Maanantaijää, viikko 49: KHL-pelaajat saapunevat Pyeongchangiin, mutta mitä tapahtuu Vaasassa?

LIIGA, KHL / Artikkeli
Vaasassa on vakavan palaverin paikka.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Venäjä ei boikotoi olympialaisia, joten KHL-pelaajat lienevät maajoukkueiden käytössä. Keskustelu puhtaasta urheilusta venyi tällä kertaa jopa hieman ohi jääkiekkonäkökulman. Sportilla on vielä raskas talvi edessään, mikäli samat otteet kentällä ja sen ulkopuolella jatkuvat.

Tällä kertaa Maanantaijäällä sirklailevat Jatkoajan toimittajat Kati Rintamäki ja Esko Kallioniemi sekä päätoimittaja Antti Pärnänen.

Kansainvälisen olympiakomitean päätös ei saanut Venäjää boikotoimaan olympialaisia

Venäjä ei pääse Venäjänä Pyeongchangin talviolympialaisiin, mutta KHL:n uhkaus jättäytyä pois kisoista ei todennäköisesti silti toteudu, sillä Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi tällä viikolla, että maa ei boikotoi kisoja.

Pärnänen: Aloitetaan Kansainvälisen olympiakomitean päätöksestä sulkea Venäjä maajoukkueena pois Pyeongchangista. Päätös tuntuu oikeamieliseltä. Se on toki sikäli nahkapäätös, että kaikki kilpailukiellottomat venäläiset urheilijat saavat joka tapauksessa osallistua kisoihin ilman kansallista edustusta, mutta jos kaikille venäläisille olisi langetettu olympiakielto, pesuveden mukana olisi erittäin todennäköisesti mennyt valtava määrä puhtaita ja viattomia unelmansa tavoittelijoita.

Kallioniemi: Otan tähän mahdollisimman puhtaan urheilun kuluttajan näkökulman. Venäjän boikotti ja KHL-pelaajien kisamatkan estyminen olisi tuhonnut helmikuun olympialaisten jääkiekon miesten osalta jo täydellisesti. Järjestelmällistä dopingia on syytä vastustaa kaikin käytössä olevin keinoin, mutta ajatus kisoista ilman KHL-pelaajiakin tuntuu katsojien aliarvioimiselta.

Kalevan haastattelussa Kalervo Kummola tokaisi, että eivät ne uskalla tehdä sitä (boikottia). Ehkä niin sitten kävi, mutta koko omaisuuttani en ollut valmis lyömään siitä kiinni. Kalevan jutun mukaan tämän viikon tiistaina Venäjän joukkueen olympialaisista saadaan lisätietoa. Se on erittäin merkittävä päätös monella tavalla, sillä huippukisat tarvitsevat ehdottomasti myös KHL-pelaajien läsnäolon.

Rintamäki: Ehdottomasti päätös Venäjän sulkemisesta pois oli oikea, sillä tavallisen penkkiurheilijan usko puhdasta urheilua kohtaan on nykyään muutenkin kovilla. Pidän oikeana silti myös yksilön oikeutta osallistua olympialaisiin juuri Antin mainitsemista syistä. Kun tieto Kansainvälisen olympiakomitean päätöksestä tuli, olin varma, että KHL jää pois kisoista. Ajattelin heti, mitä tämä aiheuttaa miesten jääkiekolle, floppaako olympialaiset nyt täysin kiekon osalta? Onneksi tällä hetkellä näyttää siltä, että turnaus saa kuitenkin edes osittain ansaitsemansa tason pelaajiston suhteen.

Pärnänen: Urheilunseuraajan näkökulmahan on tietysti tuo. Mutta ei sillä oikeasti ole suurtakaan merkitystä, vaikka Suomi-sarja olisi ainoa jääkiekkosarja maailmassa, joka päästää pelaajansa olympialaisiin. Isossa kuvassa kyse on puhtaan huippu-urheilun uskottavuudesta, KOK:n puolueettomuuden uskottavuudesta ja olympialiikkeen tulovirroista. Noille yksien jossain ateistin selän takana hankalasti nimetyssä paikassa pelattavien talviolympialaisten jääkiekkoturnauksilla ei ole juurikaan merkitystä.

Rintamäki: KOK:n puolueettomuudesta muuten on kaikunut korviini runsasta keskustelua viime aikoina. Erityisesti kansaa tuntuu kiinnostavan se, kuinka vankat todisteet Venäjää vastaan todella on ja miksei niitä tuoda julki täysin avoimesti. Itse olen seurannut koko asiaa hiukan puolivaloilla, mutta kieltämättä mielessä on käynyt, kuinka hanakasti Venäjä on nyt nostettu tikun nokkaan, vaikka muuallakin varmasti olisi tutkittavaa.

Ja kuka todellisuudessa uskoo enää puhtaaseen huippu-urheiluun? Tekisi mieli huutaa legendaarisen "Kuka pelkää mustaa miestä?"-pelin tavoin: "En minä ainakaan!"

Kallioniemi: Palaan tuohon jääkiekon merkitykseen vielä. Suomessa olympiakiekkoilun arvostus on korkeammalla kuin monessa muussa maassa, mutta ei laji täysin sivuraiteilla ole koko talviolympialaisten valikoimassakaan. Kukaan ei ehdoin tahdoin halua nähdä kolmosluokan kiekkoturnausta, mutta eipä NHL-pelaajien läsnäoloa haluttu millä hinnalla tahansa.

Pärnänen: Jääkiekko on toki talviolympialaisten tärkeimpiä lajeja arvioitaessa kärkikaksikossa taitoluistelun kanssa. Ison kuvan kannalta nyt on kuitenkin kyse vain yksistä kisoista, joiden sijainti ei ole taloudellisesti erityisen kiinnostava. Hankala kysymyshän tämä on, se on selvää.

Venäläiset eivät taatusti ole maailman ainoita urheilijoita, jotka käyttävät huippu-urheilussa kiellettyjä aineita laajamittaisesti, eikä Venäjä varmaankaan ainoa maa, jossa on harjoitettu valtiovetoista dopingia. Hankaluus syntyy todistamisesta ja rankaisemisen tavoista. Nyt Venäjä on suljettu maana ulos kisoista ja maan entinen urheiluministeri Vitali Mutko asetettu ikuiseen pannaan olympiatoiminnasta, mutta urheilijoita arvioidaan yksilöinä. Ehkä se on paras mahdollinen ratkaisu tällä hetkellä.

Vaasassa tapahtuu kentällä ja katsomossa - valitettavasti negatiivisessa mielessä

Pärnänen: Vaasan Sport on ollut viime viikkoina Liigan ykköspuheenaihe. Miesten edustusjoukkue kyntää sarjataulukon hännillä, ja kannattajien sekä seurajohdon välit ovat tulehtuneet. Millä mielellä seuraat Vaasan tapahtumia?

Kallioniemi: Päällimmäisin tunne on hämmennys. Sport ei tähänkään kauteen lähtenyt voittajasuosikkina, mutta henkilökohtaisesti en uskonut nähdyn kaltaiseen sukellukseenkaan. Tomek Valtonen on kuitenkin saanut jo useamman kauden ajan toteuttaa näkemyksiään, joten jossain vaiheessa yleensä nähdään myös jonkunlainen huipputulos. Edes siihen kuuluisaan omaan tasoon verrattuna.

Seurajohdon toimenpiteet kannattajien äänen hiljentämiseksi olivat vapaassa yhteiskunnassa katastrofaaliset, mutta tuska ja ahdistus ovat ymmärrettäviä tunteita. Silti nykyisessä taloustilanteessa ei pitäisi olla varaa ratkaisuihin, jotka todennäköisesti vähentävät katsojia hallilla.

Rintamäki: Minulle Sportin huono menestys ei tullut yllätyksenä, mutta hieman pidempään kuvittelin sen taistelevan vähän muista kuin jumbosijoista. Ehkä Sportin huipputulos Valtosen johtamana onkin siis nähty jo? Seurajohdon ja fanien välinen kiista on kuin kirsikka kaoottisen kakun päälle. Mitä muuta kuin nyt seurannut kohu tuosta olisi voinut syntyä?

Pärnänen: Niin, hämmentää kovasti, mitä hyvää seurajohto ajatteli mielenilmaisun estämisyrityksellä saavuttavansa? Kysehän on varsin klassisesta hankaluuksien hakemisesta. Myös urheilullisesti Sport on selkeä floppi. Ei joukkueessa mestariainesta ollut, mutta pudotuspelipaikan oli määrä olla aivan realistinen tavoite.

Kallioniemi: Pelillisesti Sport on klassinen esimerkki kriisijoukkueesta. Yleensä sellainen keksii uskomattoman nerokkaasti uusia tapoja hävitä jääkiekko-otteluita. Tähän viitaten väitän, että lauantain voitto Ilveksestä oli vaasalaisten syyskauden tärkein ottelu. Mikäli 5-1-johto olisi kääntynyt edes tasapeliksi viimeisen vartin aikana, kädet olisivat saattaneet nousta lopullisesti pystyyn surullisin seurauksin.

Ei kyseisen tilanteen sulaminen trilleriksi itseluottamusta pilvien korkeudelle nosta, mutta lopulta sarjapisteet merkitsevät eniten. Tappion tullen seuraava voitto olisi hyvin voitu nähdä kevätsateen piiskatessa maan pintaa.

Rintamäki: Sportissa surullisinta on se, että esimerkiksi tiistaina Porissa joukkue ei pelannut lainkaan niin huonosti kuin sarjataulukko ja ottelutulokset antavat ymmärtää. Tilanne, jossa kaukalossa peli kulkee kuitenkin jossain määrin kohtuullisesti, mutta silti voittavaa tulosta ei saada aikaiseksi, on äärimmäisen turhauttava. Faneista puheenollen epätoivon ja luottamuspulan näkee myös heissä, sillä lauantaina monen vaasalaisen mielipide oli: "Kun nyt häviäisivät tämänkin, niin seurajohdon olisi pakko reagoida!"

Pärnänen: Kyllä surullisinta on Valtosen roikuttaminen liigajoukkueen päävalmentajana. Hänen vahvuuksikseen on mielletty motivoiminen ja nuorten kehittäminen. Nyt Sportin joukkueet on koottu jo parilla kaudella voimakkaasti konkarien sekä ulkomaalaisten varaan, harvat nuoret eivät ole kehittyneet ja pelaajien tämänhetkinen ilme on kovin pelokas. Millä perusteilla Valtonen on asemansa tasolla? Ainakaan toistaiseksi? Hänhän on yhä nuori päävalmentajaksi.

Toki myös pelaajarekrytoinnit ovat isolta osin epäonnistuneet. Esimerkkeinä kolmatta kauttaan Vaasassa pelaava Mika Järvinen sekä toista kauttaan pelaava Markus Kankaanperä ja kesken syksyn remmiin liittynyt Andrew Kozek. Niistä vastuu on urheilutoimenjohtaja Markus Jämsän.

Viikon pelaaja: Jonatan Tanus, SaiPa

Hyökkääjä onnistui maalinteossa viikon jokaisessa kolmessa pelissä. Viikossa kerätty pistemäärä 4+1 on myös varsin vakuuttava.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle