Maanantaijää, viikko 42: Menestyjiä ja heidän tuuraajiaan

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL, KHL / Artikkeli
Varusteet vaativat välillä huoltoa kesken eränkin.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi
Maanantaipäivä tarkoittaa sitä, että Jatkoajan toimittajat kiristävät piponsa, solmivat luistimennauhansa ja suuntaavat kohti jääkenttiä. Vielä kun olisi lunta ja jäätä.

Kuluneen viikon uutiskatsaus sai ympärilleen surureunat, kun kiekkolegenda Matti Hagman nukkui pois. Jatkoajan toimitus esittää surunvalittelunsa.

Ilveksen kurimus sairastuvalla jatkui, kun toinenkin kärkihyökkääjä joutui pitkälle sairauslomalle. Sunnuntai-iltana asiaan kuitenkin reagoitiin, sillä tamperelaisjoukkue hankki yhdysvaltalaisen Jerry D'Amigon riveihinsä.

Ässät puolestaan muisteli entisen kapteeninsa Ville Uusitalon kunnian vuosia lauantain JYP-ottelussa, jota voi hyvällä syyllä kuvailla yhdeksi koko Liiga-syksyn kiihkeimmistä ja monivivahteisimmista väännöistä.

Maanantaijäillä sirklailevat tällä kerralla Leo Runsas ja Esko Kallioniemi.

Kärpät vahvisti rivejään Niklas Hagmanin hankinnalla. Onko tämä uhka vai mahdollisuus?

Kallioniemi:  Näen tässä molempia. Niklas Hagman on kiistatta laadukas pelaaja Liigaan, mutta iän myötä käy usein niin, että paikat eivät tahdo kestää. Kärppien luvalla sanoen vaisussa kaudenalussa tämänkaltaiseen kärkihankintaan kohdistuu liian suuri paine. Valtava NHL-kokemus, maajoukkueen tähtihetket ja yksittäiset hyvät otteet KHL-Jokereissa luovat suuret odotusarvot hyökkääjälle, jonka kohdalla 40 ikävuoden merkkipaalu alkaa hiljalleen olla lähempänä kuin 35 vuotta.

Uran tähänastiset saavutuksethan ovat jotain, mitä seuraavakin kiekkosukupolvi voi muistella.

Kauden 2013-14 Ässissä Hagman oli joukkueensa parhaita pelaajia, mutta harvoin yksittäinen tähti kannattelee muita harteillaan koko kauden ajan. Tämän hetken Kärpissä vähempi ei riitä, niin hassulta kuin kyseinen lause kuulostaakin. Oulussa tavoitteeksi ei riitä pelkkä pudotuspelipaikka.

Hagman on vaihtanut KHL-kaukalot Oulun maisemiin.
Hagman on vaihtanut KHL-kaukalot Oulun maisemiin.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi

Runsas: Kukaan ei voi kiistää Hagmanin mittavaa pelaajauraa ja sen saavutuksia. Tuollaisiin pelilukemiin ja sarjakavalkadiin eivät kaikki pääse.

Pelicansilla on Edellytyksiä jopa Liigan kestomenestyjäksi.

Tästä päästäänkin Kärppien tarpeiden ja Hagmanin tuoman panoksen ristiriitaan. Kärpät on tehnyt toiseksi vähiten maaleja koko sarjassa ja päästänytkin kuudenneksi eniten. Huutava tarve olisi näiden tilastojen päälaelleen kääntämiselle. Hagman on ihan pätevä yleishyökkääjä, mutta valtaisa pistenikkari mies ei ole useimmiten ollut.

Kuten edellä todettiin, ei yksi Hagman vielä kuuta taivaalta Ouluunkaan tuo. Lisää toimenpiteitä tarvitaan ja myös ehdottomasti tasonnostoa nykyjoukkueeltakin. Muuten kaudesta tulee tuskien taival.

Pelicans saavutti 20 vuoden rajapyykin. Mihin tämä Liigan nuori aikuinen vielä kykeneekään?

Runsas: Lahti on sen tason kiekkokaupunki, että olisi huutava vääryys, jollei kaupungissa olisi pääsarjatason jääkiekkojoukkuetta. Pelicansin menestys on ollut hyvinkin vaihtelevaa vuosien mittaan, ääripäästä toiseen. Silti, tai jopa juuri siksi, Pelicans on tuonut oman hienon merkkinsä liigahistoriaan. Nykyään seurassa ajetaan vahvasti esille omaa brändiä, joka tänä päivänä ei ole lainkaan huono asia.

Päijät-Häme on kohtalaisen kokoinen talousalue, jonka pitäisi kyllä pystyä kannattelemaan useampaakin pääsarjatason ammattilaisjoukkuetta. Ikävä fakta on tosin se, että lahtelainen taloudenpito on ollut vuosien saatossa erinäisten huutonaurujen aihe, eikä jääkiekon puolellakaan ole vältytty muun muassa konkursseilta tai niiden uhilta.

Uskon silti kyllä, että Pelicansilla on edessään lukuisia hienoja vuosia. Jos seura malttaa keskittyä tekemisen laatuun ja sen säilyttämiseen ja jopa parantamiseen, on sillä edellytyksiä jopa Liigan kestomenestyjäksi. Talouden on pysyttävä kurissa ja järjen mukana. Uskon ja toivon, että tähän kyetään.

Valmennus on tehnyt hyvää työtä Petri Matikaisen (toinen vas.) komennossa.
Valmennus on tehnyt hyvää työtä Petri Matikaisen (toinen vas.) komennossa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Porin lauantaisessa JYP-pelissä testattiin jotain uusinta uutta. Erätaukojen pituus oli 20 minuuttia käytössä olleen 18 minuutin sijaan. Mitkä ovat päällimmäiset tunnelmat tästä muutoksesta?

Kallioniemi: Ensiksi toivon, että tauon pituutta muutettaessa järjestetään oikeasti mahdollisimman laaja kysely käyttökokemuksista, eikä vain ensin näennäisesti testata ja sitten päätetä jotain. Seurojen intressit myynnin suhteen ymmärrän täydellisen hyvin, mutta kello 18.30 alkavissa peleissä taukojen pituuden kasvattaminen saa aikaan jo hätää ja epätoivoa. Lauantaina klo 17 alkavissa peleissä muutoksella ei ole merkitystä töiden kannalta.

Neljä minuuttia tuntuu vaatimattomalta jutulta, mutta käytännössä se voi tarkoittaa pelin päättymistä jopa kymmenen minuuttia myöhemmin. Siinä joudutaan valitsemaan pienen ahneuden ja medianäkyvyyden välillä. On otteluja, jolloin noinkin lyhyt pidennys tarkoittaa toisille ratkaisevaa vaikeutta työnlaadun kannalta ainakin vanhoissa kunnon printtimedioissa.

Toimintaa ja myyntiä voi tehostaa muillakin keinoilla kuin tapahtumaa pidentämällä.

Runsas: Liigassa on menty iät ja ajat 18 minuutin erätauoilla, kun taas esimerkiksi kansainvälisissä peleissä tauot ovat järjestään 15-minuuttisia. Sinällään kahden minuutin pidennys tähän ei tunnu kovin suurelta muutokselta, mutta kuten kollega Kallioniemi mainitsi, kymmenenkin minuutin kokonaispidennys voi olla monella tapaa jo merkittävä ero.

En menisi vannomaan, että kahden minuutin pidennyksellä saavutettaisiin kovin autuaaksi tekevä hyöty. Esimerkiksi oheispalveluiden teholla ja laadulla on paljon suurempi merkitys katsojaviihtyvyyteen kuin sillä, saako kaljaa ja nakkimukeja hankittua kaksi minuuttia kauemmin per tauko aiempaan käytäntöön verrattuna.

Viimeiset mattimyöhäiset ovat joka tapauksessa aina jälkijunassa ja joutuvat norkoilemaan sisäänkäynneillä pelikatkoa odottamassa, jotta pääsevät takaisin katsomoon.

Erilaisia kokeiluja saa ja kannattaakin tehdä eri asioissa, mutta en jaksa uskoa tämän kokeilun etenevän juuri muutamaa kertaa pidemmälle. Saatava hyöty ei ole riittävän suuri ja uudistuksen tuomat haitat, ja haasteet ovat kovin varteenotettavia.

Uusitalo tuskin unohtaa Porin lokakuista lauantai-iltaa.
Uusitalo tuskin unohtaa Porin lokakuista lauantai-iltaa.
Kuva © Mikko Ruohola <mikko@ruohola.org>

Samassa JYP-ottelussa alkuhetkien kapellimestarina toimi pitkäaikainen kapteeni Ville Uusitalo. Mitä haluat sanoa kahdeksan kautta patapakistossa luutineesta konkarista?

Kallioniemi:  Nykyään Ilveksessä valmentava Karri Kivi totesi ottelun Ässät-Ilves mediatilaisuudessa, että parhaiten jäi mieleen se, kuinka Uusitalo palasi aina ensimmäisenä marraskuisilta räntälenkeiltä, ja naama oli leveässä virneessä. Uusitalo jätti esimerkin siitä, mitä työnteolla voi saavuttaa, vaikka ei olisi Suomen lahjakkain pelaaja ikäluokassaan. Ja mitä tarkoittaa aito rakkaus peliä kohtaan.

Vaikea oli nähdä mestaruusjoukkueen kapteenia siinä Italiasta saapuneessa puolustajassa, joka usein kompastui oman kenttäpuoliskonsa siniviivaan.

JYP-ottelun erätauolla konkari kertoi vähän tulevista näkymistäänkin. Hyvän ystävänsä Jyrki Ahon kanssa heillä on ollut yhteinen tennis- ja sulkapalloharrastus jo hetken ajan, ja ensi kesänä energinen Uusitalo nähdäänkin tennissarjassa pääkaupunkiseudulla. Töölöläisessä höntsäkiekossakin kannattaa pitää varansa, sillä myös se kuuluu Uusitalon suunnitelmiin.

Perhettään yli kaiken rakastava Uusitalo ehti lyhyen erätaukokeskustelun aikana jutella myös todennäköisistä mökkireissuista laskettelukeskuksiin ja niihin luonnollisesti liittyvistä suksihankinnoista. Näihin harrastuksiin kun pelivuosien aikana ei jäänyt aikaa muiden talvilajien painaessa päälle.

Ihmisenä ja toimittajatyön puolesta yhteistyökumppanina Uusitalosta voi jättää pelkästään positiivisen, vaikeuksienkin keskellä hymyilevän mielikuvan.

Viikon pelaaja: Janne Lahti, HPK

Janne Lahti palasi kotiin. Parin pelillisesti heikomman kauden jälkeen kotiasiat ovat kunnossa ja jääkiekko on hieno laji. Kultakypärä on kuuden ottelun pisteputkessa, mutta paiskii edelleen töitä kaukalossa eläimen raivolla.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle