Maanantaijää, viikko 36: SaiPa sukelsi ja sikaili, TPS teki palveluksen Liigalle

LIIGA / Artikkeli
Tero Lehterän päävalmentajaura Liigassa alkoi tappiollisesti.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Liigakauden ensimmäinen Maanantaijää ottaa kantaa SaiPan pelaamiseen ja nostaa esille avauskierrosten yllätyksiä.

Syksyn ensimmäisellä Maanantaijäällä Jatkoajan päätoimittaja Antti Pärnänen, Liigan toimituspäällikkö Sami Iilomo ja tamperelainen liigatoimittaja Juha Oinonen paketoivat Liigan avausviikonlopun tapahtumat.

SaiPan kaudenaloitus oli katastrofaalinen

Pärnänen: SaiPan viime kausi oli kaamea floppi. 2010-luvulla hyvin hoidetun pikkuseuran sanakirjamerkitykseksi kelvannut organisaatio romahti sekä urheilulliselta menestykseltään että merkitykseltään tasolle, jolla se totuttiin viime vuosikymmenellä näkemään.

KAUDEN ENSIMMÄISESSÄ OTTELUSSA SUURILUKUINEN TURPASAUNA OLI KANNATTAJIEN SILMISSÄ HUONOIN MAHDOLLINEN AVAUS.

Kannattajien kärsivällisyys petti viime talvena nopeasti, vaikka isot vaikeudet olivat aivan odotettavia. Siksi monta henkilöstövaihdosta seuran avainposteilla koettiin. Toimitusjohtaja, päävalmentaja, markkinointipäällikkö, ykköskeskushyökkääjä − lista on pitkä.

Hyvin hoidetun seuran tilannetta ei yksi floppikausi muuta, mutta toisella peräjälkeen olisi jo vaikutuksia. Siksi tämä kausi on SaiPalle erittäin tärkeä. Ja nyt se alkoi katastrofaalisesti.

Iilomo: Kauden tärkeydestä SaiPalle on vaikea olla eri mieltä. Ja kauden ensimmäisessä ottelussa vielä suurilukuinen turpasauna oli kannattajien silmissä huonoin mahdollinen avaus. Päävalmentajaksi tullut Tero Lehterä kertoi jo ennen kauden alkua, ettei tullut vain paikkailemaan viime kaudella valahtanutta Sputnikia, vaan rakentamaan kokonaan uutta.

Sitä taustaa vasten oli odotettavissa vaikeuksia alkukaudella, mutta perjantain tapaista romahdusta en kyllä osannut odottaa, varsinkaan sarjan häntäpäähän povattua KooKoota vastaan. Fanien kärsivällisyyttä koetellaan, mutta muutos viime kauden romahduksesta ei tapahdu hetkessä.

Vaikka SaiPa on hyvin hoidettu pikkuseura, se on silti lähtökohtaisesti urheilullisesti takamatkalla. Kun takamatkaa pitää ottaa kiinni edellä olevien joukkueiden lisäksi omaan edelliskauteen, ei muutosta voi odottaakaan yhdessä kesässä tapahtuvaksi.

Oinonen: Samin mainitsema kärsivällisyys on avainsana sekä SaiPan organisaatiossa että koko Lappeenrannassa. Kausi alkoi surkeasti, mutta runkosarjaa on vielä 58 ottelua jäljellä.

SaiPan kannalta positiivisia merkkejä ovat otteiden terävöittäminen kotihallissa kärsityn nöyryytyksen jälkeen ja ulkomaalaisvahvistus David Goodwinin onnistuminen maalinteossa molemmissa otteluissa.

Ongelmat kärjistyvät puolustuspeliin. Molemmissa peleissä KooKoo-hyökkääjät pääsivät liian helposti maalintekopaikoille. Myös viisi päästettyä ylivoimamaalia kahdessa ottelussa on kestämättömän huono suoritus.

Lehterällä on paljon tehtävää henkisen puolen lisäksi myös pelillisissä asioissa. Vaikka peräänkuulutinkin kärsivällisyyttä, niin korjausliikkeitä on tapahduttava nopeasti. SaiPalla ei ole missään vaiheessa kautta varaa pitkään tappioputkeen.

Pärnänen: SaiPan suurin kysymysmerkki on päävalmentaja Lehterä. Vuoden 1995 maailmanmestari on aina osannut vetää huomiota itseensä ja on toki valmentajana potentiaalinen. Mutta hänen mediaseksikkäistä ja ajoittain rohkeistakin puheistaan huolimatta emme vielä tiedä, millaista jääkiekkoa Lehterä tarkalleen haluaa peluuttaa.

Aktiivista, pystysuuntaa, ärhäkkää, kyllä, kyllä, kyllä. Mutta miten aikuisjoukkueen päävalmentajana nyt debytoiva espoolainen sen toteuttaa menestyksekkäästi? Lehterä on toki voittanut valmentajaurallaan A-nuorten Suomen mestaruuden, mutta muuten tarjolla on ollut lähinnä televisioanalyysejä ja trendikkäitä termejä.

SAIPAN SUURIN KYSYMYSMERKKI ON PÄÄVALMENTAJA LEHTERÄ.

Iilomo: Viisikkopeli syntyy yksilöiden yhteistoiminnasta. Valmentaja ei voi vain marssia pukukoppiin ja ilmoittaa, että nyt pelaamme Antin mainitsemaa aktiivista peliä. Varsinkaan SaiPassa, jossa yksilötaito ei ole lähelläkään sarjan kärkeä.

Mitä nopeampaa peliä joukkue haluaa pelata, sitä alttiimpi se on henkilökohtaisille virheille. Ja niitähän viikonloppuna riitti. SaiPa perusti muutama vuosi sitten pelillisen nosteensa periksiantamattomuuteen ja korkeaan työmäärään. Mikäli SaiPa haluaa menestyä tällä kaudella, se ei voi vain kopioida menestyjien keinoja huonommalla materiaalilla.

Pärnänen: Juuri noin. Yksilöistähän nousi eniten esiin Cody Kunyk. Keskushyökkääjä saapui Lappeenrantaan juuri ennen kauden alkua Alaskasta paikallisesta ECHL-seurasta Acesistä ja taklasi ensimmäisessä liigaottelussaan KooKoon tähtihyökkääjää Michael Kerästä rumasti päähän.

Kunyk osoitti teollaan täydellistä piittaamattomuutta toisen pelaajan terveydestä. Tulee väkisin mieleen wanhojen aikojen kanadalaiset tuontipelaajat, jotka saapuivat mitä kummallisemmista ympyröistä ja touhuilivat kaukalossa sääntöjen sekä kunniallisuuden tuolla puolen. Kunykin teko oli kirsikka SaiPan avausviikonlopulle.

Oinonen: SaiPan yksilötaito ei toki ole samalla tasolla kuin Liigan kärkijoukkueilla, mutta kyllä tuolla kokoonpanolla pitäisi pystyä virheettömämpään peliin. Molemmissa otteluissa KooKoo-hyökkääjät hyödynsivät SaiPan löysän puolustamisen ja kiekonmenetykset.

Esimerkiksi Lappeenrannassa pelatussa ottelussa Keräsen ja Eero Savilahden avausmaalit syntyivät kiekonmenetyksistä maalin lähellä, mikä on keskittymisen ja kurinalaisuuden ongelma − ei pelitavan.

Kun SaiPan yksilöistä puhutaan, niin Jussi Markkasta on mahdotonta ohittaa. Kyseessä on legendaarinen maalivahti, jonka kokemus on varmasti arvokasta pukukopissa. Tulosurheilussa ei kuitenkaan ole tilaa tunteilulle tai nostalgialle.

Markkasella on ikää 42 vuotta, ja peliesitykset jättivät toivomisen varaa jo viime kaudella. Kaudenavauksen perusteella Markkanen ei vaikuta nostaneen suoritustasoaan. Konkarin saldoksi jäi 12 torjuntaa ja neljä päästettyä maalia, joista varsinkin Patrick Björkstrandin laukaus lipsahti selän taakse liian helposti.

Kunykiltä täydellinen pimeneminen, mitään muuta ei voi sanoa tai puolustuspuheita pitää.

Cody Kunykin taklaus Michael Keräseen oli avauskierroksen musta hetki

Iilomo: Kunykiltä täydellinen pimeneminen, mitään muuta ei voi sanoa tai puolustuspuheita pitää. Toki tilanteessa oli Keräsellä myös huonoa tuuria ja tasapainoa, mutta se ei muuta tuomiota.

Kunyk yritti ajella Kerästä pimeästä kulmasta ensimmäisen kerran pari sekuntia ennen isoa tööttiä. Ensimmäisen taklauksen Keränen näki silmäkulmastaan ja väisti, mutta seuraava tuli tilanteessa, jossa Keränen oli laukomassa.

Nikkarilla ei ollut aikomuksena sen enempää riistää kiekkoa kuin estää laukausta, vaan ainoa tarkoitus taklauksella oli purkaa omaa turhautumista.

Pärnänen: Niin, kyseessä oli metsästys. Täysin käsittämätöntä toimintaa Kunykilta. Ja tosiaan ensimmäisessä liigaottelussaan eli vieraassa kulttuurissa ja vieraiden vastustajien sekä joukkuetoverien ympärillä.

SaiPaa ei tunneta tuollaisista. Kunykin teosta on pakko seurata perustavanlaatuinen pelisääntöjen kertaus seuran ja joukkueen sisällä.

Oinonen: Sääntöjen kertausta pitää olla luvassa myös Liigan kurinpidon suunnalta, toistaiseksi Kunykille on langetettu väliaikainen pelikielto. Kun heti ensimmäisellä liigakierroksella nähdään näin törkeitä otteita, niin kurinpidolle on tarjolla tilaisuus näyttää hauista.

Useamman ottelun mittainen pelikielto olisi kaivattu linjanveto heti kauden alkuun. Sen paremmin SaiPa kuin Liigakaan ei kaipaa pelaajiltaan tällaisia otteita. Kunykin murheellisen taklauksen ainoa valoisa puoli on mahdollisuus tehdä siitä varoittava esimerkki antamalla tuntuva rangaistus.

TPS painoi Tapparan tylysti polvilleen.
Kuva © Timo Savela

Avausviikonloppu tarjosi myös positiivisia yllätyksiä

Iilomo: Avausviikonlopun positiivisia on helppo hakea pelkästään pistepörssiin vilkaisemalla. Kärkikaksikkona ovat kauden ensimmäisen hattutempun SaiPan verkkoon iskenyt Savilahti ja HIFK:ta vastaan molemmissa otteluissa onnistunut Robert Rooba.

Ennen kauden alkua kaksikko oli iskenyt yhteensä yli 300 ottelussa 35 maalia, nyt kaksikko kasasi kuusi maalia. Maalien lisäksi Rooba erottui muutenkin kentällä. Virolaishyökkääjä oli kiekollisena vaarallinen, eikä kaihtanut vääntöjä.

Lisäksi on pakko nostaa nuorista pelaajista Ässien 17-vuotias Jesperi Kotkaniemi, joka iski debyytissään tehot 1+1. Mikäli nuorukainen onnistuu ottamaan paikan patapaitojen kokoonpanosta, ensi kesän varaustilaisuudessa voidaan odottaa alhaista varausnumeroa.

Pärnänen: Viikonlopun yllätyksiin lukeutui ehdottomasti TPS:n kotivoitto Tapparaa vastaan. Hallitseva mestari on nytkin suurin ennakkosuosikki kultamitalistiksi ja alkusyksyn vire on ollut sen mukainen.

TPS:n vire taas, no, ei ole ollut ihan samalla tasolla. Lauantainen voitto oli siksi iso yllätys. Ja ehdottoman hyvä detalji liigakauden kokonaiskuvassa. Liigan kannaltahan Tapparan murskaava ylivoima ei ole toivottavaa.

Lisäksi on pakko nostaa nuorista pelaajista Ässien 17-vuotias Jesperi Kotkaniemi, joka iski debyytissään tehot 1+1.

Oinonen: Yksi viikonloppu on suppea otanta, mutta kauden alun perusteella Liigassa on tehty hyviä pelaajahankintoja. Ässien Philip McRae oli aivan eri tasolla kuin neljä vuotta sitten pelatessaan Tapparassa ja Bluesissa.

Matti Järvinen johti vakuuttavasti Tapparan kakkosketjua. Tuomas Tuokkolan valmennukseen palannut Keränen ehti laukoa kaksi maalia ennen Kunykin taklausta. Lukko-hyökkääjät Janne Keränen ja Arttu Ilomäki jatkoivat siitä, mihin KalPassa jäivät. Lisää esimerkkejä toivottavasti saadaan, kun pelit jatkuvat.

Viikon pelaaja: Eero Savilahti, KooKoo

Toista kauttaan KooKoossa pelaava Ilves-kasvatti aloitti kautensa komeasti hattutempulla SaiPan verkkoon. Toisessa pelissä pistetili karttui vielä syöttöpisteellä. Viime kaudella Savilahti teki uuden piste-ennätyksensä. Aika näyttää, saako tuttu päävalmentaja 25-vuotiaan hyökkääjän jatkamaan nousujohteisesti.

Viikon twitaatti: 

» Lähetä palautetta toimitukselle