Magnitogorskin ulosmarssi

LIIGA / Artikkeli
Metallurg Magnitogorskin ja Ilveksen välinen ottelu Tampere Cupissa päättyi varsin erikoisiin tunnelmiin. Venäläisjoukkue sai tarpeekseen kolmannen erän ratkaisuvaiheessa tuomareiden vihellyksistä ja marssi pois kentältä.

Teko on tuomittu monessa yhteydessä jo lapsellisena ratkaisuna, mutta minulta ymmärrystä venäläisjoukkuetta kohtaan löytyy. Itse ajattelin juuri ennen Magnitogorskin ulosmarssia, että eipä heidän kannata mennä enää jäälle. Muutamaa kymmentä sekuntia myöhemmin ajatukseni kävivät toteen.

Venäläisjoukkue sai odotetun tylyn vastaanoton yleisöltä. Hetken aikaa taputukseni kuului, ja Magnitogorskin pelaajat taputtivat takaisin, mutta sitten odotti vihellyskonsertti sekä roska- ja sylkimeri. Sinä hetkenä hävetti olla suomalainen ja tamperelainen.

Tilanteen ymmärtämistä auttaa tapahtumien siirtäminen toiseen ympäristöön. Ajatelkaapa, jos kannattamanne joukkue vierailisi turnauksessa Venäjällä Magnitogorskissa. Tuomarina esiintyisivät Magnitogorskin entinen pelaaja Sergei Gomoljako ja paikkakunnalla asuva Tibor Farlamov.

Ottelun aikana kannattamanne joukkue saisi kymmenkunta jäähyä kotijoukkueen jäädessä kahteen. Kolmannen erän ratkaisevissa vaiheissa joukkueenne saisi kolme perättäistä kahden minuutin jäähyä ja päälle kymmenminuuttisen. Uskoisin, että kaikki teistä puhuisivat räikeästä kotiinpäinvedosta ja saattaisitte pitää ulosmarssia jopa oikeana ratkaisuna.

En ota kantaa sen tarkemmin yksittäisiin tuomariratkaisuihin, mutta ottelun lopetustapa ei voi olla hyvää mainosta Tampere Cupille. Tuomarit unohtivatkin mielestäni tärkeän viisauden, jonka olen kuullut tutulta tuomarilta: ”Jos vierailevalla joukkueella on pienintäkään epäillystä tuomarin puolueellisuudesta, on oltava puolueellinen. Ei viheltää kotiinpäin, vaan tuomita epäselvät tilanteet vierasjoukkueen hyväksi.”

» Lähetä palautetta toimitukselle