Maanantaijää, viikko 5: Yksi jääkiekkoseura myynnissä, muut menestymässä

LIIGA / Artikkeli
Ilveksen uuden omistajan mystistä savuverhoa raotetaan 7.2.
Kuva © Jarno Hietanen
Tällä viikolla Maanantaijäässä muistellaan lämmöllä edellisviikon tuplapelikierrosta, ihastellaan hienoja voittoputkia ja toivotetaan hyvää matkaa longislandilaiselle kiinteistömogulille.

Päättynyt liigaviikko tarjosi jälleen kovia uutisia. Ilveksen taustayhtiön Ilves Hockey Oy:n omistajuus vaihtuu. Ilves teki myös loppukauden sopimuksen Mestiksessä alkukauden kiekkoilleen Santeri Vuodin kanssa.

Lukko luopui ykkössentteristään Aaron Gagnonista. Toisen Lukko-hyökkääjän Sami Lähteenmäen uutisoitiin siirtyvän ensi kaudella Ässiin. Kärpät lähetti tšekkihyökkääjä Jan Hruškan takaisin kotimaahansa. Sport on purkanut sopimuksensa Mikko Pukan kanssa.

KooKoon maalivahtivaikeudet jatkuivat, kun Leland Irving loukkaantui. Korvaajaksi joukkue hankki Niko Hovisen. Jukurit puolestaan menetti sairastuvalle keskushyökkääjä Henrik Koiviston.

TPS jatkaa ensi kaudellakin maalivahtikaksikolla Aleksandar Georgijev-Oskari Setänen. HIFK saa Expressenin mukaan ensi kaudeksi laadukkaan paluumuuttajan Ville Varakkaasta. Kärpät puolestaan saa ensi kaudella puolustukseensa kovat vahvistukset Miika Koiviston ja Joonas Lyytisen.

Expressenin tietojen mukaan Allsvenskanin kärkipuolustaja Lucas Ekeståhl-Jonsson siirtyy ensi kaudeksi Liigaan, mutta joukkue ei ole vielä selvillä.

Maanantaijään ottavat haltuunsa tamperelaistoimittajat Juha Oinonen ja Leo Runsas.

Sportin viikonloppu oli voitokas.
Sportin viikonloppu oli voitokas.
Kuva © KRISTIAN SALMINEN - KRISTIAN.SALMINEN@JATKOAIKA.COM

Viikonlopun tuplapeleissä kärkijoukkueista Tappara ja KalPa voittivat molemmat ottelunsa, Sport puolestaan paranteli asemiaan keskikastissa voittamalla Ässät kahdesti. Miten tulokset ennakoivat pudotuspeliasetelmia?

Oinonen: Tappara kukisti peräkkäisinä päivinä viime kevään finaalivastustajansa HIFK:n ja vahvisti asemaansa sarjakärjessä. Kirvesrintojen suoritustaso on todella laadukasta kaikilla osa-alueilla.

Jälkimmäisessä HIFK-ottelussa tuli huonojakin uutisia, kun keskushyökkääjä Jan-Mikael Järvinen loukkaantui kesken pelin. Vamman vakavuudesta ei vielä ole tietoa, mutta tilanne näytti pahalta. Taitavaa sentteriä on vaikea korvata, jos poissaolo venyy pitkäksi.

KalPa nousi voitoillaan tasapisteisiin TPS:n kanssa. Runkosarjaa on vielä 15 ottelua jäljellä, joten kärkikamppailusta on luvassa tiukka ja tasainen. Kärkikolmikko on karkaamassa, mutta viimeisistä suorista pudotuspelipaikoista käydään vielä taistelua.

Peräkkäiset voitot Ässistä olivat Sportille elintärkeät, varsinkin kun tiistaina joukkue hävisi Kärpille, joka on yksi vaasalaisten pahimmista haastajista pudotuspelitaistelussa. Kun vielä HIFK hävisi omat ottelunsa, niin Sportin asema  parani kertaheitolla. 

Pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle pääseminen kuitenkin vaatii Sportilta edelleen voittoja ja hyviä suorituksia. Jukurit, Ilves ja KooKoo vaanivat pudotuspeliviivan alapuolella vain muutaman pisteen päässä.

Tuplapeleissä KooKoo onnistui hankkimaan vain yhden pisteen. Jukurit puolestaan nappasi tärkeän voiton Kärpistä, ja Ilves voitti Jyväskylässä ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.

Veini Vehviläisen hankinnan jälkeen Sport on viidestä pelaamastaan pelistä napannut kymmenen sarjapistettä. Heti tulevalla viikolla vaasalaisten iskukyky testataan kunnolla, kun vastaan asettuvat TPS ja Tappara.

Runsas: Viikonvaihteen pelit pistivät loppukierroksiin mukavasti lisäjännitettävää. Käytännössä kaikilla joukkueilla on vielä selvästi panosta jäljellä olevissa otteluissaan ja niin pudotuspelien kotiedut, suorat pudotuspelipaikat kuin paikat kymmenen parhaankin joukossa ovat vielä täysin auki.

Itse yllätyin positiivisesti Ilveksen ensimmäisestä kolmen pisteen voitosta Jyväskylässä yli kymmeneen vuoteen. Tupsukorvat kuitenkin hävisivät viime aikojen trendin mukaisesti kotiottelunsa, joten ihan napakymppi viikonloppu ei ollut. Pudotuspeleihin joukkue saattaa vielä silti selviytyä.

Myös SaiPa piti pienet pudotuspelitoiveensa elossa HPK-voitollaan. Kiire kyllä tulee idässäkin vielä, jollei lisäpisteitä ala ropista. Myös Jukurit ja KooKoo saivat täydennyttyä pistepussiaan ja annettua pikaelvytystä toiveilleen. Lukossa sen sijaan tarvitaan jo ei niin kovinkaan pieniä ihmeitä avuksi, vaikka joukkue TPS:n onnistuikin kertaalleen kaatamaan.

JYP on juhlinut vieraspeleissään.
JYP on juhlinut vieraspeleissään.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi

JYP on voittanut kahdeksan peräkkäistä vieraspeliä varsinaisella peliajalla, mikä sivuaa Liigan ennätystä. Tappara taas on voittanut 11 viimeisintä vieraspeliään. Onko tämä kotijoukkueiden huonoutta vai Tapparan ja JYPin hyvyyttä?

Oinonen: Sekä Tappara että JYP ovat olleet vahvoja vierasjoukkueita koko kauden ajan. Ei vieraskaukalossa voittaminen koskaan helppoa ole, mutta JYPin nykyputken vierasvoitot ovat tulleet enimmäkseen häntäpään joukkueita vastaan.

JYPin saavutus on joka tapauksessa komea, ja tulevalla viikolla jyväskyläläisillä on mahdollisuus rikkoa ennätys TPS:n vieraana.

Tapparan vierasvoitoista puolestaan kaksi on tullut Hakametsässä paikallisvastustaja Ilveksen vieraana. Toki voittoputken aikana ovat kaatuneet myös kärkijoukkueet TPS ja KalPa. Mainittava on myös Vaasasta haettu 7−0-murskavoitto.

Sarjataulukon kolme kärkijoukkuetta ovat myös parhaat vierasjoukkueet, mikä enteilee tasaista pudotuspelikevättä.

Runsas: Kumpikin joukkue todistaa tuttua mantraa siitä, että pelkillä kotivoitoilla ei pitkälle pötkitä. Kuten Juha edellä mainitsikin, Tapparan tilastoa kaksi paikallispelivoittoa ovat osaltaan auttaneet, mutta kyllä oma kotihallikin voi tuntua ankealta paikalta, kun paikallisvastustaja isännöi ja homma pyörii heidän ehdoillaan.

Tappara, TPS, KalPa ja HPK ovat tällä hetkellä kiinni pudotuspelien kotiedussa. Näiden joukkueiden kotihallit voivat vielä osoittautua ikäviksi paikoiksi tuleville pudotuspelivastustajille.

Nyt kun runkosarjaa on jäljellä enää reilut kymmenen peliä, ei olisi välttämättä huono idea vastustajilta perehtyä hieman tarkemmin potentiaalisten pudotuspelivastustajien pyhättöihin tarkemmin. Kaikissa halleissa ja kaukaloissa on omat jekkunsa.

Vincent Manngard vetäytyy Ilveksen taustayhtiön omistajuudesta.
Vincent Manngard vetäytyy Ilveksen taustayhtiön omistajuudesta.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Ilves Hockey Oy:n pitkäaikainen pääomistaja Vincent Manngard luopuu omistajuudestaan. Miten taloudelliset muutokset vaikuttavat Ilveksen peliin?

Runsas: Vincent Manngard on erittäin ristiriitainen persoona, sitä ei käy kieltäminen. Mies on keikkunut Ilveksen pääomistajana vaihtelevalla menestyksellä vuodesta 1993 ja panostuksen sekä kiinnostuksen taso on heitellyt äärilaidasta toiseen ja kaikkeen siltä väliltä.

Ilman Manngardin rahoja Ilves olisi ollut jo 100 kertaa konkursissa, se on fakta. Mutta kuten yhdysvaltainsuomalainen mies jo aikoja sitten lupasi, Ilves ei mene koskaan konkurssiin niin kauan, kun hän on pääomistajana. Ikävä kyllä tämä on myös tarkoittanut minimaalista rahallista panostusta monena vuonna. Senttiäkään enempää kuin pakko ei ole tippunut.

Manngardia voi kiittää monesta asiasta, ja moittia samaten, mutta olen positiivisesti yllättynyt siitä, että mies lopulta suostui omistajanvaihdokseen. Tamperelaisittain ajateltuna tämä olisi saanut tosin tapahtua jo aikoja sitten. Toivottavasti uudelta pääomistajalta on saatavissa hieman kokonaisvaltaisempaa toimintaa ja parempia johtajavalintoja.

Viikon pelaaja: Veli-Matti Savinainen, Tappara

Kolmessa ottelussa Tappara-hyökkääjä keräsi tehot 4+1 ja iski joka pelissä voittomaalin. Erinomaista kautta pelaava Savinainen nousi tehokkailla otteillaan myös piste- ja maalipörssien kärkeen.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle