Maanantaijää, viikko 39: Kouvolasta kajahtaa

LIIGA / Artikkeli
KooKoon maalivahdit ovat onnistuneet erinomaisesti.
Kuva © Timo Savela
Kolmannella Liiga-viikolla ruoditaan KooKoon mainiota alkukautta, Bluesin ja Ilveksen kuntopuntaria sekä Liigan kypäräsääntöjä.

Kolmannen Liiga-viikon yksi puhutuimmista tapauksista oli Ilveksen Dane Byersin hankinta sekä Sportin Samuli Kivimäen peliuran todennäköinen loppu.

Puheenaiheita ruotivat tällä kertaa Espoon Eero Hurmerinta ja Tampereen Juha Oinonen.

Parin edellisen kauden tapaan Bluesin kauden alku on ollut vaikea. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja näet Bluesissa aiempiin Jyrki Ahon kausiin?

Hurmerinta: Aikaisempien kausien tapaan puolustuspelin organisoinnissa ei ole päästy vielä menestykseen vaadittavalle tasolle. Hyviä hetkiä sen suhteen on, mutta yhtä lailla myös katastrofaalisia esityksiä. Sikäli on jopa paradoksaalista, että Bluesin puolustajien joukossa täksi kaudeksi joukkueeseen liittyneet Mikko Kukkonen ja Juuso Vainio ovat onnistuneet paremmin kuin joukkueessa jo pitemmän aikaa olleet.

Joukkueessa on pelaajia, jotka syttyvät hitaasti. Siim Liivik ja Jussi Makkonen aloittivat viime kauden heikosti parantaen loppua kohden. Myös tämän kauden alku on ollut vaikea.

Suuri ero on joukkueen ylivoimapelissä, joka ei vielä ota toimiakseen. Eikä kyse ole vain siitä, että joukkueelle olisi maalinteko vaikeaa, vaan sekä Ässät että Sport onnistuivat tekemään Bluesia vastaan alivoimamaalin menneellä viikolla.

Ilveksellä oli tehokas viikko, ja kausi on kokonaisuutena alkanut lupaavasti. Onko kyse alkukauden tilastoharhasta vai onko Ilveksellä mahdollisuudet menestyä?

Oinonen: Mestaruussaunaa ei kannata vielä varata, mutta kyllä Ilveksen pelaaminen on ollut laadukasta. Kuten edellisilläkin kausilla, hyvä maalivahti on Ilveksen selkäranka. Hannu Toivonen on ollut jopa odotettua parempi. Kuudessa ottelussa kiekko on livahtanut selän taakse vain kymmenen kertaa.

Todellinen yllätys on kuitenkin ollut Ilveksen tehokkuus hyökkäyspäässä. Toiseksi eniten tehtyjä maaleja, mutta viime kauden kultakypärä Sami Sandell on saanut aikaan vain kaksi syöttöpistettä. Tämän kauden tapiolaaksoksi on nousemassa Markku Flinck. Myös nuori Eemeli Suomi on väläytellyt tehokkuuttaan.

Ilves on pelannut kaudestaan vasta kymmenesosan, joten kovin pitäviä analyyseja on hankala - ja ehkä myös turha - tehdä. Mutta kuten sanoin, Ilveksen otteet ovat lupaavia. Oma pää pitää, ja hyökkäyksessä on ratkaisijoita leveällä rintamalla. Sandell kun pääsee viime kauden vireeseensä, ja Tapio Laakso pelikuntoon, niin Ilveksessä voi olla pitelemistä.

Sarjanousija KooKoo on aloittanut vahvasti. Onko kauden alku muuttanut käsitystäsi joukkueesta?

Hurmerinta: Sijoitin ennakkoarvioissa KooKoon sarjan viimeiseksi, mutta näin kuitenkin joukkueen parempana kuin Sportin viime kauden alussa. Joukkueessa on järkevässä määrin myös liigakokemusta, mistä on varmasti apua kauden kestäessä.

Frederic Cloutier on ollut suuri onnistuja, ja täytyy korostaa vielä sitäkin, ettei häntä ole laitettu tolppien väliin ennakolta helpompiin peleihin, jollaiseksi KooKoon kohdalla oltaisiin voitu laskea vaikka kotipelit HPK:ta ja Ässiä vastaan.

Tärkeä juttu KooKoolle on ollut se, kuinka usein joukkue on päässyt tasatilanteessa johtoon. Ainoastaan SaiPa toisessa kohtaamisessa ja Ässät ovat onnistuneet tekemään avausmaalin kouvolalaisia vastaan.

En näe vielä KooKoota pudotuspelijoukkueena, mutta jumbopaikan välttämiseen joukkueella on hyvät mahdollisuudet.

Oinonen: Itse en KooKoota veikannut ehdottomaksi jumboksi, mutta vahva vire on silti yllättänyt. Kova viikko sarjanousijalta. Hallitsevasta mestarista voitto ja kolminkertaista hopeajoukkuetta vastaan jatkoaikatappio - hyvällä pelillä.

Tällaiset suoritukset luovat ennen kaikkea uskottavuutta. KooKoo on jo osoittanut pystyvänsä taistelemaan voitosta ketä tahansa vastaan. Maalinsuulla Cloutier on ollut häikäisevä, vaikka Juha Järvenpää onkin toistaiseksi pelannut enemmän. Tapparaa vastaan Järvenpää otti tärkeitä torjuntoja.

En ehkä lähtisi asiasta vetoa lyömään, mutta en toisaalta pitäisi mahdottomana, että KooKoo todella taistelisi pudotuspelipaikasta. Joukkue on kokenut. Päävalmentaja tuntee monet pelaajat pitkältä ajalta. Ja tasaisessa sarjassa jopa yhdellä pisteellä voi olla suuri merkitys. KooKoo on toistaiseksi jäänyt pisteittä vain kerran.

Tomi Kallio protestoi saamaansa jäähyä, kun pelasi ilman kypärää. Liiga antoi vastineensa ja perusteli sääntöä pelaajien turvallisuudella. Onko mielestäsi oikein painottaa turvallisuutta urheilullisuuden kustannuksella?

Hurmerinta: Ymmärrän turvallisuusaspektin säännössä, mutta ei minua mitenkään haitannut se, että Suomessa oli käytetty poikkeussääntöä tässä asiassa pitkän aikaa sen jälkeen, kun kansainvälinen jääkiekkoliitto otti säännön käyttöön.

Ehkä pitäisi palata kuitenkin sen verran vanhempaan linjaukseen, että se mitä Kallio teki Helsingissä, eli otti pudonneen kypärän takaisin päähänsä, sallittaisiin.

Oinonen: Olen vahvasti pelaajien turvallisuuden kannalla, mutta kyllä tätä sääntöä on noudatettu monenlaisilla tulkinnoilla. Eikä todellakaan aina turvallisuus edellä. Vaikka tulisi tikusta silmään, niin aion muistella muutamaa viime kauden tilannetta.

Pudotuspeleissä Tapparan Henrik Tömmernes lähti kypäränsä pudotettuaan kohti vaihtoaitiota. HIFK-pelaaja kuitenkin ajoi Tömmernesin luistelulinjalle, mistä seurauksena Tömmernesille jäähy tämän osallistuttua peliin ilman kypärää. Niin sanotusti lain kirjainta noudatettiin, mutta tuskin henkeä.

Runkosarjasta taas muistan tilanteen, kun Tapparan Olli Palola menetti kypäränsä maalinedusruuhkassa. Saman tien kypärän pudottua Palola kauhoi polviltaan kiekon maaliin, mutta maalin hyväksymisen sijaan napsahtikin rangaistus. Kyseisessä tilanteessa Palolan turvallisuus oli yhtä uhattuna, vaikka hän ei olisi kiekkoa pelannutkaan.

Ymmärrän siis hyvin Kallion purkauksen. Mielestäni sääntö pitäisi ehdottomasti muuttaa niin, että pelaaja saisi kiskoa potan takaisin päähänsä. Ja jos säännön olemassaoloa perustellaan turvallisuudella, pitäisi samaa perustetta noudattaa myös tuomariratkaisuissa.

Viikon pelaaja:

Aleksi Mustonen, Ilves. Taitava keskushyökkääjä oli kovassa vireessä ja isossa roolissa molemmissa Ilveksen voitoissa. Näillä esityksillä kultakypärä ei kauaa keiku Markku Flinckin päässä.

Viikon twitaatti:


» Lähetä palautetta toimitukselle