Mathew Barzal noussut jo Calder Trophy -suosikiksi

NHL / Artikkeli
Barzal saavutti ensimmäisenä tulokkaana 50 tehopisteen rajapyykin.
Kuva © Getty Images
New York Islandersin 20-vuotias sentteri Mathew Barzal on vain parantanut otteitaan kauden edetessä. Barzal on tammikuun aikana mennyt tulokkaiden pistepörssin kärkeen ja on yli 80 tehopisteen vauhdissa. Edes alkukauden kohutuin tulokas, Vancouver Canuksin maalitykki, Brock Boeser ei ole pystynyt vastaamaan Barzalin huimaan vireeseen.

Mathew Barzal on tehnyt pelaamissaan 50 ottelussa 51 (16 + 35) tehopistettä ja on tulokkaiden pistepörssin ykkönen ja koko NHL:n vastaavassa tilastossa 15. tehokkain. Viimeisissä kahdeksassa ottelussa Barzal on tehnyt 14 tehopistettä ja koko kaudella hän on pelannut kymmenen vähintään kahden tehopisteen ottelua.

Barzal on ehtinyt tehdä tällä kaudella jo seurahistoriaakin. Hän on pelannut kaksi viiden tehopisteen ottelua, tammikuussa New York Rangersia vastaan (2+3) ja marraskuussa Colorado Avalanchea vastaan (0+5).

Kahteen viiden tehopisteen otteluun tulokaspelaajista on aiemmin Islandersissa pystynyt vain Bryan Trottier kaudella 1975-76. Barzalin viisi syöttöpistettä yhdessä ottelussa on tulokaspelaajien seuraennätys Islandersissa.

Snow voi ottaa kaiken kunnian Barzalin pelaamisesta Islandersissa.

New York Islandersin organisaatioon

Barzalin pelaaminen ylipäätään Islandersissa liittyy toimitusjohtaja Garth Snow'n tekemään kauppaan Edmonton Oilersin kanssa vuonna 2015. Kaupassa Islanders lähetti puolustaja Griffin Reinhartin Oilersiin ja sai vaihdossa varausvuorot 16 sekä 33 vuoden 2015 varaustilaisuuteen.

Barzal varattiin Islandersiin juuri vuorolla 16 vuoden 2015 varaustilaisuudessa. Reinhart taas kuuluu tällä hetkellä Vegas Golden Knightsin organisaatioon ja pelaa AHL:ssä − NHL-otteluita hänellä on tilillään 39. Snow voi ottaa kaiken kunnian Barzalin pelaamisesta Islandersissa.

Viime kaudella Barzal pelasi jo kaksi ottelua Islandersin paidassa − ilman tehopisteitä. Huippulupaus päätettiin kuitenkin laittaa vielä yhdeksi kaudeksi juniorisarja WHL:ään pelaamaan. Päätös oli Barzalin kohdalla oikea, sillä hän johdatti joukkueensa Seattle Thunderbirdsin WHL:n mestariksi ja hänet valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Barzal oli vuoden kokeneempi aloittaessaan Islandersin riveissä ensimmäisen täyden NHL-kautensa.

20-vuotias kanadalainen on kuin nykyjääkiekkoilijan perikuva. Hän on erinomainen luistelija, jonka kiekonhallinta ja pelinlukutaidot ovat huippuluokkaa − unohtamatta hänen hyvää rannelaukaustaan.

Tällä kaudella on nähty useasti, miten Barzal hakee kiekon omalta puolustusalueeltaan, kiihdyttää kovalla vauhdilla aina hyökkäysalueelle saakka ja pelaa maalintekopaikan laitureilleen tai yrittää itse ratkaisua. Tästä hyvänä osoituksena on 37 tasakentällisin tehtyä tehopistettä, joilla Barzal on koko NHL:n kahdeksaksi tehokkain.

Barzalin rooli Islandersissa

John Tavares johtaa Islandersin ykkösketjua ja kapteeni on joukkueensa paras pistemies. Barzal on istutettu kakkosketjun keskelle ja hänen laidoillaan ovat pelanneet paljon jo kokeneet Jordan Eberle sekä Andrew Ladd.

Myös 20-vuotias Anthony  Beauvillier on pelannut viime aikoina Barzalin ketjussa, kun Ladd on ollut loukkaantuneena. Beauvillier on tehnyt tammikuussa kahdeksan maalia, yhtä monessa ottelussa. Barzal on saanut Islandersin hyökkääjistä kolmanneksi eniten peliaikaa, yli 17 minuuttia ja pelannut myös ykkösylivoimaa − yli kolme minuuttia ottelua kohden.

Islanders on tasaisessa Metropolien divisioonassa toiseksi viimeisenä, mutta esimerkiksi kakkossijaan on matkaa vain kaksi pistettä. Päävalmentaja Doug Weightin Islanders on pelannut koko kauden hyvin hyökkäysvoittoista jääkiekkoa.

Joukkue on tehnyt 172 maalia tällä kaudella ja vain Tampa Bay Lightning on tehnyt Islandersia enemmän maaleja. Vastaavasti omiin on kolissut eniten koko NHL:ssä – 180 kertaa. Islandersin peleissä onkin heilutettu maaliverkkoa keskimäärin yli seitsemän kertaa ottelua kohden.

Islandersin joukkueessa on peräti seitsemän pelaajaa, joilla on vähintään kymmenen maalia tehtynä tällä kaudella. Anders Lee ja Tavares ovatkin molemmat kuuden parhaan maalintekijän joukossa koko NHL:ssä − Tavares vieläpä pistepörssin kuudes. Barzal on joukkueen kolmanneksi tehokkain pelaaja Tavaresin ja Josh Baileyn jälkeen.

John Tavaresista on Barzalin hyvä ottaa esimerkkiä.
Kuva © Getty Images

Boeser vai Barzal?

Koko alkukauden puhutuin tulokas on ollut Vancouver Canuksin Brock Boeser. Puhdas maalintekijä on heiluttanut maaliverkkoa jo 24 kertaa ja on Canuksin paras maalintekijä sekä pistemies.

Tulokkaiden pistepörssissä Barzal on kuitenkin nykäissyt selvän eron Boeseriin. Barzal on tehnyt kahdeksan tehopistettä Boeseria enemmän ja on yli 80 tehopisteen vauhdissa. Viime kaudella Auston Matthews teki 69 tehopistettä ja voitti parhaan tulokkaan palkinnon.

Barzal onkin kokonaisvaltaisempi pelaaja kuin Boeser. Huolimatta Islandersin huonosta puolustuspelaamisesta, Barzalin plus miinus -saldo on +7 - Boeserin vastaavan lukeman ollessa -4. Kiekonriistoja Barzalilla eniten koko Islandersin joukkueesta.

Toki Calder Trophy on vain yksi palkinto 20-vuotiaiden tulokkaiden urilla. Boeserin ja Barzalin vertailua voidaan tehdä vielä vuosien päästä, jolloin tulokaspalkinto on vain yksi muiden saavutusten joukossa.

Barzalilla on mahdollisuudet tulla Tavaresin tasoiseksi sentteriksi.

Tavaresin korvaajaksi

Tavaresin sopimus Islandersin kanssa päättyy meneillään olevan kauden jälkeen. Supertähden vuonna 2011 solmima kuuden vuoden ja 33 miljoonan dollarin sopimus on ollut varsin huokea Islandersille. Tästä kaudesta kuusi miljoonaa dollaria tienaava Tavares kuuluu NHL:n ykköskorin pelaajiin, jotka normaalisti tienaavat vähintään kymmenen miljoonaa dollaria kaudessa.

Tavares todennäköisesti haluaa pitkän ja rahakkaan sopimuksen seuraavaksi, mutta tekeekö Islanders sitä 27-vuotiaan tähtensä kanssa, on eri asia.

Tavaresin mahdollinen lähtö Islandersista näytti vielä varsin pahalta, ennen kauden alkua. Kakkossentteri Brock Nelsonista ei olisi ykkössentteriksi, 26-vuotiaan Nelsonin piste-ennätys on vain 45 tehopistettä viime kaudelta. Barzalin potentiaalia ei vielä silloin täysin tiedetty.

Nyt Barzal on Islandersin kakkossentteri ja vaikka Tavares on pelannut keskimäärin kolme minuuttia enemmän ottelua kohden kuin Barzal, on Tavaresilla vain kuusi tehopistettä tulokasta enemmän. Barzalilla on mahdollisuudet tulla Tavaresin tasoiseksi sentteriksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle