Maanantaijää, viikko 37: Mestiksen kuolemasta superjunnuihin

LIIGA, MESTIS, KHL / Artikkeli
Jesse Puljujärvi on yksi kauden mielenkiintoisimmista seurattavista.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Uusi Liiga-kausi alkoi ja Jatkoajan Liiga-toimitus on valmiina kuin partiopoika. Millaisia ajatuksia avausviikonloppu synnytti?

Pitkään odotettu Liiga-kauden avaus kiekkoiltiin menneenä viikonloppuna. Nyt kullakin joukkueella on yksi tai kaksi ottelua pelattuna, ja sarjakärjessä porskuttaa SaiPa. Blues taas pitää perää kahden surullisen tappion myötä. Suuriin uutisiin lukeutui myös Jukurien nostaminen Mestiksestä Liigaan ensi kaudeksi.

Avauskierrokset ovat nostattaneet jo muutamia puheenaiheita, joihin pureutuvat tällä viikolla Maanantaijään vakijäsenet Tampereen toimituksen Leo Runsas ja Jyväskylän toimituksen Valtteri Tahkola.

Liigan avausviikonloppu on takana. Mitä ajatuksia ja tunnelmia kaksi ensimmäistä kierrosta ovat herättäneet Liigan nykymenosta?

Leo Runsas: Täytyy ensi alkuun todeta, että vaikka maailmalla myrskyääkin, niin kyllä Liiga vain on ja pysyy. Useampaakin ottelua kokonaan tai osittain viikonlopun aikana seuranneena voin sanoa, että laatujääkiekkoa saadaan taas katsella huhtikuulle saakka.

Omaa mieltäni ovat lämmittäneet useatkin asiat, muun muassa Sportin yllätysvoitto JYPistä ja KooKoon hieno taistelu ensimmäisessä SaiPa-ottelussa. Kokonaisuutena katsottuna aloitus on ollut tasainen, vain Ässät ja Blues ovat vielä pisteittä. Ei huonosti, sarjassa on kuitenkin 15 joukkuetta.

Kolikon kääntöpuolelta löytyvätkin sitten vähemmän yllättäen edellä mainitut Ässät ja Blues. Kummallakin on nolla pistettä kasassa. Ei tässä vielä mitään sinällään, mutta Ässät on tehnyt tasan nolla maalia ja Blues sai rumasti selkäänsä kummassakin ottelussaan. Ei hirvittävän hehkeä aloitus. KooKookin sai kunnon mahalaskun toisen pelin 2-7-tappiollaan.

Valtteri Tahkola: Kyllä siinä vaan on aina oma tunnelmansa, kun Liiga pyörähtää syksyllä käyntiin. Tulossa on todella kiehtova kausi. Itselleni ehdottomasti suurimman tarkastelun alla ovat kaksi superlupausta, Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi.

Kotoisessa liigassamme ei ole nähty pitkään aikaan kahta näin lupaavaa nuorukaista, jotka kamppailevat tosissaan NHL:n varaustilaisuuden ykkössijasta. Puljujärvi sai jo hyvin hanoja auki, kun hän avasi maalitilinsä toisella kierroksella KalPaa vastaan.

KooKoon ensimmäinen kausi liigassa on totta kai mielenkiintoista seurattavaa. Vaikka toinen ottelu SaiPaa vastaan olikin melkoinen turpasauna, en usko, että meno on koko kauden vastaavanlaista.

Niin, SaiPa. Ilahduttavaa nähdä, että Lappeenrannassa on näkyvissä kaudesta toiseen tuollainen tekemisen meininki. Ei KooKoo huonolle lauantaina hävinnyt noin räikeästi. Epäilen, että lappeenrantalaiset kamppailevat runkosarjassa tiukasti kotiedusta. Mahtava tarina noin sanotusta sarjan lilliputista varteenotettavaksi haastajaksi.

Myös nuorten esiinmarssia on ollut ilahduttava seurata. Lauantain kierroksella nähtiin peräti yhdeksän uransa ensimmäisen liigamaalin iskenyttä pelaajaa.

Lappeenrannasta tuulee.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Tappara vei ensimmäisen Tampereen paikallisen. Mitä odotat joukkueilta tällä kaudella?

Tahkola: Asetelma on edelleen sama kuin edellisvuosina. Tappara on yksi mestarisuosikeista, Ilves koittaa haastaa parhaansa mukaan.

Tapparalla on lukuisista lähtijöistä huolimatta paketti edelleen erittäin hyvin kasassa. Näen ison liikkuvuuden positiivisena asiana kolmen peräkkäisen hopean jälkeen. Maalivahtiosasto on Juha Metsolan lähdöstä huolimatta tilkitty tukevasti, sillä Tomi Karhusen ja Mika Norosen muodostama tandemi ei kalpene yhdellekkään liigaseuralle.

Liigan paluumuuttajat Jani Lajusesta Veli-Matti Savinaiseen ovat laadukkaita korvaajia, vaikka taitoa lähtikin iso määrä Venäjälle. Nuorukaiset kuten Laine ja Henrik Haapala tuovat hyvää kontrastia kokeneelle kärjelle.

Runsas: Ilves lähti tähän kauteen jälleen kerran haastavista lähtökohdista. Taloustilanne on mitä on, moni tärkeä pelaaja lähti ja uusia pelaajia on naarattu sieltä ja täältä.

Mutta kuten avausottelut jo osoittivat, tupsukorvat taistelevat tällä kaudella taas pudotuspelisijoituksista. Tuomas Tuokkola on hyvä valmentaja ja kyllä joukkueesta laatuakin löytyy, vaikkei se tietenkään kestä vertailussa kärkijoukkueisiin. Kymmenen parhaan joukkoon tamperelaisilla on mainiot mahdollisuudet.

 

Mestiksen isoimmat seurat ovat poistuneet ja sarja lyödään kiinni vuosiksi tästä eteenpäin. Pahasti pelkään, että sarja tekee hidasta mutta tasaista kuolemaa.

Mikkelin Jukurit nostetaan Liigaan. Mitä mieltä olet päätöksestä?

Runsas: Liigan omaan aiempaan linjaukseen peilaten päätös oli odotettu. Joukkuemääränhän on todettu olevan tavoitteenomaisesti 16 ja nyt kun joukkueita oli 15, Jukurien nousu poistaa tuon ongelman.

Tilanne on Mestiksen kannalta synkempi. Isot joukkueet ovat kaikonneet peräjälkeen ja sarjan kiinnostavuus on koetuksella. Sinänsähän potentiaalisia lisänousujoukkueita ei enää lähivuosina ole, TUTOlla on omat haasteensa ja esimerkiksi Jokipojat hukkasi mahdollisuutensa konkurssissansa. Jokerien ja KHL:n tilanne on myös oma lukunsa.

Toivoa sopii, että Jukurit saa asiallisen startin Liiga-taipaleelleen ensi kaudella. Sport ja KooKoo ovat molemmat kohdanneet omat haasteensa omien nousujensa varrella, eikä mikkeliläistenkään taival tule olemaan sen helpompi. Pelaajien ja rahan haaliminen nyt tulevat ainakin ensimmäisinä haasteina mieleen.

Tahkola: Kuten Leo yllä sanoo, päätös oli odotettu. Itse en silti lämpene tälle päätökselle yhtään. 16 joukkuetta luo mielestäni uhkakuvia Liigan tason säilymiselle. Etenkin viime kaudella sarja oli tasaisempi kuin koskaan, mutta esimerkiksi KooKoon avauskierrokset nostavat tummia pilviä taivaalle, vaikka en uskokaan samanlaisen menon jatkumiseen läpi kauden.

Mestiksen isoimmat seurat ovat poistuneet ja sarja lyödään kiinni vuosiksi tästä eteenpäin. Pahasti pelkään, että sarja tekee hidasta mutta tasaista kuolemaa.

Minua henkilökohtaisesti kiehtoisi Ruotsissa käytössä oleva malli. 14 joukkuetta kummassakin sarjassa ja kauden päätteeksi avoimet nousukarsinnat. Se estäisi viime kauden TPS:n kaltaiset tyhjennysmyynnit kesken kauden sekä takaisi otteluiden panoksen ja kiinnostavuuden pitkälle kevääseen asti.

Viikon pelaaja

Sakari Manninen. Oulussa voitetun mestaruuden jälkeen Manninen siirtyi isomman roolin perässä Hämeenlinnaan. Miehen kiekollinen potentiaali on ollut tiedossa jo pitempään, mutta on realisoitumassa vasta tällä kaudella.

Erinomaisesti liikkuva keskushyökkääjä on ottanut HPK:n kiekollisen johtajan viitan tukevasti harteilleen ja iski kahteen otteluun Antti Miettisen rinnalla maalin ja kaksi syöttöpistettä.

 

Ari Vallin otti somen heti ensimetreillä tukevasti haltuun.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle