Maanantaijää, viikko 38: Tampereella on vain yksi joukkue

LIIGA / Artikkeli
Uusi kiekkokausi käynnistyi räväkästi.
Kuva © Juha Koivula - http://juhakoivula.kuvat.fi/
Liiga on alkanut. Jatkuuko Pelicansin positiivisuus? Laskeutuuko Poriin pimeys? Ollaanko Kuopiossa täysin sekaisin? Miten Tap...?

Jatkoajan SM-liigatoimituksen toimituspäälliköt Matias Strozyk ja Manu Lempinen puntaroivat kauden ajan edellisen liigaviikon tärkeimpiä tapahtumia ja puhuttaneimpia aiheita.

Menivätkö Daniel Widingin ja Ville Niemisen kurinpitopäätökset oikein?

Strozyk: Täsmälleen napakymppiin.

Widing taklasi puun takaa ja taisi se olkapää vahingossa osua päähänkin. Tulos: yksi ottelu, ihan aiheesta. Nieminen kiihdytti päätylaidassa kiinni kiekkoa käsitellyttä pelaajaa kohti ja taklasi selkään hypyn kera. Tulos: kaksi ottelua, ihan aiheesta.

Linja on lupaava ja vaaralliset taklaukset pitää kitkeä pois juuri tähän tapaan. Toivottavasti järjestelmä toimii myös pelien lisääntyessä ja töiden kasaantuessa.

Lempinen: Kurinpidon alkuaskeleet ovat olleet varsin ryhdikkäitä. Widingin tapauksessa oli havaittavissa selvää sarja-avauksen tuomaa yli-innokkuutta, joka näyttäytyi ikävällä tavalla. Rike oli selvästi pelikiellon arvoinen, mutta ylireagointiin ei ollut syytä.

Niemisen turhautumishyppy olisi voinut ansaita pelin tai kaksi lisää pannaa, mutta ei tämäkään vihkoon mennyt. Hienointa oli nähdä Niemisen ja taklauksen kohteena olleen Atte Pentikäisen kommunikointi sosiaalisessa mediassa tilanteen jälkeen. Se oli oiva esimerkki pelaajien välisestä kunnioituksesta, jolla kurinpitäjien kaudesta saataisiin rauhallinen. Katson sinua, Trevor Gillies.

Noin yleisesti toivon kurinpitäjälle ja kurinpitoryhmälle työrauhaa. Arto I. Järvelä ryhmän "valmistelijana ja esittelijänä" kuulostaa pahaenteiseltä, mutta toivottavasti muun ryhmän maalaisjärki on kohdillaan.

Uutinen: Blues-hyökkääjä pelikieltoon
Uutinen: Ville Niemiselle kahden ottelun pelikielto

Atte Pentikäinen koki kovia Niemisen käsittelyssä.
Atte Pentikäinen koki kovia Niemisen käsittelyssä.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Onko KalPan alku yllättänyt?

Matias Strozyk: Ei tippaakaan. Arviot, joiden mukaan KalPa on "joka tapauksessa" kymmenen joukossa ovat riippuvaisia siitä, että Jukka Voutilainen pelaa vahvan kauden ja lukioikäiset Artturi Lehkonen ja Kasperi Kapanen kantavat ylisuuren taakkansa. Näistä vaatimuksista jälkimmäinen on varsin kohtuuton, oli kyse minkä tason lupauksista tahansa.

KalPan joukkue oli ja on valtava kysymysmerkki ja pidän kiinni arviostani, jonka mukaan sijoille 7-10 selviytyminen olisi tämän rosterin maksimisuoritus.

Manu Lempinen: Ei todellakaan ole, ja siihen löytyy parikin syytä. Ensinnäkin vastukset eivät ole olleet helpoimmasta päästä. En tiedä voiko SaiPaa avauskierroksella voittaa, ja siinäkin on jotain kovin tuttua, että JYP hakee vieraista voiton yhden maalin marginaalilla. Jos kaksi viimeistä European Trophy -peliä lasketaan mukaan, niin KalPa on pelannut nyt 245 minuuttia jääkiekkoa ja tehnyt sinä aikana neljä maalia.

KalPa on minulle tämän kauden suurin mysteeri ja sellaisena se luultavasti säilyy loppuun asti. Kyllä, siellä on Jukka Voutilainen, jonka loukkaantumishistoria on varsin ikävä. Kyllä, siellä on Lehkonen ja Kapanen, mutta he ovat nuoria, näin vaatimattomasti sanottuna. Kunnioitan Sami Kapasen huikeaa pelaajauraa, enkä voisi kuvitella parempaa kolmosketjun laituria tämän kauden sarjaan.

Mutta kenen pitäisi ratkoa pelejä säännöllisesti? Onko valmennuksessa sellaista karismaa ja johtajuutta, että varsin tasapaksusta nipusta nousisi uusia vastuunkantajia? Kuka palauttaa värit harmauden tilalle? Tuomas Tuokkolan erottaminen tuntuu nyt jälkikäteen täysin älyttömältä ratkaisulta. Kai Kuopiossa vielä kaivetaan Hannu Kapanen jostain arkistosta takaisin penkin taakse ennen joulua, jotta farssi saadaan viimeisteltyä tyylillä.

Raportti: SaiPalle avauspisteet Markkasen johdolla
Raportti: JYP kairasi pisteet kiistanalaisella osumalla
Kolumni: Tuho vai tulos?

Ässien avauspelit ovat olleet kuin yö ja päivä. Kulkeeko hallitseva mestari kohti pimeyttä vai valoa?

Strozyk: Ei kai sitä kukaan tiedä, otteluohjelmastakin on turha hakea osviittaa tässä vaiheessa kautta.

Lukko-ottelu oli häkellyttävän suvereeni esitys, jossa maaleja ei tehty, vaan niitä paukutettiin. Sitten tuli yksi yö ja bussimatka Turkuun ja perjantaina vastustajansa kylmänviileästi nollannut joukkue tunaroi urakalla. Järjetön määrä virheitä ja kiekonmenetyksiä ja puoliuninen esitys. Bensa loppui toisessa erässä, eikä kukaan kantanut joukkuetta.

Väittäisin Lukko-voiton kuitenkin osoittavan Padan potentiaalin ja oli TPS-pelissäkin hyviä vaiheita, kunnes omat paikat hassattiin ja vastustajalle lahjoitettiin viisi lisää. Ei Ässät ainakaan pimeyttä kohti vielä kulje.

Lempinen: Voittoisaa Lukko-ottelua sekä hävittyä TPS-kamppailua yhdistää yksi asia, se on rohkeus. Kotikaukalossa laidat rytisivät ja heikko Lukko kaatui helposti. Turun isommassa kaukalossa taas ajoittain jopa yltiöpäinen rohkeus näyttäytyi paikoin typeryytenä. En tiedä oliko se suunniteltua vai ei, mutta Ässät pelasi Turussa astetta passiivisempaa vieraskiekkoa kuin parina aiempana kautena. Silloin intensiteetti ja pelin luonnollinen virtaus katoavat. Jos tässä yhtälössä edelleen tehdään itseluottamusta uhkuvia ratkaisuja, tulos on nähdyn kaltainen.

Hyökkäyssuuntaan Ässien peli näyttää riittävän hyvältä. Maalipaikkoja luodaan kosolti, ja "oikeat" miehet ovat saaneet onnistumisia heti alussa. Kaksi peliä on vielä varsin pieni otanta, mutta alun perusteella Ässät pysyttelee tukevasti keskikastissa. Sitten jääkin nähtäväksi kirjoittaako tämänkautinen tarina joukkueen maaliskuussa Lappiin vai toukokuussa torille.

Raportti: Lukko-fanien helvetti
Raportti: Parén hattutemppu oli liikaa Ässille

Ässät jäi Turussa tyhjin käsin.
Ässät jäi Turussa tyhjin käsin.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Mitä mieltä olet Tapparan otteista?

Strozyk: -

Lempinen: -

Raportti: Nieminen suihkuun, puolet Ilves-pakistosta lihoiksi

Pystyykö Pelicans ylläpitämään voittoisan vireensä?

Strozyk: Uskon kun näen ja väitän, että ei. Toistaiseksi juuri nämä kärjen "tänään ehkä onnistuu, seuraavat kolme viikkoa ei" -pelaajat - Tyler Redenbach ja Jesse Niinimäki - ovat olleet kliinisiä ja kantaneet kaiken vastuunsa. Pelicans on kolmen kolmosketjun joukkue ja näin alkumetreillä niistä yksi on astunut selkeästi esiin.

Pelicans on kuitenkin tehnyt viidestä maalistaan neljä ylivoimalla - se on kova ylivoimaprosentti, mutta pitkällä tähtäimellä yksinkertaisesti karun kestämätön tilasto. Kääntäenhän voisi ajatella, että Pelicans on tehnyt 122 minuutissa yhden maalin tasalukuisina pelattaessa.

Katsotaan miten kunto kestää kun tiistaista alkaen ohjelmassa on neljä peliä kuuteen päivään - olen aika epäilevällä kannalla.

Lempinen: Kuten viime viikolla sanoin, Pelicansin tapauksessa kysymys on pitkälti siitä, kääntyykö tasaisuus voimavaraksi vai heikkoudeksi. Radek Smolenakin nouseminen johtohahmoksi heti alussa on ensiarvoisen tärkeää. Lahtelaisten riveistä löytyy kimmokoskenkorvia ja timopärssisiä, joilla joko on yhä paljon annettavaa tai sitten ei. He eivät joukkuetta hinaa, mutta kokonaisuuden ollessa kohdillaan ovat edelleen ihan käyttökelpoisia palasia.

Paljon saa tapahtua, ennen kuin olen valmis laskemaan Pelicansia edes kuuden joukkoon pyrkijäksi, mutta luonnollisesti jokainen alkukaudesta hankittu piste on asiassa eduksi. Olisi jopa hienoa, jos olisin täysin väärässä Hannu Aravirran suhteen. Ehkä kaiken nähneessä konkarissa onkin päällä aito kerran vielä -henki.

Raportti: Pelicans avasi kautensa voitolla
Raportti: Jatkoaika toi Pelicansille kotivoiton

Viikon kommentti:

» Lähetä palautetta toimitukselle