Maanantaijää, viikko 15: Välieräparien välitilinpäätös

LIIGA / Artikkeli
Jukka Rautakorpi peluuttaa tylsää, mutta toimivaa peliä.
Kuva © Saana Hakala
Onko Tappara täysin ylivoimainen tänä keväänä? Kärppien ja HIFK:n välillä on kuitenkin tasaisempaa vääntöä. Patrik Laine kohautti lausunnollaan trap-kiekosta, mutta Tampereella se silti tuntuu keväästä toiseen toimivan.

Välieräpareja ja Tapparan pelitapaa analysoivat Liiga-toimituspäälliköt Sami Iilomo sekä Lassi Seppä.

Kumpi vie tasaisen sarjan HIFK:n ja Kärppien välillä?

Iilomo: Kärppien ja HIFK:n välieräsarja alkoi helsinkiläisten vierasvoitolla. Yleinen konsensus on, että HIFK jollain tavalla yllätti Kärpät ensimmäisessä ottelussa. Odottiko Kärpät sitten jotain muuta kuin kurinalaisesti puolustavaa ja hyvin organisoitua HIFK:ta?

Seppä: Näkisin, että Kärpät ei ole vielä tässäkään vaiheessa joutunut esittämään parastaan. Ässät onnistui yllättämään puoliunisen oululaisnipun kerran, ja HIFK onnistuu siinä ehkä kahdesti. Toki varmasti HIFK pääsi hieman yllättämäänkin, mutta enimmäkseen sarjan alun tasaisuus on ollut runkosarjakärjen tarkkailevan asennoitumisen tuotosta.

Iilomo: Kokonaisuutena katsottuna vaikea uskoa sarjan kääntyvän enää HIFK:lle. Juurikin siitä syystä, että Kärpät näytti ensimmäiset kaksi ottelua käyvän vajaalla. Yllätyksen suhteen kaikki oli jo katettu, mutta helsinkiläiset jäätyivät toisen ottelun lopussa täydellisesti. Vaikka HIFK on noussut tämän vuoden pudotuspeleissä suuriltakin takamatkoilta, Kärppien työkalupakista löytyy enemmän aseita hallinnan pitämiseen, kuin JYPillä oli. Mitä HIFK:n on tehtävä paremmin, jotta se pystyy vielä nousemaan taistelemaan ottelusarjan voitosta?

Seppä: HIFK on nostanut tasoaan sarja sarjalta ja peli peliltä. En uskonut hetkeäkään, että joukkue kampeaisi edes JYPiä laulukuoroon. Nyt, kun vastus on entistä tiukempi, vaaditaan Stadin kingeiltä entistä kuninkaallisempaa peliä kuin ennen. Lisäksi joukkueiden kärkinimien on oltava oululaisten vastaavia parempia - näin ei ole toistaiseksi ollut.

Iilomo: Ja tämä kaikki siitä huolimatta, että Kärppien ykköstykeistä suurin osa on ollut kaukana runkosarjan tasostaan. HIFK kaipaa nimen omaan kärkipelaajiltaan jatkuvaa vaaran luomista. Toistaiseksi HIFK on perustanut pelinsä monilta osin vastahyökkäyksiin. Ottelusarjan kääntämiseen vaaditaan kuitenkin myös suorituksia, joiden avulla helsinkiläiset pystyvät haastamaan viisikkopelissä Kärpät.

Tappara on enää voiton päässä finaalipaikasta

Iilomo: Tapparan ja TPS:n välisessä sarjassa tamperelaiset ovat edenneet jo otteluissa 3-0-johtoon. Legendaariset marginaalit ovat olleet pienet, miksi Tappara on jälleen matkalla kohti finaaleita?

Seppä: Tappara on ollut jo pitkään se joukkue, joka voi olla vaikka kahdella maalilla tappiolla, kun kolmas erä on puolivälissään, ja silti voittaa ottelun. Esimerkiksi TPS:ää vastaan kolmannessa ottelussa itselleni oli täysin selvää, että kirvesrinnat tulevat voittamaan. Viimeisten sekuntien voittomaali oli tietysti vain kirsikka oranssiin kakkuun. Tamperelaiset ovat todella lähellä ottaa kolmannen peräkkäisen mestaruutensa.

Iilomo: Mikä sitten tekee Tapparasta Tapparan? Usein nostetaan esiin kokeneita ja voittavia pelaajia. Eikä TPS:n kärki häviä vertailussa Tapparan kärjelle. Eric Perrin, Tomi Kallio tai Henrik Tallinder ovat uransa aikana nostelleet pyttyjä useampaan otteeseen. Onko kuitenkin merkittävämpää, että ryhmä on täynnä voittamisen kulttuuria myös kirkkaimman kärjen takana? TPS:n alemmista ketjuista ei kuitenkaan löydy loputtomasti kokemusta kovista otteluista.

Seppä: Nimenomaan seuran kulttuuri ja tekemisen meininki tekevät joukkueesta sen, mikä se on - ei niinkään yksittäiset pelaajat tai tietty pelitapa. Tapparan seurajohto tietää, millaiset pelaajat sopivat juuri Tapparan seurakulttuuriin, ja sitä kautta sitoutuvat toteuttamaan pelillisiä asioita. Näkisin, että siksi, että tapparalaisuus on paljon muutakin kuin pelitapa ja tuhti pistepussi, joukkue kamppailee mitaleista vuodesta toiseen.

Iilomo: Tapparakaan ei ole pysäyttämätön. Ei olisi sitä edes TPS:lle, mutta tällä kaudella matka dynastian katkaisemiseen on liian pitkä. Kokonaisuutena turkulaisten on turha painaa päätä pensaaseen. Ottelusarja loppuu vasta, kun toisella on neljä voittoa, ja vaikka Tappara tämän sarjan veisi, TPS on saanut paljon tärkeää kokemusta. Pelaajistossa on lukuisia nuoria pelaajia, valmennusjohto on vielä tuore. Tällä kaudella Tapparalla on laajempi pelillinen repertuaari ja tasapainoisempi kokoonpano, eikä kirvesrintoja enää pudoteta finaaleista.

Seppä: Toisaalta, kun ajattelee TPS:n kokenutta kaartia ja sitä, kuinka upeasti he ovat pelanneet tällä kaudella, olisin uskonut ja jopa toivonut, että Perrin ja Kallio saavat vielä pudotuspeleissäkin koneesta täyden tehon irti. Vaikka Kalliokin laukoo ahkerasti, on seuraikonin tekemisestä paras terä poissa - oli taustalla vammaa tai ei. Nyt kuitenkin Tapparan rutiini on ollut liikaa turkulaisille, jotka eivät olleet tarpeeksi teräviä riittävän ajoissa.

Tappara pelaa tylsän toimivaa jääkiekkoa

Seppä: Patrik Laine laukoi taannoin YLE:lle suorat sanat Tapparan pelitavasta ja sen tylsyydestä. Jets-hyökkääjä sanoi, ettei kaipaa trap-pelaamista enää ollenkaan. Onko kuitenkin väärin sanoa kaksi peräkkäistä, ja ehkä kohta kolmekin, mestaruutta voittanutta pelitapaa tylsäksi?

Iilomo: Jokainen määrittää tylsyyden itse. Pudotuspelien osalta väitteet tylsyydestä voidaan heittää romukoppaan. Ymmärrän toki väitteet runkosarjan osalta. Sama joukkue menestyy samalla reseptillä vuodesta toiseen, mitä muuta voi odottaa? Ja tässä vaiheessa kautta viihteen ja jännitteen luo joku aivan muu kuin pelitapa. Muita miellyttääkseen Tappara voi ensi kaudella runkosarjassa järjestää yleisölle viihdettä ja sirkushuveja, mutta juuri nyt ainoa tavoite on pelata menestyksen kannalta tehokkainta jääkiekkoa.

Seppä: Tapparahan yritti muuttaa pelityyliään vauhdikkaammaksi vaistopeliksi, mutta otteiden kangertelun vuoksi Jukka Rautakorpi päätti palata siihen peliin, jota hän osaa valmentaa parhaiten. Aivan varmasti kirvesrintojen nykyinen pelityyli kelpaa jokaiselle, jolla on kirveenmuotoinen logo joko työvaatteissaan tai sydämessään. Muiden seurojen ihmiset joutuvat lähinnä pohtimaan syitä, miksi sini-oranssit ovat tällä hetkellä Suomen ykkösseura.

Iilomo: Mutta onhan siinä perääkin, että Tapparan peli uudistui lopulta yllättävän vähän verrattuna viime kauteen, kun yleisesti peli on nopeutunut. Kuinka pitkään pelkkä menestys riittää tuomaan katsojia hallille? Ja ennemmin tai myöhemmin myös Tapparan on sopeuduttava nopeutuvan jääkiekon maailmaan, pystyykö Tappara siihen jo tulevalla kaudella?

Seppä: No, katsojathan eivät ainakaan vielä KalPa-sarjassa löytäneet kunnolla hallille, ja Hakametsä oli lähes puolityhjä. Eiköhän kirvesrintamielinen kansa saavu taas lehtereille, kun joukkue ratkoo kannun kohtaloa. Pidemmän päälle nihilistikiekko ei toimi kansankiihottimena, sillä muu kiekkomaailma menee kuitenkin lujaa vauhtia kohti yleisöystävällisempää suorittamista.

Viikon pelaaja: Dominik Hrachovina, Tappara

Tappara johtaa ottelusarjaa voitoin 3-0. Sarjan merkittävin pelaaja löytyy kirvesrintojen maalin suulta. Hrachovina on torjunut kolmessa ottelussa 85 kiekkoa ja päästänyt taakseen vain kolme maalia.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle