Maanantaijää, viikko 16: Mestariehdokkaat areenalla, vaikka lippujen hinnat puhuttavatkin

LIIGA / Artikkeli
Löytääkö Mikko Manner keinot viedä Tapparalta triplamestaruuden?
Kuva © Emil Hansson www.Hanssonsphoto.net
Itseoikeutetusti esiin pääsevät finaalijoukkueet. Tappara jahtaa triplaa, mutta Kärpät pääsee iskemään hyvässä vireessä kapuloita rattaisiin. Tampereella on päästy näkemään menestyvää jääkiekkoa keväästä toiseen, mutta joko lippujen hinnat karkaavat käsistä.

Kiekkokevään huipennusta ruotivat tällä kertaa porilaiset liigatoimittajat Esko Kallioniemi ja Kati Rintamäki.

Kummalle kääntyy erimittaisten välieräsarjojen etu?

Kallioniemi: Kulunut viikko tarjosi vihdoin ratkaisun Liigan välierille, kun Kärppien ja HIFK:n hieno sarja ratkesi seitsemänessä ottelussa oululaisten eduksi. Tappara sai tovin odotella vastustajaa, joten kysymys kuuluu, jäikö Kärppien paras lataus pitkään ottelusarjaan, vai vieläkö sieltä löytyy keinoja sammuttaa triplaa hakevan Tapparan hiljalleen elpynyt liekki.

Jyrääkö tamperelaisjoukkue kolmanteen peräkkäiseen mestaruuteen?

Rintamäki: Haluan uskoa uuteen mestariin eli minun papereissani Kärpät vie Tapparalta triplan. Väitän pelitauon olevan tamperelaisille pahasta, sillä tuntumaa joutuu väkisinkin ensimmäisessä pelissä hakemaan uudestaan. Kärpät tulee toki intensiivisestä ja pitkästä sarjasta käytännössä suoraan finaaleihin, mutta lopulta se tulee olemaan puolen Suomen joukkueelle etu, ja Kärpät jatkaa kevään nousujohteista trendiään.

Tappara pääsi jopa liian helpolla TPS:stä eroon, joten voiko tamperelaisten otteissa paistaa ylimielisyys?

Kallioniemi: Ylimielisyyteen ei ole varaa suhteellisen vaivattomasta pudotuspelitaipaleesta huolimatta. KalPa ei pystynyt viime kevään finaalisarjan kaltaiseen taisteluun, ja TPS meni nurin yllättävän helposti.

Lepoetu on vahvimmin puoltamassa Tapparan triplaa, sillä HIFK-sarja vei Kärpiltä voimia enemmän kuin he haluavat uskoa. Kokoonpanomuutokset toki osittain johtuivat kierrätyksestä ja tässä vaiheessa kautta varmasti myös kolhuista, mutta totuus on, että välieräjoukkueista Kärpät joutui eniten hakemaan toimivia konsepteja. TPS:n olisi varmaan täytynyt tehdä niin, mutta siellä puskettiin päätä Tapparan ansaan.

Ylimielisyyden sijaan kirvespaidat luottavat viimeiseen pillin vihellykseen asti Jukka Rautakorven puolustusvoittoiseen pelitapaan. Puolivälierissä ja välierissä se yhdistettynä yksikötaitoon riitti voitokkaaseen tulokseen, ja lopulta mikään muu ei merkitse mitään.

Finaaleissa Kärppiä vastaan Tapparan iso mahdollisuus on myös siinä, että oululaisnippu tarjoilee jokaisessa ottelussa vastustajalleen lukuisia avopaikkoja joko kiekon hukkaamisina tai suorina syöttöinä lapaan. HIFK viimeisteli ennen seitsemättä peliä Kärppien puolustusvirheistä, sitten kaikkein tärkeimmällä hetkellä kädet tärisivät tai tähtäin oli muuten vaan vinossa.

Kenen kärppäpelaajan arvioit nousevan välieriäkin parempaan liitoon, vai löytääkö päävalmentaja  Mikko Manner tuotevalikoimastaan vielä tiiviimmän puolustuspelaamisen?

Rintamäki: Kärpillä oli heikkoutensa sekä Ässiä että HIFK:ta vastaan, mutta juuri siksi joukkueeseen uskonkin. Vaikeudet hitsaavat porukkaa yhteen, ja pudotuspeleissä oululaiset ovat joutuneet oikeasti kamppailemaan jatkopaikkojensa puolesta. Kliseisesti mikään ei ole tullut Kärpille ilmaiseksi.

Kysymykseesi heitän vastaukseksi Ville Leskisen. Pudotuspeleissä mies ei ole vielä päässyt runkosarjan maalivireeseen, joten Leskinen on potentiaalinen piristyjä finaaleissa.

Monet varmasti odottavat tylsää ja kliinistä sarjaa, mutta voivatko kaksi puolustukseen uskovaa joukkuetta kuitenkin sytyttää muunkin kiekkoväen kuin omat faninsa?

Kallioniemi: Näin epäsuhtaisessa ottelusarjojen kestossa piilee aina ikävän finaalilässähdyksen mahdollisuus. Klisee "mestaruudet voitetaan puolustamalla" on tuttu molemmissa leireissä, mutta Kärpät lähtökohtaisesti pyrkii varsinkin kotikentällään ylläpitämään vauhtia myös hyökkäysalueella.

Nyt vain on oululaisten kannalta olemassa äärettömän suuri riski, että muun muassa Kristian Kuuselan ja Henrik Haapalan kädet tai pää eivät jäädy hetkissä, jolloin kiekko jää heille kuin tarjottimelle.

Lippujen hinnat kirpaisevat jo katsojaa ainakin Tampereella

Rintamäki: Finaalilippujen hinnat on julkaistu, ja erityisesti Tapparan hintapolitiikka on aiheuttanut keskustelua kalleudellaan. Liiga kamppailee muutenkin vähäisen yleisömäärän kanssa eikä 33 euron seisomapaikkalippu varmasti houkuta, kun vaihtoehtona on katsoa ottelut edullisesti ja mukavasti kotisohvalla. Hinnoitteleeko Liiga katsojat ulos finaalisarjasta?

Kallioniemi: Liiga taitaa lähinnä hyväksyä seurojen omat linjaukset, mikä mahdollistaa aika suuren hintaeron Hakametsän ja Raksilan jäähallien välillä. Tapparan kotiottelujen kalleus tarkoittaa sijoitusten perusteella jaetun rahapotin myötä hyvää kaikille, joten haluttomuus haitata rohkeaa hinnoitelupolitiikkaa on sikäli ymmärrettävää.

Pitäisikö Liigan määritellä tarkemmin finaaleja kohden porrastetut rajat tai ainakin ohjeelliset suositukset?

Rintamäki: Ehkä nykyisessä kovassa kilpailutilanteessa asiakkaiden vapaa-ajasta olisi hyvä olla jonkinlainen hintahaarukka, joka ohjaisi hinnoittelua. Tällöin olisi toki riskinä, että jo ohjehinnat olisivat kovin korkeita, ja joukkueet menisivät ikäänkuin luvalla vielä sen korkeimman mahdollisen mukaan.

En pidä ainaisista lapsiperhevertauksista, mutta kyllähän nykyinen hinnoittelu tiputtaa heidät ensimmäisten joukossa katsomosta pois. Ja kuitenkin niistä lapsista kasvaisi ajan myötä kiekkoa seuraavia maksavia aikuisia, jos kipinä saadaan syttymään. Omakin kiinnostukseni jääkiekkoon lähti isän kanssa vietetyistä illoista Isomäen lehtereillä. Näillä nykyisillä hinnoilla emme olisi siellä varmasti niin usein vierailleet kuin silloin, ja kiekkokin olisi todennäköisesti jäänyt elämässäni paitsioon.

Kallioniemi: Tässä lapsiperhevertaus puoltaa kyllä paikkaansa, sillä totuus on, että jääkiekko on harrastuksena yksi kalleimmista ja vaatii nuoren harrastajan perheeltä kohtalaista tulotasoa. Samaa epäsuhtaa ei kannata väkisin luoda katsomonkin puolelle, ja tältä osin Raksilan hintalista näyttää maltilliselta.

Toki on niin, että finaalit yleensä tarjoavat kauden parasta jääkiekkoa, sillä riittäähän esimerkiksi Tapparan viidestä edellisestä keväästä muisteltavaa vielä tähänkin päivään, samoin Kärppien menestysputkesta. Jolloin on loogista, että siitä joutuu maksamaan enemmän kuin normaalista jääkiekko-ottelusta. Kahden finaalijoukkueen hintojen väliinkin silti jää paljon käyttökelpoisia numeroita.

Viikon pelaaja: Veini Vehviläinen, Kärpät

21-vuotias kärppävahti otti kevään toisessa pudotuspelissä torjuntavastuun Jussi Rynnäksen harteilta, eikä ole sen jälkeen ollut lähelläkään menettää vuoroaan takaisin. HIFK-sarjassa tilastot eivät olleet maagisia, mutta Vehviläisen torjuntaotteet olivat, kun sitä vaadittiin. Nyt on mahdollisuus karistaa viimeisetkin epäilijät kannoilta.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle