Mark Scheifelen näytönpaikka

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mark Scheifele esittelee laukaustaan harjoituspelissä Ruotsia vastaan.
Kuva © Miro Pesonen
Kanadan joukkueessa jo viime vuonna esiintyneellä Mark Scheifelellä on näytönpaikka. Hänen odotetaan ottavan ison roolin junioritähtiä pursuavassa ennakkosuosikissa.

On 24. päivä kesäkuuta vuonna 2011. Ollaan Minnesotan osavaltion pääkaupungissa St. Paulissa, missä sijaitsee NHL-seura Minnesota Wildin kotiluola Xcel Energy Center. Meneillään on NHL:n varaustilaisuus. Noin kuukautta aiemmin Atlanta Thrashersin myynti winnipegiläiselle True North Sports & Entertainment yhtiölle varmistui ja he siirsivät kehnosti yleisöä Atlantassa tavoittaneen Thrashers-organisaation Winnipegiin.

Koittaa varaustilaisuuden seitsemännen vuoron aika. Lavalle astelee uuden seuran omistaja Mark Chipman adjutantteineen. Halliin saapuneet useat Winnipeg-fanit hurraavat – kiekkohysteria on vallannut kaupungin. Onhan seuran kausikortitkin myyty loppuun 17 minuutissa, kun ne tulivat yleiseen myyntiin. Joukkueen nimestä ei oltu hiiskuttu ennen varausta sanallakaan. Vuosina 1972-96 NHL:ssä pelasi winnipegiläisjoukkue nimellä Jets, se saikin suurimman kannatuksen kannattajien keskuudessa, muun muassa heidän painattaessa ”go Jets go”-paitoja. Omistaja Chipman pitää puheensa ja päättää sen sanoihin: ”…toimitusjohtaja Kevin Cheveldayoff tekee valinnan Winnipeg Jets –organisaation puolesta.”

Yllättävä valinta

Uuden joukkueen uusi toimitusjohtaja Cheveldayoff valitsee seitsemännellä vuorolla hieman yllättäen Barrie Coltsin OHL-joukkueen keskushyökkääjän Mark Scheifelen. Hänet oli listattu monissa ennakoissa menevän myöhemmin (muun muassa International Scouting Servicen listalla 18). Vuonna 2009, kaksi vuotta ennen Minnesotassa käytyä NHL:n varaustilaisuutta, Scheifele oli varattu seitsemännellä kierroksella OHL:n varaustilaisuudessa Saginaw Spiritin toimesta. Kukaan ei periaatteessa tiennyt vuosi takaperin sen tarkemmin mitään nyt lavalla seisovasta, seitsemännellä vuorolla huudetusta pelaajasta. Mutta hän oli tehnyt rakettimaisen nousun OHL:n parrasvaloihin tehden komeat pisteet (22+53=75 pistettä) OHL-kauden 2010-11 heittopussijoukkueessa Barriessa, jonne Scheifelen oli hankkinut yksi Winnipeg Jets -legendoista, Dale Hawerchuk.

Scheifelen on pelityyliltään luontainen keskushyökkääjä. Hän luo peliä hyvin, näkee jään hyvin ja on taitava mailankäsittelijä. Lisäksi hänen luistelunopeutensa on mennyt eteenpäin sitten varaustilaisuuden, jossa nopeutta pidettiin Scheifelen yhtenä alueena, jossa oli yhä tekemistä. Kun ottaa puheeksi Scheifelen luontaisen pelipaikan, onkin hyvä siirtyä nykypäivään ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

Keskeltä laidalle

Viime vuonna pronssia saavuttaneessa Kanadan joukkueessa pelannut Scheifele on jälleen mukana. Hän paukautti vuosi sitten tullessaan Kanadan leiritykseen haluavansa olla ykkössentteri, mutta lopulta sen kunnian sai viedä Ryan Strome. Tänä vuonna NHL:n työsulku estää tämän, sillä viime kaudella hienon tulokaskauden NHL:n puolella pelannut Ryan Nugent-Hopkins on mukana kisoissa. Kanadan valmentaja Steve Spott onkin sijoittanut Scheifelen oikean laitahyökkääjän paikalle ykkösketjuun, jossa toisella laidalla pelaa Florida Panthersin varaus Jonathan Huberdeau ja keskellä Nugent-Hopkins. Ketju on lähtökohtaisesti kisojen vaarallisin ketju ja siltä odotetaan paljon.

National Postin haastattelussa Scheifele sanoo pelaavansa missä paikalla vain ja pelipaikka kaksikon Huberdeau – Nugent-Hopkins rinnalta on mikä mukavin paikka pelata. Hän on saanut ohjausta laitahyökkääjän paikalle Barrien valmentajana toimivalta Hawerchukilta. Hawerchukin kanssa Scheifele on harjoitellut muun muassa kiekon lyömistä ränniin ja syöttämistä laidalta keskelle täydestä vauhdista.

– Haluan olla niin hyvä kuin osaan laitahyökkääjänä ja teen mitä vain auttaakseni ketjuamme, pelaaja alleviivaa samaisessa haastattelussa.

Winnipeg Jetsin uuden tulemisen ensimmäinen varaus ja tärkein junioripelaaja onkin paikassa, jolloin hänellä on todistettavana miten paikanvaihdos keskeltä laidalle onnistuu ja tavoitteena tasan tarkkaan yksi asia, valtikan palauttaminen Kanadaan, joka viime vuonna tuli, vasta, kolmanneksi. 

– Kovin moni ei saa mahdollisuutta yrittää voittaa kultaa uudelleen. Sinun on tartuttava tilaisuuteen, Scheifele toteaa Winnipeg Sunin haastattelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle