selvän kotiedun pienestä kotikaukalostaan ja joukkue oli rakennettukin sitä silmällä pitäen. Medveščak pärjäsi lopulta hyvin myös vieraissa ja kautta voidaan pitää vähintäänkin onnistuneena.

Tulevaan kauteen seura lähtee täysin uusiutuneella joukkueella hyökkäyksen osalta, kun lähes kaikki parhaat tehomiehet ovat kadonneet kesän aikana muille maille. On vielä hyvin vaikea sanoa, onko hyökkäys parantunut, sillä tulijoista moni on paukuttanut varsinkin AHL:ssä kovia tehoja. Viime kauden kuudennen sijan toistaminen tai sen ylittäminen läntisessä konferenssissa tuntuu kuitenkin todella kaukaiselta ajatukselta. Zagrebin pohjoisamerikkalaisista koottu joukkue pelaa jatkossakin varmasti illasta toiseen fyysistä kiekkoa, varsinkin kotipeleissään. Moni vastustaja vain osaa jo varmasti pelata tulevalla kaudella NHL-mittaisessa kaukalossa paremmin Medveščakia vastaan.

Maalivahdit:

Mark Dekanich

Barry Brust (CAN)

Maalivahtikaksikkona jatkaa viime kaudelta tuttu duo, joista Mark Dekanich on saanut myös Kroatian kansalaisuuden. He pelasivat viime kaudella ottelut puoliksi ja molempien torjuntaprosentti oli yli 93. Kumpikaan ei edusta sarjan kermaa, mutta ovat ensimmäisen kauden perusteella varsin päteviä KHL-vahteja.

Dekanich kiekkoili ennen Zagrebiin tuloaan vuosia AHL-kaukaloissa ja on hän päässyt pelaamaan kaudella 2010-11 yhden pelin NHL:ää Nashvillen paidassa. Miehellä on ikää vasta 28 vuotta, mutta NHL-juna taisi hänen osaltaan mennä jo. Tilastojen valossa Dekanich oli viime kaudella parempi kuin Brust, mutta tilastot ovat vain tilastoja ja otos on pieni.

Barry Brust kolusi vuosia AHL-kaukaloita ja kävi koittamassa kauden verran Saksan DEL-Liigaa ennen kuin teki sopimuksen Zagrebiin. Hän on melko isokokoinen ja peittävä maalivahti. Brustin viime kauden otteet olivat hyviä, mutta ei hän varsinaisesti AHL:ssä ole sitä ennen loistanut.

Seuralla on tuttu ja turvallinen maalivahtikaksikko, jotka varmasti vuorottelevat läpi tulevankin kauden, sillä niin tasavahva tandem on kyseessä. Kausi on pitkä ja raskas, joten ainoastaan toista maalivahtia on turha kuormittaa, kun seuralla on kaksi varsin hyvää maalivahtia riveissään.

Puolustajat:

Shaone Morrisonn (CAN) - Mark Popovic

Mathieu Carle (CAN) - Mark Flood (CAN)

Andrew Hutchinson (USA) - Branislav Mezei (SVK)

Sasa Martinovic - Mark Katic

Siinä missä Zagrebin hyökkäys on kokenut täydellisen muodon muutoksen, niin on puolustuksestakin vaihtunut suunnilleen puolet. Puolustuksen johtohahmo Kurtis Foster vaihtoi maisemaa, samoin hänen mukanaan Slovaniin lähti Ivan Svarny. Lisäksi seuran kapteenina viisi kautta toiminut Alan Letang lopetti pelaajauransa. He ovat merkittävimmät poistuneet. Sisään on kuitenkin tullut sen verran laadukasta pelaajaa, että voidaan sanoa puolustuksen vahvistuneen.

TPS:stä saapuneelle Shaone Morrisonnille on varmasti kaavailtu isoa roolia. Hän kävi jo KHL:ssä koittamassa toissa kaudella Spartakin riveissä, josta sai loppukaudeksi hyvien otteiden takia siirron TsSKA:n riveihin. Hänen vahvuutensa ovat vahvassa oman pään pelissä, jossa luotettava puolustaja on isäntä talossa. Isokokoinen pakki pelasi vakituisesti NHL:ssä kaudet 2005-2011.

Seuran riveissä jatkaa Fosterin ohella suurta vastuuta viime kaudella kantanut taitava kiekollinen puolustaja Mark Popovic ja hyökkäävä puolustaja Mathieu Carle. Popovic on nopea luistelija ja varmasti tärkeä pala ylivoimapelissä tulevallakin kaudella. Ei mikään hirveä pistelinko viime vuosina, mutta taitojensa puolesta voi murtaa 20 pisteen rajan KHL:ssä tulevalla kaudella. Carle on myös vahva kiekollisessa pelissä ja saalisti 36 peliin 17 tehopistettä. Hänen vahvuuksiin kuuluvat hyvä luistelu, syöttötaito ja painava laukaus. Tämä kaksikko tuo takalinjoille vahvaa kiekollista osaamista.

Toissa kaudella Lokomotivissa pelannut Mark Flood tekee paluun KHL-kaukaloihin yhden kauden AHL-visiitin jälkeen. Hän on hyvä kiekollinen puolustaja, joka on AHL:ssä takonut viime vuosina kovia pisteitä pakin paikalta. Kaudella 2011-12 hänet nähtiin vielä NHL:ssä Winnipegin väreissä. Viime kaudella Zugissa pelannut ja sitä edelliset kaksi kautta KHL-seura Barysia edustanut Andrew Hutchinson tekee paluun KHL:ään. 34-vuotiaana hän on puolustuksen vanhin pelaaja. Hänen vahvuuksiinsa kuuluvat hyvät hyökkäyspään taidot ja painava laukaus. Hän ei ole erityisen hyvä puolustamaan.

Vitjazia viime kaudella edustanut Branislav Mezei tuo Zagrebin puolustukseen vahvaa fyysistä osaamisesta. Isokokoiselle puolustajalle tuleva kausi on KHL:ssä jo viides, ja hän on edustanut viittä eri seuraa sarjassa. Mezei on sopii pelaajatyyppinä varmasti Zagrebiin. Hän oli viime kaudella KHL:n jäähypörssin neljäs. Slovakin vahvuudet ovat puolustuspelissä.

Seuran riveistä löytyy kaksi Kroatian passia kantavaa varsin kelvollista puolustajaa, kun Saksassa syntynyt Sasa Martinovic ja Mark Katic jatkavat seurassa. Martinovic on vahva puolustava puolustaja, jolla ei ole hirveästi annettavaa kiekollisessa pelissä. Katic on taas hyvä luistelija ja pelirohkea kiekollinen puolustaja. Molemmilla on eväitä taistella vakiokoonpanon paikasta.

Puolustus on vahvistunut kesän aikana, mutta ei nyt kuitenkaan mitenkään merkittävästi. Zagrebilla on laadukkaita fyysisiä pakkeja ja kiekollista osaamista pitäisi olla aiempaa enemmän sekä tulivoimaa ylivoimalle. Puolustusmateriaali on selvästi kovempi kuin monella muulla pelaajabudjetiltaan pienellä seuralla. Zagrebissa riittää edelleen vetovoimaa.

Zagrebissa laitetaan ukkoja katolleen puolin ja toisin.
Zagrebissa laitetaan ukkoja katolleen puolin ja toisin.
Kuva © Medvescak Zagreb - http://www.medvescak.com

Hyökkääjät:

Pascal Pelletier (CAN) - Matt Anderson (USA) - Darren Haydar (CAN)

Bill Thomas (USA) - Martin St. Pierre (CAN) - Brandon Segal (CAN)

Mike Hedden (CAN) - Jason Krog (CAN) - Anthony Stewart (CAN)

Dario Kostovic - Andrew Murray - Mike Glumac

Viime kauden hyökkäyksestä on käytännössä vain yksi laatupelaaja jäljellä, kun Bill Thomas jatkaa seurassa. Kaikki muut ovat kadonneet muihin maisemiin. Dinamo Minsk vei kerman päältä, kun Jonathan Cheechoo, Ryan Vesce, Matt Ellison ja Charles Linglet edustavat tulevalla kaudella Valko-Venäjän kiekkomahtia. 

Seuran kolme kärkisentteriä ovat tulevalla kaudella harjoituspelien perusteella Matt Anderson, Martin St. Pierre ja Jason Krog - ei välttämättä tuossa järjestyksessä. AHL:ssä laadukasta jälkeä urallaan tehnyt ja toissa kaudella pari peliä NHL:ssäkin pelannut Anderson oli viime kaudella Spartak Moskovan ykkösketjun sentteri. Hänen tehopisteitään ei kannata hirveämmin tuijotella, sillä Spartak oli umpisurkea kauden jälkimmäisellä puoliskolla, häviten käytännössä kaikki pelit. Hän on nopea, taitava, työteliäs ja terävälla rannelaukauksella varustettu juonikas sentteri.

Kärpissä muutama kausi takaperin pelannut St. Pierre ei varsinaisesti loistanut silloin, mutta alla on kaksi hyvää kautta AHL-joukkueen kapteenina. Hän sai viime kaudella pelata yhden pelin myös NHL:ää Montrealin riveissä, joten jotain hän on tehnyt oikein Oulun visiitin jälkeen. St. Pierre on kiistatta taitava ja hyvällä pelikäsityksellä sekä syöttötaidolla varustettu sentteri. Vaikka Kärpissä kaikki ei natsannutkaan kohdalleen, on hänellä sellaiset hyökkäyspään taidot, että hän voi pärjätä KHL:ssä. Pienikokoisen kanadalaisen puolustuspelaaminen voisi olla parempaa.

HV71:ssä viime kaudella vain 16 pistettä tehtailleen, pian 39 vuotta täyttävän konkarisentteri Jason Krogin pelivuodet alkavat käydä vähiin. Hän pelasi ennen viime kautta kaksi yli 40 pisteen kautta samassa seurassa, joten eväitä hänellä on pelata hyvällä tasolla myös Zagrebissa. Yli 200 peliä NHL:ssä pelanneen hyökkääjän syöttötaito ja pelikäsitys ovat korkealla tasolla. Ikä alkaa painaa pienikokoista hyökkääjää, mutta hän on edelleen hyvä luistelija. Krog on myös vahva aloituksissa.

Viime kaudella seuran sisäisen pistepörssin neljänneksi 30 pisteellä sijoittunut Thomas jäi seuraan, vaikka kaikki muut viime kaudelta tutut laatuhyökkääjät jättivät Zagrebin taakseen. Hän on suoraviivainen, röyhkeä ja työteliäs hyökkääjä. Thomasilla on lisäksi hyvä laukaus ja syöttötaito. Hän on varmasti seuran parhaita hyökkääjiä myös tulevalla kaudella.

Hyökkäyksen uusista kasvoissa NLA:ssa kaudet 2010-13 loistanut Pascal Pelletier on pelaaja, jonka pitäisi saada kovaa tulosta aikaan hyökkäyspäässä. Hän toimi Sveitsissä pelatessaan kaksi kautta seuransa Langnaun kapteenina. Viime kausi hyökkääjällä sujui pääosin AHL:ssä, jossa hän oli 62 pisteellään pistepörssin kolmastoista. Hyvin kahteen suuntaan töitä tekevä Pelletier on lähtökohtaisesti tulevan kauden tärkeimpiä hyökkääjiä ja hänellä on vuosien kokemus eurokiekosta.

AHL:stä hankittua Brandon Segalia voisi luonnehtia voimahyökkääjäksi. Hänen lisäkseen kovaa fyysistä osaamista seuraan tuo Tuukka Mäntylän viime kaudella Avtomobilistin vaihtoaitioon kovalla taklauksella kolannut Anthony Stewart. Segal tuo fyysistä, suoraviivaista ja vahvaa kahden suunnan pelaamista, lisäksi hänellä on myös hyvä laukaus. Hän on tehnyt AHL:ssä viime vuosina varsin hyvin pisteitä ja päässyt pelaamaan vielä viime vuosina myös NHL:ssä reilut sata peliä.

Stewart on kivitalon kokoinen voimahyökkääjä, joka ei viime kaudella Avtomobilistissa pelatessaan saanut tehoja aikaan käytännössä ollenkaan, mutta kaveri taklaa kovaa, kun paikka siihen tulee. Hän pääsee hyvin iholle liikkeensä ansiosta. Stewart pelasi vielä täydet kaudet NHL:ssä vuosina 2010-12. Segal - Stewart duo pitää huolen siitä, että vastustajalla on ikävää pelata Zagrebia vastaan, varsinkin NHL-mittaisessa kotikaukalossa. Lisäksi molempien pitäisi pystyä saamaan hyökkäyspäässäkin jotain aikaan.

Uusia kasvoja ovat myös Darren Haydar ja Mike Hedden. Viime kauden Saksan pääsarjassa pelannut Haydar teki sitä ennen useana vuotena kovaa jälkeä AHL:ssä. Hän on kokenut 34-vuotias hyökkääjä, joka ei ennen viime kautta ollut pelannut eurosarjoissa. Kolme viimeistä kautta AHL-kaukaloissa kiekkoillut Hedden tehtaili viime kaudella 74 peliin 55 pistettä.

Joukkueen kapteenin nauhaa kantaa Kroatian passin saanut 34-vuotias kanadalaishyökkääjä Mike Glumac. Hän on kova taistelija ja erinomainen joukkuepelaaja. Hyökkäyspäähän kokeneella pelaajalla ei ole hirveästi annettavaa, mutta hän on periksiantamaton ja fyysinen pelaaja. Tuskin hän saa silti isoa roolia.

Hyökkäystä täydentävät kokenut Slovenian maajoukkuehyökkääjä Marcel Rodman, tanskalainen Patrick Bjorkstrand, Andrew Murray, kroatian maajoukkuehyökkääjä Nathan Perkovich sekä Dario Kostovic ja try-outin kautta sopimusta hakeva Brock Trotter, jolta on jäänyt loukkaantumisen takia kaksi viimeisintä kautta väliin. Hänelle KHL on tuttu, sillä hyökkääjä pelasi vahvan kauden Dinamo Riiassa 2010-11. Rodman oli vuosia Slovenian maajoukkueen suurimpia tähtiä, mutta nuoremmat ovat ajaneet rinnalle ja ohi. Hän pelasi viime kaudella DEL-liigaa varsin vaatimattomin tehoin.

Seuralla on riveissään paljon fyysistä osaamista, mikä tulee näkymään varsinkin pienessä kotikaukalossa. Hyökkäys on täynnä AHL:ssä viime vuosina onnistuneita pelaajia ja monella on kokemusta myös NHL-peleistä. Paperilla hyökkäys vaikuttaa keskinkertaiselta KHL:ään, mutta ei se missään nimessä huono ole. Hyökkäys on kokenut lähes täydellisen muodonmuutoksen, joten aika näyttää miten toimivia kombinaatioita ketjuihin löytyy.

Yhteenveto:

Tulevan kauden Zagreb on varmasti KHL:n fyysisin joukkue, kun katsoo seuran uusiutunutta pelaajamateriaalia. Seuran materiaali on kuin tehty NHL-mittaisen Dom Sportova Arenan kotikaukaloon. Maalivahtikaksikko on viime kaudelta tuttu ja turvallinen. Puolustus on vahvistunut kesän aikana. Hyökkäys on melkoinen kysymysmerkki, mutta on siinäkin paperilla ratkaisuvoimaa ja varsinkin fyysistä osaamista. Päävalmentaja Mark French vaihtui kesän aikana AHL:ssä ja ECHL:ssä uraa päävalmentajana luoneeseen 41-vuotiaaseen Chuck Weberiin, joka on tällä tasolla vielä melkoinen arpa.

Arvio:

Tulee olemaan varmasti kova kotonaan, mutta viime kauden ihmeen toistaminen ei onnistu. Eväitä on jälleen edetä pudotuspeleihin, mutta jäänee kuitenkin ulos niistä. Sijoille 8-12

» Lähetä palautetta toimitukselle