Maanantaijää, viikko 2: Kuka parantaa, kenellä kulkee heikommin? Kuka voitti pelaajamarkkinoilla?

LIIGA / Artikkeli
Poriin virtaa omia poikia solkenaan - viimeisimpänä heistä Tommi Taimi.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Kevätkauteen lähdetään sekä positiivisissa että negatiivisissa merkeissä: Lukon kelkka kääntyy hiljalleen parempaan, mutta SaiPa kulkee päinvastaiseen suuntaan. Pelaajamarkkinoilla HIFK luotti perinteisiin, Tappara hankki perusvarman jyrän ja Ässät jatkoi omien poikien keräilyä.

Uuden vuoden ensimmäiset luistimenpiirrot Maanantaijäälle piirtävät Jatkoajan päätoimittaja Antti Pärnänen, NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen sekä porilainen liigatoimittaja Kati Rintamäki. 

Lukko parantaa otteitaan kevättä kohti

Oinonen: Lukko on joulutauon jälkeen parantanut peliään. Viidestä pelistä on saldona kolme voittoa, joista erityisesti Tapparaa vastaan nähty nousu neljän maalin tappioasemasta oli vahva näyttö taistelutahdosta. Ykkössentteriksi hankittu Teemu Ramstedt on pääsemässä vauhtiin, mikä on Lukolle elintärkeää. Maalinteko on ollut raumalaisten ongelma läpi kauden, eikä tilanne ole vieläkään täysin ratkennut, mistä esimerkkinä nollille jääminen HPK:ta vastaan. Kuusi eri maalintekijää ja viisi kahden tehopisteen pelaajaa SaiPaa vastaan oli taas positiivisempi näyte.

Pärnänen: Lukon prosessi etenee tällä hetkellä odotettavalla pekkavirtamaisella tavalla. Virtahan toteuttaa Raumalla täydellistä pelillistä muutosta. Ja luonnollisesti se tarkoittaa Pekka Virta -brändin kiekkokontrollia, johon ei olla Raumalla todellakaan totuttu. Oli ymmärrettävää, että alkukausi sujui verkkaisesti. Ja myös se käy kuvaan, että nyt palasia on alkanut lomittua kohdilleen.

Rintamäki: Lukon kausihan alkoi kohtuullisesti, mutta syvempi kyykkäys osui marras-joulukuun vaihteeseen, jolloin joukkue hävisi kahdeksasta ottelustaan seitsemän. Nyt valoa on taas tunnelin päässä, ja Lukko keikkuu tiukan runkosarjan keskikastin piikkipaikalla. Toki sijat 5-10 mahtuvat yhden pisteen sisään, joten suunta on pidettävä voittojen tiellä suorasta pudotuspelipaikasta haaveiltaessa. Lukon maalinteon vaikeudesta on keskusteltu, mutta silläkin saralla on eteenpäin menty. Viimeaikaisissa otteluissaan Lukko on tehnyt SaiPa-pelin kuuden maalin lisäksi viisi maalia Tapparan ja kolme Ässien verkkoon.

Oinonen: Maalinteossa on syytäkin tapahtua edistystä. Jos joukkueen toiseksi paras maalintekijä on 13 minuuttia ottelua kohden pelaava työmyyrä Heikki Liedes, on hyökkäyspelissä jotain pahasti pielessä. Ville Vahalahden ja ikitoipilas Lauri Tukosen poissaolot ovat toki tehneet ison loven Lukon kokoonpanoon. Kesken kauden hankittujen Ramstedtin ja Chris VandeVelden odotetaan auttavan tilannetta, vaikka NHL-statuksella hankittu amerikkalaishyökkääjä ei mikään pistenikkari olekaan. Pudotuspelitaistelu on tosiaan tällä hetkellä niin tiukkaa, että tappioputkiin ei ole varaa.

Pärnänen: Kun kirjoitin äsken Lukon prosessista, on vielä mainittava kyseessä olevan ehdottomasti yhtä kautta pidempi sarka. Virran johtama muutos on totaalinen ja kunnianhimoinen, eikä se valmistu tämän sesongin aikana. Tämä ei tarkoita, ettei Lukko haluaisi menestyä heti Virran ensimmäisellä kaudella, mutta tämä tekee siitä epätodennäköistä.

Lappeenrannassa on vaikeaa - kuka tekisi maalit?

Rintamäki: SaiPalla on juuri nyt vaikeaa: viimeisestä kymmenestä pelistä joukkue on napannut vain yhden kolmen pisteen voiton. Useammassa ottelussa SaiPa on silti taistellut itsensä jatkoajalle, mutta mikä Lappeenrannassa nyt mättää? Pitäisikö toimiston aktivoitua pelaajahankintojen muodossa? Mahdollisuudet kuuden joukkoon runkosarjassa ovat omissa käsissä, mutta hankala jakso pitäisi saada käännettyä vihdoin voitoiksi.

Oinonen: Viime viikolla SaiPalla oli vaikeuksia sekä viimeistelyssä että oman pään pelissä. Neljä tehtyä maalia ei riittänyt Raumalla, kun Lukko paukutti kuusi maalia. HIFK:ta vastaan Frans Tuohimaa piti nollan, ja Cody Kunykin onnistuminen voittomaalikilpailussa riitti voittoon. JYPiä vastaan ei riittänyt yksi tehty maali eikä Tuohimaan hyvä peli.

Topi Nättinen on nostanut hienosti tasoaan, mutta muuten lappeenrantalaisten hyökkäyskalusto uinuu. Neljästä parhaasta pistemiehestä kaksi on puolustajia, ulkomaalaiset ovat olleet "ihan hyviä", mutta eivät todellisia vahvistuksia, joita SaiPan kaltainen organisaatio kaipaa. Tuohimaan torjunnat, uhrautuva viisikkopeli ja silloin tällöin toimiva viimeistely kuitenkin riittävät johdattamaan SaiPan pudotuspeleihin. Ilves ja KooKoo ovat 13 pisteen päässä, ja SaiPa taistelee jatkuvasti itselleen tarvittavia lisäpisteitä.

Pärnänen: Kirjoitin lokakuun lopussa Maanantaijäässä uskovani SaiPan kohdalla järkyttävään romahdukseen. Nyt se alkaa olla lähellä. Tämänhetkisenä sijoituksena on viimeinen pudotuspelipaikka. Joskin alaspäin on sarjapisteissä pitkä matka ja ylöspäin ei.

Tilastot eivät ole olleet oikeastaan missään vaiheessa kautta SaiPan puolella. Kymmenes sija runkosarjassa olisi joukkueelta upea suoritus.

Rintamäki: SaiPan alapuolella sarjataulukossa Ilveksellä on hienoinen nouseva trendi otteissaan, joten taaksepäinkin kannattaa Lappeenrannassa vilkuilla. Silti mielestäni ajatukset kannattaa edelleen pitää nousujohtoisina eikä alkaa liikaa vain varmistella, ettei takaa tulla ohi. Kymmenes sijakin olisi mainio suoritus, mutta siihen ei kannata tyytyä.

HIFK, Ässät ja Tappara liikehtivät pelaajamarkkinoilla

Oinonen: Tappara hankki hyökkäykseensä lisää leveyttä, kun Curtis Hamilton liittyi hallitsevan mestarin riveihin. Alkukaudella vain Spengler Cupissa neljä peliä pelannut Hamilton on pelannut Tapparassa kaksi peliä ilman tehomerkintöjä. Peliaikaa on kertynyt keskimäärin kymmenen minuuttia. Viime kaudella Liigassa 15 maalia tehnyt laitahyökkääjä on toistaiseksi Tappara-paidassa laukonut vasta kerran. Ässiä vastaan kanadalainen ei mahtunut edes kokoonpanoon. Alkukauden pelaamattomuuden jälkeen haparoiva alku on ymmärrettävää, mutta kokoonpanon ulkopuolelle jättäminen ei.

Hamilton tarvitsee nyt ennen kaikkea pelituntumaa, jotta isokokoisesta hyökkääjästä saadaan Tapparassa kaivattua hyötyä irti. Sateentekijää Hamiltonista on turha odottaa, mutta kilpailu pelipaikoista voi olla kaivattu piristysruiske hyytyneille Tappara-hyökkääjille.

Rintamäki: Porissa taas jatkettiin omien poikien keräilykampanjaa puolustaja Tommi Taimen hankinnalla. Aiemmin talvella kotiutettiin jo hyökkääjät Jarno Kärki ja Sakari Salminen. Vaikuttaa siis siltä, että tulevien kausien patapakka on varsin porilainen miesten pitkien sopimusten myötä.

Taimi tuo kaivattua taitoa porilaispakistoon, vaikka alku ei lupaava ollutkaan. Tapparaa vastaan lauantaina ensimmäisessä pelissään Taimi kämmäsi omalla alueellaan pahasti, jonka seurauksena Tappara vei voiton viimeisillä minuuteilla. Tulevaisuudessa on lupa odottaa kuitenkin paljon parempaa, joten ehdottoman kova hankinta Taimi on. Kunhan Ässien loputtoman pitkä loukkaantumislista alkaa lyhenemään, on mielenkiintoista nähdä, kenen parina Taimi tulee lopulta pelaamaan.

Oinonen: Taimesta on tosiaan Ässille iloa vielä pitkään, vaikka alku olikin hankala. Viime kaudella Taimi oli pelimäärään suhteutettuna KHL-seuransa tehokkain puolustaja ja oli toissa kaudella Liigan puolustajien pistepörssissä kolmantena. Oikea käsi alhaalla pelaava puolustaja tuo erityisesti Ässien ylivoimapeliin lisää variaatioita. Esimerkiksi siniviivalle Taimi-Maksim Matushkin olisi kätisyyksien puolesta erinomainen kaksikko. Pelillisen avun lisäksi parhaassa peli-iässä KHL:stä kasvattajaseuraansa palaava mestaripuolustaja on jykevä symboli Ässien halusta ja totisista pyrkimyksistä menestyä.

Pärnänen: Taimi on näistä Liiga-seurojen viime aikojen pestauksista lähtökohtaisesti tasokkain ja järkevin. Hienoa, että Ässät uskaltaa panostaa näin huomattuaan tässä kaudessa saattavan piillä menestyssauma.

Henrik Koivistosta voi kyllä myöskin olla vielä runsaasti iloa KooKoolle. Hän on todistanut tasonsa Liigassa, vaikka tämä kausi onkin sujunut heikosti. Sen sijaan Hamiltonin ja HIFK:n Markus Kankaanperän pestaamisissa on isoja kysymysmerkkejä. Molemmat hankittiin tietysti pudotuspelejä varten, mutta onkohan tässä nyt liiaksi vanhanaikaista ajattelua? Kankaanperä kykenee toki yhä jakelemaan poikittaista komposiittia vastustajien suojaamattomiin kehonosiin, mutta kaikki muu olisi extraa. Paitsi tietysti rangaistusminuutit, joita on luvassa tehtaantakuulla.

Oinonen: KooKoolla on vielä hatarat mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin, ja Koivisto on oiva hankinta. 27-vuotias keskushyökkääjä on parhaimmillaan paljon tehokkaampi kuin tällä kaudella Jukureissa nähtiin. Ei Koivisto KooKoossakaan tähtiä saa ketjukavereikseen, mutta uuden ympäristön myötä suoritustaso voi nousta vielä lähemmäksi viime kauden teholukemia.
Kankaanperä ja HIFK on toki brändin mukainen yhdistelmä, ja seisomakatsomo kiittää, mutta pelillisesti 37-vuotias veteraani ei tuo helsinkiläisten puolustukseen mitään uutta.

Pärnänen: Hamiltonin isot kysymysmerkit liittyvät siihen, mitä Tappara todella kaipaa. On kyseenalaista, kaipasiko se uutta kenttäpelaajaa, mutta kun päävalmentaja Jukka Rautakorpi jälleen sai puhuttua sellaisen hankintaan, tarvitsiko joukkue kipeimmin hieman verkkaista, hieman tasapaksua tapparalaistyylistä jyrää? Tappara hyötyisi eniten pelillisestä kipinästä, innostajasta. Ei perusvarmuudesta.

Viikon twitaatti:

Viikon pelaaja: Antti Suomela, JYP

Jypin kultakypärä Antti Suomela on pelannut tasaisen varmoilla otteilla koko kauden. 39 ottelussa hyökkääjä on tehnyt 13+22=35 tehopistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle