Matt Duchenen matka Avalanchen keulakuvasta siirtohuhujen pyörteisiin

NHL / Artikkeli
Matt Duchenen tulevaisuus on epävarma.
Kuva © Getty Images
Nykyistä Kanadan World Cup -pelaajaa on väitetysti yritetty kaupitella jo toista vuotta. Onko tulevaisuus edelleen Denverissä, vai olisiko jo uuden alun aika? Seuraavassa katsaus Matt Duchenen uraan Colorado Avalanchessa ja häntä koskeviin siirtohuhuihin, jotka ovat jälleen kiihtymässä harjoitusleirien alkaessa.

Colorado Avalanche varasi Matt Duchenen kesän 2009 varaustilaisuudessa kolmannella varausvuorolla. Duchenea pidettiin ennakkoon huippulupauksena kykyjenetsijöiden papereissa. Kanadalaisen uskottiin lyövän nopeasti läpi NHL-tasolle, minkä hän tekikin heti ensimmäisellä kaudellaan.

Duchenea pidettiin silloin, ja pidetään edelleen, hyvin luistelevana taitosentterinä, joka lukee peliä erinomaisesti eikä pääsääntöisesti unohda puolustusvelvoitteitaan.

Avalanche oli Duchenen lempijoukkue lapsuudesta asti ja hän nousi nopeasti Avalanche-fanien suosioon tuuleteltuaan maltillisesti Tampa Bay Lightningin varattua Viktor Hedmanin numerolla kaksi. Oli nimittäin todennäköistä, että Avalanche varaisi hänet kolmannella vuorolla.

Duchene pelasi tilastojen valossa kaksi vahvaa kautta NHL-uransa alkuun. Hän pelasi enimmäkseen veteraanihyökkääjä Milan Hejdukin kanssa, jonka hohdokas pitkä ura Coloradossa oli kääntymässä loppusuoralle. Kolmatta vakituista pelaajaa heidän vierelleen ei koskaan löytynyt.

Joko Duchene julistetaan osaksi joukkuetta ja tulevaisuuden keulakuvaksi tai uuden alun on tultava muualta.

Avalanchen kaudet kuitenkin päättyivät molempina vuosina nopeasti, ensimmäisenä kautena pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle ja toisella kaudella runkosarjaan konferenssin toiseksi viimeisenä.

Molempina vuosina Duchene pääsi kuitenkin jatkamaan kauttansa Kanadan maajoukkuepaitaan pelaten yhteensä 14 ottelua MM-kisoissa. MM-mitalit jäivät Kanadalle poikkeuksellisesti saavuttamatta.

Seuraavat kaksi kautta olivat rikkonaisia loukkaantumisten ja NHL:n puoli kautta kestäneen työsulun vuoksi. Tynkäkaudella Duchenen vierellä pelasivat vakituisesti P. A. Parenteau ja Jamie McGinn. Tynkäkausi jäi valmentaja Joe Saccon viimeiseksi Avalanchessa neljän vuoden jälkeen. Saccon alaisuudessa joukkue pääsi pudotuspeleihin vain kaudella 2009-10.

Saccon korvasi Avalanchen päävalmentajana entinen Montreal Canadiensin ja Colorado Avalanchen maalivahtilegenda Patrick Roy, joka oli ehtinyt lopettamisensa jälkeen niittää menestystä päävalmentajana junioritasolla.

Royn avaama kirkas tulevaisuus lässähti nopeasti

Kausi 2013-14 oli Avalanchelle menestyksekäs monilla tavoin. Joukkue ylsi pudotuspeleihin voittaen samalla keskisen divisioonan 112 pisteellä. Roy palkittiin NHL:n parhaana valmentajana, Nathan Mackinnon tulokaspalkinnolla ja Ryan O'Reilly herrasmiespalkinnolla, joka myös pelasi Duchenen kanssa samassa ketjussa.

Duchene pelasi pisteiden valossa uransa parhaimman kauden keräten 70 pistettä 71 ottelussa.

Avalanchen kausi päättyi kuitenkin ensimmäiselle kierrokselle seitsemänteen peliin Minnesotaa vastaan. Kesällä 2014 seuraikoni Joe Sakic nimettiin virallisesti seuran GM:n paikalle, joskin hän vastasi seuran pelaajaliikenteestä jo edeltäneellä kaudella.

Royn päävalmentajakausi kesti yhteensä kolme vuotta. Se päättyi vuoden 2016 elokuussa, kun Roy erosi tehtävästään omien sanojensa mukaan henkilöstöön ja pelaajatyyppeihin liittyvien erimielisyyksien vuoksi.

Avalanche oli jäänyt jälleen pudotuspelien ulkopuolelle Royn kahdella eroamista edeltäneellä kaudella, mutta pisteiden valossa se oli kaukana sarjan huonoimman joukkueen tittelistä kerättyään 90 ja 82 pistettä runkosarjassa.

Samalla Duchenen pistetehtailu laantui 55 ja 59 pisteeseen. Myös O'Reilly vaihtui Duchenen viereltä Jarome Iginlaan ja seuraavana vuonna Iginla Mackinnoniin.

Kauppahuhut alkavat

Ensimmäiset huhut Matt Duchenen kauppaamisesta kuultiin jo marraskuussa vuonna 2015, kun Avalanche oli aloittanut kauden heikosti.

Avalanche oli kahtena edeltäneenä kautena ajautunut muun muassa isojen palkkamenojen vuoksi tilanteeseen, jossa sen oli ensin luovuttava Paul Stastnysta, joka siirtyi St. Louis Bluesiin vapaana agenttina ja seuraavaksi kaupattava O'Reilly Buffalo Sabresiin − jälkikäteen arvioituna melko vaatimattomaksi osoittautunutta vastinetta vastaan.

Varsinkin kanadalaisissa medioissa spekuloitiin Avalanchen harkitsevan joukkueen rakentamista alusta uudelleen kauppaamalla edellisten jatkoksi Duchene Ottawa Senatorsiin, mutta Duchene itse kielsi tietävänsä näistä aikeista mitään. Myös Avalanchen johto kielsi Duchenen aktiivisen kauppaamisen.

Kaikesta spekulaatiosta huolimatta Duchene ilmoittautui Avalanchen harjoitusleirille.

Spekulaatioille antoi lisäpontta Duchenen vuonna 2013 alkanut rahakas sopimus, jonka vaikutus palkkakattoon oli kuusi miljoonaa dollaria. Sopimus oli medioissa koettu kalliiksi edellisten kausien pistetilastojen valossa.

Duchene oli kuitenkin pelannut Kanadan maajoukkueessa lähes joka kevät ja hänen markkina-arvonsa oli korkea, joten Avalanchen johdossa ei oltu valmiita luopumaan Duchenesta helposti.

Ongelmat kärjistyvät

Kausi 2016-17 oli Avalanchelle katastrofaalisen huono ja joukkue jäi koko sarjan ylivoimaiseksi jumboksi. Mediassa osansa kritiikistä sai koko organisaatio samalla, kun Duchenen kauppaspekulaatiot jatkuivat ja voimistuivat.

Syksyyn 2017 mennessä eri pohjois-amerikkalaisissa medioissa Duchenen tulevaisuuden kodiksi on spekuloitu mm. Pittsburgh Penguinsia, Carolina Hurricanesia, New York Islandersia, Montreal Canadiensia, Columbus Blue Jacketsia ja Nashville Predatorsia.

Avalanche ei ole yltänyt pudotuspeleihin viimeiseen kolmeen kauteen, mutta Duchenen kauppa-arvo on ainakin Avalanchen johdon silmissä pysynyt edelleen korkealla. Osaltaan tähän ovat todennäköisesti vaikuttaneet Duchenen saavuttama huikea menestys maajoukkuetasolla tuona aikana ja 30 tehtyä maalia kaudella  2015-16.

Elokuussa jysähti kiekkomaailmaan pieni pommi, kun Duchene ilmoitti NHL.comin haastattelussa, että hän ei ole enää henkisesti minkään joukkueen jäsen. Tämä oli painava kommentti pelaajalta, joka on pienestä pitäen kannattanut nykyistä työnantajaseuraansa.

Myös Duchenen agentin Pat Brissonin on kerrottu olleen erittäin tyytymätön Avalanchen toimintaan, kun Islandersin ehdottama kauppa Duchenesta kaatui Sakicin vaatimuksiin aikaisemmin kesällä. Noiden vaatimusten on yleisesti arvioitu sisältävän ainakin top-4 rooliin soveltuvan puolustajan, aikaisia varausvuoroja ja mahdollisesti vielä nuoren lupaavan pelaajan.

Sportsnetin Elliotte Friedman esitti heinäkuun alussa, että kauppakeskusteluissa Avalanche olisi halunnut vastineeksi Duchenesta Islandersilta ainakin Mathew Barzalin ja Ilja Sorokinin, Boston Bruinsilta Brandon Carlon tai Charlie McAvoyn ja Nashville Predatorsilta Mattias Ekholmin

Kausi      Avalanche

sarjapisteet

(sija konf.)

pisteet (ottelut) pisteet mJ (ottelut) Saavutukset
2009-10 95 (8) 24+31 = 55 (81) 4+3 = 7 (7) Calder-

äänestyksen 

kolmas

2010-11 68 (14) 27+40 = 67 (80) 0+0 = 0 (7)  
2011-12 88 (11) 14+14 = 28 (58)    
2012-13 39 (15) 17 + 26 = 43 (47) 6 + 4 = 10 (12) Spengler cup

voitto,

MM-kisoissa

Kanadan kolmen

arvokkaimman

pelaajan joukossa

2013-14 112 (2) 23 + 47 = 70 (71) 0 + 0 = 0 (4) Olympialaisten

kultamitali

2014-15 90 (11) 21 + 34 = 55 (82) 4 + 8 = 12 (10) MM-kisat

kultamitali

2015-16 82 (9) 30 + 29 = 59 (76) 5 + 5 = 10 (10) MM-kisat

kultamitali

2016-17 48 (15) 18 + 23 = 41 (77) 3 + 2 = 5 (16) World Cup

kultamitali,

MM-kisat

hopeamitali

Duchene ilmoittautuu harjoitusleirille, mutta spekulaatiot yltyvät

Kaikesta spekulaatiosta huolimatta Duchene ilmoittautui Avalanchen harjoitusleirille torstaina. Omien sanojensa mukaan hän haluaa kunnioittaa sopimustaan ja joukkuetovereitaan tulemalla paikalle, vaikka ei olekaan varma, haluaako joukkueen johto hänet osaksi ensi kauden joukkuetta.

Harjoituskauden lähestyminen ei kuitenkaan lopettanut kauppaspekulaatiota. TSN:n arvostettu NHL-asiantuntija Darren Dreger kertoi viime viikolla kuulleensa Duchenen agentilta, että hän odottaa Duchenen tulevan kaupatuksi lähiaikoina.

Sportsnetin asiantuntija Friedman totesi muutama päivä sitten puolestaan kuulleensa, että Avalanchen johto on todellakin ollut aktiivinen harjoitusleirin lähestyessä kauppaamisen toteuttamiseksi. 

Asiantuntijoiden mukaan juuri tällä hetkellä todennäköisimmät kauppakumppanit saattavat olla Blue Jackets, Predators ja mahdollisesti Canadiens.

Duchene on kulkenut pitkän tien Avalanchessa, vaikka hän on vasta 26-vuotias. Jatkuvat kauppaspekulaatiot ja joukkueen suoritukset jäällä ovat tehneet ajasta Duchenelle epäilemättä hyvin raskaan.

Oli Avalanchen johtoportaan lopullinen ratkaisu Duchenen suhteen mikä vain, niin Duchenen NHL-matka tuskin enää tästä raskaammaksi voi muuttua. Nykyisen vuosia kestäneen tilanteen on päätyttävä.

Joko Duchene julistetaan uudestaan osaksi joukkuetta ja tulevaisuuden uusvanhaksi keulakuvaksi tai sitten uuden alun on tultava muualta.

Juttua muokattu 17.9.2017 klo 19.40: Korjattu Peter Stastnyn nimi Paul Stastnyksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle