Maanantaijää, viikko 43: Mitä muuta Turkuun kuuluu?

LIIGA / Artikkeli
Tuuletetaanko Turussa jatkossa useammin?
Kuva © Timo Savela
Tämänkertainen Maanantaijää pureutuu ensisijaisesti Turun Palloseuran viime aikojen tapahtumiin. Onko Juha Pajuojasta pysyväksi ratkaisuksi? Onko Pekka Virralla tulevaisuutta SM-liigassa? Vastauksensa antavat Jatkoajan entinen ja nykyinen päätoimittaja.

Jatkoajan Maanantaijää viihtyy tällä kertaa ensisijaisesti länsirannikolla. Turun Palloseurassa on nähty viime aikoina paljon muutoksia valmennus- ja pelaajarintamalla, ja lisää on tulossa. Mentiinkö Turussa oikeaan suuntaan, vai kenties uusi askel taaksepäin? Lisäksi piipahdetaan Tapparan ongelmissa. Vastaajina tällä kertaa päätoimittaja Antti Wennström ja entinen päätoimittaja Emil Elo.

Pekka Virran aika Turussa on toistaiseksi ohi. Onko Pekka Virralla vielä annettavaa SM-liigavalmentajana?

Antti Wennström: Kyllä, jos löytyy sopiva paikka Virran tunteikkaan persoonan sovittamiseksi kokonaisuuteen. Turussa oli lopulta liian tuulista, enkä tiedä ovatko muutkaan keskeiset paikat organisaatiossa tällä hetkellä turvassa. Onko Ari Vuori vielä rahakirstun suosiossa?

Virta ei onnistunut TPS:ssä pelillisesti, vaikka pelinappuloissa oli paljon myös Virran palettiin sopivia pelaajia. Kun tulosta ei synny, ajaako tunne Virran kaltaista valmentajaa itsepäisempään vai ymmärtäväisempään suuntaan? Kyky oppia tästä ratkaisee Virran tulevaisuuden.

Kaiken pitää kuitenkin toimia saumattomasti toimiston perukoilta kaukaloon asti, jos tarkoituksena on menestyä SM-liigassa. Tässä mielessä en ollenkaan nosta Virtaa epäonnistumisen ainoaksi syntipukiksi.

Emil Elo: Pekka Virta on hyvä valmentaja, jonka asenne ja taktinen osaaminen kuuluvat SM-liigatasolle. TPS:ssä se solmu vain oli niin tiukalla, että sitä ei pystynyt enää avaamaan. Sitä tapahtuu jääkiekossa aina välillä.

Koppihuhujen mukaan hän on joillekin pelaajille raskas, mutta se on myös vähän yksipuolista tulkintaa. Erään vanhan pelaajan mukaan Virta on valmentajana kova, mutta reilu. Ammattiin kuuluu suorapuheinen palaute – muuten mistään ei tulisi mitään.

Onko Juha Pajuojassa aineksia pidempiaikaiseksi ratkaisuksi Turun Palloseuraan? Kuinka vakavasti otettavia kakkosvalmentajia ovat Miika Elomo ja Jani Kiviharju?

Wennström: Minun nenääni tässä haisee tilapäisratkaisun ja juonen lemu alusta loppuun asti. Epäilen, että TPS:n taustaryhmällä on ensi kaudeksi jo uudet nimet suunniteltuna penkin taakse. Draaman vuoksi toivon täydestä sydämestäni Juha Pajuojalle, Miika Elomolle ja Jani Kiviharjulle täyttä onnistumista penkin takana. Kolmikko napatkoon tästä ainakin mainion referenssin itselleen.

Ja seurajohdon rehellisyys. Onhan kolmikolle kerrottu, jos uusi valmentaja on jo katsottuna? Onhan?

Elo: Tamperelaisten lätkähuhujen mukaan Juha Pajuoja ei todellakaan ole niin huono valmentaja kuin hänen track recordinsa antaa ymmärtää. Osaa pelin ja hengittää lajia, mutta hahmossa yhdistyvät myös luontainen auktoriteetti ja se taktinen osaaminen. Pajuoja kehittää määrätietoisesti itseään, joka pitää hänet varmasti kiinni SM-liigaleivässä tulevaisuudessakin. 

TPS:ssä hänelle ei ilmeisesti ole kuitenkaan tilaa jatkossa, jos huhut Kai Suikkasen paluusta pitävät paikkaansa. 

Kiviharju ja Elomo ovat seuran sisältä tulleita apuvalmentajia – eivät ainakaan näyttöjen puolesta vielä oikein muuta. Mutta kuinka moni apuvalmentaja SM-liigassa on skoutattu tarkkaan ulkopuolelta? Kokonaispaketti ratkaisee ja esimerkiksi Kiviharjun asenteen tarttuminen pelaajistoon nostattaa varmasti kokonaistasoa.

Petteri Nummelin teki paluun Turun Palloseuraan lainasopimuksella. Kuinka kova vahvistus Nummelin on?

Wennström: Sveitsin liigassa ylimääräiseksi jääneet eivät heittämällä menesty SM-liigassa, oli taustalla NHL-pakkien invaasiota tai ei. Petteri Nummelin on nyt hienon uransa ehtoopuolella.

Tällä hetkellä TPS:n todellinen ykköspakkivahvistus on Kris Russell, ja Russellia tukevat muut sopivan etäisyyden päästä. Nummelinin paluu on henkisellä puolella merkittävä, ja faneille suuri, mutta pelillisellä puolella ei niinkään. Se tulee tuottamaan enemmän hyvää mieltä ja kiekollisen pelin parantumista kuin jättimäistä vastuuta kokonaisuudesta.

Elo: On noloa joutua puhumaan tällaisesta. Sen pitäisi olla jokaiselle selvää. Petteri Nummelin on kaikkien aikojen suomalaisten ammattijääkiekkoilijoiden TOP5-listalla. Ja tuo paikka tulee hänen kilpailuasenteestaan ja esimerkistään muille kanssapelaajille. 

Petteri Nummelinin arvoa ei mitata vain tilastoissa tai voitoissa. Jos TPS:n pelaajat pystyvät nauttimisen ohella imemään puolustajalegendasta edes hivenen pelirentoutta ja voittamisen kulttuuria, niin TPS jää tapauksessa selvästi plussan puolelle. 

Tällä hetkellä joukkueessa pelaa äijiä, joilta kyllä löytyy mestaruustatuointi, mutta ihon alta paljastuukin hutera selkäranka. Nummelinilla ei tietääkseni tatuointeja ole, mutta hän pelaa joka vaihdossa kuten mestarin kuuluu pelata. Jäälle jää aina joku kontribuutio, kun "Petu was here".

Pajuojan ajan TPS otti ensimmäisen voittonsa lauantaina Tapparasta. Kirvesrinnoilla ei pyyhi tällä hetkellä odotusten mukaisesti. Mikä on pielessä?

Wennström: Pienistä yksityiskohdista minua kummastuttaa suuresti Jukka Rautakorven jääräpäinen ylivoimapeluutus. Jarno Koskiranta ja Chris Connolly katselevat ylivoimapeliä vaihtopenkiltä? Koskiranta, maajoukkuetta kolkutellut sentteri, ei mahdu Tapparassa pelaamaan ylivoimaa?

Kuntohuipun suhteen Rautakorpi osaa ajoittaa kärkeä kevääseen. Nyt vain näyttää siltä, että myös pelillisesti ollaan "jalat tukossa kesän jäljiltä". Noinkohan vain Rautakorpi tällä kertaa onnistuu kääntämään kauden menestyksekkääksi? Paljon on tekemistä jokaisella osa-alueella. Se ei toki riitä selittämään yksilöiden epäonnistumista, esimerkiksi Tuukka Mäntylän henkilökohtaista matkaa keskinkertaisuuden mailla.

Elo: Jääkiekkojoukkueen ”omasta tasosta” puhuminen on illuusio. Taso heittelee kauden mittaan ja jokaisella peli hakee itseään aina välillä.

Herrat nimeltä Jukka Rautakorpi tai Ville Nieminen ovat kuitenkin ammattilaisia. Ei ole kysymystäkään, etteikö tällaisten herrojen joukkue tule nostamaan tasoaan kauden edetessä.

Lähetä lopuksi terveisiä TPS:ään liittyvälle henkilölle.

Wennström: Hyvä Brian Willsie. Toivon, että koko TPS:n organisaatio ottaa sinun pelaamisestasi mallia. Teet oikeita asioita suoraviivaisesti, ja pieniä asioita oikein. Otat paikkasi maalin edustalta ja pidät lavan jäässä. Ja kun siihen olet ahterisi parkkeerannut, ei sinua siitä noin vain siirretä ja maalilamppu syttyy. Siis oikeita asioita suoraviivaisesti ja pieniä asioita oikein, TPS, niin tulosta syntyy.

Elo: Markkinointikoordinaattori Toni AutioOsaat hommasi. Raivaa seurassa enemmän tilaa itsellesi ja visioi esimerkiksi Mikko Koivulle tai Petteri Nummelinille joku stratosfäärisen hieno sivukampanja. 

Vaikka häviäisit todennäköisesti pikkutytölle nyrkkitappelussa, niin toimistotyössä osaaminen kuitenkin ratkaisee hierarkian – jopa jääkiekkoseurassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle