Maanantaijää, viikko 44: Yllätyksiä sarjataulukossa ja liigamiehiä EHT-turnauksessa

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL, KHL, Muut Sarjat, SHL / Artikkeli
KalPan vahva alkukausi ei ole jäänyt huomiotta.
Kuva © 16-17
Tällä viikolla Maanantaijäässäkin luistellaan jo osittain maajoukkuetauon tunnelmissa, mutta päivänpolttaviin aiheisiin tartutaan myös rivakasti. Muun muassa EHT-turnauksen liigapelaajat sekä Liigan yllätysasetelmat pyörivät keskustelussa.

Liigajoukkueet jatkoivat kokoonpanojensa muokkaamista, kun niin Tappara, SaiPa, Lukko, HIFK kuin Ilveskin hankkivat uusia miehiä. KalPa, HPK ja Ilves puolestaan laittoivat miehiä kilometritehtaalle.

Myös pyöreitä lukemia nähtiin, kun Jonne Virtanen sai täyteen 400 liigapeliä ja Mika Pyörälä 500 peliä. Ässät puolestaan otti kantaa Suomea piinaavaan pelle-ilmiöön.

Maanantaijäällä ovat tällä kertaa höntsäilemässä Tampereen toimituksen Juha Oinonen ja Leo Runsas.

Marjamäki johdattaa Suomen Helsingin EHT-turnaukseen kokeneella joukkueella.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Liigapelaajista Helsingin EHT-turnaukseen on valittu puolustajat Lasse Kukkonen, Aleksi Elorinne ja Jesse Virtanen sekä hyökkääjät Mika Pyörälä ja Veli-Matti Savinainen. Onko muilla liigapelaajilla mahdollisuuksia murtautua MM-miehistöön?

Oinonen: Pyörälä ja Kukkonen ovat Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäelle ennestään tuttuja Kärpistä ja siksi erityisen vahvoilla MM-spekulaatioissa. Tapparan ykkössentteri Jani Lajunen on varmasti loppuun asti taistelemassa paikasta kisakoneeseen.

Kuluvalla kaudella ei pisteitä ole toistaiseksi syntynyt samaan tahtiin kuin viime kaudella, vaikka rinnalla on taaskin pistepörssin kärkipelaaja. Lajunen on kuitenkin monipuolinen ja luotettava keskushyökkääjä, jonka ympärille voi rakentaa yhtä hyvin hyökkäävän kuin puolustavan ketjun.

Erinomaisesti kautensa aloittanut toinen Tappara-hyökkääjä Veli-Matti Savinainen on myös monipuolisena hyökkääjänä vahva ehdokas MM-kisoihin. Syksyn vahvojen näyttöjen perusteella pidän mahdollisena jopa Henrik Haapalan MM-kisapaikkaa, jos nuori laitahyökkääjä pystyy pelaamaan ehjän ja tasaisen kauden.

Lähtökohtaisesti Leijonat saanee rakennettua kovan joukkueen NHL- ja KHL-pelaajista, joten liigapelaajilta vaaditaan kisapaikkaan joko ilmiömäisiä tehoja tai monipuolisuutta ja kokemusta. Edellä mainittujen lisäksi mahdollisia voisivat olla ainakin JYPin konkari Juha-Pekka Hytönen ja Lukon lupaava hyökkääjä Aleksi Saarela.

Runsas: Kauden ensimmäisen EHT-turnauksen alla on mielestäni pikkuisen aikaista maalailla hirveän pitkälle meneviä kuvioita kevään MM-kisakokoonpanon suhteen. Varsinkin, kun joukkueen runko tulee muokkautumaan pitkälti Pohjois-Amerikan kaukaloista saatavien vahvistusten mukaan.

En halua vaikuttaa hirveän pessimistiseltä, mutta kuten Juha edellä mainitsit, järin montaa paikkaa ei Liiga-pelaajille ole lähtökohtaisesti tarjolla. Esimerkiksi pistelinkojen kohdalta kun katsotaan Liigaa, moni kärkipään mies olisi melkoista nallipyssy-osastoa kansainvälisillä jäillä.

Sen sijaan sopivanlaisia työmyyriä kyllä löytyy. Yksi, joka tuli mieleeni vaihtoehdoista, on nytkin mukana oleva Pyörälä.

Ensimmäiselle maajoukkuetauolle lähdettäessä Liigan sarjataulukossa on monta yllätystä. KalPa, Sport ja HPK ovat kuuden parhaan joukossa, Kärpät, SaiPa ja Lukko puolestaan ovat pudotuspeliviivan alapuolella. Kuinka pitkälle yllätysasetelmat säilyvät?

Oinonen: Sarjataulukko on yllätyksellisyyden lisäksi erittäin tasainen. Kolmossijan ja viimeisen pudotuspelipaikan välinen piste-ero on tällä hetkellä vain neljä pistettä. Sijoitukset voivat siis muuttua nopeasti ja radikaalisti.

Jukurien lento ei ota laantuakseen.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Liigan mielenkiintoisuutta on kuitenkin lisännyt se, että altavastaajiksi ennakoidut joukkueet, kuten Ässät ja Jukurit ovat pystyneet haastamaan jopa kärkijoukkueita. Yllätysmomentti ja hurja taisteluasenne kestävät aikansa, mutta pitkässä sarjassa pärjäämiseen vaaditaan ennen kaikkea laatua ja tasaisuutta.

Runkosarjasta on pelattu ensimmäinen neljännes, ja ainakin liigajumbo Lukolla ja kahdentenatoista olevalla Kärpillä on rutkasti parannettavaa. Molemmilta alisuorittajilta on myös näkynyt viitteitä paremmasta. Maajoukkuetauko on erinomainen sauma hioa kuviot ja suoritustaso kohdalleen.

Runsas: Vanhan jääkiekkoromantikon mieltä oikein lämmittää näin tasainen sarja. Vaikka sarjataulukon ääripäiden välinen välimatka on jo venähtänytkin 21 pisteeseen, niin käytännössä mikä tahansa joukkue voi vielä päätyä minne tahansa päin sarjataulukkoa kauden edetessä.

Seuraavalla maajoukkuetauolla ollaan taas jo paljon viisaampia asetelmien suhteen. Ja vaikka esimerkiksi Kärpät ja Lukko ovatkin parantaneet, on niilläkin vielä paljon matkaa menestykseen. SaiPakaan ei takuulla tyydy nykyasetelmiin. Lokakuun ja joulukuun välimaastoon mahtuu paljon jännitettävää.

Justin Hodgman palaa maajoukkuetauon jälkeen Pelicansin riveihin. Lahtelaisten hopeajuhlien jälkeen kanadalainen on pelannut Venäjällä, Ruotsissa, Tšekissä ja muutaman pelin NHL:ssäkin. Riittääkö Hodgmanilla rahkeet nostaa Pelicans pudotuspeleihin?

Oinonen: Kaudella 2011-12 Hodgman iski Pelicans-paidassa 59 ottelussa 53 tehopistettä. Tuolloin Lahdessa pelasi vielä Hodgmania tehokkaampi amerikkalaishyökkääjä Ryan Lasch. Vastaavaa tulitukea Hodgman ei tällä kaudella saa.

Vili Sopanen ja alkukauden komeetta Iikka Kangasniemi ovat vaarallisia hyökkääjiä, mutta kaukana Laschin kiekollisesta dominoinnista. Hodgman on ilman Laschiakin saanut eri sarjoissa aikaan kelpo tehot, mutta Lahdessa odotukset hipovat taivaita.

Pelicans on finaalivisiittinsä jälkeen jäänyt kahdesti pudotuspelien ulkopuolelle, ja pudotuspelitkin ovat päättyneet puolivälierissä. Pelicans on maajoukkuetauolle lähdettäessä hyvissä asetelmisssa pudotuspelejä ajatellen, ja Hodgmanin hankinta on seurajohdolta jämäkkä sotahuuto menestymisen puolesta.  

Viikon pelaaja:

Pyörälä on ollut Kärppien alkukauden onnistujia.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Mika Pyörälä, Kärpät. Oli tehokkaalla pelipäällä ja iski viikon aikana kolme maalia, kruununa KooKoo-ottelun tasoitusmaali ajassa 59.58.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle