Maanantaijää, viikko 45: Espoo konkurssissa, Tyrväisen pääosuma ja HPK-potkut tekstiviestillä

LIIGA / Artikkeli
Miten menee, Espoon Blues? Ai.
Kuva © Teemu Soini - teemu.soini@jatkoaika.com
Kuluneella lätkäviikolla on nähty dramaattisia tapahtumia pitkin Liigaa. Maanantaijää kävi läpi konkurssiuhan alla olevan Bluesin ja tappiosta toiseen matkanneen HPK:n tulevaisuutta. Myös Antti Tyrväisen taklaus saa tuomionsa.

Liiga-viikon puheenaiheisiin kuuluivat tällä kertaa erityisesti Espoon Bluesin taloushuolet. Verottaja hakee seuraa konkurssiin, sillä realismi on saatettu tajuta kaupungissa liian myöhään. Seurasta kuului viikon aikana myös positiivisia uutisia, kun se teki liigasopimuksen huippulupaus Urho Vaakanaisen kanssa.

Liiga julkisti myös ensi kauden otteluohjelmansa. Luvassa on nelinkertainen sarja, eli sama runkosarjan ottelumäärä kuin tänäkin vuonna. Viikon sopimusuutisiin kuului puolestaan Ilkka Pikkaraisen jatko Turussa.

Tällä viikolla Maanantaijäällä kurvailevat Espoon toimituksen pitkäaikainen luottopakki Eero Hurmerinta ja päätoimittaja Antti Wennström.

Espoon Bluesia haetaan konkurssiin. Uskotko joukkueen jatkavan kauden loppuun asti?

Eero Hurmerinta: Vaikka Jussi Salonoja sanoo mitä sanoo, ilman jääkiekkojoukkuetta areenaa on äärimmäisen vaikea pyörittää. Jo tämä asia tuo esiin sen, miksi jatko on todennäköisempää, saadaan nykyisiltä omistajilta sitten lisää rahaa tai samanlainen rahamäärä kasaan jostain muualta.

Vaikka Jussi Salonoja sanoo mitä sanoo, ilman jääkiekkojoukkuetta areenaa on äärimmäisen vaikea pyörittää.

Bluesin ongelma ei varsinaisesti ole lipputuloissa, vaikka yleisömäärä voisikin olla huomattavasti korkeammalla tasolla. Suurempi ongelma on se, että pelien yhteydessä ei saada tuloja ravintolamyynnistä, minkä lisäksi tukijoiden hankinnassa ollaan epäonnistuttu.

Antti Wennström: Ketä tässä pitäisi uskoa? Yksikään taho ei ole uskottavasti kertonut, että veloista selvitään. Kommunikaatio on ristiriitaista. Blues kertoo yhteistyöstä Salonojan kanssa, mutteivat Bluesin edustajat hänen sanojensa mukaan ilmesty sovittuun palaveriin.

Liigalle taas konkurssihakemus tuli Kimmo Ranniston mukaan yllätyksenä. Miten tämä on mahdollista? En syytä Liigaa Bluesin ongelmista, enkä esitä sitä, että heidän pitäisi maksaa seuran velat, mutta NHL:ssä Arizona Coyotesin tilanne on hoidettu liigan toimesta huomattavasti määrätietoisemmin. Nyt sellainen konkreettinen ohjaaja olisi tarvittu myös Espoon asioita ruoskimaan..

Pelaajat ja sitkeimmät fanit uskovat Bluesin jatkoon.
Pelaajat ja sitkeimmät fanit uskovat Bluesin jatkoon.
Kuva © Teemu Soini - teemu.soini@jatkoaika.com

Pelillisesti Bluesilla kulkee mallikkaasti. Mitä asioita nostat esiin joukkueen otteista kaukalossa?

Hurmerinta: Ensimmäiseksi täytyy nostaa esiin ruotsalaismaalivahti Christian Engstrandin parantuneet otteet. Alkukausi oli hankala, mutta Liiga- ja CHL-ottelut mukaan luettuna hänellä on jo seitsemän pelin putki, joissa Engstrand on päästänyt jokaisessa vain yhden maalin.

talousvaikeudet ovat tiivistäneet joukkuetta ja sen faniyhteisöä

Tällä hetkellä voi sanoa, että talousvaikeudet ovat tiivistäneet joukkuetta ja sen faniyhteisöä, kuten tapahtumista JYP- ja KalPa-ottelujen jälkeen voi päätellä. Joukkuehenki merkitsee paljon sarjassa, jossa joukkueiden väliset erot ovat pieniä.

Wennström: Pelillisesti ahdinkoa on vaikea uskoa niiden pelien perusteella, mitä minä olen nähnyt. Bluesin pelaaminen etenkin keskialueen hallinnan suhteen on ollut mallikasta. Espoon voitot tällä viikolla eivät ole sattuma. Toivottavasti seurajohto vastaa joukkueen huutoon.

HPK häviää ja häviää. Viikonloppuna hankittiin lainalle maalivahti, mutta valmentaja ei ole vaihtunut jumbosijasta huolimatta. Mitä ihmettä siellä Hämeenlinnassa oikein tapahtuu?

Wennström: Hämeenlinnassa kenelläkään ei oikein ole nyt kivaa. Hallilla käydessä on tullut tunne, että pelejä neutraalisti seuraavana toimittajana on Rinkelinmäellä niitä harvoja henkilöitä, joita ei pänni olla siellä.

Joukkueen pelitapa ei toimi. Joukkueen maalivahtipeli ei ole onnistunut tarpeeksi hyvin. Joukkueen valmennus ei ole tyytyväinen joukkueen peliesityksiin, ja ketjuja on toistuvasti kavennettu ottelun aikana kolmeen. Kaikki tuo tulee ilmi joukkueen jäsenten lausunnoista − vähintään rivien välistä. HPK ei nyt hassuttele.

Lapset ja nuoret, Hämeenlinnassa kiusaaminen on ok!

Kannattajat ovat banaani otsassa. Osalla paikallisista kuppi läikkyy pahasti yli, kun mauttomat "kampanjat" keskittyvät maalivahti Jere Myllyniemen sukulaisiin tai Pasi Arvosen ulkonäköön. Lapset ja nuoret, Hämeenlinnassa kiusaaminen on ok!

Oma lukunsa soppaan on seurajohdon toiminta. Hallin käytävillä liikkuu nyt juttuja siitä, että seurajohto tiedotti Patrick Hollandia koeajan päättymisestä tekstiviestillä aivotärähdyksen jälkeisellä erätauolla! Kertomusten mukaan Holland lennätti tiedon jälkeen varusteitaan kopissa − näiden tietojen valossa syystäkin.

Joukkueen päävalmentajalle ei potkuista etukäteen kerrottu. Kommunikaatio seurajohdon ja valmennuksen välillä ei ole kunnossa. Toisaalta seura ei ole onnistunut löytämään kanttia vaihtaa valmennusta. Osittain siksi, että paremmat vaihtoehdot ja rahat ovat vähissä, mutta myös siksi, että pikkulintujen mukaan suhtautuminen esimerkiksi A-nuoria menestyksekkäästi valmentaneeseen Olli Saloon on vähättelevää. Onko Kerholla vara toimia näin?

Korostan, että osaan huhuista on suhtauduttava pienellä varauksella. Kokonaisuutena kaikki ei kuitenkaan ole hyvin, jos a) huhut pitävät paikkaansa, b) pikkukaupungin seuran ympärillä on niin paljon kitkaa, että kitkeriä juttuja lähtee liikkeelle jatkuvasti. Ja lopputuloksen näemme joka tapauksessa sarjataulukosta.

Eetu Laurikaisen hankinta lainalle on riskitön ja lupaava kokeilu. Kokonaisuutena ongelmat ovat kuitenkin sillä kaikkea muuta kuin kuitattu.

Patrick Holland saikin lähteä.
Patrick Holland saikin lähteä.

Millaisena näet HPK:n tulevaisuuden?

Hurmerinta: Parin edellisen kauden aikana mainio maalivahti Juuse Saros vääristi Arvosen kykyjä valmentajana. Antti Pennasen palkkaaminen on varmasti askel eteenpäin tällä saralla. Toki suora kolmen vuoden pahvi on varsin riskialtis, kun näyttöjä pääsarjatasolta päävalmentajana ei ole.

HPK:sta tuli osakeyhtiö vasta täksi kaudeksi, joten sikälikin organisaatiossa eletään muutosvaihetta, joka vaikuttaa ainakin jonkun aikaa.

Pennasen valinta päävalmentajaksi on erittäin hyvä ja lupaava aihio jatkolle.

Wennström: Hyvänä ja huonona. Pennasen valinta päävalmentajaksi on erittäin hyvä ja lupaava aihio jatkolle. Pennasen vaikutuksella HPK:lla on varmasti mahdollisuus palauttaa seuran pelikirja altavastaajamateriaalin ja rajallisen budjetin vaatimalle tasolle. Vielä parempi, jos tämä tuottaa nykyistä parempaa jatkumoa seuran junioreista edustusjoukkueeseen.

Se, kuka johtaa pelaajahankintoja, on vielä auki. Viimeisimpien huhujen mukaan aiemmin HPK:hon vihjattu Tommi Kerttula ei ole tulossa Kerhon urheilujohtajaksi. Huhujen mukaan seuran toimitusjohtajalla Risto Korpelalla oli jo suullinen sopimus Kerttulan kanssa, mutta hallituksen puheenjohtajan Jari Koskisen hankittua Pennasen seurajohdon ohi Kerttula pyörsi päätöksensä.

HPK:lle olisi elintärkeää saada Pennaselle toimiva tutkapari. Pelkkä nousujohteisessa urassa oleva valmentaja ei riitä, jos pelaajahankintoja tehdään vajailla tehoilla. Juniorituotannon hyödyntämisen suhteen näkymä on parempi.

Myyntiin ja markkinointiin kaivataan lisäksi edelleen rutkasti lisää volyymiä ja panostusta. Tämä on se osa-alue, jossa pitää olla nykyajassa mukana, ja laittaa pelimerkit tuottamaan.

Kuvaavaa tällä hetkellä on, että pari vuotta sitten HPK:lla oli markkinointijohtaja, joka toi paljon positiivista uutta nostetta HPK:n ottelutapahtumaan. Miten asiaan reagoitiin? Työsuhde päätettiin yhden vuoden jälkeen.

Antti Tyrväinen keskittyi Tapparaa vastaan vääriin asioihin.
Antti Tyrväinen keskittyi Tapparaa vastaan vääriin asioihin.

Antti Tyrväinen taklasi rajusti Kristian Kuuselaa. Mitä seuraamuksia odotat hänelle?

Hurmerinta: Tilanteessa on sen verran monta yksittäistä rikettä, että kova tuomio on paikallaan. Kristian Kuusela on luopunut kiekosta jo hyvän aikaa sitten, minkä lisäksi kontakti tapahtuu kyynärpäällä päähän. Kaikki nämä rikkeet on arvioitava erillisinä ja laskettava yhteen pelikieltoa määriteltäessä.

Tilanteessa on sen verran monta yksittäistä rikettä, että kova tuomio on paikallaan.

Lähimpänä vastaavaa rikettä viime vuosilta koen Jordan Henryn taannoisen taklauksen Jyrki Jokipakkaan, mistä tuli viiden ottelun pelikielto. Koska pelaaja oli pelannut Suomessa vasta vähän aikaa, rikehistoria oli puhdas. Tyrväisen tapauksessa näin ei ole, joten tuomion pitää olla kovempi kuin mitä tuolloin annettiin.

Wennström: En näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin tuntuvan, kaksinumeroisen pelikiellon. Teossa ei ole minkäänlaista toisen pelaajan kunnioitusta mukana.

Arttu Luttinen pääsi pelaajien terveyden kannalta omasta ylilyönnistään valitettavan helpolla. Se ei saa kuitenkaan keventää tätä tuomiota.

Viikon pelaaja: Oscar Eklund, KooKoo

Paluu loukkaantumisen jälkeen, kolmeen peliin 0+6 eikä omiin yhtään tasakentällisin − kuulimmeko jonkun huutavan "piste!"?

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle