Maanantaijää, viikko 43: Kovinta pommii Lahest

LIIGA / Artikkeli
Tyrväisen taklaus herätti keskustelua ja tuotti 12 ottelun pelikiellon.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com
Maanantaijäässä niputetaan taas päättyneen liigaviikon kutkuttavimmat tapahtumat. Käsittelyssä ovat tällä kertaa muun muassa Ässien vahva vire ja Tapparan tulevaisuus.

Päättyneellä liigaviikollakaan ei vältytty suru-uutiselta, kun tiistaina 18.10. pelatussa JYP−Lukko-ottelussa katsoja sai sairauskohtauksen ja menehtyi elvytyksestä huolimatta.

Viikon kohahduttavin tapahtuma nähtiin torstaina Hämeenlinnassa, kun Pelicansin Antti Tyrväinen taklasi HPK:n Joonas Lehtivuorta. Seurauksena oli 12 ottelun mittainen pelikielto. Myös Matti Lamberg, Henrik Tallinder ja Miska Siikonen saivat pelikieltoa.

Valmentajauutisia kuultiin Tampereelta ja Kuopiosta. Tappara-leirissä Jukka Rautakorpi korvaa Jussi Tapolan päävalmentajana ensi kaudella. Pekka Virta puolestaan ei jatka KalPan peräsimessä kuluvan kauden jälkeen.

Lukko löysi vahvistusta maalivahtiosastolle hankkimalla Jakub Stepanekin, Sport taas haki Ville Viitaluomalle tutun tutkaparin eli Joonas Vihkon Ilveksestä. Ari Vallin puolestaan ilmoitti lopettavansa peliuransa. Ilveksen loukkaantumishuolet saivat jatkoa, kun Jyri Niemen kausi päättyi polvivammaan.

Jukurit-puolustaja Mikko Kokkonen pelasi Liigassa kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana.

Maanantaijäällä kiinnostavimpia aiheita käsittelevät ja itsensä likoon laittavat liigatoimittajat Vinski Virtanen ja Juha Oinonen.

Antti Tyrväiselle langetettiin 12 ottelun pelikielto. Aiempien pelikieltojen vuoksi tuomiota ankaroitettiin viidellä ottelulla. Oliko kurinpitopäätös onnistunut?

Virtanen: Tuntuva sanktio oli ryhdikäs päätös kurinpidolta. Tyrväinen kykenee kyllä pelaamaan liigatasolla oikein hyvää fyysistä lätkää, eikä muu pelillinen antikaan huono olisi, mikäli fokus pysyisi olennaisissa asioissa.

TYRVÄISEN NIITTI ON PUHDAS KORKEINTAAN SELLAISILLE, JOTKA OVAT VIERAANTUNEET RINNAKKAISTODELLISUUTEEN.

Liigahistorian viidenneksi pisimmän pelikiellon oikeutuksesta voivat olla eri mieltä lähinnä lahtelaiset itse. Tyrväisen niitti on puhdas korkeintaan sellaisille, jotka ovat vieraantuneet rinnakkaistodellisuuteen. Matikainen tietysti puolustaa omaa pelaajaansa, ja olisikin päävalmentajalta typeryyttä toimia julkisesti toisin.

Lahtelaisräppäri Brädin Räppijätkiä-biisin sanoitus kovinta pommii Lahest sitte Tyrväisen Antin nousee uusiin sfääreihin jokaisen "Tyrskyn" jakaman tärskyn jälkeen. Sori vain, Matikainen, mutta kuten Liigastudiokin tiesi, Tyrväinen on Liigaan palattuaan puhkunut selittämätöntä aggressiota.

Yli kymmenen pelin huili oli päivänselvä asia. Sopii toivoa, että marraskuun lopulla kaukaloon palaava Tyrväinen keskittyy jatkossa enemmän pelaamiseen, koska yksikin aivotärähdys nähdynlaisen idiotismin seurauksena on liikaa.

Oinonen: Tyrväisen taklaus on herättänyt keskustelua jopa niin laajalti kuin taklauspelistä osana jääkiekkoa. Kärkkäimpien mielestä Tyrväisen rankaiseminen poistaa taklaukset ja tuhoaa koko lajin. Rinnastus on samaa tasoa kuin se, että rattijuoppojen rankaisu tuhoaisi yksityisautoilun.

Tyrväisen taklaus oli sääntöjenvastainen ja kurinpitopäätös jämäkkä, erityisesti pelikiellon koventaminen aiempien sanktioiden vuoksi viestittää tahdosta karsia vaaralliset taklaukset. Puhtaasti ja vartaloon saa edelleen taklata, eikä Tyrväinen tai Pelicans ole tilanteessa uhri, vaan taklattu Lehtivuori. 

Pelaajan puolustaminen julkisesti on toki suoraselkäistä toimintaa, mutta samoin olisi virheen myöntäminen. Päivänselvän päähän kohdistuneen taklauksen yrittäminen selittää puhtaaksi − tai erittäin puhtaaksi − luo vain mielikuvan selittelystä ja ongelmien lakaisemisesta maton alle.

Karjalainen siirtyy Stepanekin tieltä HPK:hon.
Karjalainen siirtyy Stepanekin tieltä HPK:hon.

Lukko pani maalivahtiosastonsa uusiksi, kun Kaapo Kähkösen aisapari vaihtui Antti Karjalaisesta Jakub Stepanekiin. Mitä mietteitä maalivahtiruletti herättää?

Oinonen: Lukko otti riskin lähtemällä kauteen kokemattomalla maalivahtikaksikolla. Kun raumalaisten pelissä oli muutenkin ongelmia, ei lahjakas Kähkönen saati ensimmäisiä liigapelejään pelannut Karjalainen pystynyt kannattelemaan joukkuetta. Stepanek oli Lukolta välttämätön hankinta.

Kokenut tšekkivahti on Euroopan tasolla oivallinen vahvistus. Viime kauden päätteeksi Stepanek voitti Sveitsin mestaruuden, mutta alkanut kausi sujui Tšekin pääsarjassa heikosti. 30-vuotias torjuja on urallaan pelannut hyvällä tasolla KHL:ssä ja on tuskin tullut Suomeen jäähdyttelemään.

Kähkönen puolestaan pelasi heti Stepanekin hankinnan jälkeen erinomaisen ottelun ja auttoi Lukkoa katkaisemaan tappioputkensa. Pelkkä tiedotus uudesta maalivahdista sai Kähkösen nostamaan tasoaan, joten parhaimmillaan Lukolla on pian kaksi ykkösmaalivahtia.

Virtanen: Karjalainen todettiin riittämättömäksi liigatasolle, ja nuorelle Kähköselle piti hakea jostain tasokkaampi kilpailija. Tšekin maajoukkueessa ja KHL:ssä torjuneelle Stepanekille Liiga on pieni askel taaksepäin, mutta alkukauden tilastoilla Lukkoa isompia haasteita tuskin olikaan tarjolla.

Tästä huolimatta tšekkivahdin pitäisi kuitenkin olla hyvä vahvistus Lukolle. Moni ei varmaankaan odota näkevänsä Stepanekissa uutta Ryan Zapolskia, mutta ainakin maalivahtiosastolla on nyt aiempaa parempi kilpailuasetelma.

Stepanekin hankinnan voisi uskoa motivoivan Kähköstä ja nostavan 20-vuotiaan helsinkiläisen tasoa. Samaan hengenvetoon on silti peräänkuulutettava Lukko-puolustukselta ryhdistäytymistä, sillä raumalaispakisto on ollut ajoittain sen verran flegmaattinen, etteivät maisemaa vaihtanut Karjalainen ja Kähkönen ole saaneet riittävää tukea.

Jyrki Ahon komento on toiminut Porissa.
Jyrki Ahon komento on toiminut Porissa.

Ässien luistelusta ja kamppailukovuudesta näkee, että ryhmä on väkevässä kunnossa.

Ässät on aloittanut kauden vahvasti ja noussut sarjataulukossa toiseksi. Mitä Porissa ja erityisesti Isomäki Areenalla oikein on tapahtunut?

Virtanen: Ässien energistä vipeltämistä on ollut ilo seurata. Seitsemän ottelun voittoputki katkesi Turussa, mutta tilastotappion piti tulla ennemmin tai myöhemmin. Eikä Pata huonosti pelannut täällä Turun-pääkallopaikallanikaan!

Porilaisten pelaaminen on ollut todella pelkistettyä mutta tuloksekasta. Joukkue vie taklaukset loppuun, ja se hyökkäsi voittoputkensa aikana usein jopa alivoimaisena. Simppelillä toteutuksella peluutettu kamppailukiekko on jättänyt Ässille useassa ottelussa yllätysmomentin.

Pitkään patapaitojen yksinkertaistettu pelitapa ei tietysti voi toimia sellaisenaan, mutta voittoputken aikana alkoi näkyä viitteitä uusista variaatioista. Jyrki Ahon miehistö käänsi peliä äärettömän nopeasti, ja viisikon rakenne oli ajoituksia myöten mainiossa kuosissa.

Ässien luistelusta ja kamppailukovuudesta näkee, että ryhmä on väkevässä kunnossa. Vahva fysiikka terästettynä hyvällä torjuntatyöskentelyllä ja säntillisellä puolustuksella on perin ikävä yhdistelmä vastustajalle kuin vastustajalle kohdattavaksi.

TAPPARAN 2000-LUVUN MOLEMPIEN MESTARIVALMENTAJIEN KIINNITTÄMINEN ORGANISAATIOON OLI PELILIIKKEENÄ KUIN JALKAKYNÄ JA ILMAVEIVI SAMASSA HYÖKKÄYKSESSÄ.

Tapparassa palataan ensi kaudella Rautakorven aikakaudelle Tapolan siirtyessä seuran urheilu- ja kehitysjohtajaksi. Miltä Tapparan tulevaisuus vaikuttaa?

Oinonen: Tapparan 2000-luvun molempien mestarivalmentajien kiinnittäminen organisaatioon oli peliliikkeenä kuin jalkakynä ja ilmaveivi samassa hyökkäyksessä. Kaksikko vieläpä tuntee toisensa entuudestaan ja on tehnyt toimivaa yhteistyötä, joten tulevaisuus näyttää todella lupaavalta.

Hieman on kuitenkin ihmeteltävä kaksikon roolijakoa. Tapola on päävalmentajana vienyt Tapparan peliä hyökkäävämpään suuntaan ja nostanut nuoria pelaajia estradille, joten valmentajana jatkaminen ei äkkiseltään kuulostaisi huonolta vaihtoehdolta. Varsinkin kun Rautakorvella on ennestään kokemusta samankaltaisista tehtävistä. 

Tapola on toki kykynsä osoittanut eikä ole syytä epäillä, etteikö hän suoriutuisi yhtä hyvin myös tulevasta työnkuvastaan. Kehittämisessä ja uudistamisessa Tapola pääsee kenties vielä paremmin oikeuksiinsa kuin penkin takana. 

Viikon pelaaja: Veli-Matti Savinainen, Tappara

Savinainen pelaa aivan eri tasolla kuin viime kaudella. Menneen viikon kahdessa pelissä syntyi tehot 3+2, ja räväkkä hyökkääjä on jo viimeistellyt enemmän maaleja kuin koko viime kaudella. Tehojen lisäksi monipuolinen hyökkääjä taklaa, karvaa ja taistelee alivoimalla.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle