Maanantaijää, viikko 38: Miksi katsomossa tapellaan?

LIIGA / Artikkeli
Lauantaina kaikki eivät keskittyneet kannattamiseen.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Jatkoajan Maanantaijää palaa eetteriin uuden liigakauden käynnistyttyä ja pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin. Ensimmäisellä kerralla käydään läpi viimeisimmät puheenaiheet uusista siniviivoista tappeluihin katsomossa. Kuka oli ensimmäisen viikon pelaaja?

Liigakausi 2014-15 on käynnistynyt, ja aiemmilta vuosilta tuttu viikkosarja Maanantaijää palaa Jatkoajan rotaatioon tuorein kysymyksin. Nopeimmat pelasivat jo kolme ottelua, mutta ensimmäiset soraäänet nousivat esiin jo ennen kuin kiekko putosi jäähän kaikilla paikkakunnilla. Ensimmäisellä viikolla ehdittiin nähdä jo naurua sekä epäuskoa pelin ulkopuolisista tapahtumista. Lahdessa uutisoitiin poikkeussäännöistä siniviivojen sijoittamisessa, ja Vaasassa koettiin liigakauden ensimmäiset ylilyönnit katsomon puolella.

ensimmäiset soraäänet nousivat esiin jo ennen kuin kiekko putosi jäähän kaikilla paikkakunnilla.

Itse otteluissa suurin mielenkiinto keskittyi vaasalaisten otteisiin. Perjantaina Sport kiusasi JYPiä ja lauantaina joukkue yllätti kotidebyytissään TPS:n. Myös mestarijoukkue Kärpät sai taipua kerran, kun tappioitta ottelunsa pelannut HIFK alisti Kärppiä viikon päätteeksi Oulussa.

Aiheisiin mielipiteensä antavat ensimmäisellä kerralla päätoimittaja Antti Wennström ja Lappeenrannan toimituksen sekä CHL:n Suomen vastaava Kalle Mantere. Sama kaksikko valitsee myös näkemyksensä viikon pelaajasta. Tulevina viikkoina jäillä kaartelee myös muita toimituksen luottotekijöitä!

Onko sinulla eriävä mielipide, kommentoitavaa aiheisiin tai kenties kysymys seuraavan viikon Maanantaijäähän? Lähetä palautetta, kysymyksiä ja ehdotuksia toimituksen sähköpostiin.

Sport ei kumarrellut.
Sport ei kumarrellut.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Vaasassa nähtiin komea kotijoukkueen voitto. Mitä ajatuksia Vaasan Sportin tulikaste on herättänyt?

Antti Wennström: Koko Liigan kilpailukyvyn ja kiinnostavuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että puheet kahden kerroksen väestä eivät ota "tuulta alleen" heti alkumetreillä. Siinä mielessä on suorastaan mehukasta, että Sport kampitti hankintojensa myötä nimenomaan sarjan kärkikamppailuun nostetun TPS:n.

Sportin ei tarvitse hävetä, vaikka he lopulta jäisivät sarjan viimeiseksi. Tärkeintä on välttää tappioputket ja pitää pää pystyssä läpi runkosarjan. Kaikki siitä ylöspäin olisi suurta plussaa, ja tietysti osoitus nimenomaan urheilullisuuden voitosta. Asia, joka on viime vuosina pyörinyt ihmisten huulilla − ihan syystäkin. 

Kalle Mantere: On hienoa, että Vaasan Sport osoitti jo ensimmäisessä kotiottelussaan, kuinka ennakkoarvioissa jumbosijalle asetettu joukkue pystyy taistelemaan sarjapisteistä tasapäisesti. Tällä asenteella vaasalaiset tulevat yllättämään monta joukkuetta etenkin kotihallissaan pirteällä esityksellään. On toinen asia, kestääkö se koko kauden ajan.

Myös lieveilmiöt kannattajatoiminnassa nostivat päätään. Miksi katsomoissa tapahtuu ylilyöntejä? Mitä sen estämiseksi pitäisi tehdä?

Mantere: Jokaisesta kannattajaryhmästä löytyy niitä, joilla kannatus läikkyy pahasti yli. Tappion hetkellä ihmismieli toimii jossain tapauksissa arvaamattomasti ja kun yhtälöön lisätään vielä kuningas alkoholi, niin lopputulos on juuri tuollainen, kuin Vaasassa ja Lappeenrannassa nähtiin.

Mikään ei oikeuta pieksemään toista väärän värisen paidan vuoksi, tai huorittelemaan toisen sukupuolen edustajaa.

Mikään ei oikeuta pieksemään toista väärän värisen paidan vuoksi, tai huorittelemaan toisen sukupuolen edustajaa. Valitettavasti kannattajayhdistykset ovat aika lailla voimattomia yksittäisten henkilöiden suorittamien typeryyksien edessä.

Wennström: Radiossa käytiin "Susijengiin" liittyen viime viikolla mielenkiintoista keskustelua siitä, kuinka kollektiivinen kannattaminen Suomessa on suhteellisen tuore ilmiö. Kyseisen näkemyksen mukaan Suomessa on vuosikymmeniä totuttu menestykseen yksilölajeissa (hiihdosta painiin ja kestävyysjuoksuun), joten myös urheilun fanittaminen on ollut muuta kuin yhtenäisenä ryhmänä kannattamista.

Voin yhtyä tuohon näkemykseen. Kyseessä onkin myös negatiivisissa asioissa jonkinlainen sivuoire ja kasvukipu sille, että yhtäkkiä rinnalla on suuri massa. Se luo illuusion siitä, että myös typeryyksiä uskaltaa päästää ilmoille helpommin.

Tärkeää oli se, että Vaasassa seura tuomitsi kyseiset teot heti, eikä vastuuta palloteltu käsiä levittämällä. Odotan tiukkoja otteita jokaiselta seuralta ja Liigalta. Kun kaukalotappelut on saatu kuriin, täytyy myös lähiöiden kollit pitää aisoissa.

SaiPa on uuden tilanteen edessä.
SaiPa on uuden tilanteen edessä.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
 

SaiPa on alkanut viime vuosien aikana kerätä liigakiekon seuraajien luottamusta ja viime kaudella joukkue oli sarjan neljäs. Onko SaiPa jo yliarvostettu joukkue?

Mantere: Yliarvostettu? Vaikka joukkueen nimilista ei ole sarjan parhaita, niin siitä huolimatta SaiPa osaa pelata omilla vahvuuksillaan. SaiPa on kyllä noussut pois aliarvostettujen joukkeiden kategoriasta, mutta en vielä lähtisi puhumaan yliarvostetusta joukkueesta.

SaiPasta puhuttaessa on helppoa katsoa vain pelkkää kokoonpanoa ja puhua ylisuorittamisesta tai yliarvostetusta, mutta on muistettava, että päävalmentaja Pekka Tirkkosen pelitavalla ja nopeajalkaisilla sekä määrätietoisilla pelaajilla lappeenrantalaiset menevät sarjassa vielä pitkälle.

Wennström: Mielestäni muutos asenteisiin on tapahtunut siinä, että nyt vuosittaiseen hyvien pelaajien tyhjennykseen ei reagoida enää niin voimakkaasti kuin ennen. Lauma paikkakunnan runkopelaajia on jättänyt seuran vuosi toisensa jälkeen, mutta nyt SaiPaa ei enää raapusteta ulos kuvioista sen perusteella.

Joukkue on kokonaisuus, ja nyt seuran järkevästi rakennettuja resursseja, pitkäjänteistä työtä sekä hyvää valmennusta osataan arvostaa. Jos syystä tai toisesta SaiPan pelillinen lopputulos jäisi viime vuodesta, ei kyseiseen notkahdukseen saa ylireagoida seuran sisällä. Enkä kyllä usko niin tapahtuvan edes pessimistisissä visioissa.

Lahdessa pelataan tällä kaudella eri kohdassa olevilla siniviivoilla poikkeusluvalla. Mitä mieltä tästä poikkeussäännöstä olet?

Mantere: Lahden Pelicansille myönnetyn poikkeusluvan perusteella voidaan periaatteessa kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntökirja heittää romukoppaan ja pelata tuleva sarjakausi muokatuilla säännöillä.

Jokainen joukkue saa laittaa kentälle 12 pelaajaa kuuden sijaan, sillä pitäähän eri mainostajille saada tasaisesti näkyvyyttä tulevan kauden aikana. Myöskin maalien kokoa saa pienentää, jotta mahdolliset mainokset maaliverkossa näkyisivät tarpeeksi isolla TV-kuvassa. Kenties kotijoukkueen jäähyaition ovi teipataan sitä leveämmän mainoksen takia kiinni?

IIHF ilmoitti muutoksesta tiedotteessaan jo toukokuun 24. päivänä 2014.

Arto I. Järvelän ja Pelicansin toimitusjohtajan Ilkka Kaarnan antamille meriselityksille voidaan viitata kintaalla, sillä faktat puhuvat jostain ihan muusta kuin "liian myöhäisestä tiedottamisesta."

IIHF ilmoitti muutoksesta tiedotteessaan jo toukokuun 24. päivänä 2014. Tätä ennenkin oli tiedossa, että hyvin suurella todennäköisyydellä hyökkäysalueista tullaan tekemään niin sanotusti NHL-malliset.

Muutoksesta koituu monelle joukkueelle suuria ongelmia. Alkukauden normaalien mittojen mukaisilla hyökkäysalueilla CHL-liigaa ja harjoitusotteluita pelanneet joukkueet ovat tilan puutteen vuoksi vaikeuksissa poikkeussäännön myötä.

Meriselitys siitä, että Pelicans sai tietää asiasta liian myöhään, lemuaa pahasti omalle virheelle, jota ei uskalleta myöntää sponsorirahojen menetyksen pelossa. Liiga puolestaan teki suuren virheen myöntäessään poikkeusluvan moiselle toiminnalle, sillä mikä estää tulevaisuudessa joukkueita esittämästä mitä kummallisimpia poikkeuslupahakemuksia?

Myös Liigan asettamalla teknologiasäännöllä pyyhittiin lattiaa jo ensimmäisellä kierroksella. Liigan sääntöjen mukaan mitään teknologiaa ei saa käyttää vaihtoaitiosta, mukaanlukien tabletit. Ainoastaan radioyhteys katsomovalmentajaan on sallittu.

Tapparan vaihtoaitiosta kuitenkin todistettavasti löytyi tabletti, mutta sen käyttöön oli syynsä. Kyseinen valmentaja oli Järvelän mukaan kysynyt tabletin käyttöön luvan, koska se korvasi kynän ja paperin käytön.

Juuri niin Arto. Sitä vartenhan sitä tablettia käytettiin.

Wennström: Sanotaan vielä näin, että termi "puuhastelu" kuultiin tällä kertaa harvinaisen aikaisin. Ehtivätkö vedonlyöntitoimistot edes avata kyseistä kohdetta?

Lahdessa puhuttiin muustakin kuin hyvästä maalivahtipelistä.
Lahdessa puhuttiin muustakin kuin hyvästä maalivahtipelistä.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Miten uudet siniviivojen sijainnit vaikuttavat itse pelaamiseen?

Mantere: Isommat hyökkäysalueet muuttavat pelin virtaa aikalailla. Jos pienemmillä alueilla joukkueet pystyivät pelaamaan nopeampaa ja virtaviivaisempaa jääkiekkoa, niin isommilla alueilla peli pysähtyy toiseen päähän useammin.

tilan tekeminen ja sen voittaminen ovat jatkossakin olennaisia yksityiskohtia voittavassa jääkiekossa.

Tämä tarkoittaa sitä, että pahimmassa tapauksessa pelaajien vaihdot pitenevät huomattavasti, kun toinen joukkue saa isomman hyökkäysalueen johdosta paineen helpommin toiseen päätyyn. Alueiden suurennuksen vaikutus maalimääriin nähdään vasta myöhemmin, kun kausi on edennyt pidemmälle.

Wennström: Kaukalot muuttuvat, pelitavat muuntuvat, mutta tietyt kiekon lainalaisuudet pysyvät. Ensinnäkin uskon siihen, että kiekon toimittaminen hyökkäysalueelle kuljettamalla ja kontrolloidusti on uusilla säännöillä entistä tärkeämpää. Hybridipitkä toki mahdollistaa välillä kannattavia päätykiekkojen lyömisiä.

Lainalaisuuksista ei kuitenkaan muutu se, että tilan tekeminen ja sen voittaminen ovat jatkossakin olennaisia yksityiskohtia voittavassa jääkiekossa. Hidastukset, syöttöketjut. Kaukalon osa, jossa kyseiset asiat kannattaa tehdä; sen painotus voi elää.

Viikon pelaaja: Niko Peltola, Sport

Jokereiden KHL-miehistöstä harjoituskauden loppumetreillä Sportiin saapunut Peltola otti kaikessa hiljaisuudessa liigatulokkaan reppuselkäänsä ja kellotti kahdessa avausottelussa peliaikaa yli 27 minuutin keskiarvolla. Siihen päälle Peltola johtaa kahden ottelun jälkeen Sportin sisäistä pistepörssiä kolmella syöttöpisteellä.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle